Κλείνοντας την εβδομάδα με τα διπλά παιχνίδια σήμερα έχουμε την αναμέτρηση του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη με την Εφές. Η Αναντολού φέτος κάνει μια πολύ κακή πορεία με αποτέλεσμα και την πρόσφατη αλλαγή προπονητή με τον Αταμάν να παίρνει την θέση του Περάσοβιτς. Οι δύο ομάδες είναι σε αντίθετη τροχιά τόσο βαθμολογικά και σε στον τρόπο που αγωνίζονται. Η Εφές έχει ρεκόρ 3-10 ενώ ο Ολυμπιακός 10-3. Η πρώτη έχασε την προηγούμενη αγωνιστική από την Κίμκι ενώ ο Ολυμπιακός θριάμβευσε επί της ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη. Ο Ολυμπιακός είναι η δεύτερη καλύτερη άμυνα με 73.2 πόντους ανά αγώνα ενώ η Εφές την…δεύτερη χειρότερη με 83.8 π.

Επιθετική/αμυντική αξιολόγηση και ρυθμός 

Η Εφές (3-10) έχει ORAT/DRAT (επιθετική/αμυντική αξιολόγηση) 110.6-118.6 επομένως eDiff (διαφορά) -8.0 και pace (αριθμό κατοχών) 70.7.

Ο Ολυμπιακός (10-3) με ORAT/DRAT (επιθετική/αμυντική αξιολόγηση) 110.0-104.0 και επομένως eDiff (διαφορά) 6.0 και pace (αριθμό κατοχών) 69.0.

Οι MVP των ομάδων

Από την Εφές θα επιλέξουμε τον Στίματς ο οποίος έχει 13.3 πόντους μ.ο και είναι κορυφαίος ριμπάουντερ της λίγκας με 8.1 ριμπάουντς ανά αγώνα. Ο Πρίντεζης  είναι ο  MVP των ερυθρολεύκων (12.6 π., 50.0 eFG%, 52.8 στα δίποντα, 27% στα τρίποντα και 65% στις βολές, 1.9 ασίστς, με 5.5 ριμπ. και 14.3 PIR) αλλά θα τώρα η πληροφόρηση είναι ότι δεν θα παίξει.

Ποιοι συνεισφέρουν στο σκοράρισμα  

Για την Εφές οι πέντε πρώτοι σκόρερς είναι οι ΜακΚόλουμ 14.6, Στίματς 13.3, Ντάνστον 11.0, Ζόραν Ντράγκιτς 9.6 και Σιμόν 9.5 πόντους ανά αγώνα.

Για τον Ολυμπιακό οι πέντε πρώτοι σκόρερς είναι οι Πρίντεζης με 12.6, Σπανούλης 11.3, Στρέλνιεκς 10.0, ΜακΛίν 9.5 και Μιλουτίνοφ 8.6 πόντους ανά αγώνα.

Η ανάλυση

Η Εφές με 14.6 ασίστ ανά αγώνα (AS% 52.3) είναι στην τελευταία θέση του σχετικού πίνακα. Οι δύο βασικοί guards δεν είναι τόσο δημιουργικοί όσο είναι παίκτες isolation. Επομένως είναι εμφανές το πρόβλημα στην δημιουργία. Αυτό και η αμυντική της συμπεριφορά είναι δύο βασικά προβλήματα και ευθύνονται για την κακή της πορεία.

Το backcourt της Εφές

Η Εφές είναι μια ομάδα που έχει περιφερειακούς που μπορούν να χτυπήσουν στο ένας εναντίον ενός. Ο ΜακΚόλουμ είναι πολύ ικανός στο σκοράρισμα (1ος σκόρερ της ομάδας),  με κύριο χαρακτηριστικό του το παιχνίδι από μέση απόσταση. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε ένα τέτοιο σουτ με μεγάλη πίεση, σουτ που τα …έχει.

Μαζί με τον εκρηκτικό Τζος Άνταμς είναι ικανοί να φτιάξουν την δική τους επίθεση αλλά και να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο για να σκοράρουν ή να πασάρουν. Εδώ ο Άνταμς τρέχει τον αιφνιδιασμό και κάνει μια μεγάλη πάσα στον rim runner Ντάνστον για το κάρφωμα.

Ο δημιουργός Σιμόν

Ο Forward της ομάδας ο Σιμόν είναι αυτός που δημιουργεί περισσότερο (45 ασίστ – 1ος) στο σετ παιχνίδι και συνεργάζεται καλά με τον Στίματς σε καταστάσεις pick and roll και όχι μόνο. Εδώ συνεργάζεται αφού έχει ποστάρει σε low-low κατάσταση με τον σέντερ του.

Στο επόμενο clip έχουμε συνεργασία σε pick and roll κατάσταση με κάρφωμα του Στίματς.

Από τους υπόλοιπους forwards ο Λέντο έχει 9.4 πόντους ανά αγώνα  

Η frontline

Οι Μότουμ, Στίματς Ντάνστον είναι οι παίκτες που ξεχωρίζουν  με τον Μότουμ να παίζει πολλές φορές τον ρόλο του stretch 5.    Ο Στίματς έχει 13.3 πόντους και 8.1 ριμπάουντ. Βέβαια το σχήμα με τους Στίματς, Ντάνστον δεν λειτούργησε. Η Αναντολού είναι πολύ καλή στα ριμπάουντς με 31.8  (5η θέση). Ο Ντάνστον δεν είναι ο ψηλός σέντερ, αλλά είναι …σέντερ. Εξαιρετικός μπλοκέρ και καλά τελειώματα

 

Πρόβλημα στην άμυνα

Τα δύο βίντεο παρακάτω δείχνουν το αμυντικό πρόβλημα που έχει η Εφές τόσο σε πόδια, σε συγκέντρωση και επικοινωνία. Πρώτα σε μια κατάσταση σε σκριν στην τελική γραμμή και σε ένα κόψιμο.

Και μετά σε μια κατάσταση side pick and roll

Επίλογος

Οι δύο ομάδες όπως είπαμε έχουν τελείως αντίθετη πορεία. Η αλλαγή προπονητή μπορεί αν φέρει κάποιες αλλαγές στην Εφές και αυτό έχει την σημασία του. Τα διπλά παιχνίδια όπως έχουμε τονίσει δεν είναι εύκολη υπόθεση σωματικά αλλά και πνευματικά. Η λογική «λέει»  ότι αν ο Ολυμπιακός κάνει τα …προβλεπόμενα θα νικήσει. Όμως μια ομάδα που έχει στριμωχτεί μπορεί κάποια στιγμή μπορεί να αντιδράσει. Θα έχει μεγάλη σημασία και πως θα διαχειριστεί ή πόσο θα κοστίσει στην ελληνική ομάδα η υπερπροσπάθεια του αγώνα με την ΤΣΣΚΑ.

**Ο Τάκης Πανούλιας είναι προπονητής και στο παρελθόν έχει βρεθεί στους πάγκους των ΠΑΟ Άμιλλα Περιστερίου (Γ’ Εθνική), Αιγάλεω (Β’-Γ’ Εθνική), Άλιμο, Μίλωνα (Μίλωνα Α2 Ανδρών), Βόνιτσα, Ένωση Ιλίου (Β’-Γ’ Εθνική), ΑΟΝΣ Γλυφάδα (Α1 Γυναικών), ΑΟ Φάρος (Α1 Γυνακών),  και Ίκαρο Καλλιθέας (Γ’ Εθνική)