Οι φανατικοί οπαδοί του ΝΒΑ δεν χρειάζονται συγκεκριμένους λόγους για να στηθούν μπροστά σε τηλεοράσεις και υπολογιστές, ώστε να απολαύσουν την νέα σεζόν του ΝΒΑ, που αρχίζει τα ξημερώματα της Τετάρτης (29/10). Η πρεμιέρα των 3 αγώνων φέρνει στο γήπεδο τους Πέλικανς-Μάτζικ (2:00π.μ. , OTE Sport 3), τους Σπερς-Μαβς (2:00π.μ.) για την παράδοση των δαχτυλιδιών στους πρωταθλητές του Σαν Αντόνιο και τους Λέικερς-Ρόκετς (4:30π.μ.), με τον Κώστα Παπανικολάου να πραγματοποιεί το επίσημο ντεμπούτο του κόντρα στον Κόμπι Μπράιαντ. Μία σεζόν με προσδοκίες, ανυπομονησία και πάντα θεωρητικές απορίες. Το μπάσκετμπολ είναι πάντα ένα άθλημα που δίνει τις απαντήσεις του πάνω στο παρκέ. Το basketblog.gr, ωστόσο, μετά την παρουσίαση των Περιφερειών και των Ατλάντικ, Σέντραλ, Σάουθιστ σε Ανατολή και Νόρθουεστ, Σάουθουεστ και Πασίφικ στη Δύση, συγκέντρωσε τις κυριότερες «ερωτήσεις» ενόψει της κανονικής περιόδου που ανοίγει την αυλαία της σε λίγες ώρες…

1. Οι φετινοί Σπερς μπορούν να παραμείνουν οι… περσινοί, που σχεδόν άλλαξαν το μπάσκετμπολ;
Ο καλός συνάδελφος Λεωνίδας Πιστιόλης, από την ελληνική έκδοση της επίσημης ιστοσελίδας του ΝΒΑ, έγραψε πέρσι στο facebook μετά τους θριαμβευτικούς Τελικούς με τους Χιτ ότι «οι Σπερς… τερμάτισαν το ομαδικό μπάσκετμπολ»! Οι πρωταθλητές έφεραν στο παρκέ μία old-school εκδοχή του αθλήματος, με εκπληκτική ομαδικότητα, αξιοθαύμαστο πλουραλισμό στην επίθεση και τρομερή ομαδική άμυνα, σε σημείο που πολλοί να λένε πως αλλάζουν το μπάσκετμπολ. Η ουσία είναι πως το Σαν Αντόνιο αλλάζει τις μεθόδους των άλλων ομάδων, οι οποίες γνωρίζουν πως για να το ανταγωνιστούν θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να διαθέτουν 7-8 ετοιμοπολέμους παίκτες. Ο κόουτς Πόποβιτς εμπιστευόταν πέρσι ιδιαιτέρως την «2η ομάδα του» και αν και φέτος οι αναπληρωματικοί τον βγάλουν ασπροπρόσωπο, δεν έχει να ανησυχεί που οι σταρ του μεγάλωσαν έναν χρόνο.

2. Μπορεί ο ΛεΜπρον να φέρει το πολυπόθητο δαχτυλίδι και στην πόλη του;
Ο «βασιλιάς» επέστρεψε στο σπίτι του, όμως σε αυτό δεν έχει ακόμη «θρόνο»… Ο ΛεΜπρον φέρνει ηγεσία και εμπειρία των 2 τίτλων και 4 Τελικών με τους Χιτ, όμως γνωρίζει πως μόνο το ταλέντο από μόνο του δεν δημιουργεί πρωταθλητές. Οι Καβς απέκτησαν και τον Κέβιν Λαβ, όμως ο Κάιρι Ίρβινγκ θα χρειαστεί να προσαρμοστεί στον «2ο ρόλο», ενώ υπάρχει και ρούκι κόουτς (Ντέιβιντ Μπλατ) που θα δεχθεί μπόλικη κριτική και πίεση από την αρχή. Ένας τίτλος απαιτεί κυριαρχία και στην επίθεση και στην άμυνα και για την ώρα στο Κλίβελαντ αναζητούν το δεύτερο. Οι προσθήκες των Σον Μάριον, Μάικ Μίλερ και Τζέιμς Τζόουνς προσθέτει «βάθος» στον πάγκο, όμως κανείς τους δεν είναι πια πιτσιρίκι για να κυνηγήσει στην άμυνα. Παραμένουν, ωστόσο, το φαβορί στην Ανατολή.

3. Θα μείνουν υγιείς οι Κόμπι Μπράιαντ και Ντέρικ Ρόουζ;
Το μεγάλο φαβορί της Ανατολής μπορεί και να είναι το Σικάγο, αν ο Ντέρικ Ρόουζ επιστρέψει σε καλή κατάσταση. Ο μεγάλος σταρ των Μπουλς έχασε όλη τη σεζόν 2012-13 και πέρσι αγωνίστηκε σε μόλις 10 ματς, όμως και πάλι οι «Ταύροι» παρέμειναν ανταγωνιστικοί. Αν ο «D-Rose» είναι υγιής και σε MVP επίπεδο, το Σικάγο ίσως είναι καλύτερη ομάδα στην Περιφέρεια, με εξαιρετική ομαδική και ατομική (Νοά) άμυνα και θεωρητική βελτίωση στην επίθεση με την προσθήκη του Πάου Γκασόλ αντί του Μπούζερ… Η απορία περί υγείας ισχύει και για τον Κόμπι Μπράιαντ, μονάχα που ο αρχηγός των Λέικερς δεν μπορεί να έχει βλέψεις τίτλου… Ο Μπράιαντ αγωνίστηκε πέρσι μόνο σε 6 αγώνες και στόχος του είναι να πατήσει καλύτερα στο γήπεδο και να καταφέρει να φέρει και πάλι την ομάδα του Λ.Α. στα πλέι-οφς. Η απώλεια του Νας «πληγώνει» τους «Λιμναίους», που είναι και πάλι σε μεταβατική σεζόν.

4. Πέισερς και Χιτ θα είναι ανταγωνιστικοί, μετά τις απώλειές τους;
Η ανάδειξη των Καβς σε μεγάλο φαβορί στην Ανατολή δεν έχει να κάνει μονάχα με την ενίσχυσή τους. Αλλά και με την αποδυνάμωση των βασικών διεκδικητών της Περιφέρειας. Οι Πέισερς αρχίζουν τη σεζόν χωρίς τον μεγάλο σταρ τους, Πολ Τζορτζ, που πιθανότατα θα χάσει όλη τη χρονιά, ενώ και στην πρεμιέρα θα έχουν απουσίες… Οι Χιτ, από την άλλη, έχασαν τον ΛεΜπρον και είναι λογικό να χρειαστούν χρόνο να συνηθίσουν και να προσαρμοστούν σε ατή τη μεγάλη αλλαγή. Η Ιντιάνα καλείται να βρει εκ των έσω τους τρόπους να καλύψει την απώλεια του Τζορτζ (και του Στίβενσον, που μετακόμισε στη Σάρλοτ), ευελπιστώντας σε πιο ομαδικό πνεύμα και βοήθεια από τον νεοφερμένο Ρόντνεϊ Στάκι. Στο Μαϊάμι βρήκαν αμυντική λύση με την προσθήκη του Λουόλ Ντενγκ, ο Μπος αναμένεται να γίνει ηγέτης στην επίθεση και απαιτείται και υγεία από τον Ουέιντ.

5. Θα καταφέρει ένας από την τριάδα Θάντερ, Κλίπερς, Ρόκετς να εκθρονίσει τους Σπερς;
Η Οκλάχόμα Σίτι θ αρχίσει τη σεζόν δίχως τον τραυματία Κέβιν Ντουράντ και έχει ενδιαφέρον η αντίδρασή της χωρίς τον MVP και κορυφαίο σκόρερ της περσινής χρονιάς. Αν δεν χάσει άμεσα έδαφος στην κανονική περίοδο, θα χρειαστεί υγεία (πρόπερσι έχασε τον Ουέστμπρουκ και πέρσι για λίγο τον Ιμπάκα) στα πλέι-οφς. Οι Κλίπερς, με νέο ιδιοκτήτη (και εκφραστικό και ομιλητικό) τον Στιβ Μπάλμερ δεν έχουν περιθώρια για άλλο αποκλεισμό στον 2ο γύρο… Οι προσθήκες των Τζόρνταν Φάρμαρ και Σπένσερ Χόους προσφέρουν λύσεις σε περιφέρεια και ρακέτα -αν και ο δεύτερος σουτάρει και από μακριά- και θα χρειαστεί βελτίωση στην ομαδική άμυνα στα πλέι-οφς, όπου βεβαίως οι Κρις Πολ και Μπλέικ Γκρίφιν θα πρέπει να «βγουν μπροστά». Οι Ρόκετς πρόσθεσαν μεν τους Τρέβορ Αρίζα και Κώστα Παπανικολάου, όμως οι ειδικοί προβλέπουν πως η απώλεια του Τσάντλερ Πάρσονς τους φέρνει μερικά βήματα πίσω. Οι Χάρντεν και Χάουαρντ προφανώς θα είναι οι εκφραστές στην επίθεση και στο Χιούστουν θα ψάξουν βοήθεια από τους ρολίστες σε άλλους τομείς στα κρίσιμα παιχνίδια.

6. Θα αλλάξει κάτι στην… «τριγωνική» Νέα Υόρκη;
Οι Αμερικανοί επιμένουν πως «δεν πρέπει να αφήνεις μία λεπτομέρεια να σου χαλάει μία ωραία ιστορία». Το «παραμύθι» της «μετάλλαξης» του παίκτη ως τον Μάιο Ντέρεκ Φίσερ σε ρούκι κόουτς και μάλιστα στην απαιτητική Νέα Υόρκη, όμως, έχει μία σημαντική λεπτομέρεια. Ο «Fish» πήρε τη θέση μόνο και μόνο διότι την αρνήθηκε ο επίσης πρωτοεμφανιζόμενος Στιβ Κερ, που προτίμησε το Γκόλντεν Στέιτ. Ο Φίσερ θα έχει πρόβλημα να χαλιναγωγήσει τους εγωιστές παίκτες των Νικς, αν και αυτό είναι και θέμα του νέου προέδρου, Φιλ Τζάκσον. Ο «Jax» θα έχει λόγο στις ανταλλαγές -οι κακές γλώσσες λένε πως θα έχει και στο… κοουτσάρισμα(!)- και ήδη αποχωρίστηκε Τσάντλερ και Φέλτον για να φέρει Ντάλεμπερτ και Καλδερόν, που ταιριάζουν καλύτερη στην περίφημη «τριγωνική επίθεση» (με την οποία κατέκτησε σαν προπονητής 6 τίτλους στο Σικάγο και 5 με Λέικερς και) την οποία θέλει να εφαρμόσει στο «Μεγάλο Μήλο». Οι Νικς, πάντως, έχουν μπόλικο ταλέντο ώστε να επιστρέψουν στα πλέι-οφς και να είναι ανταγωνιστικοί στην Ανατολή.

7. Θα παίξει πλέι-μέικερ ο Αντετοκούνμπο;
Δεν είναι διόλου συνηθισμένο για μία ομάδα που την προηγούμενη σεζόν πέτυχε μόλις 15 νίκες να έχει τόση αισιοδοξία και κυρίως να αποκαλείται διασκεδαστική από τον Τύπο… Οι Μπακς μπορούν να λένε και να ακούν τα παραπάνω, καθώς επέλεξαν τον Τζάμπαρι Πάρκερ στο Νο2 του ντραφτ και έχουν και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μάλιστα, από το καλοκαίρι, οι άνθρωποι του Μιλγουόκι και ο νέος κόουτς Τζέισον Κιντ έχουν αποκαλύψει την επιθυμία τους να δουν τον «Αντέτο» σε ρόλο… πόιντ-γκαρντ! Ο ύψους 2,10μ. «Giannis» θα χρειαστεί χρόνο για να ανταποκριθεί σε αυτά τα καθήκοντα, έστω και να παίξει σε συμπληρωματικό ρόλο. Όπως και να έχει, ο πρώην παίκτης του Φιλαθλητικού είχε πέρσι μία πολύ καλή ρούκι χρονιά και φέτος στο Ουισκόνσιν περιμένουν να «εκτοξευθεί».

8. Πόσο καλή είναι η «Τάξη του 2014» του ντραφτ;
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που σύγκριναν το φετινό ντραφτ με εκείνα του 1984 (Ολάζουον, Τζόρνταν, Μπάρκλεϊ, Θορπ, Στόκτον), του 1996 (Άιβερσον, Κάμπι, Μάρμπερι, Μπράιαντ, Στογιάκοβιτς, Νας, Ζερμέιν Ο’Νιλ, Ιλγκάουσκας) και του 2003 (ΛεΜπρον, Καρμέλο, Μπος, Ουέιντ, Ντέιβιντ Ουέστ), τα οποία θεωρούνται τα καλύτερα όλων των εποχών. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη πόσο καλή είναι η «Τάξη του 2014». Οι πρωτοετείς Άντριου Ουίγκινς (από Καβς σε Γουλβς), Τζάμπαρι Πάρκερ (Μπακς). Τζούλιους Ράντλ (Λέικερς) έκαναν άμεσα το «άλμα» από το NCAA στο NBA, ενώ υπάρχουν και ρούκι όπως οι Ντάντε Έξαμ (Τζαζ), Γκόρντον και Πέιτον (αμφότεροι στο Ορλάντο) που έκαναν εντύπωση και στο σάμερ-λιγκ.

9. Ποιος σταρ θα αλλάξει πόλη και ομάδα ως τον Φεβρουάριο;
Κάθε σεζόν το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται μόνο στο παρκέ. Αλλά και εκτός, κάπου στα… γραφεία των παραγόντων που χειρίζονται τις τύχες των ομάδων. Η περσινή χρονιά διατήρησε καθ’ όλη τη διάρκειά της στα πρωτοσέλιδα τις τότε επικείμενες αποφάσεις σπουδαίων σταρ που θα έμεναν ελεύθεροι, με πρώτο και καλύτερο τον ΛεΜπρον, που άλλαξε πόλη. Το μεγαλύτερο όνομα που δεν αποκλείεται να αλλάξει φανέλα πριν από το καλοκαίρι είναι ο Ραζόν Ρόντο, αν οι Σέλτικς διαπιστώσουν απροθυμία να ανανεώσει το συμβόλαιό του και θελήσουν να τον παραχωρήσουν, ώστε να κερδίσουν κάποια ανταλλάγματα. Στο τελευταίο έτος των συμβολαίων τους είναι επίσης οι ΛαΜάρκους Όλντριτζ (Πόρτλαντ), Μαρκ Γκασόλ (Μέμφις), Γκρεγκ Μονρό (Ντιτρόιτ), Μπρουκ Λόπεζ (Μπρούκλιν), Γκόραν Ντράγκιτς (Φοίνιξ).

10. Ποιος θα συμμαζέψει περισσότερο την… «καμένη γη» που παρέλαβε;
Η σεζόν ξεκινά με 9 νέους προπονητές στους πάγκους, εκ των οποίων οι 4 (Ντέβιντ Μπλατ-Καβς, Στιβ Κερ-Ουόριορς, Κουίν Σνάιντερ-Τζαζ, Ντέρεκ Φίσερ-Νικς) είναι ρούκι στη Λίγκα. Δύσκολο είναι το έργο του Σταν Βαν Γκάντι, που επιστρέφει στο ΝΒΑ μετά την απόλυσή του από το Ορλάντο, σε μία ομάδα με ταλέντο, αλλά και εγωισμούς. Ο Βαν Γκάντι ανέλαβε προπονητής και πρόεδρος στο Ντιτρόιτ, με στόχο να οδηγήσει τους Πίστονς στα πλέι-οφς, αλλά κυρίως να τους συμμαζέψει. Το έχει κάνει στους Μάτζικ με τις περιέργειες των Ντουάιτ Χάουαρντ, Τζαμίρ Νέλσον και Χέντο Τούρκογλου. Ο Μπλατ θα έχει στο Κλίβελαντ τη μεγαλύτερη πίεση, ενώ οι Κερ, Σνάιντερ και Φίσερ χρειάζονται άμεσα αποτελέσματα. Ειδικά ο πρώτος, που αντικατέστησε τον Μαρκ Τζάκσον σε μία ομάδα 51 νικών! Ο Χόλινς θέλει να βγάλει στο παρκέ την εμπειρία των βετεράνων των Νετς, την ώρα που ο προκάτοχός του, Τζέισον Κιντ, μετακόμισε στο Μιλγουόκι, που μπορεί να είχε πέρσι το χειρότερο ρεκόρ, όμως έχει νεανικό και ταλαντούχο ρόστερ και θα έχει περισσότερη υπομονή από αυτή στο Μπρούκλιν. Υπομονή θα χρειαστεί και ο Μπάιρον Σκοτ στους Λέικερς, ενώ ο «Φλιπ» Σόντερς άφησε την καρέκλα του προέδρου στη Μινεσότα, για να διαχειριστεί το ταλέντο των νεανικών Γουλβς.

[email protected]