«Διπλή» ελληνική επιτυχία βλέπουμε, μόλις… για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια του Top-16. Ο Παναθηναϊκός, έδωσε αρχικά το «σύνθημα» στη Μάλαγα, για να ακολουθήσει ο Ολυμπιακός και να προσθέσει άλλον ένα θρίαμβο με «γαλανόλευκο» χρώμα, κόντρα στη Λαμποράλ Κούτσα. Είναι αυτά τα δύο αποτελέσματα, μήπως, ο προπομπός της αντεπίθεσης των δύο «αιωνίων»; Ποια είναι τα «κλειδιά» για την επίτευξη του στόχου της πρόκρισης στα play-offs… και όχι μόνο;

Ο Γιάννης Καστρίτης, αναλύει στο Basketblog.gr, τα στοιχεία που οδήγησαν στο «2-0» της εβδομάδας αυτής. Αναφέρει τους αγώνες που αποτελούν κριτήριο για τη συνέχεια, τόσο για τους «πράσινους» όσο και για τους «ερυθρολέκους», θεωρώντας ότι μπορούν να διανύσουν την απόσταση στην φετινή Ευρωλίγκα, μέχρι το τέλος.

«Ο Παναθηναϊκός, ήταν αναμφιβήτητα εξαιρετικός στη Μάλαγα, επιβεβαιώνοντας την αγωνιστική άνοδο της τελευταίας περιόδου. Ξεκίνησε πολύ δυνατά, ιδίως στο αμυντικό κομμάτι, εκμεταλλευόμενος το ότι η αντίπαλός του βρίσκεται σε κρίση, καταφέρνοντας να «χτίσει» μια σημαντική διαφορά από την πρώτη περίοδο, την οποία και διατήρησε στο δεύτερο δεκάλεπτο. Στο τέλος, με αυτόν τον τρόπο, επέλεξε πολύ σωστά να κάνει διαχείριση δυνάμεων και να φτάσει εύκολα στην τελική επικράτηση. Είναι σαφές, ότι οι καινούργιες προσθήκες έδωσαν ακόμη περισσότερη ποιότητα, καλύπτοντας ατομικά χαρακτηριστικά που έλειπαν και βοηθώντας στο άνοιγμα του rotation, με αποτέλεσμα να βλέπουμε μια ομάδα με πολλή ενέργεια στο παρκέ και να υπάρχει σημαντική διαφορά στην αμυντική συμπεριφορά της.

Καθοριστικό ρόλο για τους «πράσινους», θα παίξει το διάστημα των επόμενων δύο αγώνων με Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι και Λοκομοτίβ Κουμπάν στο ΟΑΚΑ, καθώς αυτοί οι δύο θα του δείξουν το δρόμο για την πρόκριση και την ενδεχόμενη διεκδίκηση του πλεονεκτήματος έδρας. Ο Παναθηναϊκός, φαίνεται πως έχει βρει τα πατήματά του και δικαιούται να αισιοδοξεί για το τι μπορεί να πετύχει μέχρι το τέλος του Top-16.

Ο Ολυμπιακός, είχε να διαχειριστεί ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, κυρίως στον πνευματικό τομέα, καθώς χρειαζόταν οπωσδήποτε την νίκη, απέναντι σε μια ομάδα που έχει διαγράψει μέχρι στιγμής εξαιρετική πορεία στον όμιλό του και μετά από συνεχόμενα ανεπιτυχή αποτελέσματα στην πλάτη του. Η αντίδρασή του, όμως, ήταν εξαιρετική, καθώς στηρίχθηκε στη δύναμη της έδρας και την εξαιρετική του άμυνα, η οποία είναι ασφαλώς η πηγή της δύναμής του. Κάπως έτσι, κατάφερε να δημιουργήσει μια διαφορά μέχρι το ημίχρονο. Εκεί, φάνηκε να λύνονται τα πόδια των παικτών, οι οποίοι ουσιαστικά δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα, στο να διαχειριστούν το υπέρ τους προβάδισμα. Ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, το γεγονός ότι πολλοί παίκτες μπόρεσαν να συνεισφέρουν σε πολλά κομμάτια ταυτόχρονα, τόσο αμυντικά όσο κι επιθετικά, ενώ φάνηκε για άλλη μια φορά, ότι η ομάδα αυτή είναι δουλεμένη. Αυτό ίσως να μην φαινόταν τον τελευταίο καιρό, καθώς βρέθηκε εκτός ρυθμού με την επίδραση των συνεχόμενων τραυματισμών από το ξεκίνημα, τη διαδικασία ένταξης των τραυματιών, τη μοιρασιά του χρόνου και τη διαδικασία που τον ταλαιπώρησε στο θέμα της απόκτησης του ψηλού.

Μετά, πάντως, την νίκη κόντρα στη Λαμποράλ και τα υπόλοιπα ευνοϊκά αποτελέσματα του ομίλου, είναι σαφές ότι οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μπει δυναμικά και πάλι σε «τροχιά» πρόκρισης. Με την επιστροφή του Λοτζέσκι και την περαιτέρω προσαρμογή του Ουόρικ, η κατάσταση θεωρώ ότι θα γίνει καλύτερη, καθώς το τεχνικό επιτελείο θα έχει περισσότερες επιλογές. Το εκτός έδρας παιχνίδι, κόντρα στην Μπάμπεργκ, μπορεί να θέσει γερά «θεμέλια» για να φτάσει στα play-offs.

Και οι δύο ελληνικές ομάδες, παρότι πέρασαν μερικές κρίσεις στη διάρκεια της χρονιάς, θα πρωταγωνιστήσουν. Την κατάλληλη περίοδο, εμφανίζονται πάντα βελτιωμένες και δείχνουν πάντα ικανές να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής. Προσωπικά, θεωρώ ότι μπορούν να το κάνουν και φέτος».