Οι συστάσεις είναι προφανώς περιττές. Όπως και τα λόγια. Αλλά μέχρι να αρχίσουν οι φετινοί Τελικοί του ΝΒΑ, ανάμεσα στους πρωταθλητές Μαϊάμι Χιτ και τους Σαν Αντόνιο Σπερς, όλοι έχουν κάτι να πουν, να ακούσουν ή να διαβάσουν. Αυτό που δεν μπορεί κανείς να ακούσει είναι το… μέλλον. Οι προβλέψεις για το δαχτυλίδι του 2013 μοιάζουν ιδιαιτέρως “επικίνδυνες“. Σε μία αναμέτρηση που ενδεχομένως αποδειχθεί “κλειστή“, αν και οι δύο φιναλίστ είναι κάτι σαν “ανοιχτό βιβλίο“!

Η σειρά, που ξεκινά τα ξημερώματα της Παρασκευής (7/6, στις 4:00π.μ.) ίσως είναι στην θεωρία μία υπόθεση με τίτλο “μόνος μου και όλοι σας”. Όπου “μόνος” ο σταρ των Χιτ, ΛεΜπρον Τζέιμς και “όλοι σας” η επιτομή της ομάδας που ονομάζεται Σπερς και είναι (με ενστάσεις από τους 5 τίτλους των Λέικερς από το 2000 κι έπειτα) η πιο πετυχημένη την τελευταία 15ετία στο ΝΒΑ.

Ο ΛεΜπρον σαφώς και γνωρίζει ότι μόνος του δεν μπορεί να νικήσει τα “Σπιρούνια“. Ούτε, βεβαίως, κομπάζει για το γεγονός ότι στα φετινά Playoffs είναι ο πιο -για την ακρίβεια ο μοναδικός- σταθερός παίκτης των πρωταθλητών. Από την άλλη, η… “Big-3” του Σαν Αντόνιο, των Τιμ Ντάνκαν, Τόνι Πάρκερ και Μανού Τζινόμπιλι, ξέρει ότι πιθανότατα αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία της για τον 5ο τίτλο της ομάδας (μετά το 1999, 2003, 2005, 2007).

Οι Τελικοί ξεκινούν με μπόλικη (για την μέχρι φέτος ανύπαρκτη βεντέτα των αντιπάλων) ίντριγκα. Το Μαϊάμι νίκησε και στα δύο ματς της κανονικής περιόδου, ωστόσο εκτός του ότι αυτό είναι τούτη την ώρα εντελώς ανούσιο, οι αναμετρήσεις “σημαδεύτηκαν” από τις εκατέρωθεν απουσίες.

Στις 29 Νοεμβρίου, ολοκληρώνοντας μία περιοδεία 6 εκτός έδρας αγώνων σε 9 μέρες, ο κόουτς των Σπερς, Γκρεγκ Πόποβιτς, στέλνει στο Τέξας τους Ντάνκαν, Πάρκερ, Τζινόμπιλι και Γκριν και χάνει, ενώ τιμωρείται με πρόστιμο 250.000δολ. από τον κομισάριο Στερν, γιατί “σνόμπαρε” έναν αγώνα που θα μεταδίδονταν σε πανεθνικό δίκτυο!

Στις 31 του περασμένου Μαρτίου, όμως, ο τεχνικός των πρωταθλητών, Έρικ Σπόελστρα, αφήνει εκτός 12αδας τους Τζέιμς, Ουέιντ, Τσάλμερς, με αιτιολογίες τραυματισμών, σε μία άτυπη “ρεβάνς” του. Οι Χιτ νικούν με τρίποντο του Μπος και πλέον το μόνο που θυμούνται οι φαν του ΝΒΑ είναι πως αμφότεροι φτάνουν στους Τελικούς πλήρεις. Έστω κι αν ο Ουέιντ συνεχίζει να ταλαιπωρείται από τα πληγωμένα γόνατά του…

Η σειρά είναι και μία ευκαιρία για ρεβάνς και του ΛεΜπρον Τζέιμς, που ως σταρ των Καβς, το 2007, “σκουπίστηκε” στους Τελικούς από τους Σπερς. Έξι χρόνια μετά, βεβαίως, ο MVP της σεζόν είναι άλλος (καλύτερος) παίκτης, αλλά κανείς δεν ξέρει αν τελικά μπορεί να στηριχτεί στους συμπαίκτες του.

Το 2007 είχε στο πλάι του τον… Ντρου Γκούντεν και τον Βαρεζάο και με μόλις 35,6% στα σουτ και 22π. μ.ο. (είχε 27,1π. στην κανονική περίοδο), είχε παραδεχτεί την ήττα του από τα νταμπλ και τριπλ-τιμ των Ντάνκαν, Ομπέρτο, Μπόουεν και Φίνλεϊ, που δεν τον άφηναν να φτάνει στη ρακέτα και τον υποχρέωναν σε βεβιασμένα σουτ από μέση και μακρινή απόσταση.

Φέτος, αντίθετα, ο ΛεΜπρον πέτυχε 411 καλάθια μέσα στη ρακέτα, τα περισσότερα από όλους στη σεζόν και ήταν η αιτία που οι Χιτ έχουν 68,2% στην “απαγορευμένη περιοχή” και είναι Νο1 στη Λίγκα!

Οι φετινοί Τελικοί μοιάζουν με ματς αντιθέσεων, από την άποψη ότι το Μαϊάμι θέλει να στηρίζεται κυρίως στην πιεστική περιφερειακή άμυνα, που οδηγεί τον αντίπαλο σε λάθη και τους Χιτ σε εύκολους πόντους στο ανοικτό γήπεδο. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι είναι ομάδα δίχως κλασικό πόιντ-γκαρντ και σέντερ.

Οι Σπερς είναι πιο ΟΜΑΔΑ, έχουν μία 5αδα που κάθε μέλος της συνεισφέρει και μπορεί να μην “σκυλιάζει” στην ατομική άμυνα (εκτός ίσως του Λέοναρντ, που θα κληθεί να μαρκάρει τον Τζέιμς), αλλά έχει υψηλό μπασκετικό IQ και εξαιρετική συνεννόηση στην ομαδική συνεργασία της άμυνας. Ενώ στην επίθεση, οι παίκτες του κόουτς Πόποβιτς λατρεύουν το pick-n-roll, με σκριν στα πλάγια. Κάτι που, πάντως, θα δώσει ανάσες στον Ντουέιν Ουέιντ, που δεν θα χρειάζεται να κυνηγά σε κάθε γωνία του παρκέ έναν αντίπαλο, όπως κόντρα στην Ιντιάνα.

Τα μεγάλα ερωτήματα των Τελικών είναι μισή ντουζίνα.

Το πρώτο έχει να κάνει με την εκμετάλλευση των αδύνατων σημείων κάθε φιναλίστ. Οι Σπερς μπορούν με την ταχύτητα στην επίθεση και τα γρήγορα πόδια να ξεπεράσουν την πίεση των Χιτ;

Κοινώς, θέλουν να αποφύγουν τα εύκολα λάθη (των Πέισερς στον 7ο Ανατολικό τελικό) και να καταφέρουν είτε να περάσουν τη μπάλα στο καλάθι, σε Ντάνκαν, Σπλίτερ, ώστε να διαλύσουν την ούτως ή άλλως κάκιστη low-post άμυνα των πρωταθλητών είτε να βρουν σκορ με τις διεισδύσεις του Πάρκερ, που αν δεν έχει διάδρομο στη ρακέτα, πασάρει για ανοικτά σουτ στους Γκριν, Λέοναρντ, Γκριν. Για τους Χιτ αυτή η απορία παραφράζεται στην επιθετική βοήθεια των υπολοίπων στον ΛεΜπρον, σε ερώτημα με παραμέτρους…

Το δεύτερο ερώτημα είναι η ενέργεια των Τζινόμπιλι και Ουέιντ, που δεν διανύουν δα και τα καλύτερα Playoffs της καριέρας τους. Ο Αργεντινός γκαρντ του Σαν Αντόνιο σουτάρει με μόλις 38,4% (και 32,4% στα τρίποντα), ο αρχηγός των Χιτ έχει 14,1π. μ.ο. και αμφότεροι θέλουν να διαχειριστούν σωστά την ενέργειά τους, ώστε να αποτελέσουν το “2ο όπλο” της ομάδας τους.

Η τρίτη απορία έχει να κάνει με την φθορά των φάουλ. Οι Σπερς και η δυνατή 5αδα τους δεν λαμβάνει μεγάλη βοήθεια από τον πάγκο και τα φάουλ των ΛέοναρντΓκριν στον Τζέιμς θα κρίνουν πολλά. Όπως και τα φάουλ των Μπος, Χάσλεμ, Άντερσεν των Χιτ στον Ντάνκαν ή στα ριμπάουντ του Σπλίτερ, που σκοράρει με “πάρε – βάλε” των γκαρντ ή από επιθετικά “σκουπίδια”.

Το τέταρτο ερώτημα αφορά κυρίως τους Χιτ… Ο Κρις Μπος μόνο μέλος της περίφημης “Big-3” δεν θυμίζει στα Playoffs, καθώς είχε μόνο 11π.-4,3ριμπ. κόντρα στην Ιντιάνα, με την οποία απέναντί του επέμεινε σε σουτάκια από 5-6μ. και είχε μόλις 37,7%. Στους 4 τελευταίους Ανατολικούς τελικούς με τους Πέισερς, ο πρώην σταρ των Ράπτορς δεν σκόραρε διψήφιο αριθμό πόντων και είχε συνολικά 8/34 σουτ!

Σειρά από την οποία “απουσίασε” και ο Σέιν Μπάτιερ, πολύτιμος στον περσινό τίτλο των Χιτ, αλλά εκ των πραγμάτων παροπλισμένος εναντίον της Ιντιάνα, καθώς πλέον παίζει σε θέση “4” και τα μεγάλα κορμιά των Πέισερς (Χίμπερτ, Ουέστ, Χάνσμπροου) δεν επέτρεψαν στον κόουτς Σπόελστρα να τον χρησιμοποιήσει και να εκμεταλλευτεί το σουτ του.

Το μακρινό σουτ είναι η 5η απορία των Τελικών. Το Μαϊάμι είχε φέτος 309 εύστοχα σουτ από τις γωνίες (μ.ο. 3,8-1ο στο ΝΒΑ και 1ος και ο Μπάτιερ με 88!), όμως στην post-season οι ΜπάτιερΆλεν, Τσάλμερς, Κόουλ και Μίλερ (ο Ρασάρντ Λιούις έχει μικρή συμμετοχή) “έπεσαν” στα 3 μ.ο.. Μάλιστα, θα έχουν πια μπροστά τους μία καλή περιφερειακή άμυνα, αφού οι Σπερς δέχονται μόλις 1,9 γωνιακά σουτ στη σεζόν (7οι στη Λίγκα).

Ενώ το 6ο ερώτημα θα απαντηθεί όχι τόσο από τον MVP των Τελικών όσο από το ποιος θα αποδειχθεί απρόσμενος ήρωας. Οι Χιτ είχαν αρκετούς στον περσινό τίτλο. Οι Σπερς έχουν μπόλικους που μπορούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο και το απέδειξαν φέτος.

Άλλωστε, ο Πόποβιτς είναι γνωστός για τις εξαιρετικές και συχνά “αιρετικέςεμπνεύσεις σε κρίσιμα “plays”, αφού δεν διστάζει να δίνει ένα μεγάλο σουτ σε παίκτες όπως οι Γκριν και Λέοναρντ. Ενώ ποντάρει και στην δημιουργία της ομάδας του, η οποία στις 12 νίκες στα Playoffs μέτρησε μ.ο. 24,9 ασίστ και στις 2 ήττες της (από τους Ουόριορς) μόνο 15,5 τελικές πάσες.

Το αντίστοιχο στατιστικό για τους Χιτ ήταν 22,3 ασίστ στις 12 νίκες και 14,8 στις 4 ήττες (μία από Σικάγο και 3 από Ιντιάνα), όμως το Μαϊάμι είχε 39,3 ριμπάουντ στις νίκες του και μόλις 31,8 “σκουπίδια” στις ήττες…