Το ΝΒΑ αντιμετώπισε πολύ πιο ήρεμα από παλιότερες αντίστοιχες περιπτώσεις την επίθεση με μαχαίρι κατά του Κρις Κόουπλαντ των Πέισερς. Κάποιοι θα πουν «εντάξει, δεν είναι σκάνδαλο γιατί δεν πρόκειται για μεγάλο όνομα της Λίγκας». Αυτό, βεβαίως, θα ήταν απαράδεκτο και απάνθρωπο. Άλλοι θα αναφέρουν ότι το θύμα δεν ενεπλάκη άμεσα σε καυγά και ήταν απλώς μία άτυχη στιγμή… Ωστόσο, η αμερικανική Λίγκα φαίνεται πως επιχειρεί ανεπίσημα να αποφύγει τέτοιου είδους καταστάσεις. Σύμφωνα με την «New York Daily News», πριν από μία εβδομάδα, το ΝΒΑ φέρεται να ζήτησε από μία εταιρεία security που έχει παραρτήματα και στις 29 πόλεις όπου εδρεύουν ομάδες, να συντάξει μία λίστα με κλαμπ και χώρους τους οποίους θα ήταν καλό να αποφεύγουν οι παίκτες! Παρά το γεγονός ότι η ιστοσελίδα NBA Crime Library, που αρχειοθετεί τις συλλήψεις αθλητών του πρωταθλήματος, αποδεικνύει ότι τα παραπτώματα των παικτών δεν ξεπερνούν αυτά του μ.ο. συλλήψεων ατόμων 20-34 ετών στις Η.Π.Α..

Ακόμη κι έτσι, η πεποίθηση ότι πολλοί ΝΒΑers είναι κάτι σαν «αλήτες» ή μέλη συμμορίας και συμπεριφέρονται ως εγκληματίες είναι υπερβολική. Παλιότερα, μάλιστα, υπήρχαν σοβαρότερα περιστατικά, όπως οι τσακωμοί του Τσαρλς Μπάρκλεϊ στα μπαρ, η επίθεση με μαχαίρι κατά του Πολ Πιρς το 2000 και το συμβάν με τον Στίβεν Τζάκσον να βγάζει όπλο και να πυροβολεί έξω από ένα στριπ-κλαμπ το 2006… Την τελευταία 10ετία, άλλωστε, το ΝΒΑ κάνει προσπάθειες να περιορίσει τέτοια γεγονότα. Από τον περίφημο καυγά του 2004 στο Ντιτρόιτ, όπου οι Ρον Αρτέστ (νυν Metta World Peace), Στίβεν Τζάκσον και Ζερμέιν Ο’Νιλ ανέβηκαν μέχρι την εξέδρα και ο πρώτος επιτέθηκε σε οπαδό που του είχε πετάξει αναψυκτικό, ο πρώην κομισάριος Ντέιβιντ Στερν θέλησε να «αποτινάξει» από τη Λίγκα (του) την «ταμπέλα» των… τύπων-γκάνγκστερ. Άρχισε, βέβαια, με τον «δικτατορικό» και υπερβολικό «dress code» (=«κώδικα ενδυμασίας»), ώστε να αποτρέψει τους παίκτες να ντύνονται στον πάγκο ή στις αποστολές των ομάδων τους σαν σταρ της ραπ μουσικής.

Το ΝΒΑ αύξησε τις δραστηριότητες του προγράμματος «NBA Cares», με κοινωνικό έργο και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, όμως οι ίδιες οι ομάδες φάνηκε να περιορίζονται σε αυτό. Μπορεί ο Φιλ Τζάκσον να είπε κάποτε ότι «πολλοί παίκτες ντύνονται σαν να είναι στη φυλακή», όμως με εξαίρεση τον Τζέρι Σλόαν, που το 2007 είχε θεσπίσει ωράριο για νυχτερινή έξοδο των παικτών της Γιούτα ως τα μεσάνυχτα (οι κακεντρεχείς έλεγαν πως… «ούτως ή άλλως δεν έχει να κάνεις και τίποτε σε αυτή την πόλη μετά τις 12!»), οι κόουτς δεν θέλησαν να φτάσουν στην απαγόρευση εξόδου και κυκλοφορίας. Κυρίως γιατί η πλειοψηφία παραγόντων και προπονητών θεωρεί πως ο ίδιος ο αθλητής πρέπει να δείχνει τον επαγγελματισμό του και να προσέχει τις δραστηριότητες και το προφίλ του εκτός παρκέ. Κι πλέον, με περισσότερους να έχουν πανάκριβές χορηγίες και να είναι πάντα σε «κοινή θέα», λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σχεδόν όλοι προσέχουν…

Στο δημοσίευμα της «New York Daily News», πάντως, αναφέρθηκε πως η πληροφορία για την «λίστα αποφυγής κλαμπ» δεν σχολιάστηκε ούτε από το ΝΒΑ ούτε από την Ένωση Παικτών. Ούτως ή άλλως, περιστατικά σαν αυτό του Κόουπλαντ και της παράλληλης σύλληψης των Πέρο Άντιτς και Τάμπο Σεφολόσα για παρακώλυση έρευνας στο μέρος της επίθεσης κατά του πρώτου, συνοδεύονται από λεπτομέρειες που ίσως δεν μάθουμε ποτέ. Ομολογώ πως η «άφιξη» του Άντιτς στο ΝΒΑ ήταν κάτι που δεν είδα με καλό μάτι, καθώς κατά την ταπεινή (και όχι προπονητική) άποψή μου δεν έχει θέση εκεί. Όμως, δεν μπορώ παρά να του «βγάλω το καπέλο» από την αποκάλυψη ότι η σύλληψή του ήταν θέμα της ανθρώπινης πλευράς του. Ο Σκοπιανός σέντερ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Bleacher Report», δεν αρνήθηκε να εγκαταλείψει τον τόπο της επίθεσης όχι λόγω… απωθημένου με τη στολή των αστυνομικών. Αλλά γιατί, προς τιμήν του, θέλησε να προστατεύσει τον Κόουπλαντ και την κοπέλα του από τα αδιάκριτα φλας και τις κάμερες των περίεργων περαστικών!

Ο Κόουπλαντ είναι σε σταθερή κατάσταση κι εκτός κινδύνου και οι Άντιτς-Σεφολόσα, που αφέθηκαν ελεύθεροι δίχως εγγύηση, πέρα από την δήλωση απολογίας προς τις οικογένειες και τους Ατλάντα Χοκς, αποφάσισαν -επίσης προς τιμήν τους- να αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες εναντίον τους. Ο φόργουορντ των Πέισερς, πάντως, με γραπτή του δήλωση το απόγευμα της Πέμπτης (9/4) τόνισε πωςείμαι όσο καλύτερα μπορώ. Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα και τους οπαδούς για την υποστήριξη και τις προσευχές τους. Και θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την ομάδα μου για την λανθασμένη επιλογή να είμαι έξω μία προχωρημένη ώρα”.

[email protected]