Το εντυπωσιακό με το ΝΒΑ -εκτός από το θέαμά του-, και κάτι που επιβεβαιώνει την φιλοσοφία Think-Big των Αμερικανών για τη ζωή και τα σπορ τους, είναι ότι συχνά η χρονολογική σειρά των γεγονότων «χάνει» από την σπουδαιότητά τους. Ή και το αντίστροφο… Πώς αλλιώς να αποτυπώσει κάποιος την (αναγκαία;) προσπάθεια να αξιολογήσει το τι είναι πιο σημαντικό ενόψει της αποψινής πρεμιέρας της κανονικής περιόδου; Χρονολογικά ή όχι; Να αρχίσει από την αποχώρηση από την ενεργό δράση των θρύλων πια Κόμπι Μπράιαντ, Τιμ Ντάνκαν και Κέβιν Γκαρνέτ; Να μιλήσει για τις γεμάτες «θόρυβο» μετακομίσεις των Κέβιν Ντουράντ, Ντουέιν Ουέιντ, Ντέρικ Ρόουζ και Αλ Χόρφορντ σε άλλες πολιτείες; Να επιχειρήσει ριψοκίνδυνες προβλέψεις; Να περιοριστεί ελαφρώς στην ελληνική γεύση και να αναφερθεί στο νέο συμβόλαιο των 100εκατ.δολ. του Γιάννη Αντετοκούνμπο με το Μιλγουόκι και στην επιλογή του Γιώργου Παπαγιάννη στο Νο13 του ντραφτ από το Σακραμέντο; Ή να… αφήσει τα πράγματα να κυλήσουν και να περιμένει τις απαντήσεις στο παρκέ;

Όπως και να έχει, οι Αμερικανοί λατρεύουν να κάνουν προβλέψεις με ερωτήσεις. Για παράδειγμα: «Θα νικήσει κανείς τον ΛεΜπρον και το Κλίβελαντ;». Ή κάτι σαν «θα ”δέσουν” στο Γκόλντεν Στέιτ οι Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον και Ντρέιμοντ Γκριν με τον Ντουράντ;». Και πολλές πολλές άλλες απορίες που θα λυθούν στην πορεία. Η ουσία είναι πως έπειτα από ένα «γεμάτο» καλοκαίρι και μία offseason που είχε μπόλικη ίντριγκα, αλλά και δράση με την Εθνική ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, η σεζόν αρχίζει. Τα ξημερώματα της Τετάρτης (26/10), στις 2:30, οι Καβαλίερς θα παραλάβουν τα δαχτυλίδια του πρωταθλητή πριν το τζαμπ-μπολ του αγώνα με τη Νέα Υόρκη, στην ανύψωση του πρώτου banner τίτλου στην οροφή της έδρας τους. Στις 5:00π.μ., οι φιλόδοξοι Μπλέιζερς και Τζαζ κοντράρονται στο Πόρτλαντ και στις 5:30π.μ. οι Ουόριορς υποδέχονται στο Γκόλντεν Στέιτ το Σαν Αντόνιο, στο πρώτο μεγάλο τεστ της σπουδαίας τετράδας που δημιούργησαν με την προσθήκη του «KD».

Το παρθενικό καλό νέο της χρονιάς, πάντως, έρχεται από τα γραφεία. Η Λίγκα, οι ιδιοκτήτες των ομάδων και η Ένωση Παικτών είναι κοντά σε συμφωνία για μία νέα σύμβαση εργασίας πριν την προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου για opt-out, κάτι που θα αποτρέψει πρόωρα το ενδεχόμενο ενός λοκ-άουτ (όπως το 2011, όταν οι αγώνες άρχισαν στις 25 Δεκεμβρίου) από την 1η Ιουλίου 2017. Τα χρήματα είναι πλέον πολλά -ενδεικτικό ότι ο Μάικ Κόνλεϊ υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο αξίας 153εκατ.δολ. με το Μέμφις και ρολίστες όπως ο Μοζγκόφ άλλα 64εκατ. με τους Λέικερς-, τα «χρυσά» τηλεοπτικά συμβόλαια «τρέχουν» και αθλητές και παράγοντες δεν θέλουν να χάνουν χρόνο και σεντ! Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Ένωση Παικτών ζητά και θα πετύχει αύξηση των ρούκι μισθών και των μίνιμουμ συμβολαίων για βετεράνους, αλλά και αλλαγές και ελαφρώς αυξημένες απολαβές στο NBDL. Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες ευελπιστούν ότι θα αποσυρθεί ο όρος περί «αμνηστίας», για την αποδέσμευση ενός συμβολαίου ετησίως, ώστε τα χρήματα να αφαιρούνται από το σάλαρι-καπ.

Αυτό που απασχολεί το κοινό, βεβαίως, είναι πρωτίστως η δράση. Με κυριότερο ερώτημα στην Ανατολή το αν θα εμφανιστεί ομάδα να αμφισβητήσει την κυριαρχία των Καβς. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς, με Μαϊάμι (2011-14) και Κλίβελαντ (2015-16) αγωνίζεται στους Τελικούς εδώ και 6 διαδοχικά χρόνια και στοχεύει σε ένα ακόμη «ταξίδι» εκεί. Οι Ράπτορς (ρεκόρ 56-26 πέρσι) δεν κατάφεραν να κοντράρουν πραγματικά τους Καβαλίερς στους Ανατολικούς τελικούς και ελπίζουν σε νέα καλή σεζόν, μετά την ανανέωση του ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν αντί 139εκατ.(!). Αν και εκείνοι που για την ώρα δείχνουν (πιο) έτοιμοι να κοιτάξουν στα μάτια τους πρωταθλητές είναι οι Σέλτικς. Η Βοστόνη του εξαιρετικού κόουτς Μπραντ Στίβενς απέκτησε τον Αλ Χόρφορντ, που άφησε την Ατλάντα, και προσπάθησε να «κλέψει» τον Ντουράντ. Η Ιντιάνα, με τις προσθήκες των Αλ Τζέφερσον, Τζεφ Τιγκ και Θάντεους Γιανγκ θέλει να κάνει «θόρυβο» στην Ανατολή, ενώ οι Χοκς, με την αντικατάσταση του Χόρφορντ από τον Ντουάιτ Χάουαρντ, θέλουν να μείνουν ψηλά.

Οι Νικς απέκτησαν τους Ντέρικ Ρόουζ και Τζοακίμ Νοά, ως βοήθεια στους Καρμέλο Άντονι και Κρίσταπς Πορζίνγκις, αλλά γνωρίζουν ότι έχουν δρόμο ως την πρώτη τριάδα της Περιφέρειας, ενώ ερωτηματικά παραμένουν σε Σικάγο, Μαϊάμι και Ουάσινγκτον. Οι Μπουλς απέκτησαν τους Ντουέιν Ουέιντ και Ραζόν Ρόντο, αλλά ψάχνουν «χημεία» με τον Τζίμι Μπάτλερ και έχασαν τους Νοά, Πάου Γκασόλ (ο 2ετής Μπόμπι Πόρτις θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες στη ρακέτα) και οι Χιτ έχασαν μπόλικη από τη δύναμή τους. Οι πρωταθλητές του 2012 και 2013 δεν έχουν πια τον Ουέιντ και παρά την ανανέωση του Χασάν Ουάιτσαϊντ, χάνουν και τον Κρις Μπος. Η διοίκηση δεν θέλει να ρισκάρει μετά τις δύο θρομβώσεις και αναμένεται να τον αποδεσμεύσει, παρά την επιθυμία του ίδιου να παίξει, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αν παραχωρηθεί και ο Ντράγκιτς, το Μαϊάμι θα επιλέξει… tanking, με στόχο ένα καλό ντραφτ-πικ το 2017 και μπόλικα χρήματα για την επόμενη free-agency.

Οι Ουίζαρντς καλούνται να λύσουν τις γκρίνιες Ουόλ-Μπιλ και οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχουν ήδη μία μεγάλη απώλεια. Καθώς είναι εκτός ο τραυματίας Κρις Μίντλτον, με τους νεοφερμένους Μπίσλεϊ και Σνελ να τον αντικαθιστούν. Ο «Αντέτο», πάντως, έλαβε ως «παράσημο» την ανάδειξη του σε κορυφαίο ξένο του ΝΒΑ από τους τζένεραλ μάνατζερ! Οι Πίστονς δεν υπολογίζουν για τον πρώτο μήνα τον Ρέτζι Τζάκσον, οι Νετς απέκτησαν τον Τζέρεμι Λιν, όμως δύσκολα θα αποφύγουν τις δύο τελευταίες θέσεις της Ανατολής και οι Μάτζικ έχουν νέο πρόσωπο. Ο νεοφερμένος κόουτς Φρανκ Βόγκελ καλείται να «χωρέσει» στην ρακέτα τον Νίκολα Βούτσεβιτς και τους Σερζ Ιμπάκα και Μπισμάκ Μπιγιόμπο που έφτασαν το καλοκαίρι στο Ορλάντο. Κάτι που ψάχνει και ο Μπρετ Μπράουν στην Φιλαδέλφεια. Οι Σίξερς ήταν τυχεροί και επέλεξαν με το Νο1 του ντραφτ τον Μπεν Σίμονς, όμως ο Αυστραλός τραυματίστηκε και θα μείνει εκτός αγώνων τουλάχιστον ως τον Ιανουάριο… Εκτός στην αρχή και ο Νέρλενς Νοέλ, με νέα επέμβαση, όμως πίσω στο παρκέ είναι ο Τζόελ Εμπίιντ και δεν σταματούν οι φήμες για ανταλλαγή ενός εκ των Νοέλ ή Τζαλίλ Οκαφόρ.

Στην Δυτική Περιφέρεια, στο παρκέ θα φανεί αν υπάρχει αντίπαλος να σταματήσει τους Ουόριορς. Οι πρωταθλητές του 2015, που πέρσι είχαν ρεκόρ 73-9 στην κανονική σεζόν και έχασαν τον τίτλο αν και βρέθηκαν στο 3-1 επί των Καβς στους Τελικούς, έπεισαν τον Κέβιν Ντουράντ και στην θεωρία κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει. Οι Κάρι και Τόμπσον επιμένουν ότι ο «KD» θα «χωρέσει» στην επίθεση του Γκόλντεν Στέιτ, που για να αποκτήσει τον Ντουράντ, αποχωρίστηκε τους Χάρισον Μπαρνς και Άντριου Μπόγκουτ, που μετακόμισαν στο Ντάλας. Βεβαίως, η απόφαση του Ντουράντ προκάλεσε εντύπωση, αλλά με λίγα «χειροκροτήματα» και πολλές… «κατάρες» για την επιλογή του να «συμμαχήσει» με τον επί διετία MVP, Κάρι. Οι Σπερς (67-15 πέρσι) άκουσαν τον Τιμ Ντάνκαν να ανακοινώνει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, όμως έφεραν στη θέση του τον Πάου Γκασόλ. Ο Κουάι Λέοναρντ είναι πλέον ο νέος ηγέτης των Τεξανών, για τους οποίους ακούγεται έντονα εδώ και μέρες ότι δεν αποκλείεται να αποφασίσουν να ανταλλάξουν τον ΛαΜάρκους Όλντριτζ… Μεγάλοι ανταγωνιστές στην Δύση και οι Κλίπερς των Κρις Πολ, Μπλέικ Γκρίφιν, ΝτιΑντρε Τζόρνταν και μεγάλη απορία οι Θάντερ.

Η Οκλαχόμα Σίτι είδε τον Ντουράντ να αποχωρεί και τον Σερζ Ιμπάκα να ταξιδεύει στο Ορλάντο, αντί του Βίκτορ Ολαντίπο. Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ, που επέκτεινε το συμβόλαιό του για άλλα τρία χρόνια, είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της OKC και ο ίδιος, παρά τις αντίθετες προβλέψεις, επιμένει πως η ομάδα του θα είναι ανταγωνιστική. Τον ίδιο στόχο έχουν και οι Μπλέιζερς, μετά την περσινή σεζόν με ρεκόρ 44-38 (παρά την απώλεια του Όλντριτζ), ενώ Γιούτα (40-42) και Μινεσότα (29-53) θέλουν να φτάσουν στα πλέι-οφς. Οι Τζαζ, παρά την αρχική απουσία του Γκόρντον Χέιγουορντ, έχουν ρόστερ γεμάτο ταλέντο (Μπερκς, Φέιβορς) και μετρούν και την επιστροφή του τραυματία Έξαμ. Οι Γουλβς, με νέο τεχνικό (και πρόεδρο) τον Τομ Θίμποντο ποντάρουν στα νιάτα των Ουίγκινς, Τάουνς, ΛαΒιν, Ρούμπιο και έστω και χωρίς τον Γκαρνέτ, θέλουν να γίνουν η φετινή έκπληξη. Την ποστ-σίζον κρυφοκοιτάζουν Νάγκετς και Κινγκς. Το Σακραμέντο του Γιώργου Παπαγιάννη και με νέο προπονητή τον Ντέιβ Γιέργκερ, ίσως προχωρήσει σε ανταλλαγές (Κάζινς, Γκέι ή ΜακΛεμορ;) και ακόμη ψάχνεται, ενώ ερωτηματικό είναι και οι Μάβερικς και οι Ρόκετς.

Το Χιούστον αποχωρίστηκε τον Χάουαρντ και ο νέος τεχνικός, Μάικ Ντ’Αντόνι, έχει αποκαλύψει ότι θέλει τον Τζέιμς Χάρντεν σε θέση πόιντ-γκαρντ! Εκτός για τις 3 πρώτες εβδομάδες ο Πάτρικ Μπέβερλι, λόγω επέμβασης στο γόνατο, ενώ «κόπηκαν» απρόσμενα τα ξημερώματα της Τρίτης οι Πάμπλο Πριτζιόνι και Γκάρι Πέιτον ΙΙ. Οι Τεξανοί προτίμησαν να διατηρήσουν στην 15αδα τους τον άλλοτε γκαρντ των Αρη και Σιένα (πρώτος της Ευρωλίγκα το 2013) Μπόμπι Μπράουν. Οι Πέλικανς αρχίζουν χωρίς τον βασικό πλέι-μέικερ, Τζρου Χόλιντεϊ, που είναι στο πλευρό της συζύγου του (για επέμβαση στον εγκέφαλο), αλλά έχουν τον φιλόδοξο ρούκι Μπάντι Χιλντ σε θέση «2». Απρόβλεπτο «κόψιμο» και στο Φοίνιξ, με την απόφαση για αποδέσμευση του εξαιρετικού στην preseason Αρτσι Γκούντγουιν, προφανώς λόγω της παρουσίας των Έρικ Μπλέντσο και του 2ετή Ντέβιν Μπούκερ. Οι Λέικερς, στην μετά Κόμπι εποχή, άφησαν εκτός τον Κινέζο Γιανλιάν Γι, καθώς το ζήτησε ο ίδιος και μπαίνουν στη σεζόν με νέο κόουτς τον Λουκ Ουόλτον και στόχο να δουν βελτίωση από τους Ντι΄Άντζελό Ράσελ και Τζούλιους Ραντλ, αλλά και τον ρούκι και Νο2 στο ντραφτ του Ιουνίου, Μπράντον Ίνγκραμ. Νέος τεχνικός και στο Μέμφις, με την πρόσληψη του πρώην βοηθού στο Μαϊάμι, Ντέιβιντ Φίζντεϊλ και δύσκολο έργο για πρόκριση στα πλέι-οφς.