Οι δύο αγώνες στο ΣΕΦ άλλαξαν κάπως τα δεδομένα στην σειρά των ερυθρόλευκων με την Ζαλγκίρις. Τα πράγματα  γίνονται λίγο πιο αμφίρροπα με βάση τα όσα είδαμε από τις δύο ομάδες. Βέβαια θα πρέπει να δούμε πως θα διαχειριστεί το «πρέπει» η άπειρη Ζαλγκίρις. Ο Ολυμπιακός έχουμε τονίσει ότι υπερτερεί στο κομμάτι της εμπειρίας σε κρίσιμους αγώνες, όπως είναι τα play offs, όμως η έδρα της Ζαλγκίρις μπορεί να απολέσει το αντίβαρο και να απογειώσει τους παίκτες της Λιθουανικής ομάδας.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ομάδα του Γιασικεβίτσιους νίκησε το πρώτο παιχνίδι της σειράς στην παράταση και έχασε το δεύτερο αφού η πολύ δυνατή, σε επίπεδο επαφών άμυνα των ερυθρολεύκων, χάλασε σε μεγάλο βαθμό της επιθετική λειτουργία των φιλοξενουμένων. 

 Ανάλυση – Film Breakdown

 Το πόσο χάλασε την επιθετική λειτουργία της Ζαλγκίρις η σκληρή άμυνα του Ολυμπιακού φάνηκε από την διαφορά σε επιτυχημένα και εκτελεσμένα τρίποντα, στα λάθη και  τα επιθετικά ριμπάουντ. Οι Λιθουανοί έπεσαν από τα 10/22 τρίποντα στα 5/11, από τα 7 στα 16 λάθη, ενώ 14 ριμπάουντ που απέφεραν 12 πόντους έγιναν 3 που απέφεραν 5 πόντους. Παρότι στο δεύτερο παιχνίδι δεν έπαιξε ο Μιλουτίνοφ οι ερυθρόλευκοι δεν άφησαν την επίθεση των αντιπάλων τους να κάνει αυτό που ξέρει καλά, να κυκλοφορήσει την μπάλα και με διαρκή κίνηση παικτών να παράγει βατές εκτελέσεις ή  εκτελέσεις που νοιώθει άνετα. 

 Η επίθεση της Ζαλγκίρις

 Πολύ κουβέντα γίνεται για την πολύ καλή επιθετική λειτουργία της Ζαλγκίρις που ενορχηστρώνει ο προπονητής της Σάρας Γιασικεβίτσιους. Μέσα στην φρενίτιδα των εκφράσεων καραμέλα (buzzwords που λένε στο χωριό μου), είναι δικαιολογημένο πολύς κόσμος να «χάνεται». Πάντα μου άρεσε δίπλα στην αγγλική ορολογία να υπάρχει σε παρένθεση και ο αντίστοιχος ελληνικός όρος ή μια εξήγηση. Έχουμε “Pick and Roll,” (εντάξει αυτό το έχετε εμπεδώσει και οι απλοί θεατές), “Motion,” “Read and React,” “Pace and Space”,  “Small Ball” και πολλά ακόμα. Πολλές φορές η ορολογία περνά σε μια «σκληρή» τεχνική φρασεολογία και συνεχώς κάνω μια προσπάθεια να τα απλοποιώ.

 Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες ομάδες έχουν στοιχεία από όλες αυτές τις επιθετικές δράσεις. Λοιπόν χωρίς περαιτέρω πολυλογία η επίθεση της Ζαλγκίρις είναι ένας συνδυασμός προσχεδιασμένων σετ επιθέσεων (set plays) σε μεγάλο βαθμό φυσικά με pick and roll παιχνίδι και αρκετά ποσταρίσματα με παράλληλη δράση στην περιφέρεια. Τα συστήματα έχουν συχνά πολλαπλές επιλογές (ταυτόχρονα) σε μια σωστή δοσολογία συστήματος και αυτενέργειας ανάλογα με το διάβασμα. Επίσης είναι αρκετά εκπαιδευμένοι στο να κρατούν την μπάλα σε κίνηση όταν προκύπτει ένα πλεονέκτημα επειδή το διαβάζουν. Εδώ μπορείτε να δείτε δύο play που στόχο έχουν να φέρουν την μπάλα μέσα στο καλάθι στους ψηλούς της ομάδας πράγμα που γίνεται με μεγάλη ακρίβεια.

Όπως συνηθίζεται έχει στοιχεία από την επίθεση Read and React που έχει αναπτυχτεί από τον Rick Torbett ειδικά όταν γίνεται διείσδυση. Η συγκεκριμένη είναι μια μορφή επίθεσης που μοιάζει με motion (αλλά δεν είναι), στην οποία ο παίκτης με την μπάλα καθορίζει τις κινήσεις των άλλων τεσσάρων παικτών εκτός μπάλας με αυτοματοποιημένες αντιδράσεις. Συνήθως δεν την βλέπουμε στην ολοκληρωμένη της μορφή αλλά όλοι την χρησιμοποιούν όταν ο παίκτης με την μπάλα ξεκινήσει διείσδυση ή άλλη ενέργεια εκτός συστήματος (π.χ πάσα στο χαμηλό ποστ).  Είναι πολύ συχνές για την Ζαλγκίρις οι διεισδύσεις από την τελική γραμμή όπου πάντα οι άλλοι παίκτες θα κινηθούν προδιαγραμμένα αφού αυτός είναι η δράση και οι υπόλοιποι αντιδρούν στην κίνηση του.

Χρησιμοποιεί σκριν στην μπάλα νωρίς (early drag) και επίθεση Euro Ball Screen Offense ή σε σετ ή σε early offense, μια επίθεση επαναλαμβανόμενων κινήσεων με κίνηση από πλευρά σε πλευρά, wing pick-and-rolls και high-low κίνηση των ψηλών αλλά και στοιχεία από motion.

Τα καθοριστικά match ups

Τα ζευγάρια Πάνγκος-Σπανούλης, Γιανκούνας-Πρίντεζης και Ντέιβις-ΜακΛίν είναι καθοριστικά.

Η  pick and roll επίθεση του Σπανούλη

 Η pick and roll επίθεση που τρέχει κυριαρχικά ο Σπανούλης δημιουργεί καταστάσεις για τον ίδιο, για τον σκρίνερ και τους  τρεις ακροβολισμένοι σουτέρ για καλές εκτελέσεις. Όπως έγραψα στο προηγούμενο preview του Ολυμπιακού στόχος του pick and roll είναι το μικρό πλεονέκτημα…να δημιουργήσει και να αξιοποιήσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα.  Από τις αποφάσεις του Σπανούλη εξελίσσεται η επίθεση των ερυθρόλευκων και η δράση των υπολοίπων. Προβλέψιμο σαν αρχική ενέργεια αλλά δεν σημαίνει ότι είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο. Αντίθετα είναι δύσκολο αφού ο Σπανούλης είναι τριπλή απειλή στο pick and roll αφού μπορεί να σουτάρει, να πασάρει ή να πάει σε διείσδυση. Το παρακάτω βίντεο έχει πέντε διαφορετικές επιτυχημένες δράσεις από το pick and roll του αρχηγού των ερυθρόλευκων που δείχνει πιθανές επιλογές (από τα δύο παιχνίδια με την Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ).

Ο Πάνγκος έχει τα κλειδιά της επίθεσης αλλά…

 Ο Πάνγκος (12.4 πόντους, με 47.6% στο τρίποντο, 6.2 ασίστς) «τρέχει» την επίθεση αλλά η Ζαλγκίρις μπορεί να λειτουργήσει καλά και με τον Μίσιτς (7.3 πόντοι, 4.2 ασίστς). Ψηλό γκαρντ που βλέπει καλά το γήπεδο και είναι ικανός και στο παιχνίδι με πλάτη. Στα ματς με τον Ολυμπιακό πολύτιμη βοήθεια έδωσε και ο Ούντριχ. Ο Πάγκος (3ος σε ασίστ) μοιράζει τις ασίστ του ιεραρχικά στους Γιανκούνας, Γουάιτ, Ντέιβις και Μιλάκνις. Στο επόμενο βίντεο με την Βαλένθια όπου μοίρασε 15 ασίστ οι 14 ήταν σε αυτούς τους 4 παίκτες (μία στον Τουπάν). Φυσικά το δίδυμο Πάνγκος-Γιανκούνας με το pick and roll/pop είναι το pet play της Ζαλγκίρις.

Τα δίδυμα των επαναλαμβανόμενων ασίστς

 Ας δούμε τα δίδυμα με τις επαναλαμβανόμενες ασίστς και για τις δύο ομάδες πράγμα που μπορεί να μας δώσει μια εικόνα των «δικτύων» προς το καλάθι που αναπτύσσει η κάθε ομάδα από το StatsLi που κάνει την ζωή μας εύκολη στην στατιστική ανάλυση. Όπως βλέπετε οι Πάνγκος-Σπανούλης  έχουν τις περισσότερες αλλά οι point guard (Πάνγκος – Μίσιτς) της Λιθουανικής ομάδας έχουν την συντριπτική πλειοψηφία. 

Να βάλει στην εξίσωση τον Γιανκούνας

 Η Ζαλγκίρις θέλει οπωσδήποτε να ενεργοποιήσει περισσότερο τον αρχηγό της και φυσικά να πάρει κάτι περισσότερο από τους 4 πόντους που πήρε στα δύο πρώτα παιχνίδια συνολικά. Ο Γιανκούνας με το αγαπημένο του fade off/ pop out από το pick and roll δεν θα είναι τόσο «ήσυχος» στο Κάουνας. Στο επόμενο κλιπ ένα από τα δύο καλάθια που πέτυχε ο αρχηγός της Ζαλγκίρις σε 55 αγωνιστικά λεπτά το οποίο είναι πολύ ωραία κίνηση αφού από fade κίνηση μετά το σκριν στην μπάλα με ωραία προσποίηση ξεφορτώθηκε τον ΜακΛίν και πήγε μέχρι μέσα.

Στο επόμενο βίντεο έχω φάσεις που δείχνουν πόσο σημαντικός είναι για το παιχνίδι της Ζαλγκίρις αφού εκτός από το pick and fade, είναι εξαιρετικός σκρίνερ και πασέρ, παίρνει καλές θέσεις στην ρακέτα και πάει στα επιθετικά. Στο τέλος κάνει κι ένα στοπ και γενικά είναι παίκτης – κλειδί. Δείτε…

Ο Πρίντεζης θα πάει στο αγαπημένο του post up ή ένας-εναντίον-ενός Ο Ολυμπιακός και πάλι θα ποστάρει τον Γιανκούνας με τον Πρίντεζη σε μια προσπάθεια να τον φθείρει φυσικά και σε φάουλ. Στο επόμενο βίντεο έκοψα λίγες αλλά αντιπροσωπευτικές φάσεις του επιθετικού παιχνιδιού του Πρίντεζη. Το floater, το παιχνίδι με πλάτη (κυρίως) ή με πρόσωπο, spot up three’s και τρέξιμο στον αιφνιδιασμό. 

Και εδώ μια ακόμα απόπειρα να ποστάρει τον Γιανκούνας με επιτυχία.

Σε τρομερή κατάσταση ο Μπράντον Ντέιβις

 Ο Μπράντον Ντέιβις έχει πετύχει στους δύο πρώτους αγώνες στο ΣΕΦ 41 πόντους έχει πάρει 10 ριμπάουντς και έχει κάνει και 4 κοψίματα. 

Ο ΜακΛίν από τους 6 πόντους του πρώτου αγώνα εκτινάχτηκε στους 21 στον δεύτερο έχοντας  8/12 δίποντα και 5/6 βολές.

Στην θέση 5 αναμένεται να δούμε δυνατές μονομαχίες ανάμεσα στους και ΜακΛίν τον Μιλουτίνοφ (αν παίξει) και το Τιλί αν δεν παίξει ο Μιλουτίνοφ, με τον πολύ καλό Ντέιβις, τον tweener Γουάιτ και τον Καβαλιάουσκας.  Οι δύο ομάδες είναι πολύ δυνατές στα επιθετικά ριμπάουντ και είναι ένα σημαντικό κομμάτι.

 Μιλάκνις σε μόνιμη σύνδεση από το τρίποντο

Η μεγαλύτερη Λιθουανική απειλή από το τρίποντο προέρχεται από τους Πάνγκος με 48.9% και Μιλάκνις με 46.7%. Μαζί εκτελούν και ευστοχούν στα περισσότερα τρίποντα. Η ομάδα του Σάρας δουλεύει για αυτά τα σουτ με μεγάλη προσήλωση. Ο 3-p specialist Μιλάκνις μπορεί να εκτελέσει τρίποντο από κάθε πιθανή περίπτωση. Το 80.2% των σουτ που εκτελεί (3p rate) είναι τρίποντα!!! Στο επόμενο κλιπ είναι το πασίγνωστο Hammer play το οποίο  οι παίκτες του Ολυμπιακού πρέπει επιτέλους να σταματήσουν επικοινωνώντας έγκαιρα.

Το έψαξε με υπομονή

 Στα δύο παιχνίδια στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός σούταρε 9/25 (36%) τρίποντα στο πρώτο και 10/24 (41.7%) στο δεύτερο. Μεγάλη βελτίωση από το 33.4% που εκτελούσε και βρισκόταν στην τελευταία θέση. Είπαμε ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν σουτέρ που μπορούν να τιμωρήσουν την άμυνα στην αδύνατη πλευρά. Ο Ολυμπιακός είχε και άλλες καλές βραδιές από την γραμμή του τρίποντου αλλά πρέπει να δούμε αν θα μπορέσει να επαναλάβει ποσοστά σαν αυτά του δεύτερου αγώνα. Έτσι όπως παίζει στην επίθεση το έχει ανάγκη. Στο κλιπ που ακολουθεί  ο μπάλα γυρίζει με υπομονή και ταχύτητα για να εκτελέσει τελικά το τρίποντο ο Παπαπέτρου.

Οι Στρέλνιεκς και Μάντζαρης δείχνουν να είναι σε καλό δρόμο χτίζοντας αυτοπεποίθηση και ρυθμό (κυρίως αυτό για τον δεύτερο).

Μαζί με τον Ρόμπερτς πρέπει να τιμωρήσουν την άμυνα στο pick and roll των Λιθουανών με hedge out. Αν δεν έχουν καλή βραδιά στο σουτ το πλεονέκτημα που δημιουργείται πάει περίπατο.  

Θα είναι πιο δυνατός στο 3

 Ο Παπανικολάου στα small forwards επέστρεψε και βοήθησε όσο μπορούσε. Λογικά στο τρίτο παιχνίδι θα είναι πιο έτοιμος να βοηθήσει τον Παπαπέτρου που το τελευταίο διάστημα είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Με τους δύο οι ερυθρόλευκοι μπορούν να αμυνθούν  πού καλύτερα. Η απουσία του Παπανικολάου αποδυναμώνει την άμυνα και εκθέτει την περιφέρεια του Ολυμπιακού σε αυτό το κομμάτι. Θα έχει ενδιαφέρον οι μονομαχία με τους Τουπάν και Ουλανόβας. Το βίντεο δείχνει μερικές εντυπωσιακές στιγμές του Ιωάννη Παπαπέτρου στους αγώνες με την Ζαλγκίρις. 

Η προϊστορία

 Η προϊστορία στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων μετά το 1-1 στο ΣΕΦ είναι πλέον 12-6 υπέρ των ερυθρολεύκων.  

 By the NUMPERS…

 Επιθετική/αμυντική αξιολόγηση και ρυθμός

 Τα θεμελιώδη στατιστικά της Ζαλγκίρις

 Pace (ρυθμός/κατοχές): 68.9 (11η)

ORAT (επιθετική αξιολόγηση): 115.6 (5η)

DRAT (αμυντική αξιολόγηση): 114.7 (9η)

eDiff (διαφορά επιθετικής/αμυντικής αξιολόγησης): 1.4 (8η)

 Τα θεμελιώδη στατιστικά του Ολυμπιακού

 Pace (ρυθμός/κατοχές): 69.2 (13η)

ORAT (επιθετική αξιολόγηση): 110.4 (15η)

DRAT (αμυντική αξιολόγηση): 108.9 (1η)

eDiff (διαφορά επιθετικής/αμυντικής αξιολόγησης): 1.6 (7η)

Οι MVP των ομάδων

Από την Ζαλγκίρις ο Πάνγκος με 12.7 πόντους μ.ο με 47.5% στα τρίποντα, 6.2 ασίστς και 14.0 στο δείκτη αξιολόγησης είναι ο MVP. Το HOB του είναι 36.6% (ποσοστό πόντων που πετυχαίνει ο παίκτης συν αυτά που δημιουργεί με τις ασίστ του).

Ο Σπανούλης παίρνει τον τίτλο του MVP αφού εκτός από τους  13.8 πόντους έχει και 5.7 ασίστ και HOB 37.9% (ποσοστό πόντων που πετυχαίνει ο παίκτης συν αυτά που δημιουργεί με τις ασίστ του).

Ποιοι συνεισφέρουν στο σκοράρισμα  

Από την Ζαλγκίρις οι Πάνγκος 12.4, Γιανκούνας με 11.5, Γουάιτ 9.2, Ντέιβις με 9.2 και Μιλάκνις 8.8 πόντους μ.ο ανά αγώνα.

Για τον Ολυμπιακό οι πέντε πρώτοι σκόρερς σε μ.ο ανά αγώνα είναι οι Σπανούλης με 13.8, Πρίντεζης με 12.4, Μιλουτίνοφ με 9.2, ΜακΛίν με 8.8 και Παπανικολάου με 8.1.

Οι 4 βασικοί παράγοντες νίκης

Στο eFG% έχουμε 56.6 – 51.3

Στο TOV% έχουμε 16.2 – 15.2

(Στο TRB% έχουμε 52.5- 51.6)

Στο  OR% έχουμε 29.8-29.4

(Στο FTr (attempted) έχουμε 34.2-37.3)

Στο FTr (made) έχουμε 26.5-28.1

 ***Effective Field Goal Percentage (EFG%) – Η ευστοχία με βαρύτητα και στο τρίποντο.

***Turnover Percentage (TOV%) – Τα λάθη σε ποσοστιαία αναλογία

***Offensive Rebounding Percentage (OR%) – Τα επιθετικά ριμπάουντς σε ποσοστιαία αναλογία

***Rebounding Percentage (TRB%) – Τα συνολικά ριμπάουντ σε ποσοστιαία αναλογία

***Free Throw Rate (FTr) FTA/FGA – Η συχνότητα που πάει κάθε ομάδα για βολές σε δύο εκδοχές (μέτρηση με εκτελεσμένες βολές και επιτυχημένες βολές). 

 Επίλογος

 Η «μπάλα» περνάει στο γήπεδο της Ζαλγκίρις κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο Ολυμπιακός είναι ψημένος σε τέτοιες αναμετρήσεις και τα έχει ξαναζήσει όλα αυτά. Θα επενδύσει πολλά στο γεγονός ότι οι παίκτες της Λιθουανικής ομάδας θα θέλουν με κάθε τρόπο να τελειώσουν την σειρά στο Κάουνας. Το 2/2 μπορεί να τους γονατίσει ψυχολογικά ειδικά αν δεν αφοσιωθούν  μόνο στο τρίτο παιχνίδι. Η λογική λέει ότι θα πάμε σε κλειστά παιχνίδια πράγμα που μάλλον βολεύει τον Ολυμπιακό. Αλλά η Ζαλγκίρις έχει δείξει ότι σαν ομάδα έχει πνευματική δύναμη και δεν πανικοβάλλεται σε κανένα σημείο του παιχνιδιού. Κάτι που πιστώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον προπονητή της. Να δούμε πως θα συνεχιστεί η μονομαχία του με τον Σφαιρόπουλο, τι έχει ετοιμάσει ο ένας για τον άλλον και τι μας επιφυλάσσει η δεύτερη αυτή εβδομάδα των play offs…