Μία από τις ανούσιες διαφορές στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι αν στα κείμενά μας πρέπει να γράφουμε “ηΧιτ ή “οι Χιτ“. Καθότι η μετάφραση του ονόματος της ομάδας του Μαϊάμι θεωρητικά δεν χωρά πληθυντικό, αφού δεν πρόκειται περί ονομασίας όπως οι Μπουλς ή οι Πίστονς. Μονάχα που από τα ξημερώματα της Κυριακής (10/6) και μετά την πρόκριση των περσινών φιναλίστ και στους Τελικούς του ΝΒΑ, έχω την εντύπωση πως στην Φλόριντα κέρδισαν μόνοι τους το άρθρο “οι“…

Η παρέα του ΛεΜπρον Τζέιμς και του Ντουέιν Ουέιντ υπέταξε στον 7ο ανατολικό τελικό τους Σέλτικς και έχει μία ακόμη ευκαιρία για τον τίτλο, τον οποίο υποσχέθηκαν μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα οι δύο σταρ της τον Ιούλιο του 2010, στην επίσημη παρουσίαση της ανανέωσης του Ουέιντ και της απόκτησης των Τζέιμς και Μπος.

Τότε ήταν που ο ΛεΜπρον είχε κάνει λόγο για “multiple championships“, κοινώς “πολλά πρωταθλήματα”. Αν και πέρυσι, απέναντι στους Μαβς εκείνος και οι συμπαίκτες του “κατέρρευσαν” μετά το προβάδισμα 2-1 που πήραν μέσα στο Ντάλας. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι κατηγορίες έπεσαν πάνω στον Τζέιμς και τον αρχηγό του Μαϊάμι, Ντουέιν Ουέιντ. Αλλά κυρίως στον πρώτο. Ο “Βασιλιάς”, όπως είναι το παρατσούκλι του ΛεΜπρον έμαθε να ζει με αυτές τις κατηγορίες. Και αποφάσισε πλέον, από την εποχή της κυριαρχίας του -έστω και χωρίς τίτλο- στο Κλίβελαντ ως την “Decision” να μετακομίσει στην Φλόριντα, να μην απαντά σε αυτές με λόγια.

Εκείνο το “αποφάσισα να πάρω τα ταλέντα μου και να πάω στην Σάουθ Μπιτς” και το “ήρθα εδώ για 6 ή 7 τίτλους” δεν ηχεί πλέον καλά ούτε στα δικά του αυτιά. Γι’ αυτό και σταμάτησε τα λόγια, περιορίζεται συνήθως σε ένα “μπαίνω στο γήπεδο για να περάσω καλά και να κερδίσω” και “απαντά” στο παρκέ.

Αυτό έκανε όταν οι Χιτ βρέθηκαν πίσω με 1-2 από την Ιντιάνα στους ανατολικούς τελικούς. Αφυπνίστηκε και στα επόμενα τρία ματς σκόραρε μαζί με τον Ουέιντ +70π., οδηγώντας την ομάδα τους σε ισάριθμες νίκες και στην πρόκριση. Και κυρίως το πέτυχε το τελευταίο 4ήμερο, πριν την επίσκεψη στην Βοστόνη για τον 6ο ανατολικό τελικό, με το Μαϊάμι πίσω με 2-3 και κοντά στον αποκλεισμό. Ο Τζέιμς πρόσφερε μία από τις συναρπαστικότερες εμφανίσεις των τελευταίων ετών στα πλέι-οφς, σκοράροντας 30 από τους 45π. του στο ημίχρονο και συνοδεύοντάς τους με 15ριμπ. και 5 ασίστ, κάτι που στο παρελθόν είχε πετύχει σε αγώνα της post-season μόνο ο θρυλικός Ουίλτ Τσάμπερλεϊν!

Ο ΛεΜπρον άκουσε το έμμεσο μήνυμα του κόουτς Σπόελστρα μετά το 3-2 των Σέλτικς, όταν τόνισε πως “πρέπει να μάθουμε να παίζουμε υπό το βάρος των αδυναμιών μας”. Εννοώντας τις ψυχολογικές αδυναμίες και μιλώντας προφανώς για τον Τζέιμς, ο οποίος στην 4η περίοδο του 5ου αγώνα παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων.

Η συνέχεια, ωστόσο, ήταν εντελώς διαφορετική. Ο “King” αποφάσισε να διεκδικήσει το πολυπόθητο “στέμμα” που δεν είχε ποτέ και το οποίο δεν το εξασφαλίζουν ούτε τα τρία τρόπαια MVP που έχει στην τροπαιοθήκη του. Μετά τους 45π. στο 6ο ματς, πέτυχε 31π.-12ριμπ. στο 7ο και ολοκλήρωσε την σειρά με τους Σέλτικς με μ.ο. 33,6π.-11ριμπ.-52,7% ευστοχία! Κάτι που τον έκανε τον 3ο παίκτη που πετυχαίνει +30π.-+10ριμπ. μ.ο. και +50% ευστοχία σε σειρά 7 αγώνων! Μετά τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, με 38,6π.-23,4ριμπ.-55,9% το 1964 για τους Ουόριορς κόντρα στους Χοκς και τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ, με 37,1π.-18,7ριμπ.-60,7% το 1977 για τους Λέικερς εναντίον των Ουόριορς!!! Ενώ έγινε και ο 4ος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ με +30π.-+10ριμπ. για νικήτρια ομάδα σε 6ο και 7ο αγώνα!

Μετά τους Σακίλ Ο’Νιλ και Κόμπι Μπράιαντ, που το κατάφεραν μαζί στους Λέικερς, στους δυτικούς τελικούς του 2002, κόντρα στο Σακραμέντο. Αλλά και τον Μπομπ Πετίτ, που το πέτυχε για λογαριασμό του Σεντ Λούις απέναντι στους Λέικερς, το 1961

Όλα τα παραπάνω, όμως, θα μείνουν απλώς στα βιβλία της στατιστικής των αριθμολάγνων Αμερικανών, αν ο ΛεΜπρον δεν κατακτήσει και φέτος τον τίτλο. Μετά το 0-4 του 2007 (με τη φανέλα των Καβς) κόντρα στο Σαν Αντόνιο και το 2-4 πέρυσι από το Ντάλας, ο Τζέιμς θέλει να επιβεβαιώσει το πεπρωμένο του και να γίνει “βασιλιάς”. Αλλά όπως δεν υπολογίζει πια την κακοπροαίρετη κριτική των “αντιρρησιών” του, δεν του φτάνουν ούτε το ταλέντο και τα εκπληκτικά μαθηματικά κατορθώματά ούτε οι πιστοί “υπήκοοι“. Χρειάζεται την βοήθεια των συμπαικτών του -για αυτό τον λόγο άφησε την μοναξιά της γενέτειράς του, Κλίβελαντ– που στο τελευταίο ματς με τους Σέλτικς (απ)έδειξαν πως μπορούν να είναι εκεί να τον στηρίξουν.

Μπορεί ο ΛεΜπρον να παίζει ίσως το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του, με το πολυσύνθετο παιχνίδι του (αν και στα δύο τελευταία ματς μοίρασε μόλις 3,5 ασίστ μ.ο.) να κυριαρχεί στο παρκέ, όμως η πρόκριση στους Τελικούς αλλά και η επιθυμητή κατάκτηση του τίτλου επιτάσσει την ομαδικότητα του 7ου αγώνα με την Βοστόνη.

Το Μαϊάμι έγινε από “ηΧιτ σε… “οιΧιτ, γιατί δεν στηρίχτηκε στην ενέργεια και να νιάτα του ρόστερ του. Ούτε στις ατομικές προσπάθειες των δύο μεγάλων αστέρων του. Ο κόουτς Σπόελστρα σκαρφίστηκε ένα pick-n-roll στην 4η περίοδο, το οποίο οδήγησε στα ελεύθερα σουτ του Κρις Μπος. Ο λιγότερο διαφημισμένος παίκτης – μέλος της “Big-3” του Μαϊάμι είχε 19π. με 3/4τριπ., αν και στα πρώτα 40 παιχνίδια πλέι-οφς της καριέρας του, σούταρε μόλις 4/20!

Ο πρώην παίκτης του Τορόντο, μάλιστα, προσαρμόστηκε άμεσα μετά την επιστροφή του (απουσίασε για 3 εβδομάδες, από τον 1ο ημιτελικό με την Ιντιάνα, λόγω ενοχλήσεων στους κοιλιακούς) στις αμυντικές σκέψεις του προπονητή του, που “θυσίασε” πολλάκις τον ΛεΜπρον σε θέση “4”. Και ήταν ιδιαιτέρως οικονομικός το βράδυ του Σαββάτου, καθότι οι 19π. του χρειάστηκαν μόνο 8/10 σουτ!

Νωρίτερα, πάντως, οι Χιτ βρήκαν βοήθειες από τον Τσάλμερς, που σκόραρε με τρεις διεισδύσεις στην 3η περίοδο, όταν το Μαϊάμι γύρισε από το -9, ισοφαρίζοντας στο 73-73 του 36′. Ο Αμερικανός γκαρντ, άλλωστε, ήταν ο τελευταίος πλην της “Big-3” που σκόραρε, με το 70-70 στο 1:45 για την λήξη της 3ης περιόδου και έκτοτε όλοι οι τελευταίοι 31π. ήρθαν από τους Τζέιμς, Ουέιντ και Μπος!!!

Καθοριστική ήταν και η συμβολή του Σέιν Μπάτιερ, όχι μόνο με τους 12π. και τα 4/9τριπ. που σημείωσε. Αλλά κυρίως με την αμυντική προσήλωσή του, η οποία δεν επηρεάστηκε από το γεγονός πως στο ένα μισό του παρκέ αμύνθηκε από τις θέσεις “3” ως “5”, μαρκάροντας τον Πολ Πιρς και τους ψηλούς Μπράντον Μπας, Κέβιν Γκαρνέτ σε 2-3 φάσεις και τον ρολίστα Ράιαν Χόλινς! Το σχόλιο του Ουέιντ, που ανέφερε μετά την πρόκριση ότι “αποφασίσαμε να παίξουμε όλοι μαζί σαν ομάδα, για έναν σκοπό”, μάλλον τα λέει όλα. Θα καταφέρουν όμως οι Χιτ να εμφανίσουν στο παρκέ την ίδια συγκέντρωση από όλους τους παίκτες τους στους Τελικούς;

Ο Σπόελστρα το πιστεύει. Και βέβαια το χρειάζεται. Διότι έχει απέναντί του την πιο γρήγορη ομάδα της Λίγκας (προσόν και ικανότητα που μάλλον απολάμβανε το Μαϊάμι μέχρι πέρυσι) και τους Θάντερ, που στο διάβα τους φέτος απέκλεισαν Μάβερικς, Λέικερς και Σπερς. Κοινώς, τις 3 ομάδες που κατέκτησαν την Δύση τα 13 προηγούμενα χρόνια και εκείνες που μετείχαν σ’ όλους τους Τελικούς από το 1999 κι έπειτα!!! Αλλά και ένα σύνολο που λόγω Ουέστμπρουκ και Χάρντεν, θα πιέσει πολύ την περιφερειακή αμυντική γραμμή των Χιτ.

Tags:
Μαϊάμι