Αυλαία στην κανονική περίοδο, με τον Παναθηναϊκό (18-11) να θέλει μόνο νίκη στο Μιλάνο απέναντι στην Αρμάνι (10-19), ελπίζοντας σε ήττα της Ρεάλ ή του Ολυμπιακού που θα του εξασφαλίσει την είσοδο στην τετράδα και το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Οι «πράσινοι» μετρούν τέσσερις συνεχόμενες νίκες (2 εκτός και 2 εντός έδρας) αλλά η Αρμάνι δεν θα πέσει χωρίς να δώσει μάχη.  

 Η προϊστορία

 Από την περίοδο 2000-01  ο Παναθηναϊκός έχει νικήσει την Αρμάνι 10 φορές ενώ οι Ιταλοί έχουν μόλις τρεις νίκες.  Οι «πράσινοι» έχουν τρεις συνεχόμενες νίκες, με την τελευταία στο ΟΑΚΑ στο πρώτο γύρο. Εκεί όπου γύρισε το παιχνίδι από το -13 και τελικά πήρε την νίκη με 80-72 με τον Ρίβερς να πετυχαίνει  20 πόντους με 6 στα 9 τρίποντα.

Ανάλυση – Film Breakdown

 Αν δει κανείς τα θεμελιώδη στατιστικά του Παναθηναϊκού θα αντιληφθεί αμέσως ότι η ομάδα του «τριφυλλιού» έχει υποχωρήσει αρκετά στο επιθετικό κομμάτι αλλά έχει  ανεβάσει κατακόρυφα τις αμυντικές επιδόσεις. Έχει ανέβει στην 2η θέση στην ομαδική αμυντική αξιολόγηση πολύ κοντά στο μόνιμο πρώτο Ολυμπιακό (109.0 – 109.6) και στην 3η στους πόντους που δέχεται ανά αγώνα πίσω από Φενέρ και Ολυμπιακό (74.3 – 76.4 – 76.9 μ.ο). Δείτε τον παρακάτω πίνακα και συνεχίζουμε την κουβέντα.

Επιθετική/αμυντική αξιολόγηση και ρυθμός

 Τα θεμελιώδη στατιστικά της Αρμάνι

 Pace (ρυθμός/κατοχές): 69.5 (10η)

ORAT (επιθετική αξιολόγηση): 115.3 (6η)

DRAT (αμυντική αξιολόγηση): 121.4 (16η)

eDiff (διαφορά επιθετικής/αμυντικής αξιολόγησης): -6.1 (14η)

 Τα θεμελιώδη στατιστικά του Παναθηναϊκού

 Pace (ρυθμός/κατοχές): 69.6 (8η)

ORAT (επιθετική αξιολόγηση): 111.6 (11η)

DRAT (αμυντική αξιολόγηση): 109.6 (2η)

NetRtg (διαφορά επιθετικής/αμυντικής αξιολόγησης): 2.1 (6η)

 Η άμυνα δίνει bonus…πόντους

 Ο Παναθηναϊκός με την προσθήκη και των δύο, έχοντας απολέσει αρκετά την αποτελεσματική περιφερειακή εκτέλεση, εφαρμοσε πιο πιεστική άμυνα για να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες στον αιφνιδιασμό. Ο Πασκουάλ έχοντας τον Καλάθη που είναι μαιτρ του είδους, αλλά και καλό αθλητικό πακέτο στράφηκε σε αυτήν την κατεύθυνση. Στα έξη τελευταία παιχνίδια (μέσα και οι δύο βαριές ήττες με Χίμκι και Ρεάλ), οι «πράσινοι» έχουν πετύχει 63 πόντους στον αιφνιδιασμό ενώ έχουν δεχθεί 28. Μάλιστα έχουν 104 πόντους από λάθη αντιπάλου με παθητικό 74. Απλά φέρτε στο μυαλό σας το πρώτο δεκάλεπτο με την Βαλένθια ή το δεύτερο ημίχρονο με την Μάλαγα. Ένα δείγμα από το πρώτο δεκάλεπτο με την Βαλένθια με κερασάκι στην τούρτα την μαγική ασίστ του Νικ Καλάθη…

Πράγμα που δείχνει πόσο διατεθειμένος είναι να προσαρμοστεί ο Πασκουάλ που δεν είναι ο κλασικός «Ισπανός» προπονητής κατά την άποψη μου. Παρουσίασε πάντα καλές αμυντικές ομάδας αλλά προτιμούσε μετά το παιχνίδι στο μισό γήπεδο με λίγα λάθη. Εφέτος ξεκίνησε έχοντας μεγάλο αριθμό λαθών αλλά σταδιακά το διορθώνει και έχει μειώσει τα λάθη στα 11.1. Σε αυτό το κομμάτι των αγώνων είχε 12.5 αλλά υποχρέωσε τους αντιπάλους του σε 16,8! Η πιεστική άμυνα σε όλο το γήπεδο δίνει την δυνατότητα μετά την πίεση των Θανάση και Καλάθη στο Τζέιμς να κλέψει και να έχουμε ένα εντυπωσιακό τελείωμα στον αιφνιδιασμό.

Οι «πράσινοι» τιμωρούν άμεσα το λάθος του αντιπάλου μετά την πίεση του Λέκα, το κλέψιμο του Γκάμπριελ. Ο  Λεκαβίτσιους σπρώχνει γρήγορα την μπάλα για να κεφαλαιοποιήσουν το κλέψιμο με ένα εντυπωσιακό τελείωμα του Γκάμπριελ από ωραία πάσα του Παππά. 

Της Αρμάνι η άμυνα δίνει bonus στον αντίπαλο  

 Παρότι η Αρμάνι είναι μια ομάδα καλή επιθετικά, υποφέρει  αμυντικά πράγμα που αποτυπώνεται στην αμυντική αξιολόγηση (DRtg) που την φέρνει στην τελευταία θέση της λίγκας. Στην επόμενη φωτογραφία  μπορούμε να δούμε σε μια αντιμετώπιση κεντρικού pick and roll 1) την λάθος θέση του αμυντικού που απέχει 2 πάσες από την μπάλα και 2) την έλλειψη αντίδρασης του.

Φυσικά θα μπορούσε να γίνει ο Κουζμίνσκας αυτός που θα «έπαιρνε» το dive του ψηλού και ο παίκτης στο βάθος να γίνει ο παίκτης που θα είχε το ρόλο του 2nd pass αμυντικού.

Αυτά όμως απατούν ξεκάθαρους αρχές και φυσικά επικοινωνία. Ας το δούμε όλο στο παρακάτω κλιπ, όπου ενώ αρχικά η επίθεση της Brose δεν έχει απλώσει το γήπεδο, οι δύο αμυντικοί στην πλευρά βοήθειας (αδύνατη) αγνοούν παντελώς τον ψηλό που μετά το σκριν κάνει dive στο ζωγραφιστό! Ο μεν Κουζμίνσκας τον αφήνει να περάσει από μπροστά του επιδεικτικά ο δε παίκτης που λογικά θα έπρεπε να σχηματίζει με τον Λιθουανό forward το λεγόμενο weakside I (διάταξη των παικτών της αδύνατης πλευράς) είναι πολύ έξω χωρίς λόγο. Η έλλειψη aggressiveness είναι ενδεικτική.  Το αποτέλεσμα ένα εύκολο κάρφωμα. 

Έχει το D αλλά πρέπει να ξαναβρεί το 3 (three)

 Η επιθετική «πτώση» του Παναθηναϊκού συνδέεται άμεσα με την βουτιά που έχουν κάνει τα ποσοστά στο τρίποντο και με τον μόνιμο πρόβλημα των …ελευθέρων βολών. Η ομάδα του Πασκουάλ από το 42 και κάτι έχει πέσει στο 35.3% πράγμα που οφείλεται κυρίως στην απουσία του Λοτζέσκι, την αφλογιστία για μεγάλο χρονικό διάστημα του Ρίβερς αλλά και η έλλειψη ικανότητας στο spot shooting κάποιων παικτών του. Πολλές ομάδες «δίνουν» το σουτ απλόχερα ή διακριτικά στους Καλάθη (26.1%), Γκάμπριελ (28.6%) και Παππά (33.3). Αν προσθέσουμε στην δεξαμενή και το 7/40 του Τζέιμς που μπορεί να πετύχει πολύ πιο εύκολα τρίποντο μετά από ντρίπλα με sidestep, stepback κάτω από δύσκολες προϋποθέσεις  παρά σε spot up κατάσταση. Η επαναφορά του Λοτζέσκι του 46.3% και του Ρίβερς πριν το ντεφορμάρισμα είναι κομβικής σημασίας. Με τον τραυματισμό του Ρίβερς (δεν θα παίξει σήμερα) η ενεργοποίηση του Ντένμον (39.7%), πράγμα που επεσήμανα και στο προηγούμενο preview είναι κάτι που πρέπει να δοκιμαστεί.

Εύστοχος είναι και ο  Λεκαβίτσιους (50.0%) αλλά με λίγες εκτελέσεις. Με τον πάντα σταθερό Σίνγκλετον του 45.0% (ο οποίος εκτελεί το 56% των σουτ του από το τρίποντο), αν γίνει μια πιο σωστή κατανομή των προσπαθειών η περιφερειακή αποτελεσματικότητα και ευστοχία μπορεί να ανέβει ξανά στα στάνταρ του πρώτου μισού της περιόδου. Το playbook του Πασκουάλ με τα pindowns, τα flare ή hammer screens μπορεί να λειτουργήσει και πάλι αποτελεσματικά.

 Πολλά επιθετικά όπλα

Η Αρμάνι είναι μια «γεμάτη» ομάδα και φυσικά μιλάμε για το ρόστερ. Καλή επιθετικά με πολύ χαμηλό ποσοστό λαθών στο παιχνίδι της. Έχει ταλέντο επιθετικά και πλέον είναι μέσα στις 6 καλύτερες επιθέσεις με βάση το offensive rating (115.3). Δεν κυριαρχεί ένας παίκτης αλλά έχει μια πολυφωνία επιθετική με πέντε σχεδόν παίκτες να είναι πολύ κοντά στην δημιουργία πόντων με καλάθια ή ασίστ. Ο Γκάουντλοκ είναι ένας natural σκόρερ, ικανότατος στο 1 με 1 και είναι πρώτος σε μ.ο πόντων.

Πολύ κομβικός παίκτης για την ομάδα του Πιανιτζιάνι ο Μίτσοφ. Έχει πετύχει τους περισσότερους πόντους συνολικά και κάνει πού καλή σεζόν. Εύστοχος από μακριά αλλά και ικανός με την μπάλα στα χέρια παρά το ύψος του. Η   ικανότητα του Μίτσοφ στο σουτ…

Αλλά και με την μπάλα στα χέρια…

Πολύ μεγάλη προσοχή χρειάζεται Τζέρελς είναι πολύ επικίνδυνος στο ανοιχτό γήπεδο όπως και ο Θίοντορ στα κεντρικά pick που εδώ δημιουργεί για τον Γκουντάιτις.

Εδώ ο Τζέρελς εκτελεί μετά από pick and roll.

Παράλληλα έχουν παίκτες που μπορούν να εκτελέσουν με υψηλά ποσοστά από την περιφέρεια όπου έχουν ως ομάδα  37.1% με τους Τσιντσιαρίνι (50.0%),  Μίτσοφ (44.3%), Κουζμίνσκας (42.9%), Μπέρτανς (42.5%) και Τζέρελς (37.3%) να έχουν τα καλύτερα ποσοστά. Εδώ μια κατάσταση από Spain pick and roll δίνει την δυνατότητα στο Μπέρτανς να εκτελέσει εύστοχα για τρεις…

Θα χτυπήσει με τους ψηλούς ο Πιανιτζάνι

 Ο σταρ της frontline (και της ομάδας) είναι φυσικά ο Κουζμίνσκας που όμως δεν μπόρεσε να φέρει την αναμενόμενη βελτίωση στην ομάδα. Θα περίμενε κανείς να έχει μεγαλύτερη επίδραση στο παιχνίδι αφού είναι ένα forward που μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα στο παρκέ.

Θα έχει ενδιαφέρον πως θα «πάει» πάνω του ο Θανάσης. Ποιος είπε ότι η άμυνα δεν μπορεί να δώσει και εντυπωσιακό θέαμα με τον Θανάση να κάνει το κόψιμο του δεύτερου γύρου;;;

Η ομάδα του Πιανιτζιάνι θα επιλέξει λογικά να χτυπήσει στα pick and roll όπου χρειάζεται να ελέγξουν τον Γκουντάιτις –Ταρζέφσκι στο κεντρικό άξονα αλλά και σε κάποιες side καταστήσεις. Ο Λιθουανός που υπέγραψε επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2020 είναι ένα μεγάλο project για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Δείτε…

Ό έτερος ψηλός δεν πάει πίσω..

Ο Πέιν έδειξε με το παραλίγο double double (12 πόντους και 8 ριμπάουντ) ότι μπορεί να βοηθήσει μέσα στην ρακέτα. Είναι δυνατός στα τελειώματα μπορεί να παίξει above the rim και αν βελτιώσει την «γνώση» του στο παιχνίδι της ομάδας μπορεί να βοηθήσει πολύ. Οι «συνήθεις ύποπτοι» Σίνγκλετον και Γκιστ θα είναι πάλι αυτοί που θα είναι η βάση στην frontline, με τον Βουγιούκα να είναι έτοιμος για τα ποιοτικά λεπτά που δίνει στην ομάδα του Πασκουάλ με το εξαιρετικό low post παιχνίδι του.

 Οι ελεύθερες βολές δεν είναι και τόσο…ελεύθερες!

 Για τις βολές είναι γνωστό και συνεχές το πρόβλημα. Το  τόνισε άλλωστε στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι με τον Άρη και ο Πασκουάλ. Ακούω συνεχώς το αφελές γιατί δεν προπονούνται οι παίκτες του περισσότερο στις βολές … «βάλτους να βαράνε βολές» είναι ο….επιστημονικός όρος και με διασκεδάζει η αφέλεια. Ή πως είναι δυνατόν επαγγελματίες παίκτες να αστοχούν στις βολές. Στο ΝΒΑ οι βολές από τα 1970’s κλωθογυρίζουν στο ποσοστό του 75%. Οι «ελεύθερες» βολές δεν είναι και τόσο …ελεύθερες τελικά.  Η βολή είναι μοναχικό μέρος και πολλές φορές οι θεατές υποτιμούν το γεγονός ότι όλο το γήπεδο περιμένει από τον παίκτη να αστοχήσει ή να πετύχει μια βολή. Τότε μόνο ο παίκτης συνειδητοποιεί ότι όλοι τον παρατηρούν. Κάθε άλλο σουτ έρχεται στον ρυθμό του παιχνιδιού.

 Η προσαρμογή του «ιδιαίτερου» Μάικ Τζέιμς

 Ο Πασκουάλ δείχνει σταδιακά να κερδίζει και το στοίχημα της ενσωμάτωσης του Τζέιμς στην ομάδα. Βέβαια πρέπει να δούμε αν θα έχουμε σταθερότητα και σε χρόνο αλλά και εναντίων ποιοτικότερων αντιπάλων στα κρίσιμα παιχνίδια που ακολουθούν. Το σίγουρο είναι ότι ο Τζέιμς που στο τελευταίο παιχνίδι μοίρασε 5 ασίστς (το τόνισα στο προηγούμενο preview ότι αυτό το κάνει), κυνήγησε στην άμυνα και δείχνει να αντιλαμβάνεται τι θέλει η ομάδα από αυτόν. Αυτό είναι το πιο ενθαρρυντικό, ότι δείχνει συνειδητοποιημένος στο ρόλο που θέλει να τον χρησιμοποιήσει ο προπονητής του. Εδώ μια ασίστ στον Θανάση…

Αυτό που έδειξε περισσότερο από καθετί άλλο ότι πατάει καλά είναι το pull up του που το πήρε με αυτοπεποίθηση.

Οι MVP των ομάδων

 Από την Αρμάνι ο Λιθουανός Αρτούρας Γκουντάιτις (24-PF/C-2.08) είναι ο MVP αφού έχει 10.0 πόντους μ.ο (67.2% στα δίποντα) και 6.2 ριμπάουντς, με eFG% στο 67.4%, το ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ 142.2 στο ατομικό του Offensive Rating, και 14.3 στο PIR.

 Για τον Παναθηναϊκό ο .. μετρ της πάσας Νίκ Καλάθης με το ρεκόρ σε ασίστ σε μία σεζόν, με 10 double doubles εφέτος (ισοφάρισε τον Τεόντοσιτς στα συνολικά 15) είναι ο αδιαφιλονίκητος MVP. Με 14.1 (1ος) πόντους, 8.3 ασίστς (1ος), 3.9 ριμπάουντς, 1.7 κλεψίματα και 18.6 (1ος) στον δείκτη αξιολόγησης και το εκπληκτικό 48.5% στο HOB (πόντοι που παράγονται από καλάθια ή ασίστ του). Ο γκαρντ του «τριφυλλιού» διανύει μια MVP σεζόν στην Euroleague και στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε ότι είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει «αγγίξει» το triple double τρεις φορές εφέτος (από το Stats LI).

Ποιοι συνεισφέρουν στο σκοράρισμα  

Από την Αρμάνι σε μ.ο πόντων συνεισφέρουν οι Γκάουντλοκ με 12.3, Θίοντορ με 11.6,  Μίτσοφ με 10.9, Κουζμίνσκας με 10.5, και Γκουντάιτις με 10.0.

Για τον Παναθηναϊκό οι Τζέιμς με 14.3, Καλάθης με 14.1,  Σίνγκλετον με 10.3, Γκιστ με 9.9, και Ρίβερς με 9.4 είναι οι πέντε πρώτοι σκόρερς σε μ.ο ανά αγώνα. 

Στο eFG% έχουμε 53.6- 53.5

Στο TOV% έχουμε 12.5-13.7

(Στο TRB% έχουμε 47.4- 49.3)

Στο  OR% έχουμε 25.5-27.4

(Στο FTr (attempted) έχουμε 32.5-30.9)

Στο FTr (made) έχουμε 25.1-20.8

 

***Effective Field Goal Percentage (EFG%) – Η ευστοχία με βαρύτητα και στο τρίποντο.

***Turnover Percentage (TOV%) – Τα λάθη σε ποσοστιαία αναλογία

***Offensive Rebounding Percentage (OR%) – Τα επιθετικά ριμπάουντς σε ποσοστιαία αναλογία

***Rebounding Percentage (TRB%) – Τα συνολικά ριμπάουντ σε ποσοστιαία αναλογία

***Free Throw Rate (FTr) FTA/FGA – Η συχνότητα που πάει κάθε ομάδα για βολές σε δύο εκδοχές (μέτρηση με εκτελεσμένες βολές και επιτυχημένες βολές). 

 Επίλογος

 Αυτό που κλήθηκε να κάνει ο Τσάβι Πασκουάλ, επτά μόλις αγωνιστικές πριν το τέλος της κανονικής περιόδου δεν το λες εύκολο.  Το να προσθέσεις δύο παίκτες με σοβαρό ρόλο στην ομάδα σου και μάλιστα με τον ένα παίκτη (Τζέιμς) να είναι και κομβικός αλλά και ιδιαίτερος απαιτεί guts και εμπιστοσύνη στη δουλειά σου. Εδώ μιλάμε για μερικό αγωνιστικό makeover.  Οι πράσινοι έχουν ανεβάσει την αμυντική πίεση με στόχο να σπρώξουν τον αντίπαλο σε λάθη και να επιχειρήσουν να πετύχουν καλάθια στον αιφνιδιασμό. Ήδη έχουν ανεβάσει το τέμπο που παίζουν στα τελευταία παιχνίδια. Το θέμα είναι πως θα μπορέσουν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί ξανά στην περιφερειακή εκτέλεση. Το παιχνίδι στο Μιλάνο δεν θα είναι βόλτα αλλά μια κανονική μάχη. Αυτό που θέλουμε να δούμε περισσότερο είναι το επίπεδο ετοιμότητας της ομάδας του Πασκουάλ.