Οδυνηρή ήττα του Παναθηναϊκού χθες το βράδυ που πιθανόν να στοιχίσει στην προσπάθεια του για πρόκριση στους 8. Μη έχοντας ακόμη ξεπεράσει τον αποκλεισμό του από τον Προμηθέα ο Παναθηναϊκός έδειξε απροετοίμαστος ειδικά στον αμυντικό τομέα απέναντι στην Άλμπα.

Νομίζω πως ακόμη και ο Ρενέσες -ελλείψει τριών βασικότατων παιχτών του- δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η ομάδα του θα ήταν ανταγωνιστική στο ΟΑΚΑ.

Ωστόσο, παίζοντας χωρίς καμία πίεση και μυρίζοντας το αίμα , είδε την ευκαιρία και δεν την άφησε να πάει χαμένη. Φάνηκε συν τω χρόνο , να πιστεύουν στη νίκη και εν τέλει να επιστρέφουν στη Γερμάνια με ένα ανέλπιστο νικηφόρο αποτέλεσμα. Το επιθετικό παιχνίδι της Άλμπα στηριζόταν σε turn outs και σουτ μέσα από διπλά κ τριπλά σκριν και choice plays. Ο Παναθηναϊκός αιφνιδιάστηκε και σε συνδυασμό με την απίστευτη ευστοχία των Γερμανών έμεινε αρχικά πίσω στο σκορ. Η αντίδραση του ήταν…επιθετική: προσπάθησε να σκοράρει περισσότερο από τους Γερμανούς και σε καμία περίπτωση να σταματήσει την αμυντική αιμορραγία. Το έτυχε εξαιτίας της φανταστικής μέρας που βρέθηκε ο Παπαπέτρου κατά κύριο λόγο αλλά και οι Γουάιλι και Τόμας κατά δεύτερο. Έτσι δημιουργήθηκε ένα σκορ 58-49 στο ημίχρονο με προηγούμενους τους Γερμανούς.

Στο δεύτερο ημίχρονο η άμυνα του Παναθηναϊκού βελτιώθηκε, τα ποσοστά ευστοχίας της Άλμπα έπεσαν αλλά η επίθεση του Παναθηναϊκού άρχισε να χωλαίνει. Σ’ αυτό συνετέλεσαν οι άμυνες ζώνης που επέλεξε ο Ρενέσες. 2-1-2 αρχικά 1-2-2 στη συνεχεία και τέλος box and one τον Καλάθη ώστε να προκαλέσει πρόβλημα στη δημιουργία. Έτσι ενώ η Άλμπα φαινόταν σαν μια ομάδα με παίκτες χωρίς ιδιαίτερη προσωπικότητα, είχε εγκλωβίσει τον Παναθηναϊκό που έδειχνε προβλήματα στη διάσπαση των ζωνών που γινόταν κυρίως με ατομικές ενέργειες και παιχνίδι στο transition. Έτσι το ματς κρίθηκε στις λεπτομέρειες και η Άλμπα φάνηκε να έχει το καθαρό μυαλό για να κλείσει θριαμβευτικά την βραδιά. Πραγματικά καταπληκτικός ο Παπαπέτρου πάλευε μονός του σε πολλές φάσεις. Εντύπωση προκάλεσε η έλλειψη αλλαγών του Παναθηναϊκού που έπαιξε σχεδόν σε όλο το ματς (50 λεπτά) με 5-6 παίκτες!  

Νομίζω ότι ο Coach Πεδουλάκης ήθελε να περάσει μηνύματα σε κάποιους παίχτες, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα δεν τον δικαιώνει για την επιλογή του.

Αν σκεφτούμε ότι ο 12ος παίχτης του Παναθηναϊκού, πιθανότατα θα ήταν starter στην Άλμπα, το κλείσιμο του rotation σε 5-6 παίχτες, πέρα από το ότι εξουθένωσε τους εν λόγω 5-6, αποδυνάμωσε την άμυνα του Παναθηναϊκού, γιατί είναι χαρακτηριστικό ότι έκλεισαν την τρίτη περίοδο με μόλις ένα ομαδικό φάουλ. Ένας παίχτης που αντιλαμβάνεται πως ότι και αν γίνει δεν θα γίνει αλλαγή, δεν βάζει και τόσο το κορμί του στην φωτιά, προστατεύεται κατά κάποιον τρόπο. 

Άξιο αναφοράς ότι μετά τον Προμηθέα και η Άλμπα προβλημάτισε έντονα τον Παναθηναϊκό με την αλλαγή της άμυνας από man-to-man σε άμυνα ζώνης.

Ενώ, είναι και το τέταρτο παιχνίδι που κρίνεται στα τελευταία δευτερόλεπτα με τον Παναθηναϊκό να έχει την μπάλα στα χεριά του και να μην βρίσκει την κατάλληλη επιλογή που θα του δώσει το ροζ φύλλο αγώνα.

Σε επιμέρους στατιστικά στοιχειά :

Η Άλμπα βρέθηκε σε σπουδαία βραδιά. επιθετικά,  έχοντας 62% στα δίποντα (33/53), ενώ  μοίρασε και 26 ασίστ σε εκτός έδρας παιχνίδι. 

Βραδιά καριέρας για τον(αλάνθαστο) Ιωάννη Παπαπέτρου που σημείωσε 39 πόντους.

Τρομερό double double από τον Χέρμανσον με 20 πόντους και 10 ασίστ.

7 περισσότερα ριμπάουντ η Άλμπα.

58 πόντοι παθητικό στο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός.

Ασφαλώς, ήταν ένα πισωγύρισμα για τον Παναθηναϊκό τα δυο τελευταία παιχνίδια, ωστόσο πρόκειται για μεγάλη ομάδα και σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα η επομένη μέρα, είναι πιο σημαντική από την προηγούμενη, οπότε ευελπιστούμε η ελληνική ομάδα να ανασυνταχτεί και να επανέλθει στα θετικά αποτελέσματα.