Στο πρώτο preview της Euroleague για εφέτος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω, ότι οι δύο εκπρόσωποι της χώρας μας, παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο! Απέναντι σε πολύ ισχυρούς αντιπάλους, αρκετοί από τους οποίους έχουν μεγαλύτερο μπάτζετ και καλύτερες συνθήκες. Στην δεύτερη χρονιά μάλιστα που έχουμε πρωτάθλημα 16 ομάδων / 30 αγωνιστικών όπου όλοι παίζουν με όλους, οι «αιώνιοι» μετά από 11 αγωνιστικές στην Euroleague, έχουν ποσοστό επιτυχίας 72.7% και φιγουράρουν στην κορυφή μαζί με τη Ρωσία που μετέχει κι αυτή με δυο ομάδες (ΤΣΣΚΑ-Χίμκι). Πολύ πίσω μέχρι τώρα οι Ισπανοί!

Εκεί δεν έχει νικήσει ποτέ!

Η Μπάμπεργκ υποδέχεται τον Ολυμπιακό τον οποίο έχει νικήσει και τις τρεις φορές εντός έδρας. Η γερμανική ομάδα με ρεκόρ 5-6, θέλει να σταματήσει το σερί των δύο ηττών στις τελευταίες αγωνιστικές. Ο Ολυμπιακός με το 9-2 θέλει να παραμείνει στην κορυφή μαζί με την «συγκάτοικο» ΤΣΣΚΑ. Ο Ολυμπιακός που τρέχει ένα σερί 5 νικών, θα έχει τελικά τον βασικό του  forward Γιώργο Πρίντεζη αλλά και τον Μιλουτίνοφ. Να σημειωθεί ότι οι Στρέλνιεκς και Χάκετ έπαιζαν «ανάποδα» την περασμένη περίοδο.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν πλέον πίσω στην σύνθεση τους τον Βασίλη Σπανούλη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, ο οποίος δεν έχει βρει ακόμα ρυθμό. Έχει την καλύτερα άμυνα στην Ευρωλίγκα σε απόλυτους αριθμούς, αφού δέχεται μόνο 72.6 πόντους ανά αγώνα. Οι δύο τους όμως είναι μέσα στις τέσσερις πιο αδύνατες επιθετικά ομάδες. Η λογική λέει παιχνίδι άμυνας αλλά η στατιστική πολλές φόρες πάει περίπατο γιατί μεγάλο ρόλο παίζει το πώς ματσάρονται οι δύο αντίπαλοι, ο ρυθμός του αγώνα αλλά και η απόδοση μιας συγκεκριμένης ημέρας. 

Επιθετική/αμυντική αξιολόγηση και ρυθμός

Ο Ολυμπιακός (8-2) με ORAT/DRAT (επιθετική/αμυντική αξιολόγηση) 109.6-102.5 και επομένως eDiff (διαφορά) 7.1 και pace (αριθμό κατοχών) 69.3.

Η Μπάμπεργκ (4-6) έχει ORAT/DRAT (επιθετική/αμυντική αξιολόγηση) 109.1-117.6 επομένως eDiff (διαφορά) -8.5 και pace (αριθμό κατοχών) 68.4.

Συμπερασματικά από τους αριθμούς επιβεβαιώνεται αυτό που έγραψα για τις επιθετικές και επιδόσεις των δύο ομάδων.

Οι MVP των ομάδων

Οι Όγκουστιν Ράμπιτ (10.5 π. μ.ο, με 61.1 TSR, 57.7 στα δίποντα και 87.2 στις βολές, 5.2 ριμπ. και 13.3 PIR) και Πρίντεζης (12.6 π., 47.0 TSR, 52.8 στα δίποντα, 25% στα τρίποντα και 64% στις βολές, με 5.4 ριμπ. και 13.9 PIR)   είναι οι πιο πολύτιμοι παίκτες των δύο ομάδων. 

Οι καλύτερες πεντάδες

Για την Μπάμπεργκ η καλύτερη πεντάδα στο παρκέ αποτελείται από τους Χίκμαν, Χάκετ, Λο, Μ. Τέιλορ, Ράμπιτ με +40.6 TSR, +66.6     TRR, +1TOV, ενώ του Ολυμπιακού οι Ρόμπερτς, Στρέλνιεκς, Παπανικολάου,  Πρίντεζης,  Μιλουτίνοφ με +11 TSR, +40.6 TRR, -1 TOV (το TSR-True Shooting Ratio (%) είναι ένα στατιστικό που αφορά τους πόντους που πέτυχε μια ομάδα σε σχέση με αυτούς που επιχείρησε να σκοράρει και το TSR-Τrue Rebounding Ratio (%), είναι τα ριμπάουντ που κατεβάζει μια ομάδα σε σχέση με τις ευκαιρίες για ριμπάουντ που παρουσιάστηκαν

Ποιοι συνεισφέρουν στο σκοράρισμα  

Τους γηπεδούχους οδηγεί ο combo guard Ρίκι Χίκμαν με 13.6 πόντους μ.ο, με τους Όγκουστιν Ράμπιτ με 10.5 π., και Ντορέλ Ράιτ με 10.0 π. να ακολουθούν. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Χάκετ με 7.8 π., και Ραντόσεβιτς με 7.2π.

Από τον Ολυμπιακό ο πρώτος σκόρερ του είναι ο Πρίντεζης με 12.6 π., ο Στρέλνιεκς με 10.2 π, ο ΜακΛίν με 8.7 π, ο Μιλουτίνοφ με 8.6 π., και ο Ρόμπερτς με 7.9 π.

Η ανάλυση

Όπως είπαμε στην εισαγωγή το παιχνίδι «μυρίζει» άμυνα αφού ο Ολυμπιακός αποτελεί μια ομάδα που εκεί βασίζεται και οδηγεί τα παιχνίδια. Οι δύο επιθέσεις είναι μέτριες μέχρι τώρα. Η επίθεση του Ολυμπιακού υστερεί σε δημιουργία και με την απουσία του Σπανούλη υστερούσε αρκετά και στην προσωπική φάση. Αν αυτό βελτιωθεί μένει να φανεί στα επόμενα παιχνίδια. Βέβαια έχουμε πει ότι η παραγωγικότητα είναι συνάρτηση και του ρυθμού (κατοχές) και οι δύο ομάδες παίζουν σε αρκετά χαμηλό ρυθμό (λίγο κάτω από τις 70 κατοχές).

Στρέλνιεκς- ΜακΛίν connection

Παίκτης-κλειδί στην μέχρι τώρα πορεία του Ολυμπιακού ο Γιάνις Στρέλνιεκς που βγάζει τα λεφτά του με το παραπάνω (μιλάμε για Εffective FG% στο 63.1). Η χρησιμότητα του Λετονού φάνηκε ήδη, αφού η δυνατότητα του να παίξει και στο 1 αλλά και στο 2 τον καθιστά πολύτιμο. Το δε «δολοφονικό» σουτ που διαθέτει, του προσδίδει μεγάλη «βαρυτική έλξη» (ιδιότητα που αποδίδουμε σε έναν παίκτη που ο αμυντικός του δεν μπορεί να απομακρυνθεί από αυτόν) όπως έχουμε αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο. Η ικανότητα του στην εκτέλεση του σουτ ΚΑΙ μετά από ντρίπλα του δίνει την δυνατότητα να τρέξει και τα pick and roll. Στο επόμενο βίντεο τραβώντας και δεύτερο παίκτη δίνει την δυνατότητα για ένα σουτ από μέση απόσταση στον ΜακΛίν.

Στο βίντεο αυτό βλέπουμε και την ικανότητα του ΜακΛίν να εκτελέσει από τα 5 μέτρα, στο γενικά καλό παιχνίδι του Αμερικάνου με πρόσωπο με αυξημένη ικανότητα να «βάλει» την μπάλα στο παρκέ που τον καθιστούν ένα αρκετά πολυδιάστατο παίκτη στην frontline της ομάδας του.

 

Straight down the middle until next Thursday

Όπως λένε και οι Depeche Mode ευθεία από το κέντρο έως την επόμενη ….Πέμπτη (ημέρα Ευρωλίγκας). Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει όπως συνηθίζει να χτυπήσει από το αγαπημένο του κεντρικό pick and roll με κάθετο παιχνίδι που επανακτά την δύναμη του με την επάνοδο του Σπανούλη. Η ομάδα του Σφαιρόπουλου πριν την επάνοδο του Σπανούλη «έντυνε» τα αγαπημένα της κεντρικά pick με weave ball screen (βλέπε Warriors αλλά με pick and roll entry). Εδώ ο Ρόμπερτς παίρνει αυτό που του δίνει η άμυνα και με μια απλή πάσα τροφοδοτεί τον Μιλουτίνοφ για ένα εύκολο lay up.

Με την επάνοδο του η λογική του κάθετου παιχνιδιού στον άξονα της επίθεσης ενισχύεται με την ικανότητα του Σπανούλη να πατήσει βαθιά μέσα στο ζωγραφιστό, αν και ακόμα δεν έχει βρει ρυθμό και πατήματα. Το play ξεκινά με διάταξη Horns και μέσα από μια κατάσταση flex δίνει την δυνατότητα για τελείωμα ανάλογο με το λεγόμενο Spain Pick & Roll. Το αποτέλεσα ίδιο με τον Σπανούλη και πάλι να τροφοδοτεί τον Μιλουτίνοφ που τελειώνει με κάρφωμα αυτή την φορά.

Για όσους ενδιαφέρονται να δουν περισσότερο για αυτό το συγκεκριμένο σκριν στο τέλος της επίθεσης και πως το «ντύνουν» οι ομάδες. 

Τα ποσταρίσματα των small forwards

Στο επόμενο βίντεο μπορούμε να δούμε ένα post up από τον έναν απόντα του αγώνα τον Ιωάννη Παπαπέτρου (ο άλλος είναι ο Αγραβάνης)  που αναγνωρίζει ένα mismatch σε ένα εύκολο στόχο (Σβέντ) στην άμυνα και το εκμεταλλεύεται. Τα forwards (small/power) του Ολυμπιακού είναι από τα πολύ δυνατά του σημεία, αλλά οι απουσίες και τα προβλήματα (μέση Πρίντεζη– προσαρμογή Γουίλτζερ) προκαλούν πρόβλημα τόσο αριθμητικό όσο και ποιοτικό.

Βίοι αντίθετοι…στην άμυνα

Η άμυνα του Ολυμπιακού έχει την ικανότητα να περιορίζει τα ποσοστά των αντιπάλων αφού σπάνια θα δώσει αμαρκάριστα σουτ ενώ στην άμυνα με αλλαγές έχει ψηλά και δυνατά κορμιά στα forwards. Ρόλο θα παίξει η κατάσταση του Μιλουτίνοφ αφού σε αυτό στηρίζει πολλά η αμυντική θωράκιση του Ολυμπιακού μέσα στο ζωγραφιστό. Σημαντική και απουσία σε αυτό το κομμάτι του Παπαπέτρου. Οι ερυθρόλευκοι περιορίζουν τους αντιπάλους τους στο τρίποντο στο 31.9% και στα δίποντο στο 49.3%.

Η εφετινή Μπάμπεργκ από την άλλη μεριά δεν είναι ακόμα σαν την περυσινή που δημιουργούσε σουτ με «χειρουργική ακρίβεια». Βέβαια έχει ανεβάσει αρκετά το ποσοστό στα τρίποντα και παραμένει ικανή στο να δημιουργεί προϋποθέσεις για καλά σουτ. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει χάσει σε ποιότητα μετά την αποχώρηση των Μέλι και Μίλερ. Παρόλα αυτά ο εξαιρετικός προπονητής Τρινκιέρι παρουσιάζει και εφέτος μια ομάδα δομημένη και ικανή να παλέψει και να μην παραδώσει τα όπλα σε κανένα σημείο του αγώνα. Η άμυνα της παραμένει αδύναμη μέσα στις πέντε χειρότερες της λίγκας. Αν δεν παρουσιάσει καλό πρόσωπο σε αυτό το κομμάτι δεν θα έχει τύχη στον αγώνα και γενικά δεν θα μπορέσει να έχει βλέψεις για κάτι καλύτερο. Έχει το υλικό για να βελτιωθεί αμυντικά. Δείτε στο παρακάτω βίντεο μια false action κατάσταση (δείχνω κάτι άλλο από αυτό που θέλω στην πραγματικότητα να εκτελέσω), της Αρμάνι με ένα fake screen (προσποίηση για σκριν), του Θίοντορ πως αποδιοργανώνει την άμυνα της με παντελή έλλειψη επικοινωνίας.

Χίκμαν σε εκτέλεση και δημιουργία

Επιθετικά ο Χίκμαν είναι σε πολύ καλός ενώ ο Χάκετ μοιράζει 3.1 τελικές με μόνο 0.9 λάθη. Αυτός και ο πάντοτε αξιόπιστος  Ζήσης  (2.9 τελικές/1.1 λάθη AS/TO RATIO) προσφέρουν την απαραίτητη  στο κομμάτι της απόφασης. Τα δύο επόμενα βίντεο δείχνουν καταστάσεις pick and roll όπου ο Χίκμαν σκοράρει και δημιουργεί, αλλά και την ικανότητα του Όγκουστιν Ράμπιτ να κάνει dive και να τελειώσει μέσα στο ζωγραφιστό. Οι δύο περιπτώσεις δείχνουν και το καλό spacing της ομάδας του Τρινκιέρι στην επίθεση.  

Η πρώτη κατάσταση από Horns με τον Χίκμαν στον αγκώνα ψηλά να δέχεται σκριν και στην συνέχεια να παίρνει hand off και να εκτελεί τρίποντο απέναντι στον αντίπαλο ψηλό.

Εδώ η συνεργασία του με το Ράμπιτ μετά από κατάσταση επαναφοράς (SOB) που έχει κατάληξη το Spain Pick & Roll (ναι …όλοι το παίζουν…και όλοι κλέβουν συστήματα απ’ όλους).

Επίλογος

Στην παρούσα φάση για τον Ολυμπιακό, με την επιστροφή του Σπανούλη, θα υπάρξει μια περίοδος όπου θα έχουμε  αναπροσαρμογή ρόλων. Αυτό πολλές φορές δεν στοιχίζει άμεσα αλλά μέσα στην πορεία των αγώνων. Το παιχνίδι με την ΑΕΚ έδειξε μια τέτοια εικόνα. Συνήθως μετά από ένα κακό παιχνίδι ο Ολυμπιακός βγάζει αντίδραση και υπάρχει περισσότερη συγκέντρωση. Όμως το παιχνίδι θέλει ιδιαίτερη προσοχή αφού παίζει σε μια έδρα που έχει γνωρίσει μόνο ήττες. Φυσικά η Μπάμπεργκ δεν έχει την περυσινή ποιότητα και το 4/4 και …στατιστικά είναι δύσκολο, αλλά είναι μια ομάδα που θα δώσει την μάχη της μέσα το παρκέ!

Αύριο έχουμε Παναθηναϊκό….

Ο Τάκης Πανούλιας είναι προπονητής και στο παρελθόν έχει βρεθεί στους πάγκους των ΠΑΟ Άμιλλα Περιστερίου, Αιγάλεω, Άλιμο, Μίλωνα, Βόνιτσα, Ένωση Ιλίου και Ίκαρο Καλλιθέας