Αν οι Καβς ανυπομονούν 46 χρόνια για την «στέψη» τους ως πρωταθλητές του ΝΒΑ, οι Ουόριορς αναμένουν (πάλι)… έναν χρόνο. Ακριβώς. Το Γκόλντεν Στέιτ προηγείται 3-2 στη σειρά και τα ξημερώματα της Παρασκευής (17/6-νύχτα Πέμπτης για τις Η.Π.Α.) και ευελπιστεί να φτάσει στον 2ο διαδοχικό και 5ο συνολικά τίτλου στο ίδιο σημείο που ακριβώς έναν χρόνο πριν σήκωσε το τρόπαιο! Την ίδια ημέρα, το 1996, οι Μπουλς της σεζόν των 72 νικών στεην ρέγκιουλαρ-σίζον στέφθηκαν πρωταθλητές κόντρα στους Σόνικς. Ήταν, επίσης, 16 Ιουνίου 2015 όταν η ομάδα του κόουτς Στιβ Κερ επικράτησε 105-97 (με τους Κάρι και Ιγκουοντάλα να σκοράρουν από 25π.) στην «Quicken Loans Arena» και πέτυχε το 4-2. Κάτι αντίστοιχο θέλει να κάνει η παρέα των πρωταθλητών και σε λίγες ώρες, ώστε να γίνει η 2η ομάδα στην ιστορία της Λίγκας που κατακτά διαδοχικό τίτλο στο ίδιο γήπεδο, μετά τους Σέλτικς του 1968 και 1969, έχοντας υποτάξει τους Λέικερς στο Λ.Α.! Κάτι επίσης σπάνιο, όμως, επιθυμούν να κατορθώσουν και οι Καβαλίερς, που θέλουν να γίνουν η 3η ομάδα που θα φτάσει σε 7ο Τελικό, έχοντας βρεθεί πίσω σε σειρά με 3-1. Κάτι που είχαν σημειώσει, δίχως να φτάσουν και ως το δαχτυλίδι -άλλωστε, καμία ομάδα δεν έχει «γυρίσει» ολοκληρωτικά από 3-1 σε Τελικούς-, οι Νικς του 1951, κόντρα στους Ρότσεστερ Ρόγιαλς και οι Λέικερς του 1966, εναντίον των Σέλτικς.

Οι Ουόριορς γνωρίζουν πως έχουν το πλεονέκτημα έδρας και σε περίπτωση νέας ήττας, αλλά αυτό δεν τους έφτασε στον 5ο αγώνα. Οι Καβς, από την άλλη, αν ηττηθούν, θα χάσουν και την 3η σειρά Τελικών στην ιστορία τους και με 0-3 θα είναι η 3η ομάδα χωρίς τρόπαιο στις 3 πρώτες προσπάθειες ως φιναλίστ, μετά τους Νικς (1951, 1952, 1953) και τους Ντιτρόιτ Πίστονς (1955, 1956, 1988). Η φετινή συνάντηση Καβαλίερς-Ουόριορς είναι, επιπλέον, η 3η σειρά Τελικών στην οποία όλα τα 5 πρώτα παιχνίδια κρίθηκαν με διψήφια διαφορά πόντων! Είχαν προηγηθεί οι Χοκς-Σέλτικς του 1960 και οι Πίστονς-Λέικερς του 1988… Ενώ οι μοναδικές ομάδες που έχουν κατακτήσει το πρωτάθλημα με νίκες με +10π. είναι οι Σέλτικς του 1960 κόντρα στο Σεντ Λούις και οι Σπερς του 2014 εναντίον του Μαϊάμι! Ένας λόγος για τον οποίο στο Κλίβελαντ αισιοδοξούν είναι διότι στα ματς με απειλή αποκλεισμού, ο ΛεΜπρον Τζέιμς διαπρέπει. Ο «Βασιλιάς» μετρά μ.ό. 32,4π. (ξεπέρασε τον Μάικλ Τζόρνταν των 31,3π.) στα λεγόμενα elimination games, έχοντας +20π. και στα 16 της καριέρας του σε πλέι-οφς και είναι 3ος, πίσω από Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ (18) και Καρλ Μαλόουν (17). Ο Τζέιμς χρειάζεται 10π. για να ξεπεράσει στην 8η θέση των Τελικών τον Τζον Χάβλιτσεκ (1.020) και 25 για να προσπεράσει στην 7η τον Τζον Χέινσον (1.035). Και αποκάλυψε ότι πριν τον 5ο αγώνα παρακολούθησε την ταινία «Νονός 2», εξηγώντας πως «με ηρέμησε».

Για το Γκόλντεν Στέιτ, επιστρέφει μεν ο Ντρέιμοντ Γκριν -αν και οι Καβς φέρονται να ήθελαν τιμωρία δύο αγώνων για τον φόργουορντ των Ουόριορς-, όμως έχασε τον Άντριου Μπόγκουτ (γόνατο). Ο κόουτς Κερ δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα χρησιμοποιήσει στη θέση του Αυστραλού τον Εζέλι ή αν θα χαμηλώσει το σχήμα με τον Ιγκουοντάλα και τον Γκριν ως «ψηλούς». Ούτως ή άλλως, περιμένει ένα ξέσπασμα από τον MVP Στεφ Κάρι, όπως στον 4ο Τελικό, πάλι στο Οχάιο, όταν σκόραρε 38π.. Ο Κάρι, σε 11 αγώνες Τελικών στην καριέρα του, έχει σκοράρει +30π. μόλις 2 φορές, ενώ στην κανονική περίοδο μέτρησε 30,1π. μ.ό.(!) και οι πρωταθλητές δεν περιμένουν μόνο σκοράρισμα, αλλά δημιουργία και λίγα λάθη. Καθώς στη σειρά με τους Καβς έχει 23 ασίστ και 22 λάθη… Ακόμη και χωρίς εξάρσεις, πάντως, ο Αμερικανός γκαρντ απειλεί το ρεκόρ τριπόντων σε Τελικούς, έχοντας 22, και πλησιάζει τα 27 του Ντάνι Γκριν των Σπερς από το 2013. Και θέλει να γίνει ο 4ος παίκτης με 2 συνεχόμενα βραβεία MVP και ισάριθμους τίτλους, μετά τους ΛεΜπρον Τζέιμς, Μάικλ Τζόρνταν και Μπιλ Ράσελ.

Για την ώρα, ωστόσο, ο Κάρι αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες κόντρα στον Κάιρι Ίρβινγκ. Ο γκαρντ του Κλίβελαντ πέτυχε 41π. στον 5ο Τελικό, καλύπτει τις κακές εμφανίσεις του “κατηγορούμενου” Κέβιν Λαβ και είναι κορυφαίος σκόρερ των Τελικών με μ.ό. 28,π., με 48,7% στα συνολικά σουτ και 40,7 στα τρίποντα! Ο Κάρι καταγράφει 22,2π., ενώ η ομάδα του έχει -9 σε πόντους όταν είναι στον πάγκο, ενώ οι Καβς έχουν 115,9π. ανά 100 κατοχές με τον Ίρβινγκ στο παρκέ και 102,8π. όταν είναι εκτός 5αδας. Ο γκαρντ του Κλίβελαντ, μάλιστα, έγινε την Τετάρτη πορτρέτο από έναν πιτσιρικά οπαδό της ομάδας του, ο οποίος δεν έχει χέρια, αλλά ζωγραφίζει με το πόδι! Στο μεταξύ, το ESPN κάλεσε τον ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου, Κρεγκ Σέιγκερ, να εργαστεί στον 6ο αγώνα και αυτός θα είναι ο πρώτος Τελικός στον οποίο θα κρατήσει μικρόφωνο για ζωντανή μετάδοση ο διάσημος δημοσιογράφος. Ο Σέιγκερ, που είναι μέλος του δικτύου ΤΝΤ εδώ και 34 χρόνια, θα μοιραστεί τα καθήκοντά με την Ντόρις Μπερκ του ABC, η οποία καλωσόρισε τον συνάδερφό της, λέγοντας σε ένα μήνυμα μέσω βίντεο: «Καλώς ήρθες! Είναι τιμή μας!». Ο Σέιγκερ δίνει εδώ και δύο χρόνια «μάχη» με την λευχαιμία και εκτός της κινητοποίησης και της έμπνευσης στο ΝΒΑ, πρόσφατα ενημερώθηκε ότι θα τιμηθεί με το βραβείο Jim Valvano των ESPYS!