Η μόνιμη αντίδραση των Ουόριορς έπειτα από ήττα δεν εμφανίστηκε ποτέ τα ξημερώματα της Τετάρτης (25/5). Αντίθετα, επιβλήθηκε η ηρεμία των Θάντερ. Ή, για την ακρίβεια, η… ήρεμη(;-αλλά) δύναμη της Οκλαχόμα Σίτι! Οι φιναλίστ του 2012 επικράτησαν των πρωταθλητών και πήραν προβάδισμα 3-1 στη σειρά των Δυτικών Τελικών και πλέον -αν και πριν την σειρά ο δημοσιογράφος Σκιπ Μπέιλες είχε πει ότι «θα είναι έκπληξη αν οι Θάντερ πετύχουν μία νίκη»– χρειάζονται μία νίκη για την πρόκριση στους Τελικούς. Η OKC έγινε η πρώτη ομάδα μετά τους Λέικερς του 1987 που σκοράρει 72+π. στο ημίχρονο δύο διαδοχικών αγώνων πλέι-οφς και παράλληλα το Γκόλντεν Στέιτ δέχθηκε 70+π. σε δύο σερί ματς για πρώτη φορά μετά το 2013. Το σημαντικότερο στοιχείο, πάντως, ήταν το γεγονός ότι οι Ουόριορς ηττήθηκαν για πρώτη φορά σε 2ο συνεχόμενο ματς στη σεζόν, καθώς είχαν να το βιώσουν από τους περσινούς Τελικούς με τους Καβς

Τότε, πέτυχαν στη συνέχεια 3 διαδοχικές νίκες και κατέκτησαν τον τίτλο. Τώρα, χρειάζονται κάτι ανάλογο για να επιστρέψουν στους Τελικούς και να μην πάνε σπίτι τους έχοντας να θυμούνται το εκπληκτικό ρεκόρ των 73 νικών στην κανονική περίοδο. Πλέον, όμως, στο παρκέ δεν εμφανίζεται ούτε η πληθώρα λύσεων ή η χαρά του παιχνιδιού τους. Δεν λειτουργεί το περίφημο small-ball και ο Κάρι δείχνει εκτός ρυθμού. Εύλογα θα ακουστεί το κλισέ ότι το «κυνήγι» του «73» “στράγγιξε” την ενέργεια των πρωταθλητών. Γιατί η ομάδα του Στιβ Κερ δεν έχει «φρεσκάδα» στην άμυνα και δεν βρίσκει πατήματα στην επίθεση, αφού στο 4ο ματς το πέτυχε μόνο στην 3η περίοδο. Τότε που ο Κλέι Τόμπσον σκόραρε 19 συνεχόμενους πόντους και το 72-53 του ημιχρόνου έγινε 80-74, αλλά για λίγο… Μόνο σε εκείνο το σημείο και προσωρινά οι Ουόριορς «δάγκωσαν» στην άμυνα. Ο Κάρι ήταν άστοχος, χάνοντας… 5 λέι-απ(!), ο γκρινιάρης Ντρέιμοντ Γκριν έχασε ξανά την ψυχραιμία του και οι πρωταθλητές δείχνουν έτοιμοι να πέσουν στο καναβάτσο όχι γιατί αποκλείεται να πετύχουν 3 νίκες, αλλά κυρίως διότι δεν παίζουν καλά.

Ο Κάρι, πάντως, τόνισε ότι «δεν θα είναι αυτός ο τρόπος που θα χάσουμε και πιστεύουμε ακόμη ότι έχουμε μία ξεχωριστή ομάδα». Ενώ ο Γκριν πρόσθεσε πως «αν υπάρχει μία ομάδα που μπορεί να το ανατρέψει, αυτή είμαστε εμείς»! Δηλώσεις που αν μη τι άλλο αποδεικνύουν, ή τουλάχιστον φανερώνουν δημοσίως και επικοινωνιακά ότι το Γκόλντεν Στέιτ το πιστεύει. Ο Γκριν πάντως, μετρά 2/16 σουτ στα 2 τελευταία ματς και συνολικά 5 ασίστ, δείγμα του ότι και δεν σκοράρει και δεν δημιουργεί. Την Τετάρτη, πάντως, στην στήλη Uninterrupted του ESPN αποκάλυψε ότι ο Κόμπι Μπράιαντ του έστειλε ένα μήνυμα, γράφοντάς του: «Αν το να γράψεις ιστορία ήταν εύκολο, γιατί να ασχολείσαι;». Και ο φόργουορντ των Ουόριορς απάντησε ότι «είμαι 100% μαζί του και είναι έμπνευση για μένα» Οι πρωταθλητές ψάχνουν απαντήσεις. Η «περνάμε καλά» φιλοσοφία που τους χάρισε τον περσινό τίτλο και το φετινό ρεκόρ δοκιμάζεται από την αξιοθαύμαστη προσήλωση των Θάντερ, που για την ώρα δείχνουν να έχουν ένα… πρόβλημα για κάθε θεωρητική λύση του Γκόλντεν Στέιτ.

Ο ρούκι στο ΝΒΑ κόουτς Μπίλι Ντόνοβαν έκανε στην πράξη τους Ντουράντ-Ουέστμπρουκ να θέλουν να παίζουν παρέα. Στους Δυτικούς τελικούς χρησιμοποιεί την τακτική «Hack-A…» (στέλνοντας τον Εζέλι στις βολές), την οποία προσωπικά θεωρώ αστειότητα σε κάθε εφαρμογή της, αλλά δίνει λύσεις. Οι… «σωματοφύλακες» των Θάντερ, όπως οι Άνταμς, Ουέιτερς και Ρόμπερσον (είχε ρεκόρ καριέρας 17π. και μετρά 8/13-τελευταία τρίποντα) δηλώνουν παρόντες και δίνουν βοήθειες στους δύο μεγάλους σταρ (είχαν 62π. στο 3-1) και με κεκτημένη ταχύτητα από την πρόκριση και επί των Σπερς, η Οκλαχόμα Σίτι παίζει εξαιρετικό ομαδικό μπάσκετμπολ. Από την άλλη, η συνηθισμένη βοήθεια των Λίβινγκστον, Ιγκουοντάλα, Σπέιτς δεν υπάρχει και ο Μπαρνς είναι ή του ύψους ή του βάθους. Οι Θάντερ έχουν ενέργεια αμυντικά, έχουν «χαλάσει» τον ρυθμό των αντιπάλων χωρίς να αλλάξουν το δικό τους «τρελό» τέμπο και έχουν και κυριαρχία στα επιθετικά ριμπάουντ, μαζεύοντας 16 στο 4ο ματς! Αναμέτρηση στην οποία υποχρέωσαν τους Ουόριορς σε 21 λάθη! Αντίθετα, η Οκλαχόμα Σίτι που συχνά παρασυρόταν από τον ρυθμό του Ουέστμπρουκ, βρίσκει τρόπο να ξεπερνά τις αναποδιές από την ενέργεια στην άμυνα. Τρανή απόδειξη ότι άρχισε το ματς με 1/7 σουτ, αλλά προσπέρασε 22-8 στο 7′. Συνέχισε με 10/14 και παρότι είχε σε ένα σημείο 0/9 στην 2η περίοδο, έφτασε στο +19 του ημιχρόνου! Ενώ και στο 3ο δωδεκάλεπτο, όταν είχε 1/12 σουτ στο κρεσέντο του Τόμπσον, μετέτρεψε το «ρευστό» +6 σε +12 στο 36′.