Αυτή την εβδομάδα οι αγώνες των δύο ομάδων περιλαμβάνουν double-headers (διπλά παιχνίδια), για να δανειστούμε και να παραποιήσουμε τον όρο από το αμερικανικό baseball.  Ο Παναθηναϊκός αύριο φιλοξενεί την Μακάμπι και την Πέμπτη θα παίξει στο αφιλόξενο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα. Οι εβδομάδες με τις διπλές συναντήσεις είναι δύσκολες και πολλές φορές γενούν απροσδόκητα αποτελέσματα.

Για τον Παναθηναϊκό το σημαντικότερο θέμα είναι ο τραυματισμός και η απουσία του «σιδερένιου» Νικ Καλάθη (13.6 π., 9.7 ασίστς που αναλογεί στο 58.1% στο AS%, 3.6 ριμπάουντς, 1.6 κλεψίματα, το καλύτερο defensive rating με 109.1 και 17.25 στο δείκτη αξιολόγησης που τον φέρνει στην 6η θέση συνολικά). Αυτά μόνο!!!

Είναι τόσο μεγάλη η επίδραση του στο παιχνίδι των πρασίνων, που περιμένει κανείς να δει με ενδιαφέρον πως θα αντιδράσει η ομάδα σε αυτή την απουσία. Αν τα καταφέρει θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα μπροστά. Πάντως οι ομάδες που χάνουν ένα σταρ παίκτη συχνά αντιδρούν απρόβλεπτα. Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει μπροστά του ένα δύσκολο έργο να ετοιμάσει την ομάδα του χωρίς την «μηχανή» της  σε ένα διάστημα που μπορούσε (με Καλάθη) να πάρει δύο νίκες και να ωφεληθεί βαθμολογικά. 

First we take…Μακάμπι (7-5)

Είναι προφανές ότι η Μακάμπι του Νέβεν Σπάχια είναι καλύτερη ομάδα από την περυσινή. Είναι πολύ αθλητική, τρέχει καλά στο επιθετικό transition. Έχει μεγάλη έφεση και ικανότητα στην προσωπική φάση, αλλά αυτό την καθιστά παράλληλα στο κομμάτι των επιθέσεων μισού γηπέδου προβλέψιμη παρότι δεν κάνει πολλά λάθη. Όμως παρουσιάζει πολύ καλή εικόνα αμυντικά πράγμα που φαίνεται από το DefRtg της που είναι 110.8 και την φέρνει στην 4η θέση στην λίγκα.     

Στο παρακάτω clip μπορείτε να πάρετε μια γεύση πώς τρέχει ο ψηλός το γήπεδο και την εξαιρετική πάσα του forward Μάικλ Ρολ ενός παίκτη πολύ σημαντικού για την ομάδα της Μακάμπι ((9.6 πόντοι με 62.5% δίποντο και 50.0% τρίποντο και έχει το καλύτερο AS/TO RATIO με 3.5 και επιθετική αξιολόγηση με 135.5).

Επιθετική/αμυντική αξιολόγηση και ρυθμός

Τα θεμελιώδη στατιστικά του Παναθηναϊκού

Pace (ρυθμός/κατοχές): 69.3 (9ος)

OffRtg (επιθετική αξιολόγηση): 113.6 (7ος)

DefRtg (αμυντική αξιολόγηση):111.4 (6ος)

NetRtg (διαφορά επιθετικής/αμυντικής αξιολόγησης): 2.2 (7ος)

Τα θεμελιώδη στατιστικά της Μακάμπι

Pace (ρυθμός/κατοχές): 72.4 (2η)

OffRtg (επιθετική αξιολόγηση): 110.6 (11η)

DefRtg (αμυντική αξιολόγηση): 110.8 (4η)

NetRtg (διαφορά επιθετικής/αμυντικής αξιολόγησης):-0.2 (8η)

*Παρότι οι ομάδες στην επίθεση έχουν 78.7- 80.0 πόντους ανά αγώνα αντίστοιχα και στην άμυνα 77.2- 80.2 παα οι παραπάνω στατιστικές κατηγορίες είναι πιο αντιπροσωπευτικοί δείκτες για την αξιολόγηση της επίθεσης και της άμυνας. 

Οι MVP των ομάδων

Για τον Παναθηναϊκό δεν θέλει πολύ σκέψη ποιος είναι ο MVP και το αποτυπώσαμε στο προηγούμενο preview και δεν είναι άλλος από τον μεγάλο απόντα Νικ Καλάθη. Παραπάνω είδατε μερικά από τα στατιστικά κατορθώματα του. Το ποιος θα μπει στα παπούτσια του Νικ θα το δούμε αλλά η κατάσταση μπορεί να καλυφθεί από μια ομαδική προσπάθεια. Οι Ρίβερς και Γκιστ πάντως είναι ποιο έτοιμοι από τους υπόλοιπους.

Από την Μακάμπι θα επιλέξουμε τον Κόουλ αφού εκτός από τους 13.4 πόντους που σκοράρει, μοιράζει και 4.3 ασίστς, έχει τον υψηλότερο δείκτη αξιολόγησης με 13.8 και το κυριότερο με αυτό στο παρκέ η ομάδα του έχει sco+/- είναι +56 το καλύτερο από κάθε άλλο παίκτη.

Ποιοι συνεισφέρουν στο σκοράρισμα

Οι Καλάθης με 13.6, Ρίβερς 11.7,  Παππάς 10.5, Γκιστ 10.1 και Σίνγκλετον 9.5 πόντους ανά αγώνα είναι οι πέντε παίκτες που συνεισφέρουν τους περισσότερους πόντους για τον Παναθηναϊκό.

Από την Μακάμπι έχουν οι Τζάκσον 14.1, Κόουλ 13.4, Τόμας 12.9, Ρολ 9.5 και Τάιους 8.4 πόντους ανά αγώνα.

Η ανάλυση του αγώνα

Ο Πασκουάλ στην συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα με την Αρμάνι δήλωσε ότι αν λείψει ο Καλάθης θα δούμε ένα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ Παναθηναϊκό. Η συνεργασία του με τον Γκιστ και ο τρόπος η μπάλα απλά …περιμένει τον εκάστοτε σουτέρ όταν βγαίνει από τα σκριν είναι πράγματα που δύσκολα αναπληρώνονται. Το παιχνίδι του με πλάτη θα ήταν χρήσιμο απέναντι στους γκαρντ της Μακάμπι. Τέτοια δεν θα δούμε…

Η ώρα του Λεκαβίτσιους

Τα δύο αυτά παιχνίδια είναι crash test για τον Λεκαβίτσιους που ακόμα ψάχνει την ισορροπία στο παιχνίδι. Ο Λιθουανός προσπαθεί να δημιουργήσει αλλά είναι περισσότερο εκτελεστής (έχει 59.5 eFG%). Οι πράσινοι έχοντας στα «πιτς» τον Καλάθη θα χρειαστούν βέβαια τις διεισδύσεις από Λεκαβίτσιους και Παππά ώστε να κλείσουν τις άμυνες και να τις πάνε στα kick outs (πάσες από μέσα προς τα έξω στην περιφέρεια μετά από διείσδυση) για να αναγκάσουν την άμυνα να κάνει άμυνα με τρέξιμο στους σουτέρ (close outs). Το θέμα είναι οι δύο τους να διαβάσουν σωστά τις αμυντικές περιστροφές και να μην κάνουν λάθη. Πολλές ομάδες πλέον ειδικά τον Λεκαβίτσιους το οδηγούν μέσα παίζοντας χωρίς βοήθειες για να αποκοπεί από την υπόλοιπη ομάδα. 

Ο απολαυστικός Ρίβερς

Η επίθεση του Παναθηναϊκού έχει επιθετικές συνεργασίες που παράγουν σουτ μετά σκριν. Οι Ρίβερς, Λοτζέσκι και Ντένμον θα πρέπει να δουλέψουν πολύ καλά στην έξοδο από τα σκριν και οι πασέρ (Λεκαβίτσιους και Παππάς ή Ντένμον (;) να είναι έτοιμοι ώστε να συγχρονίσουν τις πάσες τους.  

Ο Ρίβερς θα είναι η πρώτη επιλογή αφού ο τρόπος που εκτελεί μετά από σκριν είναι για σεμινάριο. Τρομερή ισορροπία και άψογη εκτέλεση ακόμα και σε συνθήκες τρομερής πίεσης. Η επίθεση του Πασκουάλ στο μισό γήπεδο θα δώσει πολλές ευκαιρίες στους σουτέρ του και ειδικά στον Ρίβερς. Εδώ ο Ρίβερς βγαίνει από pindown και εκτελεί….

Στο επόμενο clip η αγαπημένη στον Παναθηναϊκό συνεργασία μετά από «τάισμα» του ψηλού στο low post για να ακολουθήσει flare screen από τον άλλο ψηλό για τον σουτέρ (που έκανε την πάσα στο ποστ).

Μια καλή ιδέα

Μια καλή ιδέα ειδικά με τον Παραχούσκι μέσα όπου η Μακάμπι πηγαίνει σε αντιμετώπιση flat and over είναι να χτυπήσει σε κεντρικό pick and roll με τον off guard του (Παππάς ή Λοτζέσκι) με δίδυμο στην αδύνατη πλευρά τους Λεκαβίτσιους και Ρίβερς. Ο Ερυθρός Αστέρας το έκανε και μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω clip…

Άμυνα από το …πρώτο ημίχρονο

Στα άμυνα οι παίχτες του Τσάβι Πασκουάλ θα πρέπει να ξεκινήσουν από το πρώτο ημίχρονο συγκεντρωμένοι και να παίξουν πολύ καλή προσωπική άμυνα. Αν ξεφύγει και η Μακάμπι η επιστροφή χωρίς Καλάθη (βαρεθήκατε;;;) δεν θα είναι εύκολη. Οι Τζάκσον και Κόουλ είναι θάνατος στο ανοιχτό γήπεδο και πολύ επικίνδυνοι στο ένας εναντίον ενός. Δεν φοβούνται να πατήσουν ζωγραφιστό και να εκτελέσουν ή να πασάρουν στον ψηλό. Ο Τζάκσον συνεργάζεται πολύ καλά με τον Τάιους. Μεγάλη προσοχή θα χρειαστεί στα ψηλά forwards της Μακάμπι που είναι οι αθλητικοί και ικανοί σκόρερς  Ντ. Τόμας, Μπόλντεν και Τάιους. Για τον Ρόλ τα είπαμε ενώ πολύ αθλητικό guard  είναι και ο Ντ, Κέιν.

Αυτό για παράδειγμα πρέπει να το αποφύγει οπωσδήποτε η άμυνα του Παναθηναϊκού.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα κατορθώματα του Τζάκσον με την Μπαμπεργκ

Και τα ηρωικά του Κόουλ απέναντι στο Ολυμπιακό

Και η συνεργασία των Τζάκσον, Κόουλ και Τάιους

Το 3 & D του Σίνγκλετον

Επειδή βλέπω να γίνεται πολύ λόγος για την παρουσία του Κρις Σίνγκλετον εφέτος στον Παναθηναϊκό αξίζει να δούμε δύο νούμερα του παίκτη. Το 46.7% (3ος) που εκτελεί από το τρίποντο με 45 επιτυχημένα τρίποντα (2ος) και η αμυντική αξιολόγηση του με 109.3 πίσω μόνο από τον Νίκ Καλάθη. Μπορεί να μην κάνει τις εντυπωσιακές περυσινές εμφανίσεις στην επίθεση αλλά δεν παύει να είναι πολύ σημαντικός για την ομάδα. Εδώ έρχεται σε βοήθεια σωστά και κλείνει τα φώτα πηδώντας πολύ ψηλά για το κόψιμο.

Επίλογος

Το παιχνίδι είναι δύσκολο για τον Παναθηναϊκό αφού καλείται να αγωνιστεί για πρώτη φορά χωρίς τον Καλάθη. Συμφωνώ απόλυτα με τον προπονητή του ότι θα πρέπει να γίνουν αγωνιστικές προσαρμογές. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να βγουν μπροστά κάποιοι παίκτες και να δοκιμαστούν οι αντοχές της ομάδας. Το εξαιρετικό ποσοστό στα τρίποντα (40.9%) του Παναθηναϊκού αλλά και το ισχνό 33% της Μακάμπι μπορεί να παίξουν μεγάλο ρόλο. Όπως και οι βολές όπου οι δύο ομάδες είναι από τις χειρότερες στην λίγκα.

Σε κάθε περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα αντιδράσει ο Πασκουάλ και οι παίκτες στο παρκέ χωρίς τον ηγέτη τους και αν θα σπάσουν την ισοπαλία στο 21ο παιχνίδι αφού οι δύο ομάδες έχουν ρεκόρ στην EuroLeague 10-10. Το ΟΑΚΑ θα πρέπει να είναι πιο «ζωηρό» από κάθε άλλη φορά εφέτος.

Ο Τάκης Πανούλιας είναι προπονητής και στο παρελθόν έχει βρεθεί στους πάγκους των ΠΑΟ Άμιλλα Περιστερίου (Γ’ Εθνική), Αιγάλεω (Β’-Γ’ Εθνική), Άλιμο, Μίλωνα (Μίλωνα Α2 Ανδρών), Βόνιτσα, Ένωση Ιλίου (Β’-Γ’ Εθνική), ΑΟΝΣ Γλυφάδα (Α1 Γυναικών), ΑΟ Φάρος (Α1 Γυνακών),  και Ίκαρο Καλλιθέας (Γ’ Εθνική)