Το ντραφτ του ΝΒΑ είναι το παιδικό όνειρο κάθε πιτσιρικά που παίρνει μία πορτοκαλί μπάλα και ξημεροβραδιάζεται στα ανοιχτά γήπεδα της γειτονιάς του. Αλλά είναι και ένας τρόπον τινά “εφιάλτης” εκείνων που δεν ιδρώνουν καθόλου και το παρακολουθούν (ή “μαγειρεύουν”) μέσα στα καλοσιδερωμένα κοστούμια τους. Κοινώς, των παραγόντων του ΝΒΑ, που πάντως τους… λούζει κρύος ιδρώτας μέχρι να αποδειχθεί πως η επιλογή τους στο ντραφτ ήταν σωστή. Γιατί η δική τους υστεροφημία κρίνεται εν πολλοίς στο τελευταίο δεκαήμερο κάθε Ιουνίου, που καλούνται να “ανακαλύψουν” τους νέους ήρωες της Λίγκας.

Το ποιος θα είναι κερδισμένος και ποιος χαμένος από το ντραφτ που διεξήχθη τα ξημερώματα της Παρασκευής (29/6) θα αποδειχθεί κυρίως στο παρκέ. Ωστόσο, οι 60 επιλογές των 30 τζένεραλ μάνατζερ δίνουν ήδη κάποιες ενδείξεις για το ποιοι επέλεξαν καλά και ποιοι (ίσως) όχι. Σε ένα περισσότερο επικοινωνιακό “παιχνίδι” μέχρι να δούμε την μπάλα να χτυπά τα παρκέ του ΝΒΑ, τον ερχόμενο Νοέμβριο

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ: Χωρίς ιδιαίτερες σκέψεις, καθώς επέλεξε στο Νο1 τον Άντονι Ντέιβις, κυρίαρχο του περσινού NCAA (πρωταθλητή με το Κεντάκι και κάτοχο όλων των ατομικών βραβείων της σεζόν), τον οποίο οι ειδικοί θεωρούν ίσως τον μοναδικό παίκτη που μπορεί να κάνει άμεσα την διαφορά. Οι Χόρνετς, μάλιστα, είχαν και την επιλογή Νο10, με την οποία απέκτησαν τον Όστιν Ρίβερς, γιο του κόουτς των Σέλτικς, Ντοκ Ρίβερς, από το Ντιούκ. Αν και πολλοί περίμεναν να επιλέξουν έναν πιο αυθεντικό πόιντ-γκαρντ…

ΦΟΙΝΙΞ: Η απόφαση της Νέας Ορλεάνης να επιλέξει τον Ρίβερς, άφησε διαθέσιμο στο Νο13 τον Κένταλ Μάρσαλ. Ο πλέι-μέικερ του Νορθ Καρολάινα θεωρείται ο κορυφαίος πασέρ του φετινού ντραφτ και παρά τον τραυματισμό του στον καρπό, στο τελικό τουρνουά του NCAA, ήταν έκπληξη που παρέμεινε εκτός 10αδας. Με τον Μάρσαλ, οι Σανς μάλλον βρήκαν τον επόμενο οργανωτή τους και φαίνεται δύσκολο να επιχειρήσουν να κρατήσουν τον free-agent Στιβ Νας.

ΣΑΡΛΟΤ: Με το “φάντασμα” της αποτυχημένης επιλογής του Κουόμε Μπράουν στο Νο1 του 2001, σαν παράγοντας της Ουάσινγκτον, ο Μάικλ Τζόρνταν φαίνεται πως δεν λάθεψε τούτη τη φορά. Αν και η Σάρλοτ δεν επέλεξε στο Νο2 τον Τόμας Ρόμπινσον, τον δυναμικό πάουερ φόργουορντ του Κάνσας, οι “Γάτες” απέκτησαν τον Μάικλ Κιντ-Γκίλκριστ, από το Κεντάκι. Ο σμολ φόργουορντ των πρωταθλητών μπορεί να κάνει τα πάντα στο παρκέ και αναμένεται να πάρει θέση βασικού στην 5αδα. Σε αντίθεση με τον περσινή επιλογή στο Νο9, Κέμπα Ουόκερ, που αν και πολυτιμότερος παίκτης του πανεπιστημιακού φάιναλ-φορ του 2011, ερχόταν συνήθως από τον πάγκο.

ΝΤΙΟΝ ΟΥΕΪΤΕΡΣ ΚΑΙ ΚΑΒΣ: Ο ατζέντης του γκαρντ του Σίρακιουζ (που παρομοιάζεται με τον Ντουέιν Ουέιντ), Ρομπ Πέλινκα, αποφάσισε να μην τον αφήσει να προπονηθεί με καμία ομάδα του ΝΒΑ πριν το ντραφτ. Και φαίνεται πως το σχέδιό του έπιασε. Ο Ουέιτερς είχε λάβει υποσχέσεις πως θα επιλεγεί στο Νο8 από το Τορόντο ή στο Νο9 από το Ντιτρόιτ, όμως βρέθηκε απρόσμενα ψηλότερα. Το Κλίβελαντ τον διάλεξε στο Νο4 και τον βάζει δίπλα στους περσινούς ρούκι Κάιρι Ίρβινγκ και Τρίσταν Τόμπσον.

ΒΟΣΤΟΝΗ: Οι Σέλτικς έμοιαζαν εξαρχής τυχεροί, έχοντας δύο συνεχόμενες επιλογές στο Νο21 και το Νο22. Και δεν πίστευαν στην (περισσότερη) τύχη τους, όταν είδαν πως οι προηγούμενοι αγνόησαν τους Τζάρεντ Σάλιντζερ και Φαμπ Μέλο. Ο πρώτος, πάουερ φόργουορντ του Οχάιο Στέιτ, δεν επιλέχθηκε ψηλότερα γιατί πολλοί φοβήθηκαν κάποιες ενοχλήσεις που έχει στην μέση. Αλλά αποτελεί έναν εξαιρετικό παίκτη. Ενώ ο δεύτερος, σέντερ του Σίρακιουζ, έλεγε πως δεν πικράθηκε που “έπεσε” στην 3η δεκάδα, καθώς θα αγωνιστεί σε μία ιστορική ομάδα.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ: Οι Ουίζαρντς δεν ήθελαν εκπλήξεις στο ντραφτ. Και χαμογέλασαν… Γνώριζαν πως οι Χόρνετς θα επιλέξουν τον Ντέιβις, περίμεναν πως οι Μπόμπκατς θα αρπάξουν τον Ρόμπινσον και αν προτίμησαν τον Κιντ-Γκίλκριστ, τους άφησαν αυτόν που ήθελαν από την αρχή. Οι πρωτευουσιάνοι επέλεξαν στο Νο3 τον Μπράντλεϊ Μπιλ από το Φλόριντα. Προσθέτοντας στην περιφέρεια και δίπλα στον Τζον Ουόλ έναν αξιόπιστο σουτέρ.

ΣΙΚΑΓΟ: Οι Μπουλς αναζητούσαν στο ντραφτ έναν αξιόπιστο πλέι-μέικερ, ώστε να καλύψει το κενό του Ντέρικ Ρόουζ, που ίσως χάσει και ολόκληρη την επόμενη σεζόν. Και δεν πίστευαν στα μάτια τους όσο έβλεπαν πως κανείς δεν επιλέγει ως το δικό τους Νο29 τον πόιντ-γκαντ του Κεντάκι (και αδερφό του Τζεφ Τιγκ της     Ατλάντα) Μαρκί Τιγκ. Παίκτη που φυσικά και διάλεξαν με κλειστά μάτια!

ΟΙ… “ΠΤΩΤΙΚΟΙ”: Αν και έχασαν έδαφος από τις αρχικές προβλέψεις, κάποιοι παίκτες ήταν τυχεροί και βρέθηκαν σε ομάδες που δείχνουν να ταιριάζουν απόλυτα. Ο Τόμας Ρόμπινσον δεν επιλέχθηκε στο Νο2 αλλά στο Νο5 από το Σακραμέντο, όπου θα κάνει δίδυμο με τον ΝτεΜάρκους Κάζινς. Ο Χάρισον Μπαρνς του Νορθ Καρολάινα θεωρούνταν παίκτης της 1ης 5αδας, όμως οι Ουόριορς του δίνουν από το Νο7 την ευκαιρία να γίνει αμέσως βασικός. Ο Αντρέ Ντραμόντ του Κονέκτικατ έκανε στο Νο9 τους Πίστονς να χαμογελάσουν που δεν τον πρόλαβε άλλος, όπως αισθάνονται και στο Μιλγουόκι που πρόλαβαν τον Τζον Χένσον του Νορθ Καρολάινα στο Νο14.

Ο Τάιλερ Ζέλερ, σέντερ επίσης του Νορθ Καρολάινα, θα παίξει στο Κλίβελαντ (από το Ντάλας, που τον επέλεξε στο Νο17 και τον έστειλε στους Καβς) μαζί με Ίρβινγκ, Τόμπσον και Ουέιτερς. Ενώ ο Πέρι Τζόουνς ΙΙΙ του Μπέιλορ “κατρακύλησε” μεν στο Νο28, λόγω αμφιβολιών για το τραυματισμένο γόνατό του, όμως στην Οκλαχόμα Σίτι δεν δίστασαν να τον διαλέξουν.

ΟΙ… ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ: Πριν την διαδικασία του ντραφτ, υπήρξαν φήμες πως κάποιοι σταρ θα γίνουν ανταλλαγές. Ωστόσο, για την ώρα, οι Ντουάιτ Χάουαρντ (Ορλάντο), Πάου Γκασόλ (Λέικερς), Αντρέ Ιγκουοντάλα (Φιλαδέλφεια), Ρούντι Γκέι (Μέμφις), Ουίλσον Τσάντλερ (Ντένβερ) και Λουόλ Ντενγκ (Σικάγο) παρέμειναν στις βάσεις τους.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΟΛΕΓΙΑ: Το Κεντάκι έγραψε ιστορία καθώς έγινε το πρώτο πανεπιστήμιο στην ιστορία που είδε δύο παίκτες του στις δύο πρώτες επιλογές του ντραφτ! Μάλιστα, οι “Wildcats” είχαν 6 παίκτες τους στην διαδικασία και ουσιαστικά κατέρριψαν το ρεκόρ του UNLV, που είχε άλλους τόσους το 1977, αλλά κανέναν στον 1ο γύρο!!! Επιβεβαίωση του εξαιρετικού προγράμματος και του Νορθ Καρολάινα, που δεν άγγιξε μεν το ρεκόρ του Ντιούκ, με 4 παίκτες στις 14 πρώτες θέσεις, από το 1999, αλλά είχε 4 επιλογές ως το Νο17!

ΧΑΜΕΝΟΙ

ΧΙΟΥΣΤΟΝ: Οι Ρόκετς ξεκίνησαν την προσπάθεια για ένα παιδομάζωμα, όμως δεν θα πετύχουν τον αρχικό τους στόχο που ήταν να δελεάσουν με τις επιλογές στο Νο12, στο Νο16 και στο Νο18 το Ορλάντο, ώστε να τους ανταλλάξει τον Ντουάιτ Χάουαρντ… Δεν κατάφεραν να πείσουν το Σακραμέντο να τους ανταλλάξει το Νο5, προκειμένου να επιλέξουν εκεί τον σέντερ του Κονέκτικατ, Αντρέ Ντραμόντ, που κατέληξε με το Νο9 στο Ντιτρόιτ. Κάπως έτσι, στο Χιούστον έχουν στο ρόστερ τους 7 παίκτες από τα δύο τελευταία ντραφτ (συνεπώς και απειρία) και από αυτούς, μόνο ο Ντόρον Λαμπ δεν είναι φόργουορντ!

ΤΟΡΟΝΤΟ: Οι Ράπτορς επέλεξαν μεν τον σκόρερ Τέρενς Ρος από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, όμως δεν πήραν κανέναν από τις αρχικές επιθυμίες τους… Οι Καναδοί γλυκοκοίταζαν τις περιπτώσεις των Ουέιτερς, Μπαρνς και Λίλαρντ, αλλά και οι 3 είχαν επιλεγεί πριν το Νο8 του Τορόντο.

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ: Οι Νετς μετακομίζουν από το Νιου Τζέρσεϊ στο Μπρούκλιν, όμως εκτός της αμφιβολίας για την παραμονή του Ντερόν Ουίλιαμς (και ίσως του Κρις Χαμφρις), είχαν μόνο μία επιλογή στο φετινό ντραφτ και με αυτή επέλεξαν τον Γεωργιανό Τομίκε Σενγκέλια…

ΟΙ ΞΕΝΟΙ: Στο περσινό ντραφτ βρέθηκαν στον 1ο γύρο 10 μη Αμερικανοί! Φέτος, στις 30 πρώτες επιλογές υπήρξαν 4 και οι 3 από αυτούς (Νίκολσον-Νο18-Ορλάντο-Καναδάς, Μέλο-Νο22-Βοστόνη-Βραζιλία, Φέστους Εζέλι-Νο30-Γκόλντεν Στέιτ-Νιγηρία) προέρχονταν από κολέγια των Η.Π.Α.. Μόνος ξένος που προήλθε από την Ευρώπη και επιλέχθηκε στον 1ο γύρο ήταν ο Γάλλος Εβάν Φουρνιέ, που θεωρείται καλός περιφερειακός σκόρερ όμως στις δηλώσεις του τον ρωτούσαν για τις…πρόσφατες εκλογές στην πατρίδα του! Στον 2ο γύρο, πάντως, εκτός του Κώστα Παπανικολάου, επιλέχθηκαν άλλοι 7 ξένοι, εκ των οποίων οι 3 Τούρκοι!

ΙΝΤΙΑΝΑ: Το φετινό ντραφτ θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Ωστόσο, ακόμη και από το Νο26 (αν και παίκτες όπως οι Πέρι Τζόουνς, Μαρκί Τιγκ “έπεσαν” χαμηλότερα), οι Πέισερς επέλεξαν τον σέντερ του Ντιούκ, Μάιλς Πλάμλι, που απλώς έκανε την “βρώμικη” δουλειά και τα σκριν στους Όστιν Ρίβερς και Σεθ Κάρι στους “Blue Devils”. Σαφώς και το ίδιο θα του ανατεθεί και στο ΝΒΑ, όμως υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για το αν το καταφέρει…