Του Γιώργου Αδαμόπουλου
08/03/2012

Για χρόνια στις Η.Π.Α. παραδέχονται πως έχουν μεγάλο πρόβλημα στην αναζήτηση αξιόπιστων ψηλών. Οι “ημίψηλοι” των κολεγίων δεν τους έκαναν και οι σκάουτερ των ομάδων είχαν ξεχυθεί στην Ευρώπη για να “ανακαλύψουν” τον “νέο Νοβίτσκι“. Προς ικανοποίησή τους, ωστόσο, δεν χρειάζεται να ομολογήσουν κάτι αντίστοιχο και για τους νέους γκαρντ που αρχίζουν να ανεβαίνουν στην “ιεραρχία“. Για την ακρίβεια, να “εκτοξεύονται”.

Ο Ντέρικ Ρόουζ το επιβεβαίωσε με την περσινή ανάδειξή του ως MVP του πρωταθλήματος και το θύμισε τα ξημερώματα της Πέμπτης (8/3), με το νικητήριο σουτ του μέσα στο Μιλγουόκι!

Την ίδια βραδιά, ο ρούκι και Νο1 στο περσινό ντραφτ, Κάιρι Ίρβινγκ, δεν δίστασε να αναλάβει ξανά την ευθύνη του τελευταίου σουτ και με ένα εκπληκτικό coast-to-coast χάρισε στο Κλίβελαντ τη νίκη μέσα στο Ντένβερ, με το 3ο νικητήριο καλάθι της μικρής καριέρας του στο ΝΒΑ! Ο Ρόντο μοιάζει πια με τον ηγέτη των Σέλτικς (τουλάχιστον μέχρι και αν γίνει ανταλλαγή), παρότι είναι γκρινιάρης και όχι καλός σουτέρ και ο Στεφ Κάρι των Ουόριορς αποτελεί από τα Χριστούγεννα στόχο πολλών ομάδων. Κανείς δεν ξεχνά και τον Τζον Ουόλ, που δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις προσδοκίες της επιλογής του στο Νο1 του ντραφτ του 2010, αλλά η αλήθεια είναι πως φέτος παίζει καλά και απλώς “χάνεται” στην μετριότητα της Ουάσινγκτον

Το ΝΒΑ διάγει μία εξαιρετική περίοδο από πλευράς περιφερειακών, καθώς εκτός του Ρόουζ, στην “πρώτη γραμμή” της μαρκίζας χωρούν 3 ακόμη σπουδαίοι πόιντ-γκαρντ. Όπως ο νέος σταρ των Κλίπερς, Κρις Πολ, το “δεξί χέρι” του Κέβιν Ντουράντ στην Οκλαχόμα Σίτι, Ράσελ Ουέστμπρουκ και ο Ντερόν Ουίλιαμς, που πριν από μερικές μέρες υπενθύμισε πως αξίζει να είναι τόσο ψηλά στην εκτίμηση του κοινού, σκοράροντας 57π.! Αν και εκείνος φέτος έχει “πνιγεί” στην “πλημμύρα” των Νετς.

Μέχρι και κάποιοι ρούκι έχουν παρουσιάσει ένα μικρό δείγμα των δυνατοτήτων τους, όπως οι Ρίκι Ρούμπιο (Μινεσότα), Κέμπα Ουόκερ (Σάρλοτ-πολυτιμότερος παίκτης στο περσινό φάιναλ-φορ του NCAA με το Κονέκτικατ), Μπράντον Νάιτ (Ντιτρόιτ), ενώ οι μεταπτώσεις είναι κάτι συνηθισμένο για τον Μπράντον Τζένινγκς (Μιλγουόκι) και τον Τζέρεμι Λιν (Νέα Υόρκη).  Και το γενικότερο ταλέντο των “κοντών” επιβεβαιώνουν και οι ανεβασμένοι Τάι Λόουσον (Ντένβερ), Ταϊρέκ Έβανς (Σακραμέντο).

Ο ασίσταντ κόουτς της Οκλαχόμα Σίτι (άλλοτε χεντ κόουτς στην Φιλαδέλφεια και πρωταθλητής ως παίκτης με τους Σίξερς) Μορίς Τσικς ήταν η επιτομή του οργανωτή πλέι-μέικερ, όμως στο περιθώριο του πρόσφατου All-Star Game, ως τεχνικός στο Rookie Game, είχε σχολιάσει το θέμα, δίνοντας την δική του εξήγηση για την εξέλιξη των περιφερειακών του ΝΒΑ. “Δεν ξέρω αν πρόκειται για “χρυσή εποχή” των γκαρντ, όμως σίγουρα οι πόιντ-γκαρντ είναι διαφορετικοί από την εποχή μου (σ.σ.: δεκαετία του ’80). Οι περιφερειακοί κάνουν πλέον πολλά πράγματα στο παρκέ.

Ξέρουν και μπορούν να σκοράρουν, να πασάρουν, να μαζεύουν ριμπάουντ, να παίζουν καλή άμυνα γιατί είναι καλύτεροι αθλητές και γενικά να κάνουν καλή ή όχι λίγο απ’ όλα”, επισήμανε ο κ. Τσικς, προσθέτοντας ότι “στην δική μου εποχή, την οποία ακόμη θεωρώ “χρυσή”, ο πλέι-μέικερ έκανε ένα πράγμα καλά. Οι τωρινοί παίκτες σαφώς και μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο του μπάσκετ”.