Είκοσι χρόνια μετά την επιλογή του Άλεν Άιβερσον στο Νο1 του ντραφτ και έπειτα από μία διετία με… 13(!) επιλογές, οι Σίξερς ήταν οι μεγάλοι νικητές της λοταρίας του ντραφτ του 2016, που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης (18/5). Αλλά δεν ήταν οι μόνοι. Η ομάδα της Φιλαδέλφειας θα επιλέξει πρώτη στις 23 Ιουνίου και θα έχει την ευκαιρία και την ευχέρεια να διαλέξει ανάμεσα στους Μπεν Σίμονς (LSU) και Μπράντον Ίνγκραμ (Ντιούκ), που φέρονται ως επικρατέστεροι για το Νο1 ή το Νο2. Νικητές, όμως, ήταν και άλλοι… Αρχικά οι Λέικερς, οι οποίοι κατάφεραν να διασφαλίσουν την επιλογή τους στο Νο2, αφού αν η λοταρία τους έφερνε κάτω από το Νο3, το πικ τους θα πήγαινε αυτόματα στους Σίξερς, από συμφωνία ανταλλαγής του 2012 για τον Στιβ Νας. Η ομάδα του Λ.Α. θα περιμένει την Φιλαδέλφεια ώστε να δει ποιος από τους Σίμονς ή Ίνγκραμ θα μείνει διαθέσιμος. Ο πρώτος έχει εκφράσει την επιθυμία να γίνει μέλος των «Λιμναίων», οι οποίοι δεν αποκλείεται είτε να κάνουν κάποια έκπληξη -πέρσι άφησαν τον Τζαλίλ Οκαφόρ για τον Ντι’Άντζελο Ράσελ, πάλι στο Νο2– είτε να ανταλλάξουν την επιλογή τους. Άλλωστε, ο τζένεραλ μάνατζερ, Μιτς Κάπτσακ, παραδέχθηκε πως «φέτος έχουμε περισσότερα πράγματα να ”πουλήσουμε”», ενώ υπάρχει και η φήμη για ανταλλαγή του Πολ Τζορτζ από την Ιντιάνα.

Στους κερδισμένους ανήκουν φυσικά και οι Σέλτικς, οι οποίοι αν και προκρίθηκαν στα πλέι-οφς, ήταν στην λοταρία αντί των Νετς, από παλαιότερη μεταξύ τους συμφωνία! Το Νο3 είναι σαφώς και πολυτέλεια για μία ομάδα επιπέδου πλέι-οφς και ή θα δυναμώσει κι άλλο το καλό ρόστερ και σύνολο του κόουτς Μπραντ Στίβενς ή θα είναι «όπλο» για την ανταλλαγή ενός σταρ, όπως ο Τζίμι Μπάτλερ (Μπουλς), ΝτεΜάρκους Κάζινς (Κινγκς) ή ο Κέβιν Λαβ (Καβς). «Νίκη» και για Σακραμέντο και Φοίνιξ, αφού η τύχη τους χαμογέλασε… Οι Κινγκς κράτησαν την επιλογή τους στο Νο8, αφού αν έπεφτε κάτω από το Νο10 θα την παραχωρούσαν στο Σικάγο. Και οι Σανς θα διαλέξουν στο Νο4 και στο Νο13, αφού κέρδισαν την πρώτη επιλογή από την Ουάσινγκτον, για την πρόσφατη παραχώρηση του Μαρκίφ Μόρις. Οι Ουίζαρντς ήταν στην ίδια μοίρα με τους Λέικερς και θα διατηρούσαν το δικαίωμά τους, μόνο αν η λοταρία τους έστελνε μεταξύ Νο1-Νο3… Νικητές εν μέρει και οι Γουλβς, που παρότι είχαν 8.8% πιθανότητες για το Νο1, θα έχουν την ευκαιρία με το Νο5 να προσθέσουν κι άλλοι ταλέντο πλάι στον ρούκι της σεζόν, Καρλ-Άντονι Τάουνς και τον Άντριου Ουίγκινς. Ή ακόμη και να το χρησιμοποιήσουν (ενδεχομένως μαζί τον Ρίκι Ρούμπιο) για κάποια ανταλλαγή.

Αντίθετα, οι Πέλικανς, από το Νο6, περίμεναν κάτι παραπάνω, ώστε να δώσουν βοήθεια στον Άντονι Ντέιβις και είναι από τους (λίγο) χαμένους της λοταρίας. Ήττα και για το Μπρούκλιν, που και εκτός πλέι-οφς έμεινε και μπαίνει σε νέα «σελίδα», αλλά χωρίς «φρέσκο» ταλέντο. Οι Νετς παραχώρησαν την επιλογή τους στην Βοστόνη και μάλιστα δεν είχαν ούτε για τυπικούς λόγους στην διαδικασία. Η απογοήτευση έφτασε και λίγα χιλιόμετρα μακριά, στη Νέα Υόρκη. Οι Νικς έχασαν κάθε δικαίωμα επιλογής λόγω των παλαιότερων ανταλλαγών των Καρμέλο Άντονι και Αντρέα Μπαρνιάνι και είδαν τους Ντένβερ Νάγκετς και Τορόντο Ράπτορς να καταλήγουν στο Νο7 και το Νο9 αντίστοιχα… Και αν οι «Melo» είναι ο ηγέτης της ομάδας, η απόκτηση του Μπαρνιάνι αποδείχθηκε απλή αποτυχία. Ο Ιταλός, Νο1 στο ντραφτ του 2006, αγωνίστηκε σε 71 ματς με τη Νέα Υόρκη, με ρεκόρ 20-51 και μετά τη συμφωνία, οι Νικς έμειναν για 3η σερί σεζόν εκτός πλέι-οφς ενώ οι Καναδοί βρέθηκαν τρις στην ποστ-σίζον και φέτος έφτασαν για πρώτη φορά σε τελικούς Περιφέρειας! Κοινός παρονομαστής των δύο ανταλλαγών ο GM Μασάι Ουζίρι, πρώην του Ντένβερ και νυν του Τορόντο, που μάλλον… «έκλεψε» δις τους Νικς!