Η ανυπομονησία των θαυμαστών του ΝΒΑ για το ξεκίνημα της νέας σεζόν, μετά την 4μηνη αποχή της offseason, δεν καλύφθηκε δα με την πρώτη εβδομάδα της κανονικής περιόδου. Ωστόσο, το θέαμα, οι ανατροπές και οι προσδοκίες για τη συνέχεια, θαρρεί κανείς πως ήταν τόσες όσες… ολόκληρης της σεζόν! Μόλις 7 ημέρες μετά το πρώτο τζαμπ-μπολ της 27ης Οκτωβρίου, η Λίγκα πρόσφερε τόσα πολλά που ήταν απρόσμενα δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς όσα παρατηρήσαμε, αλλά και όσα… δεν είδαμε από την αφετηρία των 30 ομάδων του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετμπολ του κόσμου.

Το «πατημένο γκάζι» των πρωταθλητών Ουόριορς προφανώς και το περίμεναν οι φαν τους. Όμως η παρέα του Στεφ Κάρι συνεχίζει με κάτι παραπάνω από κεκτημένη ταχύτητα από τον προ μηνών τίτλο τους. Το Γκόλντεν Στέιτ δεν περηφανεύεται τόσο για το 4-0 στην έναρξη όσο για το ότι σε αυτό το διάστημα υπέταξε 3 ομάδες (Πέλικανς δις, Γκρίζλις με… 50π. διαφορά και Ρόκετς) τις οποίες αντιμετώπισε στα περσινά πλέι-οφς! Με τον Κάρι να έχει 40π. στην αυλαία με τη Νέα Ορλεάνη και… άλλους 53π. πάλι με τους Πέλικανς!!! Κάτι που έχει αναγάγει σε «μην το χάσετε» ματς το παιχνίδι με τους επίσης αήττητους Κλίπερς, στις 5:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης (5/11). Άλλωστε, οι δύο αντίπαλοι έχουν βεντέτα εδώ και χρόνια και αν και νωρίς, θέλουν να (απο)δείξουν πολλά στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Πρώτο βιολί όχι μόνο του Γκόλντεν Στέιτ αλλά και του ΝΒΑ είναι φυσικά ο περσινός MVP, Στεφ Κάρι. Ο σταρ των πρωταθλητών είναι ήδη κορυφαίος σκόρερ της σεζόν με 37π. μ.ο., έχοντας σκοράρει 148π. στα τέσσερα πρώτα ματς, κάτι που είχε να συμβεί από το 1991 και τον… Μάικλ Τζόρνταν (είχε τότε 156π.)! Μάλιστα, το έχει καταφέρει με μ.ο. μόλις 31,4′ συμμετοχής, ενώ ο «MJ» το είχε σημειώσει με… 33′ περισσότερα. Οι Ουόριορς, πλην της απουσίας του Λι είναι η ίδια ομάδα με πέρσι και ήδη ο Χάρισον Μπαρνς θέλει να γίνει ο… περσινός Ντρέιμοντ Γκριν, έχοντας ένα εντυπωσιακό highlight με το κάρφωμα μπροστά στον Ντουάιτ Χάουαρντ των Ρόκετς.

Το Χιούστον, από την άλλη, μέχρι τη νίκη επί της Οκλαχόμα Σίτι, έμοιαζε με την απογοήτευση της πρώτης εβδομάδας, λόγω του 0-3 και των… 3/32τριπ. του Τζέιμς Χάρντεν. Μάλιστα, οι περσινοί φιναλίστ της Δύσης ηττήθηκαν με +20π. διαφορά και στα 3 ματς και παρά τις απουσίες στη ρακέτα (Χάουαρντ κατά περίσταση και Τζόουνς) δεν ψάχνουν δικαιολογίες, αλλά λύσεις. Καμία βαθμολογική σχέση με πέρσι δεν έχουν και οι Πέλικανς, που μετρούν 0-4, ενώ οι Γκρίζλις, μέτρησαν δύο συντριβές από Ουόριορς με 50π.(!) και από Καβς με 30π. και βρίσκουν ρυθμό με το 3-2 και «ψάχνονται» για τον Τσάλμερς των Χιτ.

Αντίθετα, καλύτερα άρχισαν στη Δύση οι Θάντερ, που έχουν υγιείς τους Ντουράντ-Ουέστμπρουκ και τους είδαν να σκοράρουν μαζί… 91π. στη νίκη στο Ορλάντο, σε ματς με απίστευτα buzzer-beaters και παράταση!!! Οι Σπερς έχουν καλό ρυθμό και τον νεοφερμένο ΛαΜάρκους Όλντριτζ να προσαρμόζεται μετά τα δύο πρώτα ματς. Πάντως, νέος ηγέτης του Σαν Αντόνιο φαίνεται πως είναι ο Κουάι Λέοναρντ, με τον 39χρονο Τιμ Ντάνκαν να παραδέχεται πως… ψάχνει τον ρόλο του και τον 38χρονο Μανού Τζινόμπιλι να δείχνει και να δηλώνει ακούραστος! Το Πόρτλαντ (2-2) προσπαθεί να συνηθίσει την απουσία του Όλντριτζ, όμως ο Λίλαρντ φαίνεται πως βρήκε νέο συμπαραστάτη, με τον Σι-Τζέι ΜακΚόλουμ να γίνεται επίκεντρο και να πετυχαίνει 37π. κόντρα στη Νέα Ορλεάνη!

Σε καλή κατάσταση δείχνει και η Μινεσότα. Οι Γουλβς δεν έχουν ξεπεράσει ακόμη τον θάνατο του προέδρου και προπονητή τους, Φιλ Σόντερς, αλλά μετρούν ρεκόρ 2-1 και έχουν προσφέρει και δύο ατομικά highlight. Ο Ρίκι Ρούμπιο είχε 28π.-14ασ. στη νικηφόρα πρεμιέρα με τους Λέικερς (και είναι κορυφαίος πασέρ με 10,3ασ.) και ο ρούκι Καρλ-Άντονι Τάουνς σημείωσε 28π.-14ριμπ. στην επικράτηση επί των Νάγκετς. Ο Τάουνς, Νο1 στο φετινό ντραφτ, κατέγραψε μ.ο. 17,7π.-10,3ριμπ.-2,7 τάπες στα τρία πρώτα παιχνίδια του ως επαγγελματίας, κάτι που είχε να πετύχει πρωτοεμφανιζόμενος από τον… Σακίλ Ο’Νιλ!

Στην Ανατολή, η μεγάλη απογοήτευση είναι οι Νετς του 0-4, αφού οι Σίξερς μάλλον δεν περίμεναν κάτι περισσότερο από το 0-3. Οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχουν μεν 1-3, όμως ο «Giannis» είναι εξαιρετικός με μ.ο. 22,7π.-8,7ριμπ. σε 36,7′(!) και επιστρέφει αυτές τις μέρες και ο Τζάμπαρι Πάρκερ, Νο2 του περσινού ντραφτ που έχασε μεγάλο μέρος της ρούκι σεζόν του λόγω τραυματισμού. Απρόσμενο 1-3 για την Ιντιάνα, η οποία όμως θα διεκδικήσει τα πλέι-οφς, ενώ σε ανοδική πορεία είναι το Μαϊάμι, με την επιστροφή του Κρις Μπος αλλά κυρίως την «εκτόξευση» του Χασάν Ουάιτσαϊντ, που είχε 25π.-15ριμπ. στην ανατροπή των 20π. και τη νίκη επί του Χιούστον!

Το Κλίβελαντ (3-1) ήταν βέβαιο ότι θα θελήσει να ξεκινήσει δυναμικά (καθώς και ο Νικ Καλάθης το έχρισε φαβορί στη συνέντευξή του στο basketblog.gr), όμως η Ανατολή «ανήκει» για την ώρα σε 3 ομάδες. Αρχικά στο αήττητο για πρώτη φορά σε 4 πρώτα ματς Τορόντο, στην Ατλάντα (4-1) και στο Ντιτρόιτ του Αντρέ Ντράμοντ που έχει στην αφετηρία στατιστικά που παραπέμπουν σε… Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και Ουίλτ Τσάμπερλεϊν και μετρά μ.ο. 19,5ριμπ.! Η Νέα Υόρκη δείχνει πιο «φρέσκια» από πέρσι, με ρεκόρ 2-2 και δύο σπουδαίες νίκες επί Μιλγουόκι και Ουάσινγκτον, με τον Καρμέλο Άντονι να σκοράρει 37π. στο δεύτερο παιχνίδι. Και η ρέγκιουλαρ-σίζον μόλις άρχισε…