Το σημερινό preview έγινε μια δύσκολη υπόθεση. Τα ξαφνικά προβλήματα τραυματισμών μπορεί να αναγκάσουν τον Ολυμπιακό (19-10) να παραταχθεί «μισός» στο παιχνίδι με την Ζαλγκίρις (17-12). Μέχρι τώρα και με βάση τις δηλώσεις του Σφαιρόπουλου ο Ολυμπιακός, οι Πρίντεζης, Παπανικολάου και ΜακΛιν θα είναι εκτός αγώνα ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή των Τιλί-Μιλουτίνοφ. Επομένως δεν γίνεται να γνωρίζουμε πως θα εμφανιστεί ο Ολυμπιακός με τόσες απουσίες. Άλλο να διαχειριστεί μια ομάδα μια ή δύο απουσίες και άλλο αυτό που συζητάμε τώρα.

 Παράλληλα για μια ακόμα φορά γίνεται η γνωστή συζήτηση για το πώς θα συμπεριφερθούν οι ομάδες αφού η ευρωλίγκα δεν αποφασίζει να ορίσει τους αγώνες την ίδια ώρα. Δεν γίνεται μόνο στην χώρα μας αλλά και στην Ισπανία με τους πάντες να εύχονται ή να δηλώνουν ότι θα τηρηθεί το…fair play! Το μόνο σίγουρο είναι ότι με νίκη ο Ολυμπιακός είναι σίγουρα τρίτος. Που μπορεί να μην την χρειαστεί αν έχει χάσει ο Παναθηναϊκός στο Μιλάνο.

 Η προϊστορία

 Η προϊστορία στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων είναι υπέρ των ερυθρολεύκων με 11 νίκες έναντι μόνο 4 της Ζαλγκίρις. Μάλιστα μέσα στην έδρα του ο Ολυμπιακός έχει ρεκόρ 6-1. Στον πρώτο γύρο οι Λιθουανοί επεκράτησαν με 74-68 με τους Πάνγκος και Μιλάκνις να πετυχαίνουν από 14 πόντους με 7/13 τρίποντα συνολικά οι δυο τους.

 Ανάλυση – Film Breakdown

 Με τόσες απουσίες για τον Ολυμπιακό μοιραία η ανάλυση θα έχει περισσότερο Ζαλγκίρις που δεν θα έχει απουσίες αφού όπως όλα δείχνουν θα αγωνιστεί κανονικά και ο Τουπάν. Τα παραπάνω νούμερα των δύο (Πάνγκος-Μιλάκνις) στα τρίποντα είναι χαρακτηριστικά του ποσοστού που σουτάρει από την γραμμή του τρίποντου η Ζαλγκίρις. Η οποία είναι τρίτη στο ποσοστό τριών πόντων με 42.1%, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που είναι η δεύτερη χειρότερη ομάδα με ποσοστό 33.7%. Τέτοιες ομάδες παιδεύουν τον Ολυμπιακό.

Πάνγκος-Μιλάκνις σε μόνιμη σύνδεση από το τρίποντο

 Η μεγαλύτερη Λιθουανική απειλή από το τρίποντο προέρχεται από τους Πάνγκος με 48.9% και Μιλάκνις με 46.7%. Μαζί εκτελούν και ευστοχούν στα περισσότερα τρίποντα (129/270). Η ομάδα του Σάρας δουλεύει για αυτά τα σουτ με μεγάλη προσήλωση. Ο Πάνγκος συνήθως σουτάρει από spot up αλλά και μετά από ντρίπλα. Εδώ έχει 3/3 εναντίον της ΤΣΣΚΑ.

Ο 3-p specialist Μιλάκνις μπορεί να εκτελέσει τρίποντο από κάθε πιθανή περίπτωση. Το 80.2% των σουτ που εκτελεί (3p rate) είναι τρίποντα!!! Δείτε πόσο σκληρά δουλεύει για το σουτ του. Ακόμα και όταν δέχεται πάσα και είναι κλεισμένος από την άμυνα, στην floppy επίθεση που τρέχουν για αυτόν, κάνει πάσα και κίνηση με το παίκτη που του έστησε το σκριν για να βρει το τρίποντο.

Και μια καυτή παράσταση εναντίον της Μπάμπεργκ…με κάθε πιθανό τρόπο. Σε pace and space, από σκριν επιλογής (choice), σε spot up εναντίον ζώνης, από πάσα σε κίνηση lift…

Πολύ καλή δουλειά στην δημιουργία κάνει και ο Μίσιτς με 4.3 ασίστς. Ψηλό γκαρντ που βλέπει καλά το γήπεδο και είναι ικανός και στο παιχνίδι με πλάτη.

 Μερικές από εκείνες τις shooting βραδιές

Ο Ολυμπιακός ενώ δεν σουτάρει καλά από το τρίποντο απέναντι στην Μάλαγα είχε 13 στα 30 δηλαδή ποσοστό  43.3%. Έχει τέτοιες καλές βραδιές αλλά ο Στέλνιεκς ήταν και πάλι μέτριος με 2/7 ενώ ο Μπράουν ακόμα να σπάσει το ρόδι (έχει 0/12 στην ευρωλίγκα). Κυρίως οι Μάντζαρης (3/4) και Ρόμπερτς (2/2) έφτιαξαν τα ποσοστά. Φυσικά στο backcourt ο Σφαιρόπουλος έχει αρκετούς παίκτες ώστε εκτός του Σπανούλη κάποιοι να μπορούν να βγαίνουν μπροστά σε κάθε αγώνα. Αυτό όμως και επειδή οι πεντάδες με 3 γκαρντ δεν του που βγαίνουν κάποιοι αντίστοιχα κυριολεκτικά χάνονται.

Το pick and roll δια χειρός Σπανούλη

 Η pick and roll επίθεση που τρέχει κυριαρχικά ο Σπανούλης δημιουργεί καταστάσεις υπεράριθμου και δίνει την δυνατότητα στους  τρεις ακροβολισμένοι σουτέρ για καλές εκτελέσεις. Στο επόμενο κλιπ έχω βάλει τα καλάθια που πέτυχε ή δημιούργησε από pick and roll επίθεση στον αγώνα με την Μάλαγα.

Inside outside scoring offense

 Η Ζαλγκίρις είναι η ομάδα που στην επίθεση έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των σουτ να εκτελείται από δύο ζώνες που θεωρούνται πολύ αποδοτικές. Από κοντινή απόσταση και τρίποντα από τις γωνίες (που η διαφορά στις γωνίες από το ΝΒΑ είναι πολύ μεγαλύτερες). Το ποσοστό φθάνει το 56.4% και για να είμαστε δίκαιοι στηρίζεται περισσότερο στο 51.2% των σουτ που γίνεται από κοντινή απόσταση.

 Κινητήριος μοχλός της επίθεσης της ο Πάγκος (3ος σε ασίστ) που τρέχει το pick and roll που μοιράζει τις ασίστ του ιεραρχικά στους Γιανκούνας, Γουάιτ, Ντέιβις και Μιλάκνις. Στο επόμενο βίντεο με την Βαλένθια όπου μοίρασε 15 ασίστ οι 14 ήταν σε αυτούς τους 4 παίκτες (μία στον Τουπάν).

Η Ζαλγκίρις δουλεύει πολύ στην επίθεση με πολλά baseline screens για του σουτέρ της με τους ψηλούς να ρολάρουν δυνατά στην ρακέτα.

Επίσης ενεργοποιεί πολλές screen the screener καταστάσεις για να εκμεταλλευτεί την αμυντική σύγχυση ή να πάει να χτυπήσει στα mismatch στις αλλαγές. Θέλει προσοχή στα ποσταρίσματα αφού από εκεί εκτελούν και δημιουργούν.

 Η μάχη (;) της frontline

 Τώρα αν ο Ολυμπιακός μείνει με τους Τόμπσον, Παπαπέτρου, Γουίλτζερ και Μπόγρη στην frontline η υπεροχή της Ζαλγκίρις με τους Τουπάν, Ουλανόβας, Γιανκούνας, Γουάιτ, Ντέιβις και Καβαλιάουσκας θα είναι καταλυτική, ειδικά στα 4-5άρια. Θεωρώ ότι οι Τιλί και Μιλουτίνοφ θα αγωνιστούν τελικά για να έχει ο Ολυμπιακός μια τετράδα ψηλών να αντιπαραθέσει και παράλληλα να έχει τον Παπαπέτρου στην θέση 3 με τον Τόμπσον να έχει μια ακόμα ευκαιρία. Αν εκτός του Παπανικολάου δεν αγωνιστεί και ο Μιλουτίνοφ η άμυνα των ερυθρόλευκων θα υποφέρει τα μέγιστα. 

 Οι ψηλοί της Ζαλγκίρις συνεργάζονται καλά μεταξύ τους.

Στο επόμενο βίντεο η εξαιρετική εμφάνιση του Μπράντον Ντέιβις δείχνει πως αξιοποιείται από τους συμπαίκτες είτε σε συνεργασίες με τους ψηλούς αλλά και με τους κοντούς. Διαβάζουν καλά και με υπομονή καταστάσεις mismatch, hi-lo, δουλεύουν καλά στο pick and roll.

By the NUMP3RS…

Επιθετική/αμυντική αξιολόγηση και ρυθμός

Τα θεμελιώδη στατιστικά του Ολυμπιακού

Pace (ρυθμός/κατοχές): 68.9 (13η)

ORAT (επιθετική αξιολόγηση): 110.7 (15η)

DRAT (αμυντική αξιολόγηση): 109.0 (1η)

eDiff (διαφορά επιθετικής/αμυντικής αξιολόγησης): 1.7 (7η)

 Τα θεμελιώδη στατιστικά της Ζαλγκίρις

 Pace (ρυθμός/κατοχές): 69.2 (11η)

ORAT (επιθετική αξιολόγηση): 116.5 (5η)

DRAT (αμυντική αξιολόγηση): 115.1 (8η)

eDiff (διαφορά επιθετικής/αμυντικής αξιολόγησης): 1.4 (8η)

 Οι MVP των ομάδων

Ο Σπανούλης παίρνει τον τίτλο του MVP αφού εκτός από τους  12.9 πόντους έχει και 5.6 ασίστ και HOB 37.9% (ποσοστό πόντων που πετυχαίνει ο παίκτης συν αυτά που δημιουργεί με τις ασίστ του).

Από την Ζαλγκίρις ο Πάνγκος με 12.6 πόντους μ.ο με 48.9% στα τρίποντα, 6.1 ασίστς και 13.6 στο δείκτη αξιολόγησης είναι ο MVP. Το HOB του είναι 37.9% (ποσοστό πόντων που πετυχαίνει ο παίκτης συν αυτά που δημιουργεί με τις ασίστ του).

 Ποιοι συνεισφέρουν στο σκοράρισμα  

 Για τον Ολυμπιακό οι πέντε πρώτοι σκόρερς σε μ.ο ανά αγώνα είναι οι Σπανούλης με 12.9, Πρίντεζης με 12.6, Μιλουτίνοφ με 9.0, ΜακΛίν με 8.4 και Παπανικολάου με 8.2.

 Από την Ζαλγκίρις οι Πάνγκος 12.7, Γιανκούνας με 12.0, Γουάιτ 9.4, Μιλάκνις 8.5 και Ντέιβις με 8.1 πόντους μ.ο ανά αγώνα.

 Οι 4 βασικοί παράγοντες νίκης

Στο eFG% έχουμε 51.2- 57.4

Στο TOV% έχουμε 14.9-16.3

(Στο TRB% έχουμε 51.7- 53.0)

Στο  OR% έχουμε 29.5-30.3

(Στο FTr (attempted) έχουμε 37.2-34.2)

Στο FTr (made) έχουμε 28.1-26.6

 ***Effective Field Goal Percentage (EFG%) – Η ευστοχία με βαρύτητα και στο τρίποντο.

***Turnover Percentage (TOV%) – Τα λάθη σε ποσοστιαία αναλογία

***Offensive Rebounding Percentage (OR%) – Τα επιθετικά ριμπάουντς σε ποσοστιαία αναλογία

***Rebounding Percentage (TRB%) – Τα συνολικά ριμπάουντ σε ποσοστιαία αναλογία

***Free Throw Rate (FTr) FTA/FGA – Η συχνότητα που πάει κάθε ομάδα για βολές σε δύο εκδοχές (μέτρηση με εκτελεσμένες βολές και επιτυχημένες βολές). 

 Επίλογος

 Το παιχνίδι αυτό έχει την ιδιαιτερότητα να έχουμε πολλές πιθανές απουσίες από πλευράς Ολυμπιακού πράγμα που κάνει δύσκολη την «ανάγνωση» του. Το θέμα είναι πως η νίκη του Παναθηναϊκού στο Μιλάνο αναγκάζει τους ερυθρόλευκους να κυνηγήσουν την νίκη. Γιατί υπάρχει και σενάριο με δική του ήττα και με ήττα της Ρεάλ, που τον φέρνει να αντιμετωπίζει την Ρεάλ με μειονέκτημα και τον Παναθηναϊκό να παίζει με πλεονέκτημα με την Ζαλγκίρις. Δύσκολο;;; Θα λέγαμε το ίδιο και για το Μπασκόνια-Εφές και οι περισσότεροι θα στοιχημάτιζαν. Οπότε δεν μένει παρά να δούμε πως θα παραταχθεί ο Ολυμπιακός και τι θα γίνει στο συγκεκριμένο παιχνίδι.