Του Γιώργου Αδαμόπουλου
17/05/2012

Η έκφραση “τιμημένα γηρατειά” θα ήταν αντιπροσωπευτική, αλλά συνάμα και κλισέ. Η φετινή ιδιάζουσα σεζόν (λόγω του πιεσμένου προγράμματος, εξαιτίας του λοκ-άουτ) υποτίθεται πως θα ήταν θέμα των ομάδων με νεανικό ρόστερ. Αλλά ως τώρα δεν μετρά μόνο η “φρεσκάδα” των νιάτων και του μέλλοντος του ΝΒΑ.

Η εκπληκτική πορεία των βετεράνων Σπερς, που έχουν 15 διαδοχικές νίκες (10 κλείνοντας την κανονική περίοδο και 5 στα πλέι-οφς), με τη… δεύτερη νιότη του Ντάνκαν και η τελευταία “παράσταση” των Σέλτικς, “κλέβουν” για την ώρα τα φώτα της προβολής από τους γεμάτους ενθουσιασμούς Θάντερ, που πάντως κατάφεραν τα ξημερώματα της Πέμπτης (17/5) να βάλουν τους Λέικερς στην “τρύπα” του 0-2.

Λίγο νωρίτερα, το ίδιο βράδυ, η Βοστόνη πέρασε εντυπωσιακά από την Φιλαδέλφεια, έκανε το 2-1 και ανέκτησε το αβαντάζ έδρας. Αλλά, κυρίως, έπειτα από δύο αγώνες που κρίθηκαν στον πόντο, διέλυσε τους Σίξερς και “φώναξε” πως αντέχει! Όσοι θεωρούσαν τελειωμένους τους Σέλτικς μάλλον έχουν αναθεωρήσει, καθώς μπορεί ο Ρέι Άλεν να μένει μακριά από τον καλό εαυτό του, όμως η “Big-3” παραμένει, έστω και με ελαφρώς αλλαγμένη σύνθεση…

Ο Πιρς παραμένει ο αρχηγός των “πράσινων”, ο Κέβιν Γκαρνέτ παίζει όπως τα χρόνια που τον αποκαλούσαν “Da-Kid” στην Μινεσότα (σκοράροντας 29 και 27 πόντους στις δύο νίκες της ομάδας του στους ανατολικούς ημιτελικούς) και ο Ρόντο κάνει τα πάντα. Μάλιστα, οι τρεις τους έγιναν η πρώτη τριάδα των Σέλτικς που είχε +20π. και +10 ασίστ ή ριμπάουντ στο ίδιο ματς! Ο Πιρς είχε 24π.-12ριμπ., ο “KG” 27π.-13ριμπ. και ο Ρόντο 23π.-14ασ., επαναλαμβάνοντας το επίτευγμα των Λάρι Μπερντ, Κέβιν ΜακΧέιλ και του νυν προέδρου, Ντάνι Έιντζ, στον 6ο ανατολικό ημιτελικό του 1988 κόντρα στην Ατλάντα (νίκη με 102-100)!

Μία αντίστοιχη “δήλωση” επιχείρησαν να κάνουν στην Οκλαχόμα Σίτι και οι Λέικερς, όμως στο φινάλε τους γύρισε μπούμερανγκ… Η ομάδα του Λ.Α. απέδειξε μεν ότι μπορεί να ακολουθήσει (και να περιορίσει) τον “τρελό” ρυθμό των Θάντερ. Και μετά την ήττα με 29π. στον πρώτο δυτικό ημιτελικό, ουσιαστικά μπορεί να λέει πως έχασε ένα δικό της ματς. Οι Λέικερς χαμήλωσαν το τέμπο (είχαν δεχτεί 68π. ως το 46′) και προηγήθηκαν με 7π. διαφορά, δύο λεπτά πριν το φινάλε. Μέχρι το τέλος, όμως, δεν σκόραραν ξανά και βλέποντας τους Θάντερ να πετυχαίνουν ένα σερί 9-0, βρέθηκαν στο 0-2.

Ωστόσο, αυτό που έπαθαν (και φέρει και τα… αποτυπώματα του Κόμπι Μπράιαντ, που αστόχησε στα 5 τελευταία σουτ του από το 43′ και μετά και είχε δύο λάθη στο σερί της Οκλαχόμα Σίτι), ίσως να είναι πιο ντροπιαστικό από τη συντριβή του πρώτου παιχνιδιού. Και κάπως έτσι, την “δήλωση” την έκαναν οι Θάντερ, που απέδειξαν πως δεν στηρίζονται στα νιάτα, στον ενθουσιασμό και στην άγνοια κινδύνου. Ενώ οι ειδικοί πίστευαν πως οι Λέικερς πρέπει να “κλέψουν” τον δεύτερο αγώνα, την… “κλοπή” την “διέπραξαν” οι παίκτες του κόουτς Σκοτ Μπρουκς! Και επιβεβαίωσαν πως έχουν και τον χαρακτήρα για τέτοια ματς.

Για την ώρα, μάλιστα, με όσα βλέπουν τα μάτια μας (και όσα φαντάζεται το “πορτοκαλί” μυαλό των φαν του ΝΒΑ), ο αληθινός Τελικός της σεζόν θα ήταν αυτός μεταξύ Σαν Αντόνιο και Οκλαχόμα Σίτι. Εκτός αν υπάρξουν κι άλλες “δηλώσεις” στην πορεία. Δεν ξέρουμε τι έχουν να πουν για τούτο οι ΛεΜπρον και Γκαρνέτ από την Ανατολή και ο Κόμπι από την άλλη ακτή.