Η μεγαλύτερη μορφή λογικής είναι να ζεις εξ ολοκλήρου στο παρόν. Το παρελθόν δεν αλλάζει και το μέλλον δεν το καθορίζουμε απόλυτα. Σε τελική ανάλυση το μέλλον εξαρτάται (έστω και λίγο) από το παρόν. Αυτό έπραξαν οι δύο ελληνικές ομάδες στην Ευρωλίγκα και πέτυχαν το απόλυτο σε μια εβδομάδα που είχαν σημαντικές απουσίες. Όμως για να το κάνουν αυτό χρειάστηκε να προσαρμοστούν και να πατήσουν σε διαφορετικά μονοπάτια αγωνιστικά. Σήμερα δοκιμάζονται και οι δύο εκτός έδρας σε δύο παιχνίδια δύσκολα, το καθένα για διαφορετικούς λόγους.

Ανάλυση

Ο Παναθηναϊκός θα δοκιμαστεί στην έδρα της Βαλένθια, η οποία ελπίζει να κάνει μια μεγάλη νίκη που θα της δώσει την δυνατότητα να ξεκινήσει κάτι καλό. Οι πράσινοι έχουν νικήσει στα οκτώ (8) από τα τελευταία εννέα (9) παιχνίδια τους και πλέον απολαμβάνουν την μοναξιά της τρίτης θέσης. Αντίθετα η Βαλένθια πλέον μετρά 10 συνεχόμενες ήττες!!!

Ισορροπία σε άμυνα και επίθεση για Παναθηναϊκό

Όταν μια ομάδα επιτίθεται καλά δεν ξέρεις που να αμυνθείς (επιθετική πολυπλευρότητα). Όταν μια ομάδα αμύνεται καλά δεν ξέρεις που να επιτεθείς (αμυντική πολυπλευρότητα). Αυτό απέδειξε ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ ειδικά στο παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα. Εκτός από επίθεση που εφέτος είναι φανερά πιο λειτουργική, σταδιακά ο Ισπανός προπονητής χτίζει και την άμυνα του σε πιο σταθερή βάση χρονικά. Κάτι που είχαμε τονίσει σε προηγούμενο preview ότι η βελτίωση σε αυτό το κομμάτι, ειδικά από την λεγόμενη δεύτερη πεντάδα, θα τον φέρει σε πιο υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας.

Απώλειες στο backcourt

Οι δύο ομάδες θα έχουν την απώλεια των Καλάθη και Βίβες (4 ασίστ ανά αγώνα), αντίστοιχα στο παιχνίδι των περιφερειακών. Από τους γηπεδούχους μεγάλη προσοχή θα χρειαστεί στην βασική επιθετική απειλή τον Γκριν (16.3 μ.ο), και στον Βαν Ρόσομ (3.1 ασίστ ανά αγώνα). Ας μην ξεχνάμε και την απουσία του Ντιό που είναι τρομερή απώλεια για την ισπανική ομάδα αφού αυτός ουσιαστικά ήταν το «μυαλό» της. Αυτή και του  Λατάβιους Ουίλιαμς στην ουσία γονάτισε την ομάδα. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε τα κατορθώματα του Γκριν εναντίον της Εφές!

Μεγάλη προσοχή θα χρειαστεί σε καταστάσεις που η Βαλένθια στήνει τυφλά σκριν (wall screens) για τον Γκριν σας δεύτερες δράσεις, όπως εδώ στο high pick and roll.

Ο Παναθηναϊκός θα στηριχτεί για μια ακόμα φορά, μετά την απουσία του Καλάθη, στους Λεκαβίτσιους, Ντένμον και Παππά στο ball handling με τους Ρίβερς και Λοτζέσκι να είναι εκ περιτροπής στο 2. Στον Λεκαβίτσιους η συμμετοχή σε ρόλο βασικού σε δύο παιχνίδια λογικά θα τον έχει κάνει να νοιώσει πιο άνετα. Ο Nτένμον που κλήθηκε να «ντυθεί» point guard και αυτή την φορά εκτός από την αμυντική του συνεισφορά ήταν καλός και επιθετικά με 9 και 16 πόντους αντίστοιχα.

Στην μάχη των σέντερ θα χρειαστεί βοήθεια ο Γκιστ

Οι σέντερ των γηπεδούχων Ντούμπλιεβιτς (10.5 πόντους και 5.5 ριμπάουντς.) και Πλάις  9.8 πόντους, 5.7 ριμπάουντς, 1.4 κοψίματα) είναι δυνατά και ψηλά κορμιά. Ο Ντούμπλιεβιτς είναι πολύ καλός στο low post με πλάτη και θα χρειαστεί να βοηθήσει ο Βουγιούκας (Όγκαστ;;), σε αυτό το κομμάτι όπως και απέναντι στο «δεινόσαυρο» Πλάις. Να σημειωθεί ότι και οι δύο συχνά επιχειρούν σουτ από μέση απόσταση (Πλάις) και τρίποντο ο Ντούμπλιεβιτς. Βέβαια και οι δύο υστερούν σε ταχύτητα στην άμυνα και ειδικά σε καταστάσεις που πρέπει να αμυνθούν ψηλά στο σκριν στην μπάλα και σε pick and pop καταστάσεις. Στα παρακάτω clip βλέπουμε την δράση τους αρχικά με το seal του Ντούμπλιεβιτς και το κάρφωμα.

Την εξαιρετική κίνηση στο low post…

Και το τελείωμα του Πλάις και τα δύο μετά από πάσες του Σαν Εμετέριο

Επικίνδυνη από το τρίποντο

Η Βαλένθια σουτάρει καλά από την γραμμή του τρίποντου (με 39% είναι στην η θέση) και είναι μαζί με τον Παναθηναϊκό στην τέταρτη θέση σε αριθμό τρίποντων που έχει επιχειρήσει (341 και οι δύο ομάδες). Με τους Βαν Ρόσομ-Σάστρε-Σαν Εμετέριο- Τόμας να εκτελούν πάνω από 40.0% και τον Γκριν με 37.3%. Εδώ το pick n roll του Γκριν με τον Πλάις θα αναγκάσει την άμυνα στην weakside να κλείσει για λίγο και ο Βαν Ρόσομ θα την τιμωρήσει με τρίποντο.

Η χειρότερη άμυνα

Με 118.7 DRtg η Βαλένθια έχει το χειρότερο δείκτη αμυντικής αξιολόγησης στην λίγκα. Η έλλειψη επικοινωνίας εδώ είναι χαρακτηριστική.

Στην επόμενη φάση μπορείτε να δείτε πόσο εύκολα στο σκριν στην μπάλα (pick and roll) πατάει ζωγραφιστό ο χειριστής της μπάλας και δημιουργεί προϋποθέσεις για σουτ.

Εδώ πάλι σε κατάσταση με σκριν στην μπάλα (pick and roll) οι Βαν Ρόσομ και Πλάις κάνουν πολύ κακή άμυνα για ένα κάρφωμα από τον Μιλουτίνοφ.

Οι 4 βασικοί παράγοντες νίκης

Στο eFG% έχουμε 53.8- 56.1

Στο TOV% έχουμε 15.3-15.2

Στο TRB% έχουμε 47.7- 49.9

Στο FTr έχουμε 32.3 – 33.3

***Effective Field Goal Percentage (EFG%) – worth 40%

***Turnover Percentage (TOV%) – worth 25%

***Rebounding Percentage (TRB%) – worth 20%

***Free Throw Rate (FTr) FTA/FGA – worth 15%

Επιθετική/αμυντική αξιολόγηση και ρυθμός

Η Βαλένθια (3-11) έχει ORAT/DRAT (επιθετική/αμυντική αξιολόγηση) 113.6-118.7 και επομένως eDiff (διαφορά) -5.2 και pace (αριθμό κατοχών) 66.4.

Ο Παναθηναϊκός με ρεκόρ 10-4 έχει ORAT/DRAT (επιθετική/αμυντική αξιολόγηση) 113.7-109.8 επομένως eDiff (διαφορά) 3.8 και pace (αριθμό κατοχών) 69.2.

Οι MVP των ομάδων

Ο Γκριν είναι ο MVP της Βαλένθια με 16.3 μ.ο (37.3% στα τρίποντα, 49,5% στα δίποντα, 90.8% στις βολές), 2.3 ασίστς και  16.4 στο δείκτη αξιολόγησης.  

Για τον Παναθηναϊκό σαφέστατα όπως έχουμε γράψει και στα προηγούμενα previews είναι ο Καλάθης αλλά αν είναι να ψάξουμε άλλον παίκτη αφού ο ηγέτης του Παναθηναϊκού απουσιάζει θα πάμε με τον Γκιστ. Είναι ο παίκτης με το καλύτερο δείκτη στην επιθετική αξιολόγηση με 134.4 (πρώτος στην ομάδα), με αυτόν στο παρκέ η ομάδα είναι + 74 (πρώτος και εδώ) με eFG% 64.5 με 10.5 πόντους ανά αγώνα και 4.9 ριμπάουντς. Ο Γκιστ στα διπλά παιχνίδια είχε 15.5 πόντους, 7.5 ριμπάουντ και μάλιστα μοίρασε και 3.5 ασίστς και έκανε μόνο 1 λάθος ανά αγώνα. Στην αξιολόγηση είχε 21 και 18 στους δύο αγώνες.

Ποιοι συνεισφέρουν στο σκοράρισμα  

Οι Γκριν με 16.3, Ντούμπλιεβιτς με 10.5, Πλάις 9.8, Σαν Εμετέριο 9.6 και ο Ντόρνκαμπ 6.3 πόντους είναι οι πέντε πρώτοι σκόρερς.

Για τον Παναθηναϊκό οι Καλάθης 13.6, Ρίβερς 11.3, Γκιστ 10.9, Παππάς 10.1, και Σίνγκλετον 9.7 είναι οι πέντε πρώτοι σκόρερς αντίστοιχα.   

Επίλογος

Αν ο Παναθηναϊκός κάνει το 3/3 χωρίς τον Καλάθη θα είναι μια πολύ καλή εξέλιξη για την ομάδα. Ειδικά αν οι Λεκαβίτσιους και Ντένμον προσθέσουν μια ακόμα καλή εμφάνιση. Η Βαλένθια θέλει να τερματίσει το αρνητικό σερί με μια μεγάλη νίκη. Όμως οι πράσινοι έχουν την ευκαιρία να μείνουν μόνοι στην τρίτη θέση με μια νίκη απόσταση από την κορυφή και να εκμεταλλευτούν τυχόν στραβοπάτημα των πρωτοπόρων.   

**Ο Τάκης Πανούλιας είναι προπονητής και στο παρελθόν έχει βρεθεί στους πάγκους των ΠΑΟ Άμιλλα Περιστερίου (Γ’ Εθνική), Αιγάλεω (Β’-Γ’ Εθνική), Άλιμο, Μίλωνα (Μίλωνα Α2 Ανδρών), Βόνιτσα, Ένωση Ιλίου (Β’-Γ’ Εθνική), ΑΟΝΣ Γλυφάδα (Α1 Γυναικών), ΑΟ Φάρος (Α1 Γυνακών),  και Ίκαρο Καλλιθέας (Γ’ Εθνική)