Ο παραπάνω τίτλος θα έπρεπε κανονικά να συμπληρωθεί με την έκφραση «… να σου πω ποιος είσαι». Για την φετινή σεζόν του ΝΒΑ που αρχίζει τα ξημερώματα της Τετάρτης (18/10), ωστόσο, μάλλον ισχύει το «δείξε μου την superteam σου να δω πού μπορείς να φτάσεις και τι μπορείς να καταφέρεις». Αν και, για την ακρίβεια, προφανώς είναι κάτι σαν… «να δω αν μπορείς να φτάσεις τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και αν μπορείς να τους “κλέψεις” το “στέμμα”». Η νέα(;) τάση της αμερικανικής Λίγκας επιτάσσει «συμμαχίες» αστέρων με την ίδια φανέλα, με στόχο την «λάμψη» του δαχτυλιδιού του πρωταθλητή και εν μέρει «θυσία» της προσωπικής προβολής, υστεροφημίας ή και απολαβών. Το ερωτηματικό στην λέξη «νέα» είναι διότι ο υπογράφων δεν θεωρεί ότι οι superteams είναι «μόδα» των ημερών μας. Όταν ο ΛεΜπρον αποφάσισε το 2010 να εγκαταλείψει το Κλίβελαντ για το Μαϊάμι και τους Ουέιντ, Μπος, ο Μάικλ Τζόρνταν δήλωσε με έντονη κριτική ότι «εγώ δεν πήγα να παίξω μαζί με τον Μάτζικ Τζόνσον και τον Λάρι Μπερντ, αλλά ήθελα να τους νικήσω μόνος μου». Ο «Air», πάντως, είχε στο πλάι του τον Σκότι Πίπεν και τους Τόνι Κούκοτς και Ντένις Ρόντμαν στο Σικάγο, ο Μάτζικ τους Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και Τζέιμς Ουόρθι στους Λέικερς και ο Μπερντ τους ΜακΧέιλ και Πάρις στους Σέλτικς. Ο Τζόρνταν, ιδιοκτήτης των Σάρλοτ Χόρνετς πλέον, εμφανίστηκε και φέτος εκνευρισμένος. Λέγοντας προ ημερών ότι «υπάρχουν δύο σπουδαίες ομάδες στο πρωτάθλημα (σ.σ.: εννοώντας προφανώς τους φιναλίστ των τριών τελευταίων ετών, Ουόριορς και Καβς) και 28… “σκουπίδια”»! Ο κομισάριος Άνταμ Σίλβερ απάντησε πως «ο πάντα ανταγωνιστικός Μάικ είναι απλώς ενοχλημένος γιατί κανείς δεν προβλέπει ότι η ομάδα του θα κατακτήσει τον τίτλο»…

 

Η κανονική περίοδος που αρχίζει (3:00π.μ.) με την αναμέτρηση των δύο κορυφαίων ομάδων της Ανατολής, Καβς-Σέλτικς -στην επιστροφή του Κάιρι Ίρβινγκ ως αντίπαλος στο Κλίβελαντ- και (5:30π.μ.) την παραλαβή των δαχτυλιδιών των Ουόριορς πριν από τον αγώνα με τους Ρόκετς, συνοδεύει μία «τρελή» και απρόβλεπτη offseason. Το καλοκαίρι εξελίχθηκε το ίδιο συναρπαστικό με τους αγώνες του χειμώνα. Καθώς επτά All Stars της περσινής χρονιάς άλλαξαν ομάδα (Ίρβινγκ από Καβς σε Σέλτικς, Αϊζάια Τόμας από Βοστόνη σε Κλίβελαντ, Πολ Τζορτζ από Ιντιάνα σε Οκλαχόμα Σίτι, Γκόρντον Χέιγουορντ από Γιούτα σε Βοστόνη, Καρμέλο Άντονι από Νικς σε Θάντερ, Τζίμι Μπάτλερ από Σικάγο σε Μινεσότα, Πολ Μίλσαπ από Ατλάντα σε Ντένβερ), κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΒΑ! Χωρίς, επιπλέον, να συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς η σπουδαία κίνηση του Χιούστον να αποκτήσει τον (εκτός All Star Game πέρσι) Κρις Πολ από τους Κλίπερς. Πρόσωπα και δεδομένα άλλαξαν, όμως εκείνο που δύσκολα αλλάζει είναι η, τουλάχιστον θεωρητική στην έναρξη της σεζόν (και πάντα χωρίς πιθανά προβλήματα τραυματισμών σε όλες τις ομάδες), πρωτοκαθεδρία των Ουόριορς. Οι πρωταθλητές ανανέωσαν το συμβόλαιο του Στεφ Κάρι έναντι 201.000.000 δολαρίων για πέντε χρόνια, έπεισαν τον Κέβιν Ντουράντ να επεκτείνει για δύο χρόνια με… «έκπτωση» 9.500.000 ετησίως (25.000.000 φέτος, αντί για το μάξιμουμ των 34.500.000) και κατόρθωσαν να διατηρήσουν στο ρόστερ τους υπέρ-πολύτιμους από τον πάγκο Ιγκουοντάλα και Λίβινγκστον. Ο κόουτς των Σπερς, Γκρεγκ Πόποβιτς, τόνισε τον περασμένο Μάιο ότι «μιλάτε για την σπουδαία επίθεση του Γκόλντεν Στέιτ, αλλά όχι για την καλύτερη άμυνά τους στην Λίγκα!» και με αυτή την αρχή και τους ξεκάθαρους ρόλους οι πρωταθλητές παραμένουν το φαβορί.

 

Οι πρωταθλητές του 2016 και φιναλίστ το 2015 και 2017, Καβαλίερς, θέλουν να διατηρήσουν τα σκήπτρα στην Ανατολή και να επιστρέψουν στον «θρόνο», αλλά με πολλές φετινές διαφορές. Η διοίκηση επιχειρεί να «μαλακώσει» τον ΛεΜπρον Τζέιμς, ώστε να μην τον δει να αποχωρεί το καλοκαίρι ως free-agent (με πολλές φήμες για Λ.Α.). Ενώ ο Κάιρι Ίρβινγκ απαίτησε ανταλλαγή για να «γλιτώσει» από την «σκιά» του ΛεΜπρον και κατέληξε στην Βοστόνη, αντί  του -τραυματία τουλάχιστον ως τα τέλη Δεκεμβρίου- Αϊζάια Τόμας και των Τζέι Κράουντερ, Άντε Ζίζιτς και δύο μελλοντικών ντραφτ-πικς. Ο ΛεΜπρον επιμένει πως «εγώ δεν έχω παίξει ποτέ σε superteam», όμως μετά τους Χιτ του 2010, θα αγωνιστεί φέτος πλάι στον άλλοτε MVP (το 2011) Ντέρικ Ρόουζ, που υπέγραψε στους Καβαλίερς αντί μίνιμουμ ετήσιου συμβολαίου (2.100.000), αλλά και τον καλό φίλο του, Ντουέιν Ουέιντ. Οι μεγάλες απορίες για το Κλίβελαντ, όμως, είναι πότε θα είναι υγιής ο Τόμας, πόσες «τρύπες» στην άμυνα (των κατά ενός έτους μεγαλύτερων Ρόουζ, Ουέιντ, Καλδερόν και του Κόρβερ) θα καλύψουν οι Τζείμς, Κράουντερ, αν η «μετάθεση» του Τζέι-Αρ Σμιθ στον πάγκο για χάρη του Ουέιντ θα φέρει γκρίνια και αν ο Κέβιν Λαβ θα ανταποκριθεί στην θέση του βασικού σέντερ, με τον Τρίσταν Τόμπσον να έρχεται ως «6ος παίκτης». Βασικός ανταγωνιστής των Καβς είναι βεβαίως οι Σέλτικς, που εκτός του Ίρβινγκ, απέκτησαν τον Γκόρντον Χέιγουορντ. Η Βοστόνη υποχρεώθηκε να αποχωριστεί τον εξαιρετικό αμυντικό Έιβερι Μπράντλεϊ, αφού το επόμενο καλοκαίρι δεν θα είχε διαθέσιμα χρήματα για ανανέωση. Ο πρόεδρος Ντάνι Έιντζ τον έστειλε στο Ντιτρόιτ αντί των Μάρκους Μόρις, Άαρον Μπέινς και περιμένει πολλά από τον ρούκι Τζέισον Τέιτουμ (Νο3 στο ντραφτ). Θέμα θα είναι η ψυχολογία του Μάρκους Σμαρτ, που δεν έλαβε πρόωρη επέκταση και θα είναι restricted free-agent το 2018… Οι Σέλτικς θέλουν το κάτι παραπάνω από τους περσινούς τελικούς Περιφέρειας και δεν εγκαταλείπουν τα δικά τους όνειρα για superteam, με μελλοντικές σκέψεις για κάποιον εκ των Άντονι Ντέιβις (κυρίως) ή ΝτεΜάρκους Κάζινς από τη Νέα Ορλεάνη.

 

Ανάμεσα στην δυάδα Καβς, Σέλτικς, θα δοκιμάσουν να «χωρέσουν» οι φιλόδοξοι Ουίζαρντς των Τζον Ουόλ (υπέγραψε επέκταση 170.000.000 για τέσσερα χρόνια) και Μπράντλεϊ Μπιλ, οι οποίοι σοφάρισαν την πρόταση 104.000.000 των Νετς στον Ότο Πόρτερ και κράτησαν στην πρωτεύουσα τον παίκτη με το περσινό τέταρτο καλύτερο ποσοστό τριπόντων (43.4%, μετά το 36,7% του 2015-16). Τον ίδιο στόχο έχουν οι Ράπτορς των ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν και Κάιλ Λάουρι, που πρόσθεσαν το ρόστερ τους τον Σι-Τζέι Μάιλς. Ενώ οι θέσεις των πλέι-οφς της Ανατολής δείχνουν κοντά και στο Μιλγουόκι του Γιάννη Αντετοκούνμπο, για τον οποίο ο Ντουράντ δήλωσε προσφάτως ότι «μπορεί να γίνει ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία»!!! Οι Μπακς απέτυχαν να συμφωνήσουν με τον Τζάμπαρι Πάρκερ για πρόωρη επέκταση, ο φόργουορντ από το Σικάγο θα είναι restricted free-agent το 2018 και αυτό δεν αποκλείεται να επηρεάσει την συγκέντρωσή του. Οι Χόρνετς, Πίστονς, Χιτ, Μάτζικ έχουν στόχο την postseason, όμως Ιντιάνα, Σικάγο (με τον Φινλανδό Λάουρι Μαρκάνεν από το Νο7 του ντραφτ), Νέα Υόρκη (με τους «Melo», Ρόουζ εκτός πόλης και τους Κρίσταπς Πορζίνγκς, Τιμ Χάρνταγουεϊ τζούνιορ, Καντέρ και τον ρούκι Ντιλικινά ως κεντρικά πρόσωπα), Μπρούκλιν και η Ατλάντα του ομογενούς γκαρντ Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι σε «rebuilding» διάθεση. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι οι Σίξερς, που μετά τα συνεχόμενα tanking έχουν στο παρκέ τον ουσιαστικά ρούκι Μπεν Σίμονς (δευτεροετής αλλά εκτός πέρσι λόγω τραυματισμού), το Νο1 του φετινού ντραφτ Μαρκέλ Φουλτζ -αναμένεται να έρχεται αρχικά από τον πάγκο- και περιμένουν να δουν την υγεία του Τζόελ Εμπίιντ, που στην αφετηρία θα παίζει, σύμφωνα με τον προπονητή του Μπρετ Μπράουν, περίπου 15-17 λεπτά… Οι Σάριτς, Κόβινγκτον δίνουν νιάτα και ενέργεια, οι νεοφερμένοι Τζέι-Τζέι Ρέντικ και Αμίρ Τζόνσον εμπειρία και η Φιλαδέλφεια ευελπιστεί να βρεθεί στα πλέι-οφς. Οι Σίξερς δείχνουν διασκεδαστικοί για τον θεατή, ωστόσο πιθανότατα θα έχουν ακόμη προβλήματα συνοχής. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον αν ο Εμπίιντ αποφύγει έναν νέο τραυματισμό, καθώς πέρσι αγωνίστηκε σε 31 ματς, με μ.ό. 20,2π., 7,8ριμπ., 2,5κοψ. σε 25,4΄!

 

Αν στην Ανατολή οι Σέλτικς θέλουν να λάβουν τα σκήπτρα από τους Καβς, στην απέναντι όχθη ελάχιστοι είναι εκείνοι που δίνουν ελπίδες στους σφετεριστές του τίτλου να απειλήσουν το Γκόλντεν Στέιτ. Έστω κι αν είναι δύσκολο να παραβλέψει κάποιος τα τρικ του κόουτς Γκρεγκ Πόποβιτς στο Σαν Αντόνιο ή τις δύο νέες superteams που δημιουργήθηκαν σε Οκλαχόμα Σίτι και Χιούστον. Οι Θάντερ έπεισαν τον περσινό MVP της ρέγκιουλαρ-σίζον, Ράσελ Ουέστμπρουκ να επεκτείνει το συμβόλαιό του για πέντε χρόνια έναντι 205.000.000 δολαρίων (φέτος θα αμειφθεί με 28.500.000), στην υψηλότερη συμφωνία στην ιστορία της Λίγκας, αποκτώντας τον Πολ Τζορτζ από την Ιντιάνα και τον Καρμέλο Άντονι από τους Νικς! Η «OKC» έγινε… «OK3», αλλά η αποχώρηση του Καντέρ στερεί έναν ρολίστα και παραμένει απορία πώς θα αμυνθούν και, κατά δεύτερο λόγο, αν θα είναι αρμονική στην επίθεση η συνύπαρξη τριών σταρ που συνήθισαν να είναι το Νο1 στις ομάδες τους. Η διοίκηση αγωνία επίσης για την δέσμευση του Τζορτζ, που είναι ελεύθερος το καλοκαίρι και φέρεται να επιθυμεί διακαώς να υπογράψει στους Λέικερς της γενέτειράς του, Λ.Α.. Οι Θάντερ θα είναι προφανώς… φουριόζοι στην κανονική περίοδο, όμως το ζητούμενο είναι η απόδοσή τους στα πλέι-οφς. Πιο εύκολη μοιάζει η συνύπαρξη του Τζέιμς Χάρντεν και του νέου σταρ των Ρόκετς, Κρις Πολ, ο οποίος καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να «κουβαλήσει» ομάδα στα πλέι-οφς (δεν το πέτυχε σε Νέα Ορλεάνη και Κλίπερς), παρά την απώλεια του Καρμέλο. Το Χιούστον δημιουργεί μία υπέρ-επίθεση (υπάρχουν επίσης οι σουτέρ Έρικ Γκόρντον και Ράιαν Άντερσον), όμως έχασε ρολίστες στην ανταλλαγή του Πολ (Μπέβερλι, Λου Ουίλιαμς, Ντέκερ, Χάρελ) και πάντα στην σύγκριση με τους Ουόριορς έχει αμυντικό μειονέκτημα, τόσο ατομικά όσο και ομαδικά.

 

 

Ο παλαίμαχος σταρ, Τσαρλς Μπάρκλεϊ -πάντα επικριτικός- γκρίνιαξε προ εβδομάδων για την πρόωρη πρεμιέρα και τα λιγότερα back-to-back ματς, λέγοντας ότι «οι cry-babes σύγχρονοι σταρ δεν μπορούν να παίξουν διαδοχικούς αγώνες γιατί κουράζονται». Κυρίως, όμως, την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε πως «είμαστε αναγκασμένοι να προσποιούμαστε για επτά μήνες ότι δείχνουμε ενδιαφέρον, ώστε να περιμένουμε τον Ιούνιο το ζευγάρι Ουόριορς-Καβαλίερς στους Τελικούς»… Οκλαχόμα Σίτι και Χιούστον λένε ότι πιστεύουν πως μπορούν να «εκθρονίσουν» το Γκόλντεν Στέιτ, ενώ ο Πόποβιτς, που την Δευτέρα (16/10) αποκάλεσε… «δειλό» τον πρόεδρο των Η.Π.Α., Ντόναλντ Τραμπ(!), δεν θα παρατήσει εύκολα τη «μάχη». Οι Σπερς δεν υπολογίζουν τον τραυματία Τόνι Πάρκερ ως τον Δεκέμβριο, ανανέωσαν για τρία χρόνια με τον 37χρονο Πάου Γκασόλ και για δύο με τον 40χρονο Μανού Τζινόμπιλι και παρά την προσθήκη του Ρούντι Γκέι δεν δείχνουν να έχουν (έμπειρα) «φρέσκα» πόδια να κυνηγήσουν στην άμυνα, στα πλέι-οφς. Ο Κουάι Λέοναρντ είναι ο… «Batman» του κόουτς «Pop» και… «Ρόμπιν» του θα είναι ο ΛαΜάρκους Όλντριτζ, ο οποίος παρά την δημόσια κριτική του προπονητή του στα περσινά πλέι-οφς και το καλοκαίρι, θα επεκτείνει για τρία χρόνια έναντι 72.000.000 δολαρίων. Η πρώτη τετράδα της Δύσης μοιάζει υπόθεση των Ουόριορς, Ρόκετς, Θάντερ, Σπερς και η ανανεωμένη Μινεσότα, με νέες συμφωνίες σε Ουίγκινς, Τάουνς και την απόκτηση του Τζίμι Μπάτλερ, στοχεύει να «χωρέσει» στην οκτάδα της ποστ-σίζον. Από εκεί και κάτω Πόρτλαντ, Γιούτα, Κλίπερς -με νέο «μαέστρο» τον Μίλος Τεόντοσιτς-, Γκρίζλις, Πέλικανς, Ντένβερ και Μαβς θα παίξουν για την είσοδο στα πλέι-οφς. Με προβάδισμα στους Μπλέιζερς των Λίλαρντ-ΜακΚόλουμ, τους Τζαζ (απέκτησαν τους Ρίκι Ρούμπιο αντί του Τζορτζ Χιλ) και απορία στη Νέα Ορλεάνη αν το δίδυμο Άντονι Ντέιβις-ΝτεΜάρκους Κάζινς ολοκληρώσει μαζί τη σεζόν ή ο δεύτερος θα παραχωρηθεί. Οι Σανς παρά την παρουσία του Ντέβιν Μπούκερ (πέρσι σκόραρε 70π. εναντίον των Σέλτικς) και την επιλογή του Τζος Τζάκσον στο Νο4 του ντραφτ είναι φαβορί για… τελευταίοι στην Περιφέρεια. Ενώ οι Λέικερς του (Νο2) Λόνζο Μπολ και οι Κινγκς των Κουφού, Παπαγιάννη και του (Νο5) ρούκι ΝτιΑαρον Φοξ δύσκολα θα «προλάβουν» την δυτική οκτάδα, παρά τις προσδοκίες τους.

 

Tags:
NBA