Σε ένα ιδανικό ξεκίνημα για τον Παναθηναϊκό που για 12 λεπτά σχεδόν ήταν αλάνθαστος σε άμυνα και επίθεση, η Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου, γύρισε από το -18, κέρδισε δίκαια και παρά τις πολλές απουσίες που έχει, έδειξε πως η πορεία της στην φετινή Euroleague μόνο τυχαία δεν είναι.

Η Μακάμπι προσπάθησε να συγκεντρωθεί αμυντικά, στο να περιορίσει την δημιουργία και το σκορ των Καλάθη και Φριντέτ, που έρχονταν από ένα εξαιρετικό παιχνίδι απέναντι στην Φενέρ. Έτσι στο πρώτο 10λεπτο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κατάφερε μεν να περιορίσει τον Φριντέτ, με αλλαγές στα σκριν μακριά από την μπάλα, αλλά όχι τον Καλάθη που στην άμυνα 2 εναντίον 2 που επέλεξε η Μακάμπι στα pick n roll δεν είχε κανένα πρόβλημα να σκοράρει από μέση απόσταση και με εύκολα lay up. Η αδυναμία της Μακάμπι να ελέγξει τον ρυθμό σε συνδυασμό με την μεγάλη ευστοχία του Παναθηναϊκού έφεραν το παιχνίδι μέχρι και στο +18.

Ο Παναθηναϊκός όπως και με την Φενέρ, στα pick n roll έπαιξε άμυνα hedge out. Με αυτή του την επιλογή δεν βρήκαν εύκολα σουτ οι Γουίλμπεκιν και Ντόρσεϊ και σε συνδυασμό με το 1/12 τρίποντα που είχε η Μακάμπι το 10λεπτο βρήκε μπροστά στο σκορ τον Παναθηναϊκό με 13-29.

Στο 2ο δεκάλεπτο και ενώ ο Παναθηναϊκός είχε σε μεγάλη βραδιά Παπαπέτρου και Τόμας, άρχισε να εμφανίζει πρόβλημα στα αμυντικά ριμπάουντ. Με αυτόν τον τρόπο η Μακάμπι βρήκε ξεμαρκάριστα σουτ από δεύτερες επιθέσεις. Γρήγορα μπήκαν στην εξίσωση του παιχνιδιού Γουίλμπεκιν και Ντόρσει, που παίζοντας λιγότερο pick n roll και περισσότερο 1 εναντίον 1 βρήκαν ρυθμό και σκορ. Τα επιθετικά ριμπάουντ της Μακάμπι και ειδικά του Χάντερ δεν επέτρεψαν στον Παναθηναικό να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο και να εκδηλώσει γρήγορες επιθέσεις.

Το 3ο δεκάλεπτο ήταν ισορροπημένο και για τις δύο ομάδες με τον Παπαπέτρου και Τόμας να δίνουν λύσεις για τον Παναθηναϊκό, που είχε όμως Καλάθη και Φριντέτ σε χαμηλή πτήση. Η Μακάμπι άλλαξε την άμυνά της στα pick n roll πάνω στον Καλάθη, κάνοντας αλλαγή, κάτι που μάλλον λειτούργησε και μπλόκαρε την επίθεση του Παναθηναικού. Η Μακάμπι με την πάροδο του χρόνου ανάγκαζε τον Παναθηναϊκό με τις αλλαγές στην άμυνα, κοντά και μακριά από την μπάλα, (πολλές φορές διπλές για την αποφυγή miss match) σε κακές επιλογές στην επίθεση.

Τις λίγες φορές που έβαλε την μπάλα στο 4ο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός στο low post και υπήρχε miss match, η Μακάμπι έδινε στο σωστό χρόνο βοήθειες από την αδύνατη πλευρά. Οι ψηλοί της Μακάμπι κατάφεραν να βγάλουν περισσότερες άμυνες 1 εναντίον 1 στις αλλαγές με τα γκαρντ του Παναθηναϊκού, κάτι που οι πράσινοι δεν μπόρεσαν να κάνουν δίνοντας μεγάλα σουτ στην Μακάμπι ειδικά στο τελευταίο τετράλεπτο του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός δεν άντεξε στην σκληρή έδρα των Ισραηλινών, που είχαν μεγάλη επιμονή και προσήλωση στην άμυνα, αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνει ο Γίαννης Σφαιρόπουλος, σε συνδυασμό με τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ, ένδειξη της διάθεσης και της ενέργειας που έβγαζαν οι παίχτες της Μακάμπι.

Ο Παναθηναϊκός παρότι είχε μεγαλύτερη εκτίμηση κατοχής μπάλας με 0,95 πόντους/κατοχή, έναντι 0,88 πόντους/κατοχή της Μακάμπι, είχε 17 κατοχές λιγότερες, κάτι που του στοίχισε μαζί με τα 20 επιθετικά ριμπάουντ του αντιπάλου πολύ ακριβά. Ο Ρίκ Πιτίνο καλείται να βρει λύσεις στα ριμπάουντ και στην άμυνα man to man με αλλαγές, ενόψει του δύσκολου αγώνα με την Ρεάλ. Η Μακάμπι πληγωμένη από τις απουσίες της δείχνει πολύ σκληρή και βλέπει μπροστά της πλέον την πρώτη τετράδα.