Κλασσικό ζευγάρι και αυτό όπως και το ΠαναθηναΙκός- Μακάμπι που είχαμε χθες. Δύο ομάδες που που βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας. Η ΤΣΣΚΑ με ρεκόρ 10-2 και την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης με 90.1 ΠΑΑ και ο γηπεδούχος Ολυμπιακός με ρεκόρ 9-3 και την καλύτερη άμυνα με 72.7 ΠΑΑ. Δύο ομάδες με διαφορετική αγωνιστική προσέγγιση! Εδώ να σημειώσω ότι η ΤΣΣΚΑ έχει νικήσει και τις πέντε τελευταίες φορές που έχουν συναντηθεί οι ομάδες εκτός βέβαια από το Final Four που είναι διαφορετική ιστορία.

Επιθετική/αμυντική αξιολόγηση και ρυθμός

Ο Ολυμπιακός (9-3) με ORAT/DRAT (επιθετική/αμυντική αξιολόγηση) 109.0-102.7 και επομένως eDiff (διαφορά) 6.3 και pace (αριθμό κατοχών) 68.8.

Η ΤΣΣΚΑ (10-2) έχει ORAT/DRAT (επιθετική/αμυντική αξιολόγηση) 125.9-109.6 επομένως eDiff (διαφορά) 16.3 και pace (αριθμό κατοχών) 70.8.

Τα νούμερα δείχνουν ξεκάθαρα που είναι οι δύναμη της κάθε ομάδες και σε ποιο ρυθμό θέλει να φέρει κάθε παιχνίδι. 

Οι MVP των ομάδων 

Ο Πρίντεζης (12.6 π., 50.0 eFG%, 52.8 στα δίποντα, 27% στα τρίποντα και 65% στις βολές, 1.9 ασίστς, με 5.5 ριμπ. και 14.3 PIR)   είναι ο πιο πολύτιμος παίκτης του Ολυμπιακού.

Από την ΤΣΣΚΑ ο Νάντο Ντε Κολό  με PIR 21.8 (δεύτερος συνολικά πίσω από τον Ντόνσιτς) και τρίτος σκόρερ με 17.42 πόντους ανά αγώνα, μοιράζει 4.5 ασίστ και έχει 65.9 eFG%.   

Οι καλύτερες πεντάδες

Με βάση το TSR (True Shooting Ratio (%) που είναι οι πόντοι που πέτυχε η πεντάδα σε σχέση με τους πόντους που επιχείρησε να σκοράρει), το TRR (True Rebounding Ratio (%) δηλαδή τα ριμπάουντς που παίρνει μια ομάδα σε σχέση με τα ριμπάουντς που διεκδικήθηκαν και το TOV Factor (τα λάθη σε σχέση με του αντιπάλου) οι δύο καλύτερες ομάδες των δύο ομάδων είναι για τον Ολυμπιακό οι Ρόμπερτς, Στρέλνιεκς, Παπανικολάου, Πρίντεζης και Μιλουτίνοφ που κερδίζουν τους αντιπάλους τους με +19. Για την ΤΣΣΚΑ η καλύτερη πεντάδα είναι οι Ροντρίγκεθ, Χίγκινς, Κλάιμπερν, Κουρμπάνοφ και Χάινς η οποία κερδίζει τους αντιπάλους της με +24.

Ποιοι συνεισφέρουν στο σκοράρισμα  

Για τον Ολυμπιακό οι πέντε πρώτοι σκόρερς είναι οι Πρίντεζης με 12.6, Στρέλνιεκς 10.0, Σπανούλης 9.0 (2 αγώνες), Μιλουτίνοφ 8.6 και ΜακΛίν 8.2 πόντους ανά αγώνα.

Για την ΤΣΣΚΑ είναι οι Ντε Κολό 17.4, Ροντρίγκεθ 13.7, Χίγκινς 13.6, Κλάιμπερν 12.5 και Χάινς 9.8 πόντους ανά αγώνα.

Οι 4 βασικοί παράγοντες νίκης

Στο eFG% έχουμε 51.0 – 59.2

Στο TOV% έχουμε 15.1-14.0

Στο TRB% έχουμε 51.5 – 51.9

Στο FTr έχουμε 32.3 – 31.3

 

***Effective Field Goal Percentage (EFG%)  – worth 40%

***Turnover Percentage (TOV%) – worth 25%

***Rebounding Percentage (TRB%) – worth 20%

***Free Throw Rate (FTr) FTA/FGA – worth 15%

Η ανάλυση

Η επιστροφή του Σπανούλη είχαμε επισημάνει ότι θα προκαλέσει ανακατανομή ρόλων στην ομάδα για κάποιο χρονικό διάστημα. Παράλληλα ήρθε η πολύ σημαντική απουσία του Μιλουτίνοφ του παίκτη με την καλύτερη αμυντική αξιολόγηση με 99.1. Το παρακάτω βίντεο δείχνει μερικές από τις δουλειές που κάνει ο Μιλουτίνοφ στο παιχνίδι ακόμα και αν δεν σκοράρει στην επίθεση. Δυνατά σκριν, επιθετικό ριμπάουντ και μοίρασμα της μπάλας από short roll σε αμαρκάριστο συμπαίκτη του. 

Εδώ σε ένα short roll σκοράρει από το high post.

Εδώ μπορείτε να δείτε highlights από ο επιθετικό του ρεπερτόριο.

Η περιφερειακή αναμέτρηση

Είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως θα μπορέσει να σταματήσουν οι Σπανούλης, Ρόμπερτς, Στρέλνιεκς και Μάντζαρης απέναντι στα τρία πολύ ποιοτικά guards της ΤΣΣΚΑ (Ντε Κολό (17.4 π., 4.5 ασ.), Ροντίγκεθ (13.7 π., 5.5 ασ.) και Χίγκινς (13.6 π.) και Βέστερμαν . Είναι φανερή εκεί η υπεροχή σε των γκαρντ της Ρωσικής ομάδας σε 1 εναντίον 1 καταστάσεις. Ο Ντε Κολό είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσει να ποστάρει αν βρει μπροστά του κάποιον από αυτούς. Εκεί μπορεί να σκοράρει αλλά και να δημιουργήσει σκορ για τους συμπαίκτες του.

 

Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσει τέτοια σουτ στον Σέρχι Ροντρίγκεθ.

Δεύτερη μεγάλη μάχη θα έχουμε με τα forwards του Ολυμπιακού. Παπανικολάου-Τόμπσον-Παπαπέτρου απέναντι κυρίως στον Κλάιμπερν  (12.5 π.) και τον Κουρμπάνοφ και οι ψηλοί του ερυθρολεύκων απέναντι στους Χάινς και Χάντερ  στην μάχη της ρακέτας. Στη γραμμή των “ψηλών” ο Ολυμπιακός θα πρέπει να περιμένει τον Πρίντεζη μέχρι τέλους, ενώ στη θέση του σέντερ ο ΜακΛίν θα έχει στήριγμα αυτή τη φορά το Μπόγρη, με τον διεθνή σέντερ να καλείται να πραγματοποιήσει μία μεγάλη εμφάνιση, με δεδομένη την απουσία του Μιλουτίνοφ.

Επίλογος 

Επειδή υπάρχει η πιθανότητα να μην παίξει και ο Πρίντεζης πράγμα που θα αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο την ήδη λαβωμένη frontline του Ολυμπιακού το έργο του θα είναι δύσκολο. Η ΤΣΣΚΑ είναι πολύ γεμάτη ομάδα για να είσαι λειψός όταν την αντιμετωπίζεις. Σε όλα αυτά προστίθεται το γεγονός ότι οι Ρώσοι έχουν βρει την απαιτούμενη χημεία και ρόλους την ώρα που η επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη έχει ανακατέψει την τράπουλα των “ερυθρόλευκων”.

Ο Τάκης Πανούλιας είναι προπονητής και στο παρελθόν έχει βρεθεί στους πάγκους των ΠΑΟ Άμιλλα Περιστερίου (Γ’ Εθνική), Αιγάλεω (Β’-Γ’ Εθνική), Άλιμο, Μίλωνα (Μίλωνα Α2 Ανδρών), Βόνιτσα, Ένωση Ιλίου (Β’-Γ’ Εθνική), ΑΟΝΣ Γλυφάδα (Α1 Γυναικών), ΑΟ Φάρος (Α1 Γυνακών),  και Ίκαρο Καλλιθέας (Γ’ Εθνική)