Ο τίτλος θα μπορούσε να μοιάζει με την -παραλίγο- «συνταγή» της επιτυχίας για τους Θάντερ. Αλλά, πλέον, κατέληξε να είναι το «αντίδοτο» των Ουόριορς και μία τρόπον τινά… απαγόρευση των πρωταθλητών στους αντιπάλους τους στους Δυτικούς Τελικούς, η οποία αποδείχθηκε καθοριστική. Δίοτι η Οκλαχόμα Σίτι εμφάνισε στο παρκέ αξιοθαύμαστη κίνηση της μπάλας στα 43 πρώτα λεπτά του 6ου αγώνα, αλλά «θόλωσε» το τέλος, ενώ στο «Game 7» το κατάφερε για ένα ημίχρονο. Το Γκόλντεν Στέιτ επιβλήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (31/5) και προκρίθηκε στους Τελικούς για 2η συνεχόμενη σεζόν (όπως και το 1947 και 1948 ως Φιλαδέλφεια Ουόριορς, στο ΒΑΑ, προπομπό του ΝΒΑ) και έγινε η 10η ομάδα στην ιστορία των πλέι-οφς που «γυρίζει» από το 1-3 και προκρίνεται (συν τους περσινούς Ρόκετς επί των Κλίπερς)! Η αναφορά στα… μη κατορθώματα των Θάντερ δεν επιβεβαιώνει τον Κέβιν Ντουράντ, που μετά το 3-3 είχε επισημάνει ότι «εμείς χάσαμε το ματς, γιατί μας ξέφυγε». Ούτε σημαίνει ότι η Οκλαχόμα Σίτι έχασε τη σειρά. Αντίθετα, την κέρδισε δικαιότατα η ομάδα του κόουτς Στιβ Κερ, γιατί κατάφερε να περιορίσει την ball movement των Θάντερ και να βρει λύσεις πίσω από την αγαπημένη για τους παίκτες της γραμμή των 7,25μ..

Μετά τον 6ο αγώνα, ο παλαίμαχος σταρ και νυν σχολιαστής, Τσαρλς Μπάρκλεϊ, διαπίστωσε ότι «οι Θάντερ ηττήθηκαν στο φινάλε γιατί το γύρισαν στους “ηρωισμούς” των Ντουράντ και Ουέστμπρουκ», οι οποίοι είχαν 6 λάθη στα τελευταία 3-4 λεπτά… Στο πρώτο ημίχρονο του 7ου ματς, οι φιλοξενούμενοι ήταν εξαιρετικοί στην κυκλοφορία της μπάλας και παρότι έχασαν γρήγορα το +13 (με 35-22 στο 17΄, το οποίο έγινε 33-37 σε 1,5 λεπτό), προηγήθηκαν 48-42 στην ανάπαυλα χάρη στα 10 επιθετικά ριμπάουντ και τους 8π. του Ενές Καντερ! Μέχρι εκεί, όμως… Στην 3η περίοδο οι παίκτες του κόουτς Μπίλι Ντόνοβαν, που έδειχναν για 24΄ (πιο) ψύχραιμοι παρά τις δύο διαδοχικές ήττες, άρχισαν την μεταξύ τους γκρίνια. Οι Ουόριορς πέτυχαν επιμέρους 29-12 στο3ο δωδεκάλεπτο, στην κορυφαία αμυντική επίδοση της ιστορίας τους στα πλέι-οφς από την εφαρμογή του χρόνου επίθεσης των 24΄΄, αφού όχι μόνο βρήκαν οι ίδιοι βοήθεια από τον πάγκο (Λίβινγκστον 5 σερί πόντοι και 7π. από Μπαρμπόσα, Βαρεζάο, Μπαρνς) αλλά «ανακάτεψαν» τους αντιπάλους τους. Την στιγμή που οι γηπεδούχοι ολοκλήρωναν το επιμέρους 15-2 με 5 τρίποντα(!), για το 57-54 στο 30΄, παρά το 4ο φάουλ του Ντρέιμοντ Γκριν, οι Θάντερ άρχισαν να δείχνουν ο ένας τον άλλον και να φωνάζουν μεταξύ τους! Τόσο για τις αποτυχημένες αλλαγές στα μαρκαρίσματα όσο και για τις κακές επιλογές στην επίθεση.

Η Οκλαχόμα Σίτι αντέδρασε αργά, μειώνοντας το 90-79 του 44΄ σε 90-86 με 7 σερί πόντους του Ντουράντ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ενώ πριν το τρίποντο του Ιμπάκα για το 73-69 στο 39΄, οι Θάντερ μέτρησαν 14 διαδοχικά άστοχα τρίποντα… Στην 4η περίοδο, οι Κάρι, Τόμπσον και Γκριν σκόραραν και τους 25π. της ομάδας τους, με τους δύο πρώτους να συνεχίζουν τα ομαδικά και ατομικά ρεκόρ τους. Το Γκόλντεν Στέιτ ολοκλήρωσε τους Δυτικούς Τελικούς με 90 εύστοχα τρίποντα (17/37 στο Game 7), καλύτερη επίδοση στην ιστορία των πλέι-οφς σε σειρά 7 αγώνων, ενώ ο Κάρι (7/12) είχε 32 κόντρα στην Οκλαχόμα Σίτι και κατέρριψε το ρεκόρ της Λίγκας που είχε με 31 μερικά… λεπτά νωρίτερα ο Κλέι Τόμπσον (6/11 στον 7ο αγώνα)!!! Οι πρωταθλητές έφτασαν σε ρεκόρ 12-0 την τελευταία διετία στην ποστ-σίζον όταν ο Κάρι σκοράρει 30+π., αφού συνέχισαν να βρίσκουν λύσεις στο small-ball και δεν έχασαν την περίφημη χαρά τους παιχνιδιού τους. Ακόμη και όταν το σουτ δεν πήγαινε όπως το ήθελαν. Ο Τόμπσον, μετά τα 11/18τριπ. στο 6ο παιχνίδι, άρχισε το ματς με 0/7 σουτ, αλλά είχε 3/3τριπ. σερί για το 33-37 στην 2η περίοδο, λίγο μετά τα συνολικά 1/9τριπ. με τα οποία η ομάδα του άρχισε το 2ο δωδεκαλεπτο και βρέθηκε προσωρινά πίσω στο σκορ…

Οι Ουόριορς έγιναν η 3η ομάδα που «επιστρέφει» από το 1-3 σε τελικούς Περιφέρειας, μετά τους Μπούλετς επί των Σπερς το 1979 και τους Σέλτικς επί των Σίξερς το 1981! Αλλά και η επίσης οι 3οι πρωταθλητές που το καταφέρνουν την επόμενη σεζόν του θριάμβου τους, μετά τους Μπούλετς του 1979 και τους Ρόκετς (επί των Σανς) του 1995. Για να γίνει αυτό, ο κόουτς Στιβ Κερ δεν περίμενε απλώς το «καυτό» χέρι των «Splash Brothers». Ο κορυφαίος τεχνικός της σεζόν χρησιμοποίησε τον εξαιρετικό στα 2 τελευταία παιχνίδια Αντρέ Ιγκουοντάλα στην βασική 5αδα, με τον MVP των περσινών Τελικών να μετρά μόλις μία παρουσία στο βασικό σχήμα στην ρέγκιουλαρ-σίζον. Ο «Iggy», πρόσφερε καλύτερη πάσα από τον Χάρισον Μπαρνς που έμεινε στον πάγκο και, κυρίως, καλύτερη άμυνα στον Ντουράντ. Ο τελευταίος, είχε μεν 7/11 από τα 10/19 σουτ του (27π.) απέναντι στον Ιγκουοντάλα, αλλά δεν είναι αυτή όλη η «μαθηματική» αλήθεια. Ο φόργουορντ των Ουόριορς μάρκαρε τον «KD» στο φινάλε 69 κατοχών της «OKC», κάτι που απλά «μεταφράζεται» στο ότι ο MVP του 2014 κατάφερε να σουτάρει μπροστά στον αντίπαλο του στο 16% των επιθέσεων! Μάλιστα, είχε μόλις 4/4βολ., αφού οι γηπεδούχοι τον κράτησαν μακριά από την γραμμή, αν και στους 6 πρώτους αγώνες είχε 52/57 (μ.ό. 8,7/9,5)… Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ, κόντρα κατά κύριο λόγο στον Κλέι Τόμπσον, ήταν άστοχος (7/21 σουτ) και οι 13 ασίστ του δεν έφταναν και οι Θάντερ έδωσαν τέλος σε 42 περιπτώσεις που σε τελικούς Περιφέρειας ή Τελικούς, προκρίνεται η ομάδα με το προβάδισμα 3-1. Και πλέον δεν αποκλείεται να βιώσουν κι ένα ντόμινο εξελίξεων, αφού ο Ντουράντ είναι ελεύθερος την 1η Ιουλίου. Ο ίδιος επισήμανε ότι «ακόμη δεν έχω σκεφτεί τίποτα» και ο τζένεραλ μάνατζερ Σαμ Πρέστι θα πρέπει να τον δελεάσει και με υποψήφιες ανταλλαγές για ενίσχυση του ρόστερ. Αφού ο κόουτς Ντόνοβαν επέλεξε rotation 8 παικτών στο 7ο ματς, λαμβάνοντας μόλις 13π. από τον πάγκο (Καντέρ 8 και Ουέιτερς 5) και εκτός του Ιμπάκα (16π.), ενώ οι Άνταμς (9π.) και Ρόμπερσον (4π.) έμειναν «στα ρηχά» στην επίθεση.

Οι Ουόριορς, από την άλλη, έπαιξαν καταπληκτική άμυνα για 2ο σερί ματς και έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις. Τόσο στο… γέλιο του Ουέστμπρουκ, όταν είχαν ρωτήσει μετά το 5ο παιχνίδι τον Ντουράντ αν ο Κάρι είναι καλός αμυντικός όσο και στις τακτικές του Μπίλι Ντόνοβαν. Πριν το «Game 7» της Δευτέρας, ο τεχνικός των Θάντερ είχε επιλέξει να μην στέλνει ψηλά στη ρακέτα τον εκάστοτε ψηλό του, «θωρακίζοντας» τη ρακέτα με τους Άνταμς και Καντέρ και λιγότερο με τον Ιμπάκα. Μονάχα που στο 3ο «match-ball» της ομάδας του, το Γκόλντεν Στέιτ κατόρθωσε να τραβήξει μακριά τον Άνταμς και να… μην αστοχήσει απέναντί του. Οι Κάρι και Τόμπσον είχαν μαζί 23π. και 8/22 σουτ εναντίον του Νεοζηλανδού σέντερ στα πρώτα 6 παιχνίδια. Στον 7ο αγώνα, όμως, σκόραραν σε κάθε αλλαγή μαρκαρίσματος στα σκριν και οι δύο σουτέρ των Ουόριορς είχαν 23π. και 8/8 σουτ κόντρα στον Άνταμς, εκ των οποίων τα 6/6τριπ. (φωτό κάτω στο Gallery, από το ESPN)!!! Ο MVP Στεφ Κάρι επιβεβαίωσε τον τίτλο του όχι μόνο με τους 36π.. Αλλά και με τις 8 ασίστ και τα 5ριμπ. και την ηρεμία των υπολοίπων όταν είχε τη μπάλα στα χέρια του. Καθώς αγωνίστηκε 40:24 και σε αυτό το διάστημα οι πρωταθλητές είχαν +18π., σούταραν με 46% και είχαν 7 λάθη. Με τον Κάρι στον πάγκο, όμως, σούταραν 2/13, είχαν 4 λάθη και -10 στο σκορ.

Κάπως έτσι οι ομάδες με MVP της σεζόν στο ρόστερ τους έφτασαν τις 18 συνεχόμενες νίκες σε 7α ματς και είναι συνολικά 27-5 σε παρόμοιες καταστάσεις. Η ομάδα του πολυτιμότερου παίκτη της σεζόν έχει 25 διαδοχικές εντός έδρας νίκες σε «Game 7» και τελευταία ήττα ήταν αυτή των Σίξερς του Τζούλιους Έρβινγκ, το 1981 από την Βοστόνη. Οι Ουόριορς έχουν πια την ευκαιρία να υπερασπιστούν τον τίτλο τους κόντρα στον περσινό αντίπαλό τους στους Τελικούς. Με πρώτο ματς κόντρα στο Κλίβελαντ τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ο Κάρι «έστειλε σπίτι» τους Ντουράντ και Ουέστμπρουκ, με τον δεύτερο να αμφισβητεί τις αμυντικές του ικανότητες, και ετοιμάζεται για τον ΛεΜπρον Τζέιμς, που ουσιαστικά αμφισβήτησε τον τίτλο του MVP του γκαρντ των Ουόριορς… Οι Καβς έχουν στο παρκέ τον Κέβιν Λαβ (τραυματίστηκε πέρσι στον 1ο γύρο) και τον Κάιρι Ίρβινγκ (έμεινε εκτός μετά τον 1ο Τελικό), νέο κόουτς (Τάιρον Λου) και τον νεοφερμένο Τσάνινγκ Φράι, που έχει το καλύτερο ποσοστό τριπόντων στα πλέι-οφς (58%) για παίκτη με 20+ προσπάθειες! Στην κανονική περίοδο, το Γκόλντεν Στέιτ νίκησε 89-83 στην έδρα του τα Χριστούγεννα και διέλυσε τους Καβαλίερς στο Οχάιο στις 18 Ιανουαρίου, με 132-98! Και οι δύο ήττες των περσινών φιναλίστ ήταν με τον πρώην κόουτς τους, Ντέιβιντ Μπλατ