Τα αγωνιστικά χαμόγελα στην «purple-n-gold» πλευρά του μπασκετικού Λ.Α. δεν είναι πολλά εδώ και 3-4 χρόνια. Σε αντίθεση με τα οικονομικά, καθώς αν και οι Λέικερς διάγουν τις τρεις και κάτι χειρότερες σεζόν της ιστορίας τους (ρεκόρ 84-160 από το 2013 κι έπειτα), παραμένουν η δεύτερη σε αξία ομάδα του ΝΒΑ, με 3δισ.δολ. και πίσω μόνο από τους Νικς (3,3δισ.). Εδώ και μερικές ώρες, ωστόσο, φαίνεται ότι ο Τύπος της Καλιφόρνια βρήκαν ένα λόγο να… «σκάσουν» μία αισιόδοξη έκφραση στα πρόσωπά τους. Ο λόγος ακούει στο όνομα Μάτζικ Τζόνσον, ο οποίος την Τρίτη (21/2) φόρεσε το φημισμένο χαμόγελό του, ένα καλοσιδερωμένο κοστούμι και έγινε αίφνης ο άνθρωπος που καλείται να φέρει τους «Λιμναίους» σε τροχιά κορυφής. Η πρόεδρος Τζίνι Μπας, κόρη του αείμνηστου και θρυλικού ιδιοκτήτη, Τζέρι Μπας, αποφάσισε να… απολύσει τον αδερφό της, Τζιμ και τον πρώην πια τζένεραλ μάνατζερ, Μιτς Κάπτσακ, δίνοντας τα κλειδιά της ομάδας και τον ρόλο του προέδρου μπασκετικών επιχειρήσεων στον Τζόνσον. Η κα Μπας, πάντως, ξεκαθάρισε ότι «δεν αναπολούμε τις εποχές του Showtime με τον Μάτζικ στο ”τιμόνι”. Απλώς θέλουμε να κοιτάξουμε το μέλλον και να δημιουργήσουμε στον κόουτς Λουκ Ουόλτον την ομάδα που θέλει για το μπάσκετμπολ που πρεσβεύει. Το Showtime δεν μπορείς να το επαναφέρει κανείς γιατί ήταν μία μοναδική περίοδος στην ιστορία της ομάδας».

Η Τζίνι Μπας παραδέχθηκε πως «ήταν δύσκολη απόφαση να απομακρύνω τον αδερφό του, όμως ίσως να καθυστέρησα πολύ και απολογούμαι για αυτό στους οπαδούς», ποντάροντας σε «φρέσκες» ιδέες από τον Τζόνσον. Ο Μάτζικ, πέντε φορές πρωταθλητής ως παίκτης με τους Λέικερς, φέρεται να έχει προτείνει ήδη στον Κόμπι Μπράιαντ ρόλο συμβούλου παικτών. Ενώ θα αναφέρεται μόνο στην Μπας και θα έχει ως «δεξί χέρι» τον γνωστό ατζέντη -μεταξύ άλλων του Κόμπι και των Τζέιμς Χάρντεν, Κρις Μπος, Αντρέ Ιγκουοντάλα, Έιβερι Μπράντλεϊ, Ντιόν Ουέιτερς, Μπάντι Χιλντ- Ρομπ Πέλινκα, που θα αναλάβει νέος τζένεραλ μάνατζερ, καθώς ο διακαής πόθος της ομάδας του Λ.Α, Μπομπ Μάιερς, αναμένεται να ανανεώσει με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Στις πρώτες δηλώσεις του, ο Μάτζικ Τζόνσον τόνισε ότι «είμαι άνθρωπος που ρισκάρει», εξήγησε πως «αν η κατάσταση ήταν καλή δεν θα ήμουν εδώ» και προέβλεψε ότι «και θα είμαι εδώ για πολύ καιρό και θα καταφέρω να ανατρέψω τα δεδομένα της ομάδας μας». Σύμφωνα με τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα, η αιτία που η κα Μπας αποφάσισε να αποδεσμεύσει τον αδερφό της και τον Κάπτσακ ήταν η απροθυμία τους να αποκτήσουν μέσω ανταλλαγής τον ΝτεΜάρκους Κάζινς, λίγες ώρες πριν οι Σακραμέντο Κινγκς τον παραχωρήσουν τελικά στη Νέα Ορλεάνη

Η πρώτη κίνηση του Μάτζικ Τζόνσον ήταν η ανταλλαγή του Λου Ουίλιαμς στους Χιούστον Ρόκετς, λαμβάνοντας από τους Τεξανούς τον ρολίστα Κόρεϊ Μπρούερ και ένα ντραφτ-πικ πρώτου γύρου του 2017. Οι Λέικερς επιθυμούσαν επιλογή πρώτου γύρου, καθώς αν η δική τους επιλογή δεν βρεθεί στις θέσεις 1-3 από την λοταρία, θα καταλήξει στους Σίξερς, οι οποίοι έχουν κερδίσει το πικ από παλαιότερη συμφωνία με τους Σανς, αφού το είχαν παραχωρήσει από το 2012 οι «Λιμναίοι», για την απόκτηση του Στιβ Νας. Αυτό που επίσης θέλει η διοίκηση της ομάδας του Λ.Α. είναι να δοθεί χρόνος προσαρμογής στον Πέλινκα, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Μπας και Τζόνσον εκτίμησαν τόσο τους χειρισμούς τους ως ατζέντης του Μπράιαντ όσο και το μπασκετικό παρελθόν του, καθώς -όπως και ο Μπομπ Μάιερς, πρωταθλητής NCAA το 1995 με το UCLA– έχει φορέσει τη φανέλα του πανεπιστήμιου του Μίσιγκαν, κατακτώντας τον τίτλο του 1989 και παίζοντας και στα φάιναλ-φορ του 1992 και 1993. Στην Καλιφόρνια έχουν λόγους να περιμένουν πολλά, αφού τόσο ο Μπομπ Μάιερς όσο και ο Αρν Τέλεμ, μέντοράς του, υπήρξαν διακεκριμένοι μάνατζερ παικτών αλλά διέπρεψαν και σαν παράγοντας, με τον Τέλεμ να εργάζεται στους Ντιτρόιτ Πίστονς… Στόχος των Τζόνσον-Πέλινκα είναι, αν προκύψει άμεσα, η απόκτηση ενός mega-star, με φήμες των τελευταίων ωρών για τον Πολ Τζορτζ της Ιντιάνα! Το κυριότερο, όμως, ωστόσο, μοιάζει η στήριξη του κόουτς Ουόλτον, που είναι θαυμαστής των… Σέλτικς τόσο γιατί έζησε στην Βοστόνη όταν ο πατέρας του, Μπιλ, αγωνιζόταν εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ’80 όσο και διότι εκτιμά τον τρόπο που «χτίστηκαν» μεθοδικά οι φετινοί Σέλτικς.

Την ίδια στιγμή, τους Λέικερς και την απώλεια του ΝτεΜάρκους Κάζινς συνδέει και το «χτίσιμο» των Σίξερς. Διότι εκτός από την επιλογή πρώτου γύρου των Λέικερς, αν καταλήξει από το Νο4 και κάτω, η Φιλαδέλφεια θα έχει ευκαιρία για περισσότερο ταλέντο στο επερχόμενο ντραφτ και χάρη στον… Κάζινς. Ο πρώην GM των Σίξερς, Σαμ Χίνκι, αν και απολύθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ίσως έχει αφήσει ένα «δώρο» στην «πόλη της αδερφικής αγάπης», που έχει σχέση με την προ ημερών απόκτηση του Κάζινς από τους Πέλικανς. Με την παραχώρηση του, οι Κινγκς είναι για την ώρα μία μετριότατη ομάδα η οποία δεν αποκλείεται να βρεθούν στις θέσεις 12-15 της Δύσης. Οι Σίξερς χαμογελούν για αυτή την πιθανότητα, αφού έχουν δικαίωμα και ευχέρεια να ανταλλάξουν πικ πρώτου γύρου με το Σακραμέντο, χάρη σε μία συμφωνία του Χίνκι από το 2015. Τότε, με τους Κινγκς να αποκτούν τους Ραζόν Ρόντο και Μάρκο Μπελινέλι, οι «βασιλιάδες» παραχώρησαν στην Φιλαδέλφεια τους Νικ Στάουσκας, Καλρ Λάντρι, Τζέισον Τόμπσον, ένα «απροστάτευτο» πικ πρώτου γύρου για το 2019 και το δικαίωμα ανταλλαγής των επιλογών ως το Νο30 για το 2016 ή 2017. Οι Σίξερς δεν ενεργοποίησαν την αλλαγή πέρσι, καθώς κέρδισαν από την λοταρία το Νο1 και τον Μπεν Σίμονς και μπορούν να το πράξουν φέτος. Με απλά λόγια, αν οι Κινγκς «κατρακυλήσουν» στην βαθμολογία της Δύσης, ίσως δώσουν στην Φιλαδέλφεια ένα υψηλό πικ για να συνεχίσει την περίφημη «Process».