Το δεύτερο παιχνίδι της εβδομάδας με doubleheaders είναι σαφώς πιο δύσκολο για τον Παναθηναϊκό, αφού είναι εκτός έδρας με μια ομάδα που καίγεται για την νίκη ώστε να μείνει ζωντανή στην μάχη που δίνει να μπει στα playoffs. Η Μακάμπι (13-14) υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (16-11) σε μια από τις κλασσικές μονομαχίες της EuroLeague.

Οι «πράσινοι» θέλουν να συνεχίσουν να βελτιώνονται και το κυριότερο να σφυρηλατήσουν σταδιακά την πνευματική τους σκληράδα. Στον αγώνα στο ΟΑΚΑ είχαν νικήσει με 89-76 με τους Γκιστ (15 πόντοι, 10 ριμπάουντ) και Σίνγκλετον (14 πόντοι, 10 ριμπάουντ) να έχουν double-doubles, ενώ ο Καλάθης απουσίασε. Η Μακάμπι είναι πλέον στην 9η θέση και η αίσθηση μου είναι ότι θα μείνει εκτός οκτάδας αφού η Μπασκόνια έχει πολύ εύκολο πρόγραμμα αλλά και καλύτερη ομάδα

Η προϊστορία από το 2007-08

Από το 2000 οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί 21 φορές με τον Παναθηναϊκό να προηγείται οριακά με μία νίκη (10 – 11). Την τελευταία δεκαετία δηλαδή από το 2007-08 οι «πράσινοι» έχουν 8 νίκες έναντι 5 των αντιπάλων τους.

Ανάλυση – Film Breakdown

Η Μακάμπι μετά τέσσερις ήττες στα τελευταία πέντε παιχνίδια και η άμυνα της έχει πάρει τον κατήφορο αφού δέχεται πάνω από 80 πόντους εδώ και οκτώ συνεχόμενους αγώνες (85.6 μ.ο και είναι στην 16η θέση). Στους 13 πρώτους αγώνες είχε καλό DefRtg στο 110.8 που την έφερνε στην 4η θέση στην λίγκα.

Βέβαια παίζει και στο υψηλότερο τέμπο από κάθε άλλη ομάδα. Είναι αθλητική, τρέχει καλά στο επιθετικό transition και έχει έφεση και ικανότητα στην προσωπική φάση. Αυτό όμως την καθιστά προβλέψιμη στο κομμάτι των επιθέσεων μισού γηπέδου. Το 32.1% των επιθέσεων της προέρχεται απευθείας από παιχνίδι pick and roll με βασικούς εκτελεστές του Τζάκσον και Κόουλ. Παρά το up tempo παιχνίδι κάνει μόλις 10.8 λάθη (13η θέση) με 12.8 στο TOV% (τα λάθη ποσοστιαία στις κατοχές-14η θέση). Στο παρακάτω κλιπ βλέπουμε πως ο Κόουλ επιταχύνει και πασάρει στον Τάιους στο fast break.

Επιθετική/αμυντική αξιολόγηση και ρυθμός

Τα θεμελιώδη στατιστικά της Μακάμπι

Pace (ρυθμός/κατοχές): 72.9 (1η)

OffRtg (επιθετική αξιολόγηση): 112.2 (11η)

DefRtg (αμυντική αξιολόγηση): 116.0 (11η)

NetRtg(διαφορά επιθετικής/αμυντικής αξιολόγησης):-3.8 (10η)

Τα θεμελιώδη στατιστικά του Παναθηναϊκού

Pace (ρυθμός/κατοχές): 69.3 (10η)

ORAT (επιθετική αξιολόγηση): 112.3 (10η)

DRAT (αμυντική αξιολόγηση): 111.1 (4η)

NetRtg (διαφορά επιθετικής/αμυντικής αξιολόγησης): 1.2 (8η)

Μόνιμα σε attack mode

Στην περιφέρεια της Μακάμπι οι Τζάκσον και Κόουλ είναι η κινητήρια δύναμη της ομάδας. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι και να παίξουν πολύ καλή προσωπική άμυνα. Οι Τζάκσον (16 πόντους και 4.3 ασίστς) και Κόουλ (12.3 πόντους και 3.8 ασίστς), είναι κίνδυνος-θάνατος στο ανοιχτό γήπεδο και πολύ επικίνδυνοι στο ένας εναντίον ενός. Δεν φοβούνται να πατήσουν ζωγραφιστό και να εκτελέσουν ή να πασάρουν στον ψηλό. Σουτάρουν με 36.9% και 31.7 αντίστοιχα από το τρίποντο και μαζί παράγουν το 56.6 των πόντων με δικά του καλάθια ή ασίστ (HOB). Είναι και οι δύο μόνιμα σε attack mode και εδώ μπορείτε να το δείτε με κατάληξη την ασίστ στον Τάιους.

Ο Τζάκσον είναι πολύ εκρηκτικός και παίζει εξαιρετικά από τον άξονα έχοντας πάντα σαν αποκούμπι αν δεν τελειώσει την φάση στην κοντινή πάσα στο ψηλό και ειδικά τον Τάιους. Στο επόμενο κλιπ ο Τζάκσον διασχίζει το γήπεδο και σκοράρει με μια χορευτική κίνηση απέναντι στην αντίπαλη άμυνα.

Εδώ θα πετύχει ένα εκπληκτικό τρίποντο..

Εδώ θα περάσει μια laser πάσα στον Τάιους.

Ο Κόουλ επίσης θα πάει στο coast to coast και γενικά στην διείσδυση με κάθε τρόπο και με επαφή ενώ δεν θα διστάσει να εκτελέσει το pull up ή και το τρίποντο παρότι έχει χαμηλό ποσοστό στο τρίποντο.

Εδώ σε drive…

Πολύ αθλητικό guard είναι και ο Ντ, Κέιν.

Στο παρακάτω clip μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τον forward Μάικλ Ρολ ενός παίκτη πολύ σημαντικού για την ομάδα της Μακάμπι (9.2 πόντοι με 62.5% δίποντο και 50.0% τρίποντο και 2.9 ασίστς. Δείτε δύο πολύ όμορφες πάσες σε κατάσταση αιφνιδιασμού αρακά…

Και σε επίθεση μισού γηπέδου όπου κάνει curl κίνηση μετά από το σκριν και δίνει μια wraparound πάσα στον Παραχούσκι για το τελείωμα.

Η παρουσία στο ζωγραφιστό

Μέσα στο ζωγραφιστό θα γίνουν μεγάλες μάχες ανάμεσα στους αθλητικούς ψηλούς των δύο ομάδων με τους Γκάμπριελ, Σίνγκλετον (10.3 πόντοι, 5.7 ριμπάουντς), Γκιστ (10.1 πόντοι, 4.6 ριμπάουντς) και Πέιν να έχουν τα χέρια τους γεμάτα για να αντιμετωπίσουν τα ψηλά forwards της Μακάμπι που είναι οι αθλητικοί και ικανοί σκόρερς. Ο Ντ. Τόμας που είναι πολύ ικανός σουτέρ (11.7 π., με 45.5% στο τρίποντο), ο Μπόλντεν (5.6 ριμπάουντς) και Τάιους (8.4 πόντοι και 5.2 ριμπάουντς). Εδώ ο Άλεξ Τάιους σε ένα εκπληκτικό κάρφωμα από άστοχο σουτ του Τόμας.

Ο Μπόλντεν είναι καλός πασέρ (έχει 1.7 ασίστς ανά αγώνα) και μπορεί να αξιοποιήσει του συμπαίκτες του. Εδώ τον Τάιους…

Και εδώ τον Παραχούσκι…

Ο Γκάμπριελ έχει και αυτός μεγάλη αθλητικότητα και μας πρόσφερε μια όμορφη φάση μετά από πάσα του Παππά στον αιφνιδιασμό.

Εδώ ο Σίνγκλετον θα καρφώσει εμφατικά στον αιφνιδιασμό μετά από ακόμα μια τέλεια πάσα του Καλάθη.

Φυσικά έχουμε και τους δεινόσαυρους Βουγιούκα και Παραχούσκι στην εξίσωση. Ας μην ξεχνάμε ότι η Μακάμπι είναι η κορυφαία ομάδα στα συνολικά ριμπάουντς (37.0) σε ολόκληρη την EuroLeague. Αυτό θα πρέπει να το προσέξει πολύ ο Παναθηναϊκός γιατί έχει μια αδυναμία εκεί κυρίως από έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης αλλά και λόγω της άμυνας με αλλαγές που φέρνει mismatch χαμηλά.

Οι MVP των ομάδων

Από την Μακάμπι θα επιλέξουμε τον Τζάκσον αφού εκτός από τους 15.0 πόντους που σκοράρει, μοιράζει και 4.3 ασίστς, έχει τον υψηλότερο δείκτη αξιολόγησης με 14.8.

Για τον Παναθηναϊκό ο απολαυστικός Νίκ Καλάθης είναι ο αδιαφιλονίκητος MVP με 14.1 (1ος) πόντους, 8.3 ασίστς (1ος), 4.0 ριμπάουντς, 1.5 κλεψίματα και 18.6 (1ος) στον δείκτη αξιολόγησης και το εκπληκτικό 48.7% στο HOB (πόντοι που παράγονται από καλάθια ή ασίστ του). Αλλά ας απολαύσουμε τον Νίκ σε μια φάση που μάγεψε τον κόσμο στο ΟΑΚΑ.

Ποιοι συνεισφέρουν στο σκοράρισμα

Για τον Παναθηναϊκό οι Καλάθης με 14.1, Τζέιμς με 12.4, Σίνγκλετον με 10.3, Γκιστ με 10.1, και Ρίβερς με 9.7 είναι οι πέντε πρώτοι σκόρερς σε μ.ο ανά αγώνα.

Από την Μακάμπι οι Τζάκσον με 15.0, Κόουλ με 12.3, Τόμας με 11.7, Ρολ με 9.2 και Τάιους 8.4 πόντους ανά αγώνα είναι οι πέντε πρώτοι .

Οι 4 βασικοί παράγοντες νίκης

Στο eFG% έχουμε 52.1- 53.8

Στο TOV% έχουμε 12.8-13.8

(Στο TRB% έχουμε 49.9- 48.7)

Στο OR% έχουμε 29.2-26.9

(Στο FTr (attempted) έχουμε 29.4-30.4)

Στο FTr (made) έχουμε 20.8-20.8

***Effective Field Goal Percentage (EFG%) – Η ευστοχία με βαρύτητα και στο τρίποντο.

***Turnover Percentage (TOV%) – Τα λάθη σε ποσοστιαία αναλογία

***Offensive Rebounding Percentage (OR%) – Τα επιθετικά ριμπάουντς σε ποσοστιαία αναλογία

***Rebounding Percentage (TRB%) – Τα συνολικά ριμπάουντ σε ποσοστιαία αναλογία

***Free Throw Rate (FTr) FTA/FGA – Η συχνότητα που πάει κάθε ομάδα για βολές σε δύο εκδοχές (μέτρηση με εκτελεσμένες βολές και επιτυχημένες βολές).

Επίλογος

Η αναμέτρηση με την Μακάμπι είναι πολύ ενδιαφέρουσα από την άποψη ότι θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την πορεία του Παναθηναϊκού στην νέα του μορφή. Οι πράσινοι δείχνουν αυτό που είπε ο προπονητής τους. Η βελτίωση είναι αποτέλεσμα δουλειάς μέσα στο γήπεδο. Βέβαια και η