Ο Αμερικανός συγγραφέας, Μαρκ Τουέιν, πίστευε ότι «υπάρχουν ψέματα, καταραμένα ψέματα, αλλά και η στατιστική». Οι αριθμοί, ωστόσο, δείχνουν φέτος προς Μιλγουόκι μεριά πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι ηγέτης… με τα ψέματα. Αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή η ηγετική παρουσία του στους Μπακς, σε σημείο που το όνομά του έχει βρεθεί (ξανά) στην ίδια πρόταση τόσο με θρύλους του ΝΒΑ όσο και με τωρινούς αστέρες. Το buzzer-beater του 22χρονου διεθνούς γκαρντ/φόργουορντ στο «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν», στον θρίαμβο 105-104 επί της Νέας Υόρκης τα ξημερώματα της Πέμπτης (5/1), ήταν ένα ακόμη λαμπερό στοιχείο στο βιογραφικό του «Αντέτο», που δεν φέρει απλώς την «εκτόξευση» των στατιστικών του ή το νέο συμβόλαιο 100εκατ.δολ. που υπέγραψε με τα «Ελάφια» και θα έχει ισχύ από τη σεζόν 2017-18. Ο «Giannis» θεωρείται πια στο Ουισκόνσιν κάτι σαν «παίκτης που εμφανίζεται μία φορά σε μία γενιά». Αλλά παράλληλα με το αξιοκρατικό «χρίσμα» σε αγωνιστικό και επικοινωνιακό «face of the franchise» των Μπακς, είναι δεύτερος σε όλη τη Λίγκα φέτος στην μέτρηση PER (Player Efficiency Rating). Την μονάδα αξιολόγησης που δημιούργησε ο άλλοτε δημοσιογράφος του δικτύου ESPN και από το 2012 αντιπρόεδρος επιχειρήσεων των Μέμφις Γκρίζλις, Τζον Χόλιντζερ. Και η οποία προσμετρά πόντους, εύστοχα σουτ, ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, κοψίματα, αφαιρώντας άστοχα σουτ, λάθη, φάουλ.

Ο Αντετοκούνμπο μετρά φέτος μ.ό. 23,9π.-9,1ριμπ.-5,8ασ.-2κοψ.-1,9κλεψ., που είναι ιδιατέρως ανεβασμένοι από τους 16,9π.-7,7ριμπ.-4,3ασ.-1,4κοψ.-1,2κλεψ. της περσινής κανονικής περιόδου! Καταγράφοντας 28,9 «μονάδες» στην PER, που τον φέρνουν πίσω μόνο από τον σταρ της Οκλαχόμα Σίτι, Ράσελ Ουέστμπρουκ (29,96), που φέτος έχει ήδη 16 τριπλ-νταμπλ!!! Ο πρώην παίκτης του Φιλαθλητικού, όμως, είναι πιο πάνω από αστέρες όπως οι Τζέιμς Χάρντεν (Χιούστον-28,35), Αντονι Ντέιβις (Νέα Ορλεάνη-27,5), Κέβιν Ντουράντ (Γκόλντεν Στέιτ-27,5), Κουάι Λέοναρντ (Σαν Αντόνιο-27,37), Ντε Μάρκους Κάζινς (Σακραμέντο-27,22), Αϊζάια Τόμας (Βοστόνη-27,2), Κρις Πολ (Λ.Α. Κλίπερς-27,09), ενώ ο αρχηγός των πρωταθλητών Κλίβελαντ Καβαλίερς, ΛεΜπρον Τζέιμς, είναι 10ος με 26,54 και ο MVP της τελευταίας διετίας, Στεφ Κάρι (Γκόλντεν Στέιτ), 20ος με 23,45. Η στατιστική απεικόνιση του Αντετοκούνμπο, μάλιστα, πλησιάζει μερικούς σύγχρονους θρύλους του ΝΒΑ. Αν κατορθώσει να ολοκληρώσει τη σεζόν με μία μικρή βελτίωση (της τάξης του… 0,1%) στα κλεψίματα και διατηρήσει τους άλλους αριθμούς του, θα πετύχει κάτι που από το 1973-74 έχουν σημειώσει μόνο οι… Μάικλ Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον, Λάρι Μπερντ και Σκότι Πίπεν!!! Ο τελευταίος, ο επονομαζόμενος «Ινδιάνος» των Μπουλς, είναι ο μόνος που κατέγραψε +20π.-+8ριμπ.-+5ασ.-+2κλεψ. σε διαδοχικές χρονιές (1993-94 και 1994-95). Ενώ τα τελευταία 35 χρόνια, ο μοναδικός με +20π.-+8ριμπ.-+5ασ. και +2 τάπες ήταν ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ!

Ο «Greek Freak», ο οποίος την ερχόμενη Δευτέρα θα κοσμήσει το εξώφυλλο του φημισμένου περιοδικού, Sports Illustrated, απασχόλησε και την ιστοσελίδα HoopsHype.com, η οποία θύμισε ότι αν είχε (προλάβει να) αγωνιστεί το 2013 στην Σαραγόσα, θα αμειβόταν με 325.000 δολάρια ετησίως. Οι Μπακς, όμως, κάλυψαν την ρήτρα του όταν τον επέλεξαν τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς στο Νο15 του ντραφτ και ουσιαστικά η μεταγραφή από τον Φιλαθλητικό στην ισπανική ομάδα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αλλά έφερε κέρδος στους Ίβηρες… Ο «Giannis», εκτός από την άρνησή του να υπογράψει αυτόγραφο στην ελληνική σημαία έξω από το «Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν», θυμήθηκε και τους Έλληνες που πανηγύρισαν μαζί του, λέγοντας στα αποδυτήρια της έδρας των Νικς ότι «είμαι περήφανος για την Ελλάδα και ευγνώμων για την υποστήριξη των Ελλήνων που ήταν σήμερα (σ.σ.: βράδυ Τετάρτης) στην εξέδρα». Επιπλέον, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν αισθάνεται σαν «13ος θεός», ο πάντα σεμνός 22χρονος απάντησε αμήχανα πως «η Ελλάδα είχε 12 θεούς. Εγώ δεν είμαι ο 13ος». Ο ίδιος επισημαίνει πάντα σεμνά ότι για κάθε επίτευγμά του έχει την στήριξη των συμπαικτών του και δεν αγχώνεται με την πιθανή επιλογή του στο All Star Game. Άλλωστε, ακόμη κι αν οι ψήφοι δεν φτάσουν για να αγωνιστεί ως βασικός, αναμένεται να έχει την προτίμηση των προπονητών της Λίγκας. Καθώς ο κόουτς των Ουίζαρντς, Σκοτ Μπρουκς, τόνισε μετά το ρεκόρ καριέρας του «Αντέτο» με 39π. εναντίον της Ουάσινγκτον, ότι «έχω ήδη δηλώσει την ”ψήφο” μου στον Αντετοκούνμπο»!

Η φετινή «εκτόξευση» του νέου ηγέτη των Μπακς έχει αντίκτυπο και στην ομάδα του. Παρά την απουσία του σταθερού σκόρερ Κρις Μίντλτον, η ιστοσελίδα του ΝΒΑ ανέφερε σε ανάλυσή της πως το Μιλγουόκι «παίζει καλύτερα από όσο δείχνει το ρεκόρ του». Αναφέροντας ότι «αν και στο 16-16 (σ.σ.: το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 2/1, πριν τις δύο επόμενες νίκες των «Ελαφιών», που τους έχουν φέρει πλέον στο 18-16 και την 6η Ανατολική θέση), οι Μπακς είναι 8οι και 9οι αντίστοιχα σε επιθετική και αμυντική αποδοτικότητα στο ΝΒΑ». Ως μία από τις μόλις πέντε ομάδες με ταυτόχρονη παρουσία στο Top-10 και των δύο κατηγοριών! Οι άλλες είναι οι Ουόριορς (2οι και 2οι), Σπερς (5οι και 4οι), Κλίπερς (6οι και 10οι) και Τζαζ (9οι και 3οι). Ο αρθρογράφος Άλεξ Μπέντερ συμπληρώνει ότι σύμφωνα με την Net Rating, που αποτυπώνει την κατάταξη ανάλογα με το πόσους πόντους σκοράρει και πόσουςε επιτρέπει μία ομάδα, το Μιλγουόκι είναι η 8η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, με +37π. στο συνολικό ενεργητικό τους. Αν και το 18-16 που μετρούν, είναι μόλις το 13ο καλύτερο ρεκόρ στην τρέχουσα κανονική περίοδο… Τα στοιχεία δείχνουν ότι την τελευταία 3ετία, κάθε ομάδα που ήταν στην πρώτη 10αδα της Net Rating, κέρδισαν τουλάχιστον 48 αγώνες. Οι Μπακς θα επιχειρήσουν να το πράξουν με καλύτερη απόδοση σε κρίσιμα σημεία αγώνων, αφού έχουν ρεκόρ 0-2 σε ματς που κρίθηκαν στην παράταση και 4-8 σε εκείνα που ολοκληρώθηκαν με διαφορά μικρότερη των 6π..