Η μητέρα των μαχών στο World Cup του 2019 έμελλε να διεξαχθεί μεταξύ 2 λάτιν, της Ισπανίας και της Αργεντινής. Αν αναλογιστούμε τα Power Rankings της FIBA, πρόκειται για ένα ζευγάρι που δύσκολα θα μπορούσε να το προβλέψει κάποιος πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου, ωστόσο η σταθερότητα που επέδειξαν αμφότερες τις έφερε δίκαια στον μεγάλο Τελικό.

Η επικράτηση της Ισπανίας ήταν ολοκληρωτική και απολύτως δίκαιη. Η αλήθεια είναι ότι ξεκινώντας το τουρνουά δεν εντυπωσίασε, ωστόσο κοινό χαρακτηριστικό των ομάδων που διακρίνονται σε αντίστοιχα Πρωταθλήματα μικρής διάρκειας με back-to-back αγώνες είναι ότι βελτιώνουν το παιχνίδι τους από παιχνίδι σε παιχνίδι. Αυτό πέτυχαν και οι Ίβηρες, με την σημερινή τους εμφάνιση να είναι η καλύτερη στο Παγκόσμιο.

Η επικράτηση τους στον τελικό ξεκίνησε από το τζαμπολ του αγώνα. Με διαφορετική πεντάδα από την συνηθισμένη, τον Οριόλα να κυνηγά τον Σκόλα και απίστευτη συνέπεια στο μπλοκάρισμα δημιουργίας και σκοραρίσματος του Καμπάτσο τις δυο δηλαδή πηγές παράγωγης της Αργεντινής στα μέχρι τώρα παιχνίδια. Η επιλογή μιας packed τακτικής με 3 και 4 άτομα να θωρακίζουν την ρακέτα, απέκοψε τον Σκόλα από το παιχνίδι και δεν είδαμε καμία pick & dive κατάσταση, ένα παιχνίδι που έδωσε πάρα πολλούς πόντους στην Αργεντινή στα προηγούμενα παιχνίδια της. Το πέτυχε σε απολυτό βαθμό και ταυτόχρονα έτρεξε στο transition σημειώνοντας συνεχόμενα καλάθια και κτίζοντας διαφορά πάνω από δέκα πόντους από τα πρώτα λεπτά του αγώνα.

Η Αργεντινή έψαξε επιθετικές απαντήσεις με μεμονωμένες ατομικές ενέργειες (πχ Λαπροβίτολα) που και αυτές ήταν διαβασμένες από τους Ισπανούς. Ήξεραν ότι μπορούσαν να ζήσουν με τον Μπρουσίνο και τον Λαπροβίτολα να έχουν ένα παραγωγικό βράδυ, δεν ήθελαν να μπουν στην εξίσωση ο Καμπάτσο και ο Σκόλα. Και το πέτυχαν.

Το up-tempo παιχνίδι των Ισπανών δεν είχε σταματημό στο πρώτο ημίχρονο. Ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης τους φάνηκε όταν η Αργεντινή έχοντας να καλύψει μεγάλη διαφορά προσπάθησε να κάνει ροκ το παιχνίδι, οι Ισπανοί επέδειξαν ωριμότητα και πήγαν σε σετ παιχνίδι 5 εναντίον 5, με άξονα πάντα τον Mark Gasol, είτε από το ποστ είτε από δημιουργία του από την κορυφή είτε από pick and roll με Rubio ή Llull, όπου το τεράστιο κορμί του Gasol και τα πολύ δυνατά screen του έδιναν καθαρές φάσεις στα guard της Ισπανίας και ήταν πρόδηλη η στόχευση να χτυπήσουν τα αργά πόδια του Scola. Η τακτική εξουδετέρωσης του Scola λοιπόν περιελάμβανε όχι μόνο το γέμισμα της ρακέτας στην άμυνα, αλλά και την φθορά του από την επίθεση της Ισπανίας, με τα συνεχόμενα pick and roll πάνω του.

Η Αργεντινή στο τελευταίο δεκάλεπτο έδειξε ψυχή και πάθος. Προσπάθησε με zone press και άμυνα στα όρια του φάουλ να κατεβάσει τη διαφορά και να μπει στο παιχνίδι. Εκτελούσε τις επιθέσεις της στα πρώτα 8 δευτερόλεπτα. Αλλά και εκεί οι Ισπανοί είχαν τεχνικές απαντήσεις και ψυχραιμία. Σημαντική η προπονητική επιρροή, καθώς σε 2 περιπτώσεις που πήγε να δημιουργηθεί momentum για την Αργεντινή, ο Coach Σκαριόλο έκοψε τον ρυθμό με time out. Οι πολύ έμπειροι από σπουδαία παιχνίδια παίχτες της Ισπανίας διαχειρίστηκαν τα τελευταία λεπτά με σύνεση και έφτασαν στην κατάκτηση του τροπαίου.

Σπουδαία εμφάνιση από τους Gasol, Rudy και Llull. Ωστόσο μια ομάδα με φοβερή επιθετική πολυφωνία, με 6 διψήφιους παίχτες σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου δείχνει αν μη τι άλλο , ισορροπία και ομαδικό παιχνίδι. Όλοι θυσίασαν το εγώ τους επιθετικά προς όφελος της ομάδας και όλοι θυσίασαν το κορμί τους αμυντικά, πνίγοντας τις αντίπαλες επιθέσεις. Άξια πρωταθλήτρια κόσμου η Ισπανία που έδειξε σταθερότητα και βελτίωση σε όλους τους αγώνες. Ατομική και ομαδική.