Λίγες ημέρες πέρασαν από το preview που έγραψα για τον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής ανάμεσα στις δύο ομάδες. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά δύο ομάδες που συναντώνται  την τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου παίζουν μαζί και στα play offs! Τότε είχα γράψει για τις απουσίες του Ολυμπιακού και την δυσκολία της ανάλυσης. Από τους ερυθρόλευκους δεν λείπουν και πάλι τα  προβλήματα. Η  αίσθηση μου είναι ότι τελικά οι Πρίντεζης, Τιλί και Στρέλνιεκς θα αγωνιστούν ενώ ερωτηματικό παραμένει ο Παπανικολάου. Η απουσία του (αν τελικά δεν αγωνιστεί) είναι πολύ σημαντική αφού έχει 8.5 πόντους 2.2 ασίστς και 4.5 ριμπάουντς και φέρνει πολλά πράγματα στο παιχνίδι των ερυθρόλευκων. Φυσικά πρέπει να δούμε και το επίπεδο ετοιμότητας των υπολοίπων τριών (!) που θα αγωνιστούν.

Ο Ολυμπιακός είναι φαβορί σε αυτό το ζευγάρι σε αντίθεση με αυτό του Παναθηναϊκού με την Ρεάλ. Οι  δύο ομάδες έχουν  διαφορά στην ποιότητα του ρόστερ και σε εμπειρία. Οι ερυθρόλευκοι έχουν δώσει τους περισσότερους αγώνες playoff  από την καθιέρωση τους, σε αντίθεση με την Ζαλγκίρις που βρίσκεται για πρώτη φορά από το 2004-05 που καθιερώθηκε το συγκεκριμένο format. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ερυθρόλευκοι θα περάσουν εύκολα αν δεν προσέξουν. Ειδικά αν τελικά έχουν απουσίες. Σίγουρα θα τους βοηθήσει το γεγονός ότι έχασαν δύο φορές από την Ζαλγκίρις και είναι υποψιασμένοι.

Η προϊστορία 

Η προϊστορία στις αναμετρήσεις των δύο ομάδων είναι υπέρ των ερυθρολεύκων με 11 νίκες έναντι 5 της Ζαλγκίρις. Οι Λιθουανοί μάλιστα εφέτος κέρδισαν και τους δύο αγώνες και σταμάτησαν ένα αρνητικό σερί 6-0. 

Ανάλυση – Film Breakdown

Ο Ολυμπιακός θα βασιστεί στο γνωστό τρίπτυχο δηλαδή στην καλή του άμυνα με 108.9 στο DRtg (1η θέση στην κανονική περίοδο) και στους δύο πόλους της επίθεσης. Το pick and roll του Σπανούλη και το παιχνίδι στο ποστ του Πρίντεζη. Απλό αλλά είναι μόνο οι πυλώνες αφού προκύπτουν αρκετά «παράγωγα». 

Το pick and roll δια χειρός Σπανούλη 

Η pick and roll επίθεση που τρέχει κυριαρχικά ο Σπανούλης δημιουργεί καταστάσεις για τον ίδιο, για τον σκρίνερ και τους  τρεις ακροβολισμένοι σουτέρ για καλές εκτελέσεις. Στο επόμενο κλιπ έχω βάλει τα καλάθια που πέτυχε ή δημιούργησε από pick and roll επίθεση στον αγώνα με την Μάλαγα.

Μικρό πλεονέκτημα…μεγάλο πλεονέκτημα 

Ο Σπανούλης (13.1 πόντοι και 5.7 ασίστς μ.ο) παίρνει μεγάλο ποσοστό των αποφάσεων στην δράση του pick and roll. Από αυτές τις αποφάσεις εξελίσσεται η επίθεση των ερυθρόλευκων και η δράση των υπολοίπων. Προβλέψιμο σαν αρχική ενέργεια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολα αντιμετωπίσιμο. Αντίθετα είναι δύσκολο αφού ο Σπανούλης είναι τριπλή απειλή στο pick and roll αφού μπορεί να σουτάρει, να πασάρει ή να πάει σε διείσδυση.

Η λογική σε τέτοιες δράσεις είναι απλή. Χρησιμοποίησε μια επιθετική κατάσταση για να δημιουργήσεις ένα μικρό πλεονέκτημα, που θα δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο και θα το εκμεταλλευτείς. Οι Αμερικάνοι που αρέσκονται να τα κωδικοποιούν τα πάντα το ονομάζουν SABA (Small advantage …Big advantage). Φυσικά αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε επιθετική τακτική. Όπως καταλάβατε ο στόχος σε κάθε επίθεση είναι το μεγάλο πλεονέκτημα.  Ένα lay up του ψηλού κάτω από το καλάθι, ένα εύκολο catch-and-shoot από πάσα στην αδύνατη πλευρά ή επίθεση σε close out, μια πάσα στο  short roll για εκτέλεση από το high post ή έξτρα πάσα ή ένας διάδρομος για διείσδυση στο καλάθι.

Αν αναλογιστούμε την αντιμετώπιση της Ζαλγκίρις που είναι hedge out στα pick and roll ήδη η άμυνα έχει χαλάσει ήδη την διάταξη της. Αν οι παίκτες εκτός μπάλας κινηθούν σωστά, ή υπάρχει ευστοχία από τα τρίποντο η άμυνα έχει πρόβλημα.

Σουτέρ έχει αλλά στο shooting υποφέρει 

Τελικά μπορείς να έχεις καλούς σουτέρ αλλά να μην σουτάρεις καλά από το τρίποντο (33.4% στην τελευταία θέση είναι ο Ολυμπιακός). Οι ερυθρόλευκοι έχουν σουτέρ που μπορούν να τιμωρήσουν την άμυνα στην αδύνατη πλευρά αλλά όχι slasher για να υπάρχει εναλλακτική που θα τιμωρήσει την close out άμυνα. Αυτό δίνει στην άμυνα μια ανάσα αφού έχει μια δουλειά να κάνει δηλαδή να τους «πάρει» το σουτ. Ο Ολυμπιακός είχε πολύ καλές βραδιές από την γραμμή του τρίποντου αλλά συνολικά έχει πρόβλημα.

In Saras system we trust 

Η Ζαλγκίρις παρουσιάζει μια εξαιρετικά δομημένη επίθεση προϊόν της τυφλής εμπιστοσύνης των παικτών σε αυτήν αφού τους πείθει ο προπονητής τους που είναι και ο σταρ της ομάδας. Η επίθεση λειτουργεί και παράγει μέσα από συστήματα με πολλαπλές επιλογές (ταυτόχρονα) σε μια σωστή δοσολογία συστήματος και αυτενέργειας ανάλογα με το διάβασμα. Όλες οι ομάδες πλέον έχουν αρχές καταστάσεων read and react δανεισμένες από την ολοκληρωμένη μορφή της. Είναι πολύ συχνές οι διεισδύσεις από την τελική γραμμή όπου πάντα οι άλλοι παίκτες θα κινηθούν προδιαγραμμένα αφού αυτός είναι η δράση και οι υπόλοιποι αντιδρούν στην κίνηση του. Επίσης είναι αρκετά εκπαιδευμένοι στο να κρατούν την μπάλα σε κίνηση όταν προκύπτει ένα πλεονέκτημα επειδή το διαβάζουν.  

Ο Πάνγκος (12.4 πόντους, με 48.5% στο τρίποντο, 6.2 ασίστς) «τρέχει» την επίθεση αλλά η Ζαλγκίρις μπορεί να λειτουργήσει καλά και με τον Μίσιτς (7.3 πόντοι, 4.2 ασίστς). Ψηλό γκαρντ που βλέπει καλά το γήπεδο και είναι ικανός και στο παιχνίδι με πλάτη. Εδώ νίκησε τον Ολυμπιακό με τον Ούντριχ αφού οι άλλοι δύο ήταν σε κακό βράδυ. Ο Πάνγκος (3ος σε ασίστ) μοιράζει τις ασίστ του ιεραρχικά στους Γιανκούνας, Γουάιτ, Ντέιβις και Μιλάκνις. Στο επόμενο βίντεο με την Βαλένθια όπου μοίρασε 15 ασίστ οι 14 ήταν σε αυτούς τους 4 παίκτες (μία στον Τουπάν). Φυσικά το δίδυμο Πάνγκος-Γιανκούνας με το pick and roll/pop είναι το pet play της Ζαλγκίρις.

Πάνγκος-Μιλάκνις σε μόνιμη σύνδεση από το τρίποντο

Η μεγαλύτερη Λιθουανική απειλή από το τρίποντο προέρχεται από τους Πάνγκος με 48.9% και Μιλάκνις με 46.7%. Μαζί εκτελούν και ευστοχούν στα περισσότερα τρίποντα (129/270). Η ομάδα του Σάρας δουλεύει για αυτά τα σουτ με μεγάλη προσήλωση. Ο Πάνγκος συνήθως σουτάρει από spot up αλλά και μετά από ντρίπλα. Εδώ έχει 3/3 εναντίον της ΤΣΣΚΑ.

Ο 3-p specialist Μιλάκνις μπορεί να εκτελέσει τρίποντο από κάθε πιθανή περίπτωση. Το 80.2% των σουτ που εκτελεί (3p rate) είναι τρίποντα!!! Δείτε πόσο δουλεύει για το σουτ του. Μια καυτή παράσταση εναντίον της Μπάμπεργκ…με κάθε πιθανό τρόπο. Σε pace and space, από σκριν επιλογής (choice), σε spot up εναντίον ζώνης, από πάσα σε κίνηση lift…

Εύστοχη στα τρίποντα αλλά κεφαλαιοποιεί στην ρακέτα

Η Ζαλγκίρις είναι η 3η καλύτερη σε ποσοστό ομάδα από το τρίποντο στην λίγκα με 42.2% αλλά εκτελεί τα λιγότερα.  Παίρνει τους περισσότερους πόντους της μέσα στο ζωγραφιστό με ποσοστό 59.9% (είναι στην 2η  θέση πίσω μόνο από την ΤΣΣΚΑ), των συνολικών πόντων σε σχέση με το 49.9% του Ολυμπιακού που βρίσκεται στην 13 θέση. Μπορείτε να το δείτε στο σχετικό πίνακα του Stats LI που τον χρησιμοποίησα και στο preview του Παναθηναϊκός-Ρεάλ.

 

Στον επόμενο μπορείτε να δείτε το σύνολο των πόντων που παίρνει η Ζαλγκίρις (1044-4η θέση) ενώ οι ερυθρόλευκοι 890 (13η θέση). Ακόμα και αν συνυπολογίσουμε τις βολές που είναι 463-505 με τις δύο ομάδες να είναι στην 1η και 5η θέση αντίστοιχα πάλι βλέπουμε πόσο η Ζαλγκίρις «επενδύει» στο παιχνίδι του ποστ και τα τελειώματα στο ζωγραφιστό.

Η Ζαλγκίρις θα επιδιώξει να επιτεθεί με post ups στους περιφερειακούς του Ολυμπιακού σε διάφορα mismatches (Μίσιτς-Τουπάν) ή στις αλλαγές. Επίσης ενεργοποιεί πολλές screen the screener καταστάσεις για να εκμεταλλευτεί την αμυντική σύγχυση ή να πάει να χτυπήσει στα mismatch στις αλλαγές. Θέλει προσοχή στα ποσταρίσματα αφού από εκεί εκτελούν και δημιουργούν.

Post up and pop out

Αν δεν παίξει ο Παπανικολάου στα small forwards είπαμε ότι θα είναι πλήγμα. Ο Παπαπέτρου το τελευταίο διάστημα είναι σε εξαιρετική κατάσταση και μάλιστα στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος σε 26 λεπτά με τον Πανιώνιο πέτυχε 16 πόντους με 5/6 τρίποντα και 1/2 βολές αλλά και 9 ριμπάουντς. Το 5/6 τρίποντα είναι σημαντικό γιατί τελευταία τον σημάδευαν οι αντίπαλες άμυνες στο τρίποντο. Φυσικά άλλος αντίπαλος την Τετάρτη αλλά ο ρυθμός στο σουτ παίζει ρόλο. θα έχει για βοήθεια του Τόμπσον που όπως έχουμε τονίσει δεν είναι στα καλύτερα του. θα έχουν αρκετή δουλειά απέναντι στους Τουπάν και Ουλανόβας.

Στο 4 είναι που θα παιχτούν πολλά αφού ο Πρίντεζης θα πάει στο αγαπημένο του post up ή ένας-εναντίον-ενός και ο Γιανκούνας στο αγαπημένο του fade off/ pop out από το pick and roll. Ο Ολυμπιακός θα ποστάρει τον Γιανκούνας με τον Πρίντεζη σε μια προσπάθεια να τον φθείρει φυσικά και σε φάουλ. Θεωρώ ότι ο Σάρας ίσως περιορίσει τον χρόνο του στο 5 γιατί εκεί θα έχει επιπλέον φθορά. Στο βίντεο έβαλα φάσεις που δείχνουν πόσο σημαντικός είναι για το παιχνίδι της Ζαλγκίρις αφού εκτός από το pick and fade, είναι εξαιρετικός σκρίνερ και πασέρ, παίρνει καλές θέσεις στην ρακέτα και πάει στα επιθετικά. Στο τέλος κάνει κι ένα στοπ και γενικά είναι παίκτης – κλειδί. Δείτε…

Στο επόμενο βίντεο έκοψα λίγες αλλά αντιπροσωπευτικές φάσεις του επιθετικού παιχνιδιού του Πρίντεζη. Το floater, το παιχνίδι με πλάτη (κυρίως) ή με πρόσωπο, spot up three’s και τρέξιμο στον αιφνιδιασμό. 

Στην θέση 5 αναμένεται να δούμε δυνατές μονομαχίες ανάμεσα στους Μιλουτίνοφ και ΜακΛίν με τον πολύ καλό Ντέιβις, τον tweener Γουάιτ και τον Καβαλιάουσκας

Οι δύο ομάδες είναι πολύ δυνατές στα επιθετικά ριμπάουντ και είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Στο επόμενο κλιπ μπορούμε να δούμε πως συνεργάζονται οι ψηλοί της Ζαλγκίρις.

Στο επόμενο βίντεο η εξαιρετική εμφάνιση του Μπράντον Ντέιβις δείχνει πως αξιοποιείται από τους συμπαίκτες είτε σε συνεργασίες με τους ψηλούς αλλά και με τους κοντούς. Διαβάζουν καλά και με υπομονή καταστάσεις mismatch, hi-lo, δουλεύουν καλά στο pick and roll.

Να σπάσει τις συνεργασίες

O Ολυμπιακός θα θελήσει να αρνηθεί τις συνεργασίες των Λιθουανών και να τους φέρει σε άβολες καταστάσεις ένας-εναντίον-ενός στατικά εκεί όπου υστερεί. Είναι το σημείο που θέλει να φέρει τον αντίπαλο. Είδαμε και στο παιχνίδι στο ΣΕΦ μια τέτοια προσπάθεια να αρνηθούν πάσες για να «σπάσει» η κίνηση. Επίσης πρέπει να δουλέψει πολύ καλά στα αμυντικά ριμπάουντς απέναντι στου ψηλούς της Ζαλγκίρις.  

Η άμυνα της Ζαλγκίρις

Η Ζαλγκίρις αμυντικά βελτιώθηκε σταδιακά μέσα στην κανονική περίοδο γιατί διαθέτει αρκετή αθλητικότητα. Έχει γυρίσει πολλά παιχνίδια με το χαμηλό κα πιεστικό της σχήμα με τον Ουλανόβας στο 4 και τον Γιανκούνας ή τον Γουάιτ στο 5. Ο Σάρας έχει κορμιά να παίξουν αλλαγές. Βέβαια όχι με όλα τα σχήματα. Ενδιαφέρον θα έχει πως θα αντιμετωπίσει τον Σπανούλη με την έννοια του παίκτη που θα τοποθετήσει επάνω του (Τουπάν).  Η Ζαλγκίρις όπως και πολλές ομάδες που αντιμετωπίζουν τον Ολυμπιακό θα δώσουν τα σουτ στα 3-4.

By the NUMP3RS… 

Επιθετική/αμυντική αξιολόγηση και ρυθμός

Τα θεμελιώδη στατιστικά του Ολυμπιακού

Pace (ρυθμός/κατοχές): 69.2 (13η)

ORAT (επιθετική αξιολόγηση): 110.5 (15η)

DRAT (αμυντική αξιολόγηση): 108.9 (1η)

eDiff (διαφορά επιθετικής/αμυντικής αξιολόγησης): 1.6 (7η)

Τα θεμελιώδη στατιστικά της Ζαλγκίρις

Pace (ρυθμός/κατοχές): 68.9 (11η)

ORAT (επιθετική αξιολόγηση): 116.1 (5η)

DRAT (αμυντική αξιολόγηση): 114.7 (9η)

eDiff (διαφορά επιθετικής/αμυντικής αξιολόγησης): 1.4 (8η) 

Οι MVP των ομάδων

Ο Σπανούλης παίρνει τον τίτλο του MVP αφού εκτός από τους  13.1 πόντους έχει και 5.7 ασίστ και HOB 37.9% (ποσοστό πόντων που πετυχαίνει ο παίκτης συν αυτά που δημιουργεί με τις ασίστ του).

Από την Ζαλγκίρις ο Πάνγκος με 12.4 πόντους μ.ο με 48.5% στα τρίποντα, 6.2 ασίστς και 14.1 στο δείκτη αξιολόγησης είναι ο MVP. Το HOB του είναι 36.6% (ποσοστό πόντων που πετυχαίνει ο παίκτης συν αυτά που δημιουργεί με τις ασίστ του).

Ποιοι συνεισφέρουν στο σκοράρισμα  

Για τον Ολυμπιακό οι πέντε πρώτοι σκόρερς σε μ.ο ανά αγώνα είναι οι Σπανούλης με 13.1, Πρίντεζης με 12.6, Μιλουτίνοφ με 9.3, ΜακΛίν με 8.4 και Παπανικολάου με 8.2.

Από την Ζαλγκίρις οι Πάνγκος 12.4, Γιανκούνας με 12.1, Γουάιτ 9.4, Μιλάκνις 8.5 και Ντέιβις με 8.4 πόντους μ.ο ανά αγώνα.

Οι 4 βασικοί παράγοντες νίκης

Στο eFG% έχουμε 51.3- 56.9

Στο TOV% έχουμε 15.1-16.2

(Στο TRB% έχουμε 51.6- 52.9)

Στο  OR% έχουμε 29.3-30.2

(Στο FTr (attempted) έχουμε 37.4-34.2)

Στο FTr (made) έχουμε 28.3-26.6

***Effective Field Goal Percentage (EFG%) – Η ευστοχία με βαρύτητα και στο τρίποντο.

***Turnover Percentage (TOV%) – Τα λάθη σε ποσοστιαία αναλογία

***Offensive Rebounding Percentage (OR%) – Τα επιθετικά ριμπάουντς σε ποσοστιαία αναλογία

***Rebounding Percentage (TRB%) – Τα συνολικά ριμπάουντ σε ποσοστιαία αναλογία

***Free Throw Rate (FTr) FTA/FGA – Η συχνότητα που πάει κάθε ομάδα για βολές σε δύο εκδοχές (μέτρηση με εκτελεσμένες βολές και επιτυχημένες βολές). 

Επίλογος

Η λογική λέει ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνει ο Ολυμπιακός τρίτη συνεχόμενη ήττα από την Ζαλγκίρις και δεύτερη μέσα στο ΣΕΦ σε μια σεζόν. Τα προβλήματα τραυματισμών βέβαια δημιουργούν ερωτηματικά γιατί δεν γνωρίζουμε ποιοι θα παίξουν τελικά και σε τι κατάσταση θα είναι. Όμως και η παρουσία του κόσμου θα είναι διαφορετική σε σχέση με το τελευταίο παιχνίδι. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ερυθρόλευκοι θα είναι υποψιασμένοι και έτοιμοι αφού έχουν πρόσφατο το παιχνίδι της κανονικής περιόδου. Αυτό μπορεί να είναι το κίνητρο, ο οδηγός για να μπουν οι παίκτες του Σφαιρόπουλου σε πλήρη εγρήγορση και αυτοσυγκέντρωση. Χθες οι «πράσινοι» ξεκίνησαν με κρότο και έκαναν το 1-0. Μένει να δούμε αν θα κάνει και ο Ολυμπιακός το ίδιο.