Ο Παναθηναϊκός πήρε μια σημαντική νίκη επί της Ζενίτ και κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την ποιοτική του διάφορα από τους Ρώσους, κερδίζοντας βαθμούς και ψυχολογία.

Φριντέτ, Καλάθης, Παπαπέτρου, Γουάιλι και Τόμας οι πρωταγωνιστές της χθεσινής επικράτησης. Με προβλήματα ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός τον αγώνα. Στην άμυνα του pick & roll η τακτική που ακολουθηθηκε ήταν να πηγαίνει under και τα close out ήταν εξαιρετικά αργά. Έτσι η Ζενίτ ξεκίνησε ζεστά το παιχνίδι, ήταν πολύ εύστοχη και προβλημάτισε τον Παναθηναϊκό. Στην επίθεση προσπαθούσε να ξεμαρκάρει τον Φριντέτ χωρίς μεγάλη επιτυχία. Η λύση που βρήκε ήταν ανέλπιστη αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική: ένας γκαρντ, τρεις φόργουορντ και πεντάρι ο Βουγιούκας. Τα σουτ πλέον των Ρώσων δυσκόλεψαν και στην επίθεση κτύπησε με το ποστ απ του Τόμας από τη θέση 3.

Είδαμε ακόμα και σχήμα με Τόμας στο 3 και Μπέντιλ στο 4 να καλύπτουν τις θέσεις των forward. Το τρικ του Πεδουλακη έπιασε. Το ματς ισορρόπησε, ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά και βρήκε μια ισορροπία σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Βοήθησε βεβαία και το γεγονός ότι η Ζενίτ δεν είχε και πολλές λύσεις στο rotation, δεν έχει το βάθος του Παναθηναϊκού, η second unit των Ρώσων δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού. Στο δεύτερο ημίχρονο έλαμψε το δημιουργικό άστρο του Καλάθη (15 ασίστ), το εκτελεστικό ταλέντο του Φριντέτ ( 22 πόντοι σε 21 λεπτά συμμετοχής), τα επιθετικά ριμπάουντ του Παπαπέτρου (11 ριμπάουντ στον αγώνα) και τα τελειώματα των Γουάιλι και Βουγιούκα. Έτσι ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά με 10 και η εικόνα του αγώνα έδειχνε εύκολη επικράτηση.

Ένας μόνο παράγοντας όμως κράτησε τη Ζενίτ μέσα στον αγώνα: τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ του Παναθηναϊκού. Έτσι η Ζενίτ διατηρήθηκε σχεδόν μέχρι τέλους στη διεκδίκηση της νίκης.  Η ευστοχία από την γραμμή των βόλων, είχε στοιχίσει σε προηγούμενα παιχνίδια, αυτή τη φορά ήταν θεμέλιος λίθος της νίκης (13/16) .

Ο Παναθηναϊκός είχε εξαιρετικό spacing και πάρα πολύ υψηλού επίπεδου διάβασμα από τα guard του, γρήγορο passing game, έναν Καλάθη πραγματικό μαέστρο και κατάφερε να μοιράσει 27 ασίστ σε εκτός έδρας παιχνίδι, ενώ είχε και 62% στα δίποντα με (29/47).

Δεν ήταν εύκολη υπόθεση η νίκη χθες, καθώς η Ζενίτ κέρδισε την CSKA και τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ και νομίζω πως η κατάκτηση της θα βελτιώσει την ψυχολογία και θα δώσει την απαιτουμένη ώθηση για την συνεχεία.