Αμέσως μετά τον θρίαμβο των Καβς στο Γκόλντεν Στέιτ στον 5ο Τελικό του ΝΒΑ, τα ξημερώματα της Τρίτης (14/6), ο ΛεΜπρον Τζέιμς αποκάλεσε τον Κάιρι Ίρβινγκ «ένα ταπεινό παιδί». Πριν από την αναμέτρηση, όμως, ο σταρ του Κλίβελαντ του ζήτησε απλώς «να είσαι ξεχωριστός». Όπως ξεχωριστό ήταν και αυτό που πέτυχαν οι δυο τους. Οι Τζέιμς-Ίρβινγκ σκόραραν από 41π. και βοήθησαν τους Καβαλίερς να μείνουν «ζωντανοί» και να μειώσουν τη σειρά σε 3-2! Οι δύο ηγέτες της ομάδας του Οχάιο έγιναν το πρώτο δίδυμο συμπαικτών που πετυχαίνει 40+π. σε Τελικό, ενώ, με τις ασίστ που μοίρασαν είχαν συμμετοχή στους 97 από τους 112π. των νικητών. Κοινώς, σε όσους σημείωσαν όλοι μαζί οι Ουόριορς! Οι Καβς δεν έπαιξαν ομαδικά και αυτό αποδεικνύεται από τις μόλις 15 ασίστ (οι ΛεΜπρον-Ίρβινγκ τις 13) στα 44 σουτ στα οποία ευστόχησαν. Αγωνίστηκαν, ωστόσο, με στόχο την «επιβίωση», έστω και αν γνωρίζουν ότι οι ατομικές προσπάθειες ίσως να μην είναι αρκετές για ολόκληρη σειρά κόντρα σε μία Ομάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι δυο τους πέτυχαν 33 σουτ, ενώ το Γκόλντεν Στέιτ είχε 32 εύστοχα, ενώ ο Ίρβινγκ εκδήλωσε 15 επιθέσεις… δίχως να πασάρει σε κανέναν (10/15 σουτ, ενώ είχε 13/39 νωρίτερα στην σειρά)! Τα 17/24 σουτ του, όμως, τον δικαίωσαν και έγινε ο 2ος παίκτης με 40+π. σε Τελικό, αλλά και ποσοστό 70+%, μετά τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν (1970).

Ο Ίρβινγκ, πάντως, δεν εμπνεύστηκε μόνο από τον Τζέιμς. Τον περασμένο Μάρτιο, στην αναμέτρηση με τους Λέικερς, που ήταν το τελευταίο ματς του ΛεΜπρον με τον Κόμπι Μπράιαντ, ο παλαίμαχος πια σταρ του Λ.Α. αναφέρθηκε στον Ίρβινγκ, λέγοντας πως «μπορεί να γίνει το “φως” στα αποδυτήρια της ομάδας του και πρέπει να το κάνει. Να γίνει εκείνος που θα “τρέξει” τις καταστάσεις». Ο Κόμπι είχε πρωταγωνιστήσει και σε μία άλλη ιστορία που έχει σχέση τους Τελικούς, για τον Αντρέ Ιγκουοντάλα. Ο γκαρντ των Καβαλίερς όχι μόνον τον άκουσε, αλλά την παραμονή του 5ου Τελικού, στην προπόνηση της ομάδας του στις εγκαταστάσεις του UCLA, τόνισε ότι «πιστεύω πως είναι στοιχείο της προσωπικότητάς μου να το κάνω. Το είπε ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες όλων των εποχών, ένας πρωταθλητής. Έπρεπε να αναλάβω δράση. Να ηγηθώ και να γίνω ο άλλος ηγέτης, εκτός από τον ΛεΜπρον». Οι δυό τους είχαν το 73,2% των πόντων του Κλίβελαντ (τα τελευταία 25 καλάθια του ήταν σουτ ή ασίστ των δύο σταρ του) και με τους 82, πέτυχαν την 3η καλύτερη επίδοση συμπαικτών σε Τελικό, μετά τους Έλτζιν Μπέιλορ-Τζέρι Ουέστ (1962-Λέικερς-87) και Ρικ Μπάρι-Τζιμ Κινγκ (1967-Ουόριορς-83)! Ενώ έγιναν ο 4ος και ο 5ος παίκτης που πετυχαίνει την πρώτη «40αρα» της σεζόν σε Τελικό, μετά τους Κλιφ Χάγκαν (1961-Χοκς), Μάτζικ Τζόνσον (19080-Λέικερς) και Τζέιμς Ουόρθι (1989-Λέικερς).

Ο ΛεΜπρον ήταν τούτη τη φορά πιο επιθετικός κόντρα στον Αντρέ Ιγκουοντάλα, ο οποίος τον δυσκόλεψε στον 4ο αγώνα. Ο «Βασιλιάς» πέτυχε 15π. κόντρα στον «Iggy», με 3/6διπ.-3/4τριπ. και ένα λάθος, μόλις στην 1η κατοχή του παιχνιδιού. Ο Τζέιμς είχε επίσης 8/19 σουτ εκτός «ζωγραφιστού» -τα 4 τρίποντα- ενώ στα 4 πρώτα ματς είχε συνολικά 9/28 και 5 τρίποντα. Ο Τζέιμς έφτασε πλέον τους μ.ό. 32,4π. σε αγώνες που παίζει για αποφύγει αποκλεισμό σε πλέι-οφς, ξεπερνώντας τους 31,1π. του Μάικλ Τζόρνταν! Ενώ έφτασε τα 174 ματς στη ποστ-σίζον με +20π., αφήνοντας πίσω του τον Τζόρνταν με 173.Επίσης, όλοι οι 4 Τελικοί του με +40π. είναι κόντρα στους Ουόριορς (ρεκόρ οι 44)! Στην ευχέρεια κινήσεων του ΛεΜπρον έπαιξε ρόλο η απουσία του Ντρέιμοντ Γκριν, του καλύτερου ομαδικού αμυντικού του Γκόλντεν Στέιτ. Παράλληλα, ο Τζέιμς διατήρησε την παράδοση να κερδίζει τουλάχιστον ένα εκτός έδρας ματς σε σειρά πλέι-οφς, με 26 συνεχόμενες. Από την άλλη, οι Ουόριορς είχε 4/19 ελεύθερα τρίποντα, ενώ μετά τα 11/21 στο 1ο ημίχρονο, αστόχησαν σε 18 (3/21) στο 2ο… Συνολικά τα συστήματά τους λειτούργησαν, αλλά υστέρησαν στην εκτέλεση με 16/43 αμαρκάριστα σουτ! Ήταν η πρώτη ήττα τους την τελευταία διετία με βασικό τον Ιγκουοντάλα (στο 6ο ματς) και ο Χάρισον Μπαρνς, μετά τον καλό 4ο Τελικό, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με 2/14 σουτ (1/8διπ.-1/6τριπ.), ενώ συνολικά οι ψηλοί του κόουτς Κερ είχαν 3/23 σουτ και 3/10βολ. και πλέον αναμένουν τα νεότερα από τον τραυματισμό του Μπόγκουτ στο γόνατο…

Η επιστροφή του Ντρέιμοντ Γκριν προφανώς θα δυναμώσει το αλτρουιστικό παιχνίδι των πρωταθλητών, αν και μετά τον 5ο αγώνα υπήρξε μία άποψη γεμάτη ίντριγκα που έδωσε άλλη διάσταση στην τιμωρία του απόφοιτου του Μίσιγκαν Στέιτ. Ο παλαίμαχος διαιτητής Τιμ Ντόναχι, που το 2007 κατηγορήθηκε για σκάνδαλο «πειραγμένων» αγώνων ώστε να επηρεάζονται οι διαφορές πόντων, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του Sports Illustrated, δήλωσε ότι «το ΝΒΑ τιμώρησε τον Γκριν για να “επεκτείνει” την σειρά των Τελικών!»… Ο Ντόναχι, που το 2008 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 μηνών ως ένοχος σε 2 κατηγορίες «στησίματος» αγώνων, επισήμανε πως «παρατηρώντας τις πράξεις του Γκριν στο παρελθόν, βλέπεις ότι έχει κάνει χειρότερα πράγματα (σ.σ.: από την επίμαχη φάση με τον ΛεΜπρον). Στη σειρά με τους Θάντερ πίστεψα ότι η Λίγκα δεν τον τιμώρησε γιατί οι Ουόριορς ήταν πίσω στο σκορ. Τώρα νομίζω ότι τον τιμώρησε γιατί προηγούνται και έδωσαν μία καλή ευκαιρία στο Κλίβελαντ να μείνει στην διεκδίκηση»… Και κατέληξε ότι «ακόμη και στην εποχή που σφύριζα, υπήρχαν εντολές για εύνοια σε ομάδες που ήταν πίσω σε μία σειρά πλέι-οφς!».