Ο Ναπολέων Βοναπάρτης πίστευε πως «η ιστορία γράφεται μόνο από τους νικητές». Κάτι σαν μία πρώιμη εισαγωγή στην αμερικανική (αφοριστική) πεποίθηση ότι «ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος τίποτα». Καμία από τις δύο απόψεις, όμως, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί άμεσα από τον θρίαμβο της Οκλαχόμα Σίτι επί του Σαν Αντόνιο και την πρόκριση με 4-2 νίκες στους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας, στους οποίους περιμένουν οι πρωταθλητές Ουόριορς. Αφενός γιατί οι νικητές Θάντερ, παρά την πρόκριση στους τελικούς Περιφέρειας για 4η φορά τα τελευταία 6 χρόνια, θα γράψουν ιστορία μόνο με το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Και γνωρίζουν πως ακόμη και με την νίκη τους επί των Τεξανών, το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο στο επερχόμενο «θερμό» καλοκαίρι. Η ομάδα του κόουτς Μπίλι Ντόνοβαν μπορεί να απολαύσει την ως τώρα επιτυχία της και να ποντάρει στο ψυχολογικό μομέντουμ που απέκτησε στέλνοντας τα «Σπιρούνια» σπίτι τους. Αλλά εκτός από τον… «τοίχο» του Γκόλντεν Στέιτ, οι Θάντερ έχουν κι άλλες έγνοιες.

Η σπουδαία πρόκριση επί των Σπερς (απ)έδειξε τις δυνατότητες της Οκλαχόμα Σίτι όταν οι δύο μεγάλοι σταρ της, Κέβιν Ντουράντ και Ράσελ Ουέστμπρουκ, βρουν κι άλλα στηρίγματα. Το πρώτο ήταν η «εκτόξευση» του Στίβεν Άνταμς, ο οποίος αν και αγωνίστηκε με ημικρανίες στον 6ο αγώνα, προκάλεσε ξανά διπλό «πονοκέφαλο» στον Γκρεγκ Πόποβιτς. Ο Νεοζηλανδός σέντερ είχε 15π.-9ριμπ., συνεχίζοντας τις εξαιρετικές εμφανίσεις με μ.ό. 9,2π.-12,4ριμπ. στα τελευταία 7 ματς των πλέι-οφς και στις Η.Π.Α. λένε πως έχει πλέον τον καταλυτικό ρόλο που είχε ο Τάισον Τσάντλερ στον τίτλο των Μάβερικς το 2011. Άλλωστε, ο Άνταμς ήταν και ο κύριος λόγος που ο ΛαΜάρκους Όλντριτζ των Σπερς, μετά τον μ.ό. 39,5π.-71% στα σουτ στα δύο πρώτα παιχνίδια, «έπεσε» στους 20,5π. με μόλις 39,7% στα επόμενα 4! Η δεύτερη… «μετεγγραφή» των Θάντερ στη σειρά με το Σαν Αντόνιο ήρθε στο φινάλε των αγώνων. Ο Αντρέ Ρόμπερσον, αν και είχε σκοράρει μόνο 4π. στα 5 πρώτα ματς, με 1/7διπ.-0/7τριπ.(!), πέτυχε 14π. τα ξημερώματα της Παρασκευής (13/5), με 3/5τριπ. και 7ριμπ. και έδωσε λύσεις και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ανάλογη συνέχεια, δίνει στους Θάντερ δικαίωμα να ελπίζουν κόντρα στο Γκόλντεν Στέιτ, με το οποίο μετρούν 0-3 στην κανονική περίοδο, έστω κι αν και στους 3 αγώνες είχαν προβάδισμα 10π. στην 4η περίοδο…

Το παιχνίδι των φιναλίστ του 2012 καθορίζεται φυσικά από τους Ντουράντ και Ουέστμπρουκ. Οι δύο «mega-stars» μιλούν πια αλτρουιστικά και ο ένας χαρίζει τον τίτλο του ηγέτη της ομάδας στον άλλον, όμως γνωρίζουν πως το μέλλον τους (θα) τους ανήκει αν συνεχίσουν να παίζουν μαζί. Οι τσακωμοί τους στο παρκέ, οι φωνές, τα νεύρα, είναι απλώς η ένταση. Δεν έχει σημασία αν είναι κολλητοί εκτός γηπέδου. Διότι έχουν καταλάβει πια ότι μπορούν να ταιριάξουν στον αγωνιστικό χώρο και έχω την αίσθηση ότι για την Οκλαχόμα το μέλλον θα περιλαμβάνει ή και τους δύο, ή… κανέναν τους. Ο Ντουράντ είναι free-agent την 1η Ιουλίου. Ένας τίτλος θα τον κρατήσει στην Οκλαχόμα Σίτι. Μία νέα απώλεια, όμως, δεν αποκλείεται να τον κάνει να εκτιμήσει τις προτάσεις του. Φέρεται ήδη «στόχος» των Ουάσινγκτον (κοντά στη γενέτειρά του, Βαλτιμόρη), Λέικερς, Ρόκετς, αλλά και των… Ουόριορς και Σπερς που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι σαν «dream-team». Ο χαρακτήρας που έχει επιδείξει ως τώρα ο «KD», που ήταν MVP το 2014, δεν «δείχνει» ότι θα επιλέξει την «συμμαχία» με τους «φτασμένους» και έτοιμους. Αν και κανείς δεν θα τον κατακρίνει αν επιλέξει το Γκόλντεν Στέιτ ή, κυρίως, την ευκαιρία να παίξει για τον Πόποβιτς… Είναι πιθανό να συζητήσει τις επιλογές του και με τον Ράσελ Ουέστμπρουκ, που μένει ελεύθερος το 2017. Αν ο Ντουράντ αποχωρήσει φέτος, ο «RW» μπορεί να κάνει το ίδιο σε 14 μήνες. Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται η πιθανότητα να υπογράψει ο Ντουράντ μονοετές συμβόλαιο και να το… ξανασυζητήσουν μαζί το 2017! Τότε που θα περιμένουν από την διοίκηση και πολλά εκατομμύρια για την αφεντιά τους και ενίσχυση του ρόστερ, αλλιώς…

Παρόμοια ζητήματα δεν φαίνεται να υπάρχουν για την ώρα στο Σαν Αντόνιο, παρότι οι Τεξανοί αναμένουν τις αποφάσεις των Τιμ Ντάνκαν και Μανού Τζινόμπιλι για το αν αποχωρήσουν από την ενεργό δράση. Οι Σπερς και τα ρεκόρ τους δεν έφταναν , αφού έγιναν η 4η ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ που με 65+ νίκες στην κανονική σεζόν, δεν καταφέρνει να κατακτήσει τον τίτλο. Αλλά και η 2η μετά τους Ντάλας Μάβερικς του 2006-07 που δεν έφτασαν ούτε στους τελικούς Περιφέρειας. Μόνο οι Σέλτικς (68 νίκες το 1972-73) έχουν περισσότερες νίκες από τα «Σπιρούνια» και δεν βρέθηκαν σε Τελικούς, καθώς ηττήθηκαν από τους Νικς στους Ανατολικούς τελικούς. Ο Πόποβιτς έφτασε σε ρεκόρ 2-11 σε εκτός έδρας αγώνες που απειλείται με αποκλεισμό, τα λεγόμενα elimination games. Και οι Σπερς, με το ρεκόρ 40-1 στην έδρα τους, ηττήθηκαν δις στο «σπίτι» τους από τους Θάντερ και γνωρίζοντας 3 διαδοχικές ήττες μετά το «μπρέικ» για το προβάδισμα 2-1, αποκλείστηκαν…Το αρχικό ζήτημά τους είναι αν ο Ντάνκαν, 2ος σε νίκες στα πλέι-οφς με 157 (σε 251 αγώνες, πρώτος είναι ο Ντέρεκ Φίσερ με 161 σε 259 ματς), ενεργοποιήσει (έχει δική του οψιόν) το αξίας 6.393.750δολ. για το 2016-17, ώστε να αγωνιστεί για 20η σεζόν στα «Σπιρούνια». Οι Τεξανοί είναι εν αναμονή και της απόφασης του Τζινόμπιλι. Το κοινό των Σπερς, πάντως, αποθέωσε την αποστολή κατά την επιστροφή στο Σαν Αντόνιο και ζήτησε «one more year» (=«έναν χρόνο ακόμη») από τον Ντάνκαν!

Ακόμη κι αν τους χάσουν και τους δύο, ακόμη κι αν μόνοι οι Πάρκερ, Λέοναρντ, Γκριν, Όλντριτζ, Μιλς έχουν εγγυημένο συμβόλαιο, θαρρεί κανείς πως οι Σπερς έχουν έναν σταθερό «πυρήνα» και την εγγύηση του κόουτς Πόποβιτς για να δελεάσουν καλά ονόματα της αγοράς. Ο τζένεραλ μάνατζερ, Αρ-Σι Μπιούφορντ, κορυφαίος παράγοντας της φετινής σεζόν, «στρώθηκε» ήδη στην δουλειά και σύμφωνα με τα μεγάλα δίκτυα των Η.Π.Α., δεν έχει ως προτεραιότητα την blockbuster φήμη για Ντουράντ. Ο Μπιούφορντ έχει στο μυαλό του την βραχυπρόθεσμη λύση του Πάου Γκασόλ για το κενό του Ντάνκαν, θεωρώντας πως ο 36χρονος Ισπανός μπορεί να προσφέρει για μία σεζόν. Διότι αν αποχωρήσει ο «TD» θα χρειαστεί άμεσα ψηλό για «τα βαθιά» και πιθανή παραμονή του Μαριάνοβιτς ως αναπληρωματικού. Το πρώτο μακροπρόθεσμο πλάνο των Σπερς, πάντως, είναι ήδη ο Μάικ Κόνλεϊ, καθώς ο βασικός γκαρντ του Μέμφις γίνεται free-agent.