adamopoulosΟ Ναπολέων Βοναπάρτης επέμενε πως “η ιστορία γράφεται από τους νικητές“. Κάτι που στο τέλος της σειράς των Τελικών θα ήθελαν πολύ να ξεστομίσουν τόσο οι Χιτ όσο και οι Σπερς. Ωστόσο, μετά το τέλος του 2ου αγώνα στην Φλόριντα, στο Μαϊάμι μάλλον θα μπορούσαν να επαναλάβουν μία άλλη ρήση του Γάλλου στρατηγού, που συμβούλεψε κάποτε να “μην διακόπτεις ποτέ τον εχθρό σου όταν κάνει λάθη“!

Τα σφάλματα, άλλωστε, έμοιαζαν με την αριθμητική ιστορία της αναμέτρησης που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (10/6) στο “σπίτι” των πρωταθλητών Χιτ, που κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 1-1 και να ταξιδέψουν με άλλη ψυχολογία στο Τέξας για τα 3 επόμενα παιχνίδια.

Οι Σπερς έκαναν το “μπρέικ” στην πρεμιέρα (και) γιατί υπέπεσαν σε μόλις 4 λάθη. Το βράδυ της Κυριακής, πάντως, τα είχαν ξεπεράσει από το 7′ (είχαν 5) και ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 17, έδωσαν την ευκαιρία στους γηπεδούχους για 19 σχεδόν εύκολους πόντους (οι 13 στο αιφνιδιασμό). Και χωρίς να το δει κανείς “μπακαλίστικα”, αυτή ήταν και η τελική διαφορά… Κάτι που είχε επισημανθεί πριν το ξεκίνημα της σειράς, καθώς η ομάδα του κόουτς Σποέλστρα λατρεύει την πιεστική άμυνα και θέλει να οδηγεί τον αντίπαλο σε εύκολα σφάλματα.

Το Σαν Αντόνιο, επίσης, “κατόρθωσε” να ηττηθεί με 19π. διαφορά σε μία βραδιά που ο ΛεΜπρον είχε μόλις 7/17 σουτ. Όμως η “Big-3” του κόουτς Πόποβιτς (Ντάνκαν, Πάρκερ, Τζινόμπιλι) τον… “σιγοντάρισε”, αφού σούταρε 10/33 σουτ και δεν βρήκε λύσεις μετά το τελευταίο προβάδισμα με 62-61 στα τέλη της 3ης περιόδου. Το οξύμωρο για τα “Σπιρούνια” ήταν πως ενώ είχαν 10/20τριπ. (5/5 από τον Ντάνι Γκριν!), περιορίστηκαν σε 37,9% μέσα από τα 5μ., διότι ο Ντάνκαν είχε 3/13,που είναι το χειρότερο ποσοστό της καριέρας τους στα Playoffs (στα οποία έχει πια 206 αγώνες). Και παρότι ο 37χρονος σέντερ τόνισε αμέσως μετά πως “έχω βρει και στα 2 παιχνίδια τα σουτ που ήθελα και πρέπει απλώς να ευστοχήσω σε αυτά”, η ομάδα του θα πρέπει να… σκοράρει τα μισά τρίποντά της, αν θέλει να έχει τύχη με τόσο “φτωχή” παραγωγικότητα κοντά στο καλάθι.

Οι μπαρουτοκαπνισμένοι Σπερς, βεβαίως, δεν (θέλουν να) πανικοβάλλονται. Άλλωστε, φέτος έχουν αποδείξει πως έχουν ξεπεράσει το περσινό στραπάτσο από τους Θάντερ στους δυτικούς τελικούς, όταν αποκλείστηκαν στα 6 ματς και παρότι είχαν προηγηθεί 2-0. Ενώ στην φετινή post-season έχουν νικήσει έπειτα από κάθε ήττα τους (τις 2 από τους Ουόριορς) και στην κανονική περίοδο είχαν ρεκόρ 18-5 έπειτα από ήττα (γνώρισαν 3 φορές από 2 σερί αποτυχίες και 3 διαδοχικές ήττες στα τρία -ανούσια- τελευταία ματς της ρέγκιουλαρ-σίζον).

Από την άλλη, οι Χιτ, επικράτησαν για 11η συνεχόμενη αναμέτρηση που ακολούθησε μία ήττα τους και έχουν ρεκόρ 4-0 σε 2ους αγώνες που ακολούθησαν ήττα σε πρεμιέρα σειράς, από την μέρα που παίζουν μαζί οι Τζέιμς, Ουέιντ και Μπος. Μάλιστα, επιβεβαίωσαν ξανά την “αφύπνισή” τους έπειτα από “στραβοπατήματα” στα φετινά Playoffs, καθώς μετά το 0-1 από το Σικάγο ισοφάρισαν με νίκη 37π. και μετά τις 3 ισοφαρίσεις της Ιντιάνα πήραν και πάλι προβάδισμα με +18, με +11 και με +23 αντίστοιχα!

Το Μαϊάμι πέτυχε ένα εντυπωσιακό επιμέρους 33-5 μετά το 62-61 των Σπερς στο 33′, καθώς τούτη τη φορά το σκοράρισμα μοιράστηκε και υπήρξαν βοήθειες από τους “σωματοφύλακες” του ΛεΜπρον. Ο Τσάλμερς σκόραρε 19π., αναγκάζοντας τον Πάρκερ να καταλάβει πως δεν πρέπει να τον κοιτάει στην άμυνα στην συνέχεια της σειράς και ο Μπος έκανε το πρώτο καλό παιχνίδι του, έχοντας 6/10 σουτ και 10ριμπ..

Οι Χιτ πήραν βοήθεια από τον πάγκο, χάρη στους 13π. του Άλεν, τους 9 από Μίλερ και Άντερσεν και στο διάστημα του επιμέρους 33-5 είχαν 12/13 σουτ, εκ των οποίων 5/5τριπ.! Σε ένα σημείο που ο ΛεΜπρον σκόραρε 5/5 σουτ. Την ίδια στιγμή, το Σαν Αντόνιο υπέπεσε σε 6 λάθη και είχε μόλις 2/10 σουτ… Στοιχεία που επιβεβαιώνουν πως οι πρωταθλητές δεν χρειάζονται απαραίτητα τις “30άρες” ή τα τριπλ-νταμπλ του ΛεΜπρον για να “ζήσουν”. Αλλά, αντίθετα, τον πλουραλισμό στην επίθεση και την σφιχτή άμυνα που να υποχρεώσει τον αντίπαλο σε λάθη ή σε δύσκολα σουτ μέσα στη ρακέτα.

Οι Σπερς, πάντως, θα επιχειρήσουν το βράδυ της Τρίτης (11/6) να κρατήσουν τον Τζέιμς κάτω από τους 20π. για 3ο διαδοχικό αγώνα, κάτι που πέτυχαν μόνο οι Μαβς (στα ματς 3-5), στους Τελικούς του 2011. Άλλωστε, το 3ο παιχνίδι χαρακτηρίζεται εύλογα καθοριστικό, καθώς από το 1985, που οι Τελικοί έχουν την μορφή “2-3-2“, ο νικητής του, έπειτα από ξεκίνημα με 1-1, κατέκτησε τον τίτλο στις 12 από τις 13 περιπτώσεις (ποσοστό 92,3%)!