Η μεγαλύτερη μορφή λογικής είναι να ζεις εξ ολοκλήρου στο παρόν. Το παρελθόν δεν αλλάζει και το μέλλον δεν το καθορίζουμε απόλυτα. Σε τελική ανάλυση το μέλλον εξαρτάται (έστω και λίγο) από το παρόν. Αυτό έπραξαν οι δύο ελληνικές ομάδες στην Ευρωλίγκα και πέτυχαν το απόλυτο σε μια εβδομάδα που είχαν σημαντικές απουσίες. Όμως για να το κάνουν αυτό χρειάστηκε να προσαρμοστούν και να πατήσουν σε διαφορετικά μονοπάτια αγωνιστικά. Αύριο δοκιμάζονται και οι δύο εκτός έδρας σε δύο παιχνίδια δύσκολα, το καθένα για διαφορετικούς λόγους.

Πιο νωρίς χρονικά ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στην έδρα της Ζαλγκίρις που έχει νικήσει σε τέσσερις συνεχόμενους αγώνες. Ο Ολυμπιακός που συνεχίζει πληγωμένος από τραυματισμούς αλλά έχει 7/8 στα τελευταία παιχνίδια.

Ανάλυση 

Η Ζαλγκίρις είναι ομάδα του προπονητή με τον  Γιασικεβίτσιους να είναι ο απόλυτος σταρ της ομάδας. Έγινε viral η αντίδραση του στο τρίποντο του Μιλάκνις που στην ουσία σφράγισε την νίκη εναντίον της Φενέρ αντί να αφήσει τον χρόνο να τρέξει.

Πάνγκος – Μίσιτς

Ομάδα που δουλεύει εξαιρετικά και με ακρίβεια στην επίθεση με τους δύο βασικούς δημιουργούς να είναι οι Πάνγκος (11.9 πόντους μ.ο και 5.5 ασίστς) και Μίσιτς (4.7 ασίστς ανά αγώνα).

Ο Πάνγκος σουτάρει με 50.0% από το τρίποντο. Εδώ βγαίνει από elevator screen και εκτελεί άψογα!!!

Η ικανότητα του Μίσιτς θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα αφού από τα 195 εκατοστά βλέπει το παιχνίδι με άνεση. Αρχικά μια πάσα πίσω από την πλάτη.

Στην συνέχεια μια lob πάσα για το alley oop στον Γουάιτ

Το κεντρικό pick and roll δεν απουσιάζει από το playbook

Η επίθεση της απλώνει καλά το γήπεδο και λειτουργεί εξαιρετικά στο να μεγαλώνει τις αποστάσεις στις αμυντικές βοήθειες. Οι Λιθουανοί αν και από το τρίποντο έχουν  42.40 % (1η στην λίγκα) δεν εκτελούν πολλές προσπάθειες (15η ομάδα σε προσπάθειες με 17 περίπου. Στο κεντρικό pick and roll δουλεύουν αρκετά παραλλαγές του Spain pick and roll που εφαρμόζουν πολλές ομάδες εφέτος (και ο Ολυμπιακός). Στην πρώτη περίπτωση οι δύο περιφερειακοί είναι στην μία πλευρά και μετά το σκριν ο Γουάιτ κάνει dive ενώ ο Ντέιβις ανεβαίνει αδειάζοντας όλη την πλευρά. 

Εδώ σε μια διαφορετική version… 

Wing big guns

Οι Ουλανόβας που σουτάρει εξαιρετικά από το τρίποντο με 47.4% και την ικανότητα του να κινείται πίσω από την πλάτη της άμυνα και ο Μιλάκνις με 43.9% είναι τα big guns στους wings. Το clip δείχνει την εξαιρετική εκτέλεση του δεύτερου από ένα pin down screen.

Και εδώ έχουμε το buzzer beater του πρώτου στην Μάλαγα.

Ο Γιανκούνας και η παρέα του 

Η επίθεση των Λιθουανών είναι ισορροπημένη με τον Γιανκούνας (13.3 πόντους μ.ο., 5.4 ριμπάουντς), τον Γουάιτ και τους Ντέιβις, Καβαλιάουσκας να είναι η βάση της frontcourt και να συνεισφέρει τα μέγιστα. Το pick and pop παιχνίδι του Γιανκούνας είναι το σήμα κατατεθέν του, ένας μετρ του παιχνιδιού από μέσα απόσταση (midrange game) και μπορείτε να δείτε πως δουλεύει στο επόμενο βίντεο.

Τιμωρούν τις αλλαγές

Η επίθεση τους τιμωρεί τις αλλαγές αφού πάει με επιθετική διάθεση και θα βρει το mismatch. Ο Ολυμπιακός που χρησιμοποιεί switching defense καλό θα είναι να το κάνει με το ψηλό του…small ball. Δηλαδή όταν έχει στο παρκέ Τόμπσον – Παπανικολάου – Παπαπέτρου.   

Τα λάθη με την μπάλα ζωντανή κοστίζουν

Η Ζαλγκίρις επίσης κάνει πολλά λάθη 13.6 ανά αγώνα αλλά και σε TOV%  16.7, το μεγαλύτερο νούμερο στη λίγκα) και τα περισσότερα φάουλ στη φετινή Ευρωλίγκα. Το λάθος εδώ δίνει καλάθι στον αιφνιδιασμό στον…Καλάθη

Και εδώ στην Εφές…

Αμυντικά «θέματα»

Στην άμυνα η Ζαλγκίρις  έχει «θέματα» και πολλές φορές το καλύπτει με την θέληση αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Σε hard hedge αντιμετωπίσεις, ειδικά με τον Καβαλιάουσκας, απέναντι στο κεντρικό pick and roll δίνει αρκετά σουτ μετά από πάσα του ψηλού που short roll (κοντό κάθετο κόψιμο). Ο Ολυμπιακός εφέτος και με το Μιλουτίνοφ που λείπει αλλά και με τον ΜακΛίν έχει δουλέψει σε τέτοιες καταστάσεις. Εδώ σε κατάσταση αντιμετώπισης με hard hedge.  

Αλλά και σε κατάσταση αντιμετώπισης με flat and over (παράλληλη αντιμετώπιση του ψηλού για να αναχαιτίσει τον χειριστή), το αποτέλεσμα είναι ίδιο.

Προσοχή ίσως χρειαστεί και η αντιμετώπιση του press σε όλο το γήπεδο που εφαρμόζει η ομάδα του Σάρας πιέζοντας πολύ στην απέναντι τελική γραμμή με στόχο την παγίδα στην εισαγωγική πάσα. μπάλα απέναντι σε παγίδα σε οποιοδήποτε σημείο του παρκέ).

Οι 4 βασικοί παράγοντες νίκης

Στο eFG% έχουμε 57.3- 51.1

Στο TOV% έχουμε 16.5-15.1

Στο TRB% έχουμε 53.1- 51.5

Στο FTr έχουμε 32.1 – 32.8

***Effective Field Goal Percentage (EFG%) – worth 40%

***Turnover Percentage (TOV%) – worth 25%

***Rebounding Percentage (TRB%) – worth 20%

***Free Throw Rate (FTr) FTA/FGA – worth 15%

Επιθετική/αμυντική αξιολόγηση και ρυθμός

Η Ζαλγκίρις (9-5) έχει ORAT/DRAT (επιθετική/αμυντική αξιολόγηση) 116.7-115.6 επομένως eDiff (διαφορά) 1.1 και pace (αριθμό κατοχών) 69.4.

Ο Ολυμπιακός (11-3) με ORAT/DRAT (επιθετική/αμυντική αξιολόγηση) 108.8-102.9 και επομένως eDiff (διαφορά) 5.9 και pace (αριθμό κατοχών) 68.9.

Οι MVP των ομάδων

Από την Ζαλγκίρις θα επιλέξουμε τον Γιανκούνας ο οποίος έχει 16.3 πόντους μ.ο, με τρομερά ποσοστά (40.0% στα τρίποντα, 60.6% στα δίποντα, 84.4% στις βολές), 5.4 ριμπάουντς και 16.5 στο δείκτη αξιολόγησης. Ο Πρίντεζης  είναι ο  MVP των ερυθρολεύκων (12.6 π., 50.0 eFG%, 52.8 στα δίποντα, 27% στα τρίποντα και 65% στις βολές, 1.9 ασίστς, με 5.5 ριμπ. και 14.3 PIR).

Ποιοι συνεισφέρουν στο σκοράρισμα  

Για την Ζαλγκίρις οι πέντε πρώτοι σκόρερς είναι οι Γιανκούνας 13.3, Πάνγκος 11.9, Γουάιτ 8.8, Ουλανόβας 8.5 και Ντέιβις 8.0 πόντους ανά αγώνα.

Για τον Ολυμπιακό οι πέντε πρώτοι σκόρερς είναι οι Πρίντεζης με 12.6, Σπανούλης 11.5, ΜακΛίν 9.4, Στρέλνιεκς 9.4, και Μιλουτίνοφ 8.6 πόντους ανά αγώνα.

Επίλογος

Ο Ολυμπιακός δείχνει να αντέχει τις απώλειες από τους τραυματισμούς και το καλό του ρεκόρ του δίνει την άνεση να μην εκβιάσει την επιστροφή κάποιου παίκτη. Η Ζαλγκίρις είναι ομάδα που αν βελτιωθεί αμυντικά χτυπάει την πόρτα της τετράδας και σίγουρα θα χρειαστεί καλύτερη απόδοση από την αντίστοιχη εναντίον της Εφές. Η άμυνα είναι η κολώνα που θα χτίσει το παιχνίδι του ελπίζοντας ότι οι Σπανούλης, και ΜακΛίν θα παραμείνουν σε υψηλές πτήσεις. Σημαντική θα είναι η απόδοση των forwards (Τόμπσον-Παπανικολάου-Παπαπέτρου-Γουίλτζερ). Ας μην ξεχνάμε ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν 3 συνεχόμενες νίκες εναντίον της Ζαλγκίρις.

**Ο Τάκης Πανούλιας είναι προπονητής και στο παρελθόν έχει βρεθεί στους πάγκους των ΠΑΟ Άμιλλα Περιστερίου (Γ’ Εθνική), Αιγάλεω (Β’-Γ’ Εθνική), Άλιμο, Μίλωνα (Μίλωνα Α2 Ανδρών), Βόνιτσα, Ένωση Ιλίου (Β’-Γ’ Εθνική), ΑΟΝΣ Γλυφάδα (Α1 Γυναικών), ΑΟ Φάρος (Α1 Γυνακών),  και Ίκαρο Καλλιθέας (Γ’ Εθνική)