Το 100% της επιτυχίας για την πέμπτη αγωνιστική της Ευρωλίγκα επετεύχθη για τις ελληνικές ομάδες. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έκλεισαν ιδανικά τις υποχρεώσεις τους για τον πρώτο γύρο της regular season της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασσυλογικής διοργάνωσης, με τους «ερυθρολεύκους» να φτάνουν στο 4-1 με την «απόδραση» από την Πόλη και την νίκη στην παράταση επί της Αναντολού Εφές, και τους «πράσινους» να «εκτελούν» με «εκκωφαντικό» τρόπο το «πρέπει» κόντρα στη Ζαλγκίρις. Ποιες είναι, όμως, οι πιο αξιοσημείωτες παρατηρήσεις στα δύο θετικά αποτελέσματα και ποια η θέση των εκπροσώπων μας στο κορυφαίο επίπεδο;

Ο Μέμος Ιωάννου, αναλύει στο Basketblog.gr τους παράγοντες που οδήγησαν σε ένα επιτυχημένο τέλος για τους δύο «αιωνίους» για τον πρώτο «κύκλο» της αρχικής φάσης της Ευρωλίγκα, συμπεραίνοντας για αμφότερες τις περιπτώσεις ότι χρειάζεται σημαντική πίστωση χρόνου, ώστε να εργαστούν και να παρουσιαστούν σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Πιστεύει ότι το ίδιο ισχύει για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, μην ξεχνώντας τα «σοκαριστικά» αποτελέσματα των πέντε πρώτων αγώνων, θέτοντας ως «αφετηρία» για την ανάδειξη του πραγματικού τους εαυτού, τα Χριστούγεννα.

«Για τον Ολυμπιακό, όλη η ιστορία σε αυτό το ματς είναι δυστυχώς ο τραυματισμός του Γιανγκ. Πήρε μία μεγάλη νίκη, αλλά ταυτόχρονα έχει να κάνει με μία μεγάλη απώλεια, καθώς ο Αμερικανός άρχισε να γίνεται ένα πολύ σημαντικό στέλεχος του ρόστερ του. Αυτή η εξέλιξη, βέβαια, δε μειώνει τη σπουδαιότητα της νίκης του στην Κωνσταντινούπολη, μιας και κατάφερε να γυρίσει παιχνίδι που φαινόταν χαμένο μέχρι τα 2-3 λεπτά πριν τη λήξη. Δεν είναι, πάντως, έκπληξη το γεγονός ότι για άλλη μία φορά καταφέρνει να πετύχει τέτοια ανατροπή. Έχει τις βάσεις ως ομάδα, όσες αλλαγές κι αν έχουν γίνει και ειδικά το περασμένο καλοκαίρι, ενώ είναι και επιθετική όταν χρειάζεται. Αυτό αποδείχθηκε και στο παιχνίδι με την Αναντολού Εφές.

Ο Παναθηναϊκός έκανε τη δουλειά τους όπως έπρεπε, απέναντι στη Ζαλγκίρις, γιατί ήταν απόλυτα συγκεντρωμένος σε ένα αποτέλεσμα που χρειαζόταν πάση θυσία. Στο να παρουσιάσει αυτό το πρόσωπο, ίσως να έπαιξε ρόλο το ότι ήταν «πληγωμένος» από την αρνητική εικόνα που είχε δείξει το τελευταίο διάστημα και για το λόγο αυτό δεν άφησε κανένα περιθώριο στην αντίπαλό του. Δημιούργησε γρήγορα μεγάλη διαφορά και έφτασε άνετα στην τελική επικράτηση. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύω ότι οι «πράσινοι» κερδίζουν επιπλέον χρόνο από αυτόν που έχουν ήδη υπέρ τους, μετά τα δύο κερδισμένα ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό. Θέλει πολλή δουλειά και αυτό φαίνεται, αλλά εκείνες οι δύο νίκες του έχουν δώσει την απαραίτητη προστασία. Αν δεν είχε απόλυτη επιτυχία σε αυτά τα ματς, ίσως να υπήρχε μεγαλύτερη πίεση για αλλαγές. Η κίνηση για πλέι-μέικερ, για να πω την αλήθεια, μου φαίνεται λογική. Πέραν του Καλάθη, «καθαρός άσσος» δεν υπάρχει στην ομάδα και ίσως να υπάρχει ανάγκη για κάποιο που θα τον ξεκουράζει. Είναι μία σωστή σκέψη του τεχνικού επιτελείου, κατά τη γνώμη μου.

Ο Ολυμπιακός, φυσικά, θέλει επίσης το δικό του χρόνο για να συμπληρώσει τις αρμοδιότητες των παικτών του μέσα στο ρόστερ. Νίκες, όπως αυτές απέναντι στην Εφές, δείχνουν ότι διαθέτουν ίδια στοιχεία με αυτά που τους έχουν οδηγήσει εδώ και αρκετά χρόνια μεταξύ των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων, αλλά οι ελεύσεις δεν ήταν λίγες και για τους «ερυθρολεύκους». Χρειάζονται, επομένως, επίσης αρκετή δουλειά.

Σχετικά με το ποιες είναι οι δυνατότητες των δύο εκπροσώπων μας στην Ευρωλίγκα, δε θα ήθελα να κάνω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη. Βλέπεις ακόμη και τις υπόλοιπες κορυφαίες ομάδες να «παραπατούν» στην αρχή. Ένα «τρανταχτό» παράδειγμα, είναι η ήττα της Ρεάλ στο Στρασβούργο, όπου φάνηκε ότι αν δεν παρουσιάζεσαι τουλάχιστον πνευματικά έτοιμος μπορεί να πέσεις «θύμα» έκπληξης. Ακόμη περισσότερο σε εκτός έδρας παιχνίδι, όπου ο αντίπαλός σου θέλει να εντυπωσιάσει μπροστά στο κοινό του. 

Είναι λογικό, μάλιστα, όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες να παρουσιάζονται προβληματικές και «μουδιασμένες», γιατί έχουν αρκετούς παίκτες «βεβαρυμένους» από το Ευρωμπάσκετ, σε συνδυασμό με μία «βαριά» σεζόν την περασμένη περίοδο. Όλες τους θα χρειαστούν μεγάλο χρονικό διάστημα για να βελτιωθούν και θεωρώ ότι από τα Χριστούγεννα θα δούμε τη δυναμική αυτών των ομάδων. Μετά από εκείνο το διάστημα, πιστεύω ότι θα έχουμε ένα ασφαλές δείγμα για το ποιες είναι οι δυνατότητές του και πού πρέπει να στοχεύουν».