Τα φετινά πλέι-οφς του ΝΒΑ είναι γεμάτα από buzzer-beaters. Αλλά και από τραυματισμούς. Ωστόσο, τα πάντα κρίνονται πάνω στο παρκέ και το basketblog.gr επιχειρεί να σας βάλει στο κλίμα των επερχόμενων τελικών Δυτικής και Ανατολικής Περιφέρειας, που αρχίζουν τα ξημερώματα της Τετάρτης (20/5) με το ζευγάρι Γκόλντεν Στέιτ-Χιούστον (4:00π.μ., OTE Sport 4) και την επομένη (3:30π.μ., OTE Sport 4) με εκείνο ανάμεσα σε Ατλάντα-Κλίβελαντ. Οι 2 κορυφαίες ομάδες της κανονικής περιόδου σε κάθε Περιφέρεια έφτασαν ως την τελική 4αδα, με την Δύση να έχει ξεκάθαρο φαβορί, αλλά την Ανατολή να μην δείχνει πως το πλεονέκτημα έδρας μπορεί να είναι αρκετό για τους Χοκς. Ιδού τα 8+1 σημεία που ενδεχομένως να κρίνουν τις 2 θέσεις στους Τελικούς του Ιουνίου…

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ MVPs: Η σεζόν ανήκει σαφώς στον πολυτιμότερο παίκτη της χρονιάς, Στεφ Κάρι, όμως ο Τζέιμς Χάρντεν, που ήταν το 2ο φαβορί, έχει πια την ευκαιρία του να αμφισβητήσει τον φετινό «βασιλιά». Η σειρά Ουόριορς-Ρόκετς έχει τους σταρ της, αν και τουλάχιστον στην τρέχουσα σεζόν αποδείχθηκε πως και οι δύο ομάδες πέτυχαν ό,τι πέτυχαν χάρη και στους (πολλούς και καλούς) ρολίστες τους. Όπως και να έχει, όμως, οι Κάρι και Χάρντεν θα δώσουν τον ρυθμό.

Η ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΟΥΟΡΙΟΡΣ: Τα τρίποντα των Κάρι και Τόμπσον και το γρήγορο τέμπο του κόουτς Στιβ Κερ δίνει την εντύπωση πως το Γκόλντεν Στέιτ κερδίζει από την επίθεση. Μία πιο λεπτομερής ματιά στα κατορθώματα των πρωτοπόρων (ρεκόρ 67-15) της σεζόν, όμως, αποδεικνύει ότι οι Ουόριορς έχουν τον αποδοτικό τρόπο τους και στην άλλη πλευρά του παρκέ. Η ομάδα του Όκλαντ ήταν εκείνη που δέχθηκε τους λιγότερους πόντους ανά κατοχή στην ρέγκιουλαρ-σίζον, ενώ στη σειρά με το Μέμφις, δεν «πληγώθηκε» ούτε στη ρακέτα, από τους Ράντολφ-Γκασόλ. Πολύτιμοι στο αμυντικό rotation οι Γκριν, Ιγκουοντάλα, Μπόγκουτ. Παράλληλα, οι παίκτες του Κερ κρατούν τους αντιπάλους τους σε 29,4% στα τρίποντα, που είναι το καλύτερο αμυντικό στα πλέι-οφς!

Ο SUPERMAN ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ: Ο Χάρντεν είναι ο σταρ του Χιούστον, όμως στην μεγάλη ανατροπή στον 6ο ημιτελικό στο Λ.Α., ήταν στον πάγκο! Οι Ρόκετς ανέτρεψαν το -19 με τον μεγάλο σταρ τους να κάθεται και τους Μπρούερ-Σμιθ να δίνουν λύσεις. Αλλά καταλύτης στα ματς με τους Κλίπερς ήταν και ο Ντουάιτ Χάουαρντ. Ο «Superman» μέτρησε μ.ο. 17,6π.-13,9ριμπ.-2,1κοψ. κόντρα στους «Κλιπς», ενώ στα πλέι-οφς καταγράφει 17,2π.-13,8ριμπ (1ος στην ποστ-σίζον)-2,5κοψ. και παρότι πέρσι σε 6 ματς με το Πόρτλαντ είχε μ.ο. 26π., φέτος είναι πιο καθοριστικός. Η παρουσία του δεν επέτρεψε στον ΝτιΑντρε Τζόρνταν να κάνει την διαφορά και στα 4 τελευταία ματς με το Λ.Α. έκλεισε τον δρόμο προς το καλάθι και στον Μπλέικ Γκρίφιν.

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ: Στην κανονική σεζόν, το Γκόλντεν Στέιτ νίκησε και στα 4 ματς με το Χιούστον! Μάλιστα, η συνολική διαφορά των 61π. στις νίκες του ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία του ΝΒΑ ανάμεσα σε ομάδες με νικηφόρα ρεκόρ. Οι Ουόριορς είχαν ρεκόρ 67-15 και με το 8-2 στην ποστ-σίζον (4-0 τους Πέλικανς και 4-2 τους Γκρίζλις) έφτασαν στο 75-17, ενώ στην έδρα τους μετρούν 43-3!!! Οι παίκτες του Στιβ Κερ έχουν 53-0 (και 6-0 στα πλέι-οφς) όταν αποκτούν προβάδισμα 15π. μέσα στο παιχνίδι, ενώ με 53,1% έχουν το καλύτερο ποσοστό ευστοχίας στη σεζόν. Οι Ρόκετς, από την άλλη, είναι η καλύτερη ομάδα του ΝΒΑ στα πλέι-οφς και με ρεκόρ 4-0 σε αγώνες που κρίνονται στο τελευταίο πεντάλεπτο και στο ίδιο διάστημα η διαφορά είναι μικρότερη των 5π.. Το Χιούστον έχει επιχειρήσει -και πετύχει- τα περισσότερα τρίποντα στη χρονιά, αλλά έχει το χειρότερο αμυντικό ποσόστο με 55,3% όταν παίζει με τους Ουόριορς

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΥΣ… 5 «ΔΕΛΦΙΝΟΥΣ»: Η σειρά Χοκς-Καβς δεν είναι ακριβώς η επιβεβαίωση, αλλά μία έντονη ένδειξη του «5 εναντίον 1». Το εξαιρετικό σύνολο της Ατλάντα κόντρα στον παίκτη που μπορεί να πάρει ένα ματς και μία πρόκριση μόνος του. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς είχε 40% στα σουτ ως τον 5ο ημιτελικό της Ανατολής με τους Μπουλς, όμως στο 6ο ματς σκόραρε 38π. (24 στο πρώτο ημίχρονο με 10/12 σουτ!) και αυτό είναι που θέλουν να αποφύγουν τα «Γεράκια».

ΠΟΥ (ΘΑ) ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΒΕΡ; Η βασική 5αδα των Χοκς κατέκτησε τον τίτλο του κορυφαίο… παίκτη του Ιανουαρίου(!), αλλά εσχάτως στην επίθεση παίζουν… 4. Μπορεί ο ΝτεΜάρι Κάρολ να ανέβασε επίπεδο και να είχε στα φετινά πλέι-οφς 6 σερί ματς με +20π. (ισοφάριση του ρεκόρ του… Ντομινίκ Ουίλκινς), όμως ο καλύτερος σουτέρ τους, Κάιλ Κόρβερ, «απουσίαζε» στην επίθεση κόντρα στους Ουίζαρντς, Ο Κόρβερ ήταν αξιόπιστος στην άμυνα, αλλά στην άλλη πλευρά του παρκέ είχε μ.ο. 7π. με μόλις 28,6% από τα 7,25μ. με την Ουάσινγκτον.

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΛΙΒΕΛΑΝΤ: Οι Καβς πέτυχαν μία μικρή υπέρβαση κόντρα στους Μπουλς, αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 4ο ματς του 1ου γύρου με τους Σέλτικς έχασαν τον Κέβιν Λαβ για το υπόλοιπο της των πλέι-οφς… Εναντίον του Σικάγο, ο Κάιρι Ίρβινγκ έπαιξε με προβλήματα στο πόδι, αν και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αγωνιστεί στην πρεμιέρα στην Ατλάντα θα αγωνιστεί κανονικά. Ο κόουτς Μπλατ δεν υπολογίζει εδώ και μήνες και τον Βαρεζάο και είναι σημαντικό το πόσο θα αντέξουν οι Μοζγκόφ-Τόμπσον απέναντι στους Χόρφορντ και Μίλσαπ. Πολύτιμη βοήθεια στην περιφέρεια κόντρα στους Μπουλς από τον Μάθιου Ντελαβεντόβα.

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ: Ο ΛεΜπρον Τζέιμς έχει φτάσει στους Ανατολικούς τελικούς 7 φορές στα 12 χρόνια του στο ΝΒΑ και φέτος θα μετρήσει την 5η διαδοχική παρουσία του! Από την άλλη, οι Χοκς έχουν να φτάσουν σε αυτό το σημείο από το 1970 και μόνο ο Πολ Μίλσαπ (2007 με Γιούτα) και Κάιλ Κόρβερ (2011 με Σικάγο) έχουν παίξει στο παρελθόν σε τελικό Περιφέρειας... Ο ΛεΜπρον είναι 1ος στα πλέι-οφς με μ.ο. 13,9 διεισδύσεις, αλλά έχει 7/46τριπ. (15,1%) που είναι η χειρότερη επίδοση για παίκτες με +20 σουτ από τα 7,25μ…. Ο Τρίσταν Τόμπσον, πάντως, είναι ο 2ος καλύτερος επιθετικός ριμπάουντερ της ποστ-σίζον, αρπάζοντας το 14,6% των διαθέσιμων «σκουπιδιών»! Ομάδα του 1ου ημιχρόνου οι Καβς, με +18,1π. ανά 100 κατοχές ως την ανάπαυλα. Οι Χοκς έχουν ρεκόρ 3-1 (και 2-0 εντός έδρας) στην κανονική σεζόν με το Κλίβελαντ, με το οποίο μεταξύ τους… δεν παίζουν άμυνα, αφού η Ατλάντα σούταρε 57,6% με την ομάδα του Οχάιο και η τελευταία 54,9% με τα «Γεράκια». Ο Αλ Χόρφορντ σουτάρει με 79,7% μέσα στη ρακέτα και ο Τζεφ Τιγκ έχει 22π. στο λεγόμενο «clutch time», δηλαδή στα τελευταία 5 λεπτά αγώνων με διαφορά μικρότερη των 5π..

ΤΑ… ΚΟΥΡΕΛΙΑ «ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ» ΑΚΟΜΗ: Τα μεγάλα ματς των πλέι-οφς κρίνονται σαφώς από τους μεγάλους παίκτες, όμως στην φετινή ποστ-σίζον δεν αναδείχθηκαν μόνο οι λαμπεροί σταρ. Για το Κλίβελαντ, εκτός των Ντελαβεντόβα-Τόμπσον έχουν διαπρέψει και οι Τζέι-Αρ Σμιθ και Ιμάν Σάμπερτ, που έφυγαν ως προβληματικοί από τους Νικς, αλλά βρίσκονται δύο βήματα πριν το δαχτυλίδι. Άλλωστε, ο πρώτος ανέβασε μία φωτογραφία στο Instagram, γράφοντας «τα σκουπίδια του ενός… ο θησαυρός του άλλου»! Ο Σμιθ ηρέμησε στο Οχάιο και με τη φανέλα των Καβς μετρά μ.ο. 9,6 σουτ ανά ματς και τα 6,1 είναι spot. Κοινώς, παρότι… «τρελός» στο παρκέ, πλέον σουτάρει μόνο 3 φορές με ντρίμπλα! Το θέμα… «σκουπιδιών-θησαυρού» σκέφονται και οι Ρόκετς, που ανέτρεψαν την κατάσταση με τους Κλίπερς και χάρη στους Κόρεϊ Μπρούερ, Τζος Σμιθ, Πάμπλο Πριτζιόνι. Ο πρώτος έγινε ανταλλαγή από τη Μινεσότα, ο δεύτερος αποκτήθηκε όταν τον έδιωξαν οι Πίστονς και ο τρίτος προσφέρει εμπειρία στην απουσία του Μπέβερλι (που δήλωσε ότι παρά την επέμβαση στον καρπό, θέλει να βγάλει το γύψο για να παίξει με τους Ουόριορς!) και πολύτιμα στατιστικά. Ο Πριτζιόνι έχει 4,47 στην αξιολόγησε ασίστ προς λάθος και στο κλεψίματα προς λάθος έχει όσο και ο… Κουάι Λέοναρντ των Σπερς!