Ο Παναθηναϊκός δεν παρουσίασε το αναμενόμενο πρόσωπο, στον πρώτο αγώνα της προημιτελικής σειράς με τη Λαμποράλ Κούτσα, με την βασκική ομάδα να κάνει το 1-0 με θριαμβευτικό τρόπο. Οι «πράσινοι», πια, έχουν μπροστά τους μια δεύτερη ευκαιρία, για να διεκδικήσουν στη Βιτόρια το «μπρέικ» που θα του δώσει το πλεονέκτημα, φέρνοντας τη σειρά στην Αθήνα. Ποιοι είναι, όμως, οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν στην κακή εμφάνιση των παικτών του Σάσα Τζόρτζεβιτς και τι πρέπει να αλλάξουν, εν όψει του αυριανού (15/4) αγώνα;

Ο Άρης Λυκογιάννης, αναλύει στο Basketblog.gr την εμφάνιση του «τριφυλλιού» στην Χώρα των Βάσκων και απαριθμεί τα κυριότερα σημεία, στα οποία υπερίσχυσε η αντίπαλός του, επισημαίνοντάς τα ως αυτά, στα οποία χρειάζεται να παρουσιαστεί βελτιωμένο άμεσα. Παράλληλα, αναφέρεται και στα υπόλοιπα τρία ζευγάρια των play-offs, θεωρώντας πως τα πάντα είναι ανοικτά.

«Νομίζω πως, σε γενικές γραμμές, η Λαμποράλ επικράτησε κατά κράτος. Επέβαλε πλήρως το ρυθμό που ήθελε και πήγε το ματς στο στυλ που η ίδια επιθυμούσε. Βρισκόταν μάλιστα, σταθερά σε αυτό το ρυθμό, ευστοχώντας στα σουτ τριών πόντων και κατάφερε να κερδίσει εύκολα και δίκαια. Το πιο σημαντικό στοιχείο, σε κάθε περίπτωση, έχει να κάνει με το κομμάτι της ενέργειας. Πήγε το ματς εκεί, όπου ακριβώς ήθελε, ενώ στην άμυνα περιόρισε τα ατού, αφήνοντας μόνο τον Ραντούλιτσα στο «ένας εναντίον ενός». Όλοι οι υπόλοιποι «εκμηδενίστηκαν», με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να είναι μονοδιάστατος. Δε βρήκε λύσεις μέσα από το pick ‘n’ roll ούτε από τα περιφερειακά σουτ και δεν είχε σταθερά πλην του Ραντούλιτσα, αν εξαιρέσεις την παρουσία του Χέινς στο δεύτερο ημίχρονο, ο οποίος προσπάθησε να ξεχωρίσει.

Ο Ουίλιαμς, από την πλευρά του, μπορεί να μη βρέθηκε σε καλή μέρα, αλλά νομίζω ότι για τη συνολική απόδοση των περιφερειακών του Παναθηναϊκού, ευθύνεται η προσέγγιση που είχε η άμυνα της Λαμποράλ. Υπήρχε μεγάλη διαφορά στην ενέργεια, με γρήγορα πόδια και εξαιρετική κάλυψη όλων των χώρων από τη δική της πλευρά και, γενικά, στο θέμα της ταχύτητας, οι Βάσκοι βρίσκονταν δύο «κλικ» πιο πάνω. Η επιλογή να πάει ο Χάνγκα πάνω στον Ουίλιαμς ήταν πολύ σωστή. Είναι ένας παίκτης με γρήγορα πόδια και μεγάλες αθλητικές ικανότητες. Ήταν συνεχώς κοντά του και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τον περιορίσει. Συνέπεια αυτού του γεγονότος, ήταν να περιοριστεί και η υπόλοιπη περιφέρεια του Παναθηναϊκού. Θετική, ίσως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προς το τέλος η παρουσία του Χάντερ, ο οποίος δίνει μια ταχύτητα και φάσεις πάνω από το στεφάνι, οι οποίες δεν μπορούν να δοθούν από τους Κούζμιτς, Ραντούλιτσα. 

Ο Παναθηναϊκός, μπορεί να κρατήσει από αυτό το ματς, μόνο το γεγονός, ότι έμαθε πως απέναντί του, υπάρχει μια πολύ μαχητική ομάδα, η οποία παίζει σε έναν εξαιρετικά υψηλό ρυθμό, με τρομερό ταλέντο στο ανοικτό γήπεδο και πολύ καλούς αθλητές. Το ότι κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε έναν όμιλο με ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακό, Χίμκι και Μπάμπεργκ, δείχνει την αξία της. Η εικόνα του παιχνιδιού βέβαια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το δεύτερο ματς.

Ο Παναθηναϊκός, αντιμετώπισε στο αγωνιστικό κομμάτι μια κατάσταση, στην οποία καλείται να προσαρμοστεί πολύ γρήγορα. Πρόκειται ασφαλώς, για μια σειρά αγώνων και θα φανεί η έκβασή της, από το πώς θα διαχειριστεί αυτή την ήττα.

Όσον αφορά τα άλλα ματς, είδαμε δύσκολες επικρατήσεις για τους γηπεδούχους, με πιο αμφίρροπο ματς αυτό του Κράσνονταρ ανάμεσα σε Λοκομοτίβ Κουμπάν και Μπαρτσελόνα. Παρότι η Λοκομοτίβ βρέθηκε σε κακή μέρα, αναφορικά με το περιφερειακό σουτ που είναι και το βασικό της «όπλο», κατάφερε να βρει τον τρόπο να κερδίσει και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο κέρδος για την ίδια. Η Φενέρμπαχτσε, από τη δική της πλευρά, εκμεταλλεύτηκε το γήπεδό της για να πάρει το αποτέλεσμα απέναντι στη Ρεάλ, ενώ για την ΤΣΣΚΑ που είχε το θεωρητικά πιο εύκολο έργο, στην πράξη δεν αποδείχθηκε ακριβώς κάτι τέτοιο. Νομίζω, ότι πήραμε ήδη το «μήνυμα» για σπουδαίες σειρές».