Ο Παναθηναϊκός θέλει οπωσδήποτε να επιστρέψει στις νίκες στο απόρθητο ΟΑΚΑ μετά την ήττα του από την Ζαλγκίρις. Η αποστολή του μπορεί να δείχνει φαινομενικά εύκολη, αφού η Αρμάνι παρότι φέτος στο ξεκίνημα έδειξε ότι μπορεί να είναι έτοιμη για πολύ καλύτερα πράγματα, στην συνέχεια δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Οι πράσινοι έχουν να χάσουν λίγο περισσότερο από ένα χρόνο στο γήπεδο τους. Η Αρμάνι έχει ρεκόρ 1-4 εκτός έδρας και στην Αθήνα το ρεκόρ της είναι 1-5 εναντίον του Παναθηναϊκού στην δεκαετία.

Επιθετική/αμυντική αξιολόγηση και ρυθμός

Ο Παναθηναϊκός (7-4) με ORAT/DRAT (επιθετική/αμυντική αξιολόγηση) 113.2-111.9 έχει επομένως το πενιχρό eDiff (διαφορά) 1.3 το οποίο έχει την εξήγηση του στο δύσκολο πρόγραμμα που έφερε πολλά κλειστά παιχνίδι αλλά και στις δύο βαριές ήττες σε Μπαρτσελόνα (ειδικά αυτή) και ΤΣΣΚΑ.  Παίζει σε ρυθμό (κατοχές) 69.4.

Η Αρμάνι (3-8) έχει ORAT/DRAT (επιθετική/αμυντική αξιολόγηση) 111.5-119.5 με διαφορά (eDiff) -8.0. είναι ξεκάθαρα η χειρότερη άμυνα στην λίγκα κάτι που μέσα στο ΟΑΚΑ είναι σε θέση να εκθέσει ο Παναθηναϊκός. Το pace (ρυθμός/κατοχές) είναι στο 68.2 παρόμοιο με των “πρασίνων”.

Οι MVP των ομάδων

Ο Καλάθης σαφέστατα είναι ο παίκτης που καθοδηγεί τον φετινό Παναθηναϊκό αφού με 14.0 πόντους μ.ο πραγματοποιεί την πιο παραγωγική χρονιά του, έχοντας 59.3% στα δίποντα, 7.5 ασίστ, 3.8 ριμπάουντ και 17.5 PIR (δείκτης αξιολόγησης). 

Από την Αρμάνι θα επιλέξω τον Λιθουανό Αρτούρας Γκουντάιτις (24-PF/C-2.08). Εξαιρετικός στο Pick & Roll, γρήγορος και μακρύς σέντερ που μπορεί να προστατέψει το καλάθι αμυνόμενος ψηλά. Με TSR 67.8, 67.2% στα δίποντα, 5.8 ριμπάουντς και 14.2 στο PIR και ένα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ 131.8 στο ατομικό του ORAT!!!

Οι καλύτερες πεντάδες

Οι Καλάθης, Λοτζέσκι, Αντετοκούμπο, Σίνγκλετον και  Γκιστ είναι η πιο παραγωγική πεντάδα των πρασίνων στην επίθεση με 118 πόντους. Είναι αυτή που βρίσκεται περισσότερο χρόνο στο παρκέ με 57 λεπτά, έχοντας +10 πόντων και 26 ασίστ. Για την Αρμάνι η πεντάδα που βρίσκεται περισσότερο χρόνο στο παρκέ με τους Θίοντορ, Γκάουντλοκ, Μίτσοφ, Εμ Μπαϊε, Ταρζέφσκι είναι η πιο παραγωγική με 85 πόντους αλλά δέχεται και 108. Γενικά οι τραυματισμοί των Γκάουντλοκ και Τζέρελς αλλοιώνουν αρκετά την κατάσταση.

Ποιοι συνεισφέρουν στο σκοράρισμα 

Ο Καλάθης με 14 π., ο Ρίβερς με 10.9, ο Παππάς με 10.7, ο Γκιστ με 10 και ο Σίνγκλετον με 9.7 είναι οι βασικοί σκόρερς του Παναθηναϊκού.  Από την Αρμάνι σε μ.ο οδηγούν οι Γκάουντλοκ και Τζέρελς με 14.3 αλλά έχουν παίξει σε 6 και 5 αγώνες αντίστοιχα. Πρώτος σκόρερ είναι ο Θίοντορ με 140 συνολικά αλλά με 12.7 μ.ο,  ο Γκουντάιτις με 10.5 και ο Μίτσοφ με 9.9 πόντους. 

Η ανάλυση

Ο Παναθηναϊκός θέλει να συνεχίσει το σερί του στο ΟΑΚΑ αλλά και να εκμεταλλευτεί τα στραβοπατήματα των άλλων στην αγωνιστική. Ήδη έχασαν Φενέρ και Χίμκι. Οι ομάδες αν δει κανείς τα απλά στατιστικά έχουν την ίδια εικόνα στην επίθεση, αλλά η Αρμάνι στην άμυνα δέχεται τους περισσότερους πόντους (84.4 ανά αγώνα) από κάθε ομάδα στην Ευρωλίγκα. Στα δύο τελευταία της παιχνίδια περιόρισε τους αντιπάλους της σε χαμηλά σκορ (73 και 62 πόντους), αλλά η επίθεση του Παναθηναϊκού φέτος είναι καλύτερη σε λειτουργικότητα. Αλλά αυτό είναι και αποτέλεσμα του χαμηλού ρυθμού που επέλεξαν. Το στοίχημα για τον Παναθηναϊκό στην συνέχεια της περιόδου είναι η σταθερότητα. Ειδικά στο αμυντικό κομμάτι που μερικές πεντάδες στο rotation δείχνουν μια αδυναμία και έλλειψη συγκέντρωσης.  

Καλύτερη επιθετική λειτουργία

Ο Τσάβι Πασκουάλ μετά τους αρχικούς πειραματισμούς έχει παγιώσει αρκετά τις δράσεις στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του αλλά και το rotation. Η ομάδα λειτουργεί καλά έχοντας περάσει τα στοιχεία που θέλει ο ίδιος και οι παίκτες δείχνουν περισσότερη κατανόηση στα «θέλω» του προπονητή τους. Έχει πολλούς παίκτες με υψηλή παραγωγικότητα επιθετικά,  είναι στην 5η θέση συνολικά στο eFG%  και στην 7η στο TS% (δείκτες που δείχνουν την αποτελεσματικότητα του σουτέρ με βάση και την επιρροή του τρίποντου αλλά και των βολών αναλογικά). Στο τρίποντο είναι στην 5η θέση με 39.5%.

Η κίνηση χωρίς την μπάλα και οι δράσεις μακριά από την μπάλα είναι πολύ περισσότερες. Η ταχύτητα στις πάσες και στην κίνηση στο μισό γήπεδο βελτιώνεται. Το pick and roll δίδυμο των Καλάθη/Γκιστ είναι από τα καλύτερα στην Ευρωλίγκα τόσο στον άξονα όσο και σε καταστάσεις side pick. Στο παρακάτω clip μπορείτε να δείτε μια επίθεση με εξαιρετική κίνηση που καταλήγει σε ένα side pick and roll του Καλάθη με τον Γκιστ σε μια πανέμορφη δημιουργία.

Ο τρόπος που παράγει σουτ για τους πολύ αποδεδειγμένα καλούς σουτέρ της ομάδας έχει ακόμα μεγαλύτερο δείκτη ακρίβειας. Τα false actions για σκριν στην μπάλα και pindowns (σκριν μακριά από την μπάλα προς την τελική γραμμή), για τους Λοτζέσκι, Ρίβερς και Ντένμον είναι αγαπημένες τακτικές του Πασκουάλ για τους σουτέρ του. Το παρακάτω βίντεο δεν είναι από αγώνα του Παναθηναϊκού και αφορά ένα wide pindown (θα με συγχωρέσετε για αυτό το μικρό ατόπημα αλλά για να πάρετε μια ιδέα). Στο επόμενο preview υπόσχομαι να έχουμε αρκετά τέτοια plays του Πασκουάλ.  Παρότι εδώ η εκτέλεση δεν είναι σουτ ο Ρίβερς τα έχει αυτά…

Η ομάδα δουλεύει και με διαφορετικές συνεργασίες για να παράγει σουτ. Στο παρακάτω clip έχουμε μια κατάσταση με επιθετικό transition όπου οι πράσινοι τρέχουν σε κατάσταση με τους περιφερειακούς σε μια πλευρά αντίθετα από τον point guard Καλάθη και έχουμε μια κατάληξη σε σκριν επιλογής που δεν βγάζει αρχικά σουτ. Οι πράσινοι με υπομονή πάνε στο low post και μια πάσα έξω με σκριν στην αδύνατη πλευρά παράγει ένα αμαρκάριστο τρίποντο για τον Παππά.   

Πολύ συνηθισμένη συνεργασία που την εκδηλώνει και στο ξεκίνημα των αγώνων αλλά και σε κρίσιμα σημεία το flare screen μετά από πάσα στο low post. Εδώ το σκριν του δεύτερου  ψηλού είναι για τον Λοτζέσκι

Επίσης ο Γκιστ εφέτος εκτός από τα εντυπωσιακά τελειώματα στα pick and roll μας δείχνει και επιδέξιο παιχνίδι με πλάτη. Ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις.

Αμυντική συγκέντρωση και συνέπεια  

Η συνέπεια στο αμυντικό κομμάτι είναι κύριο ζητούμενο. Οι “πράσινοι” έχουν καλούς αμυντικούς παίκτες αλλά κάποιες πεντάδες ρίχνουν σημαντικά την αμυντική απόδοση μέσα στον αγώνα. Αυτό που λείπει είναι από κάποιους η εκτίμηση των φάσεων και το διάβασμα της επίθεσης (Όγκαστ π.χ) και φυσικά λείπει από την ομάδα των πρασίνων στην άμυνα ένας «banger».Είναι απαραίτητο σε τέτοια σημεία του αγώνα να ελέγχουν τον ρυθμό.

Η Αρμάνι είναι μια ομάδα που βασίζεται πολύ στα ορέξεις του Κέρτις Τζέρελς. Ο Τζέρελς είναι πολύ επικίνδυνος στο ανοιχτό γήπεδο και χρειάζεται προσοχή, όπως και ο Θίοντορ στα κεντρικά pick (και ο Τζέρελς). Γενικά ο Πασκουάλ θα χρειαστεί να χαλάσει το μυαλό του Τζέρελς που είναι με τις ημέρες του. 

Εδώ ας πούμε δεν είδε αυτό…..τον Μίτσοφ που είναι μόνος δίπλα του και εκτέλεσε επάνω στον Παπανικολάου…

 

Από την άλλη ας μην ξεχνάμε την εμφάνιση του  στη Βαλένθια όπου πέτυχε 30 πόντους έχοντας 6/11 τρίποντα-και 5/7 δίποντα!!!

Ο Παναθηναϊκός βέβαια καλό θα είναι να  μην πάρει αψήφιστα τον Μίτσοφ αφού είναι ένας παίκτης που διαθέτει καλή αντίληψη του παιχνιδιού!

Η ομάδα του Πιανιτζιάνι θα επιλέξει λογικά να χτυπήσει στα pick and roll όπου χρειάζεται να ελέγξουν τους Γκουντάιτις -Ταρζέφσκι (ειδικά τον πρώτο). Και από τον άξονα αλλά και σε side pick καταστάσεις όπως εδώ με τον Ταρζέφσκι μετά από επαναφορά από την τελική (ΒΟΒ).

Μεγάλη προσοχή θέλει και σε μερικές καταστάσεις false action που τρέχει η Αρμάνι. Εδώ ο Θίοντορ κάνει προσποίηση για σκριν και δέχεται ο ίδιος σκριν για να εκτελέσει.

Τα αμυντικά τρικ του Πασκουάλ

Ο Πασκουάλ συνηθίζει να χρησιμοποιεί αρκετά αμυντικά τρικ ειδικά στο ξεκίνημα των αγώνων, μετά από επαναφορές (SOB/BOB) ή τάιμ άουτ (ATO) που μπερδεύουν τον αντίπαλο. 1-4 σύνθετη άμυνα ή την 3-2 Sliding Zone που επέλεξε με την Ζαλγκίρις και την αποδιοργάνωσε στο πρώτο δεκάλεπτο. Μια ζώνη 3-2 με «σύρτη» όπως την έλεγαν και είναι παλιά ιστορία. Την έπαιζε κάποτε ο Παναθηναϊκός με τον Τομ Κάππος στην κορυφή (για τους πολύ παλιούς). Δείτε την σε clip…

Επίλογος

Ο Παναθηναϊκός αν κάνει τα προβλεπόμενα θα νικήσει. Η Αρμάνι θα προσπαθήσει να πάει σε χαμηλό ρυθμό λογικά και είναι ομάδα που δεν κάνει λάθη (έχει μόνο 9.7 λάθη μ.ο). Όμως η άμυνα της είναι «περιορισμένης ευθύνης» και αν οι πράσινοι σουτάρουν καλά από το τρίποντο δεν αποκλείεται παιχνίδι να ανοίξει. Αντίθετα επιθετικά θέλει προσοχή γιατί έχει την λειτουργία και παίκτες που μπορούν σου κάνουν την ζημιά. Ειδικά ο Παναθηναϊκός θα είναι συνετό να αποφύγει την «ασθένεια» των πρώτων ημιχρόνων στο ΟΑΚΑ για να μην αγχώσει τον κόσμο του.

Ο Τάκης Πανούλιας είναι προπονητής και στο παρελθόν έχει βρεθεί στους πάγκους των ΠΑΟ Άμιλλα Περιστερίου (Γ’ Εθνική), Αιγάλεω (Β’-Γ’ Εθνική), Άλιμο, Μίλωνα (Μίλωνα Α2 Ανδρών), Βόνιτσα, Ένωση Ιλίου (Β’-Γ’ Εθνική), ΑΟΝΣ Γλυφάδα (Α1 Γυναικών), ΑΟ Φάρος (Α1 Γυνακών),  και Ίκαρο Καλλιθέας (Γ’ Εθνική)