Η σειρά των ανατολικών τελικών ανάμεσα σε Μαϊάμι και Βοστόνη ήταν εξαρχής η αποθέωση της… αμφισβήτησης. Αφ’ ενός για μία ομάδα όπως οι Χιτ, που έχει δύο μεγάλους σταρ (ΛεΜπρον, Ουέιντ) αλλά και τρανταχτές αδυναμίες. Και αφ’ ετέρου για τους Σέλτικς, που εδώ και ένα χρόνο αγνοούν οι ίδιοι τις (μπασκετικές) “ρυτίδες” τους και επιδιώκουν να κάνουν τους επικριτές τους να κοιταχτούν στον καθρέφτη.

Μονάχα που τα ξημερώματα της Παρασκευής (8/6) ή της επόμενης Κυριακής, η γκρίνια θα παραμείνει μόνο σε μία πόλη. Η νίκη των “πράσινων” μέσα στην Φλόριντα, για το 3-2 και την ευκαιρία πρόκρισης με το 6ο ματς στο δικό τους “σπίτι”, άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Για μία ομάδα που οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- θεωρούσαμε “τελειωμένη” λόγω ηλικίας.

Αμφότεροι μπήκαν στην σειρά γνωρίζοντας πως πιθανή αποτυχία θα ξεκινούσε το γαϊτανάκι της κριτικής. Για την ακρίβεια, θα το συνέχιζε μέχρι τέλους. Αν και είναι αλήθεια πως οι Σέλτικς, όχι μόνο γιατί ήδη έχουν κατακτήσει τον τίτλο του 2010, δεν έχουν να χάσουν τίποτε. Ήξεραν πως παρουσιάζουν την τελευταία τους “παράσταση“, ενώ είχαν αποφασίσει, έξω από το παρκέ, να αντιμετωπίσουν με διαφορετικό τρόπο όσα άκουγαν. Την ίδια στιγμή που στην πλευρά των Χιτ είχαν καταλήξει πως καλό θα ήταν να σταματήσουν ν’ ακούν αυτούς τους “ψιθύρους”, κινδυνεύουν να τους δουν να μετατρέπονται σε κραυγές (όχι πανηγυρισμών). Όσο στη Βοστόνη, αντίθετα, βγήκαν μπροστά.

Οι Σέλτικς δεν σταματούν ποτέ να γκρινιάζουν. Έχουν, άλλωστε, και παίκτες για τούτο. Όπως οι Ρόντο, Πιρς, αλλά πάνω απ’ όλα ο Κέβιν Γκαρνέτ, ίσως στα καλύτερα πλέι-οφς της καριέρας του, παρά τα 36 του χρόνια! Όταν γράφω “γκρίνια”, δεν εννοώ απαραίτητα για διαιτησίες και τέτοιου είδους παράπονα.

Ούτως ή άλλως, νομίζω πως οι περισσότεροι παραδέχονται πως το Μαϊάμι είναι αυτό που παίζει πιο πολύ “ξύλο” στους ανατολικούς τελικούς. Απλώς στην Βοστόνη δεν εμφανίζονται σνομπ και μάχονται για κάθε χαμένη μπάλα. Ενώ στην άλλη πλευρά μόνο οι Τζέιμς και Ουέιντ έχουν διάθεση για κάτι τέτοιο, αν και ο προπονητής τους, Έρικ Σπόελστρα, μάλλον τους κατηγόρησε έμμεσα.

Ο τεχνικός των Χιτ αποδείχθηκε πραγματικός “διάδοχος” του (προκατόχου του στον πάγκο, μέντορά του και νυν προέδρου των Χιτ, Πατ Ράιλι) χρησιμοποιώντας μία μέθοδο που μοιάζει με τις επικοινωνιακές τακτικές του “Ράιλς“. Ο Σπόελστρα τόνισε στην συνέντευξη Τύπου -χωρίς μάλιστα να ερωτηθεί(!)- ότι “σκοπός μας είναι να καταπολεμούμε κάθε θόρυβο εκτός των αποδυτηρίων και κάθε ανθρώπινη κατάσταση”. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι οι δύο σταρ του είναι “εύθραυστοι“, ευελπιστώντας να μην “πέσουν” πάλι από το βάρος των αδυναμιών τους και “καταρρεύσουν” όπως στους περσινούς Τελικούς με τους Μαβς. Οι Χιτ καλούνται να περάσουν από την Βοστόνη, όπου μετρούν 15 ήττες στις 16 τελευταίες επισκέψεις στο “Γκάρντεν”, ώστε να επιστρέψουν στην έδρα τους για 7ο και καθοριστικό παιχνίδι.

Για να πετύχουν αυτό θα πρέπει να βρουν τρόπο να σταματήσουν τον Ρόντο. Το Μαϊάμι επικεντρώθηκε πολύ στην απουσία του Κρις Μπος στα 4 πρώτα ματς, ειδικά λόγω της φόρμας των Γκαρνέτ Μπας στην αντίπαλη ρακέτα. Αλλά εκείνος που τους “καταστρέφει” είναι ο γκαρντ των Σέλτικς. Και είχαν την τύχη να έχουν μόνο σε ένα παιχνίδι καλό στην επίθεση τον Τσάλμερς, αντισταθμίζοντας την παραγωγικότητα του Ρόντο. Οι Χιτ δεν έχουν λύσεις και παρότι νεότεροι, δεν παρουσιάζουν περισσότερη ενέργεια.

Οι Μπάτιερ, Τσάλμερς, Μίλερ και Τζόουνς προσφέρουν μόνο απειλή στην περιφέρεια και στην πραγματικότητα δεν τρομάζουν. Αλλά θα βρουν περισσότερο χώρο στην περίμετρο μόνο αν ο ΛεΜπρον Τζέιμς (είχε 11/25 σουτ στην ήττα της Τρίτης) παίξει περισσότερο κοντά στο καλάθι και σε θέσεις post.

Για την Βοστόνη, η συνταγή δείχνει πετυχημένη και δύσκολα θ’ αλλάξει. Ο κόουτς Ρίβερς θα περιμένει από τον Ρόντο να (ξανα)τρυπήσει την αντίπαλη άμυνα, αλλά ονειρεύεται κι έναν ακόμη “ήρωα” από τους ρολίστες του. Στις 3 διαδοχικές νίκες της ομάδας του είδε τους (παροπλισμένους) Κίον Ντούλινγκ, Μαρκί Ντάνιελς και Μικαέλ Πιετρούς να προσφέρουν κατά σειρά πολύτιμους πόντους από τον πάγκο. Καθώς στον 5ο αγώνα, ο τελευταίος πέτυχε δύο σημαντικά τρίποντα στην τελευταία περίοδο, όσο οι Γκαρνέτ, Πιρς, Άλεν και Ρόντο είχαν 22/63 σουτ!

Ενώ το αμυντικό -όχι και τόσο “μυστικό- του προπονητή των Σέλτικς θα είναι πάλι το διπλό μαρκάρισμα στον Ντουέιν Ουέιντ. Ο Ρίβερς γνωρίζει πως δύσκολα θα σταματήσει στο “1 εναντίον 1” τον Τζέιμς (αν και ο Γκαρνέτ τον… εκνευρίζει και τον σπρώχνει μία χαρά!) και δίνει βοήθεια στον Ουέιντ, που άλλωστε δεν είναι τόσο καλός πασέρ όσο ο ΛεΜπρον.