Ο Παναθηναϊκός την Τρίτη απέναντι στην Μακάμπι κλήθηκε να δείξει αν μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστικός στην λίγκα χωρίς τον ηγέτη του Νίκ Καλάθη. Η αλήθεια είναι ότι πέρασε το πρώτο τεστ με επιτυχία από κάθε άποψη. Σε αυτή του την προσπάθεια βοηθήθηκε από αυτή την «μεταφυσική» σχεδόν δύναμη που τον οπλίζει το ΟΑΚΑ! Τώρα πηγαίνει σε ένα εχθρικό περιβάλλον έχοντας μια ακόμα πολύ σημαντική απώλεια, αυτή του Νίκου Παππά. Του καλύτερου τoυ περιφερειακού  slasher που ήταν και αυτός σε εξαιρετική κατάσταση. Ενός παίκτη που έχει πλέον μπει σε elite mode. Μεγάλη πρόκληση για προπονητικό επιτελείο και παίκτες.    

Επιθετική/αμυντική αξιολόγηση και ρυθμός

Ο Ερυθρός Αστέρας με ρεκόρ 5-8 έχει ORAT/DRAT (επιθετική/αμυντική αξιολόγηση) 110.6-118.7 και επομένως eDiff (διαφορά) -8.1 και pace (αριθμό κατοχών) 69.1.

Ο Παναθηναϊκός με ρεκόρ 9-3 έχει ORAT/DRAT (επιθετική/αμυντική αξιολόγηση) 114.3-110.8 επομένως eDiff (διαφορά) 3.4 και pace (αριθμό κατοχών) 69.5.

Οι δύο ομάδες παίζουν στον ίδιο ρυθμό και σε μ.ο πόντων έχουν ο Αστέρας 76.4 π., έναντι 79.5 π., του Παναθηναϊκού  στην επίθεση και στην άμυνα οι γηπεδούχοι δέχονται 82.0 πόντους ενώ οι πράσινοι 77.0 πόντους.

Οι MVP των ομάδων

Ο Ροτσέστι είναι ο MVP του Αστέρα με 15.0 μ.ο (35.7% στα τρίποντα, 59,3% στα δίποντα, 80.0% στις βολές), 4.8 ασίστς και  15.8 στο δείκτη αξιολόγησης.  

Για τον Παναθηναϊκό σαφέστατα όπως έχουμε γράψει και στα προηγούμενα previews είναι ο Καλάθης αλλά αν είναι να ψάξουμε άλλον παίκτη αφού ο ηγέτης του Παναθηναϊκού απουσιάζει θα πάμε με τον Γκιστ. Είναι ο παίκτης με το καλύτερο δείκτη στην επιθετική αξιολόγηση με 135.2 (πρώτος στην ομάδα), με αυτόν στο παρκέ η ομάδα είναι +61 (πρώτος και εδώ) με eFG% 64.8 με 10.5 πόντους ανά αγώνα και 4.9 ριμπάουντς.

Οι καλύτερες πεντάδες

Με βάση το TSR (True Shooting Ratio (%) που είναι οι πόντοι που πέτυχε η πεντάδα σε σχέση με τους πόντους που επιχείρησε να σκοράρει), το TRR (True Rebounding Ratio (%) δηλαδή τα ριμπάουντς που παίρνει μια ομάδα σε σχέση με τα ριμπάουντς που διεκδικήθηκαν και το TOV Factor (τα λάθη σε σχέση με του αντιπάλου) οι δύο πιο αποτελεσματικές πεντάδες των δύο ομάδων είναι για μεν τον Ερυθρό Αστέρα οι Φελντέιν, Ντάνγκουμπιτς, Νταβίντοβατς, Μπιέλιτσα και Άντιτς που είναι μια πεντάδα με πολύ λίγο χρόνο στο παρκέ.

Ποιοι συνεισφέρουν στο σκοράρισμα  

Οι Ροτσέστι με 14.5, Φελντέιν με 12.5, Μπιέλιτσα 10.5, Άντιτς 9.0 και ο Λεσόρ 8.8 πόντους είναι οι πέντε πρώτοι σκόρερς. Για τον Παναθηναϊκό οι Καλάθης 12.6, Ρίβερς 11.9, Παππάς 10.8, Γκιστ 10.5 και Σίνγκλετον 9.8 είναι οι πέντε πρώτοι σκόρερς αντίστοιχα. Να σημειώσουμε ότι 23.4 …θα λείπουν αλλά αυτό είναι μια απλουστευμένη λογική.   

Οι 4 βασικοί παράγοντες νίκης

Στο eFG% έχουμε 48.7- 56.4

Στο TOV% έχουμε 11.9-14.8

Στο TRB% έχουμε 47.5- 50.1

Στο FTr έχουμε 29.0 – 32.9

***Effective Field Goal Percentage (EFG%) – worth 40%

***Turnover Percentage (TOV%) – worth 25%

***Rebounding Percentage (TRB%) – worth 20%

***Free Throw Rate (FTr) FTA/FGA – worth 15%

Η ανάλυση

Στο προηγούμενο παιχνίδι που ήταν και στο ΟΑΚΑ το ερώτημα ήταν αν οι Λεκαβίτσιους και Παππάς θα μπορέσουν να καθοδηγήσουν την ομάδα και το έκαναν πολύ καλά τηρουμένων των συνθηκών. Στο αυριανό θα λείπει και ο Παππάς, ο καλύτερος slasher του, οπότε πάμε στο ερώτημα αν σε μια καυτή έδρα θα μπορέσει ο Λεκαβίτσιους με τον Ντένμον να κάνουν το ίδιο. Ο Λεκαβίτσιους θα παίξει όπως ξέρει αλλά το ερώτημα είναι αν θα διατηρήσει την επιθετική του αποτελεσματικότητα και πως θα αντιδράσει ο Ντένμον. Η πιθανότητα να παίξει ο Καλαϊτζάκης δεν ξέρω κατά πόσο περνά από το μυαλό του Ισπανού τεχνικού αφού δεν έπαιξε στο εντός έδρας.

Η ικανότητα του Παππά στην διείσδυση στο τελευταίο παιχνίδι συνοδεύτηκε από δημιουργία αφού είχε 3 ασίστ με μια εκπληκτική δημιουργία για τον Βουγιούκα (ασίστ της βραδιάς). Δείτε την στο παρακάτω clip.

Από την άλλη είναι μια ευκαιρία για τον Ντένμον να κάνει μια δεύτερη συνεχόμενη καλή εμφάνιση και να μπει για τα καλά στο βασικό rotation της ομάδας. Η βραδιά εναντίον της Κίμκι ήταν μια μαγική βραδιά για αυτόν ας μην το ξεχνάμε. Κυρίως εκτελεστικά με τους 24 πόντους αλλά είχε και τρεις ασίστ. Ο παίκτης έχει ποιότητα, αλλά πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προσφέρει σε σταθερή βάση. Ας θυμηθούμε τι έκανε με τους Ρώσους στο ΟΑΚΑ.

Μια καλή hooting night του Ρίβερς θα είναι ευπρόσδεκτη όπως και η απόδοση των Γκιστ και Σίνγκλετον που έκαναν double double την Τρίτη. Η παρουσία του Θανάση είναι απαραίτητη για τα όσα φέρνει στο παιχνίδι. Σε ρόλο δεύτερου χειριστή μπορεί να βοηθήσει και ο ανεβασμένος Λοτζέσκι.

Παρά τα προβλήματα στάθηκε στα πόδια του

Στο ξεκίνημα της περιόδου ο Αστέρας λογίστηκε ως η ομάδα που θα γίνει σάκος του μποξ αφού αναγκάστηκε να φτιάξει μια νέα ομάδα με νέο προπονητή.  Ο Αλιμπίγιεβιτς όμως έχει καταφέρει να φτιάξει ένα καλό σύνολο.

Ρότσεστι ο βασικός άξονας της επίθεσης

Ο Ρότσεστι είναι αυτός που οδηγεί την ομάδα με 14.5π, 4.6 τελικές για 1.8 λάθη, με εξαιρετικά ποσοστά σε δίποντα, βολές και στην καθοδήγηση της ομάδας. Στο παρακάτω βίντεο είναι τα κατορθώματα του απέναντι στην Ρεάλ.

Σουτ αλλά και δημιουργία

Προσοχή μεγάλη χρειάζεται και ο γνωστός μας Τζ. Φελντέιν (12.5 πόνους ανά αγώνα) αφού πολλές φορές παίκτες που έχουν φύγει από μια ομάδα έχουν ένα έξτρα κίνητρο πολλές φορές να αποδείξουν κάποια πράγματα. Εκτός από την γνωστή ικανότητα του στο σουτ αναλαμβάνει αρκετές φορές την δημιουργία από το pick and roll. Εδώ βρίσκει αμαρκάριστο στην αδύνατη πλευρά τον αριστερόχειρα Ντόμπριτς που δεν συγχωρεί.

Η frontline

Στους ψηλούς οι Μπιέλιτσα με 10.5 πόντους και ο Άντιτς με τα γνωστά pop outs του είναι πάντοτε ένας πονοκέφαλος αλλά νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός με την ικανότητα του στην switching defense (άμυνα με αλλαγές στα σκριν) θα μπορέσει να μειώσει τις απόπειρες του έμπειρου σέντερ. Πρώτα να δούμε εδώ μετά το σκριν για τον Φελντέιν ο Άντιτς ανοίγει στην γωνία και δέχεται την πάσα του Δομινικανού για ένα αμαρκάριστο τρίποντο. 

Στην συνέχεια έχουμε τους δύο παίκτες να συνεργάζονται για το τρίποντο-μαχαιριά μέσα στην έδρα της Ρεάλ.

Γενικά είναι ομάδα που εκτελεί πολλά τρίποντα (2η στην λίγκα με 337) αλλά συνολικά έχει το δεύτερο χειρότερο ποσοστό (τελευταία η Εφές) με 32.64 %. 

Ο Λεσόρ στην θέση του σέντερ είναι ένα δυνατό και εκρηκτικό παιδί που πηγαίνει πολύ στα επιθετικά ριμπάουντς (6ος ριμπάουντερ συνολικά στην λίγκα με 6.0 ανά αγώνα και 3ος στα επιθετικά με 2.92). Πολύ εκρηκτικός στο dive στο pick and roll τελειώνει με δυνατά καρφώματα. Τρέχει πολύ καλά στον αιφνιδιασμό.

Επίλογος

Οι Σέρβοι παρότι έχουν κάνει ζημιές δεν διαθέτουν σε καμία περίπτωση την περυσινή ομάδα. Όμως και ο Παναθηναϊκός πάει εκεί με «λαβωμένο» backcourt με τις απουσίες των Καλάθη και Παππά. Αν φύγει με το διπλό και σπάσει την ισοπαλία 4-4 που έχει εκεί θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για την συνέχεια τόσο σε βαθμολογικό επίπεδο, όσο και ψυχολογίας. 

**Ο Τάκης Πανούλιας είναι προπονητής και στο παρελθόν έχει βρεθεί στους πάγκους των ΠΑΟ Άμιλλα Περιστερίου (Γ’ Εθνική), Αιγάλεω (Β’-Γ’ Εθνική), Άλιμο, Μίλωνα (Μίλωνα Α2 Ανδρών), Βόνιτσα, Ένωση Ιλίου (Β’-Γ’ Εθνική), ΑΟΝΣ Γλυφάδα (Α1 Γυναικών), ΑΟ Φάρος (Α1 Γυνακών),  και Ίκαρο Καλλιθέας (Γ’ Εθνική)