Η ρέγκιουλαρ-σίζον του φετινού ΝΒΑ ολοκληρώθηκε με το στυλ του Κόμπι Μπράιαντ, αλλά και μπόλικες μαγικές στιγμές. Η Αμερικανική Λίγκα σαφώς και υπόσχεται ανάλογη «μαγεία» στα πλέι-οφς, που αρχίζουν το Σάββατο (16/4) με τις αναμετρήσεις Τορόντο-Ιντιάνα (7:30μ.μ.), Γκόλντεν Στέιτ-Χιούστον (10:30μ.μ.), Ατλάντα-Βοστόνη (2:00π.μ.-ξημερωματα Κυριακής) και Οκλαχόμα Σίτι-Ντάλας (4:30π.μ.), όμως λίγο πριν τις «μάχες» του τίτλου θα θυμηθούμε το Top-10 όσων παρακολουθήσαμε από τον Οκτώβριο μέχρι την περασμένη Τετάρτη. Αν και δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει κανείς τόσες λίγες από όσα συνέβησαν τους προηγούμενους 6 μήνες, ως συνέχεια των σημαντικότερων προσώπων του 2015.

Νο10: Τα ρεκόρ των Σπερς… «στη σκιά» των Ουόριορς
Αν ο Γκρεγκ Πόποβιτς σκεφτόταν πως η ομάδα του θα έκανε 67 νίκες στην κανονική περίοδο, τότε προφανώς θα περίμενε να έχει και το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας. Οι Σπερς, όμως, παρά το ρεκόρ νικών στην ιστορία τους, έμειναν 2οι πίσω από τους εκπληκτικούς Ουόριορς. Παρόλα αυτά, πέτυχαν νέο ρεκόρ με ξεκίνημα 38-0 στην έδρα τους (καταρρίπτοντας το 37-0 των Μπουλς), ισοφάρισαν αυτό των Σέλτικς με 40-1 στο Τέξας και πέτυχαν πολλές άλλες εντυπωσιακές επιδόσεις, όπως η 17η διαδοχική σεζόν με +50 νίκες! Επιπλέον, έχουν πια θετικό πρόσημο νικών κόντρα σε όλες τις ομάδες!

Νο9: Το τελευταίο All Star Game του Κόμπι και η «μάχη» ΛαΒιν-Γκόρντον
Από την ώρα της ανακοίνωσης του Κόμπι Μπράιαντ ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση στο τέλος της σεζόν, το All Star Game του Τορόντο θα ήταν το τελευταίο του. Ο μεγάλος σταρ των Λέικερς έλαβε τις περισσότερες ψήφους και αναδείχθηκε στην βασική 5αδα για 18η συνεχόμενη σεζόν! Τον περασμένο Φεβρουάριο, το κοινό τον αποθέωσε στην 15η παρουσία του στην γιορτή του ΝΒΑ, αν και το All Star διήμερο «σημαδεύτηκε» και από τον εκπληκτικό διαγωνισμό καρφωμάτων μεταξύ Ζακ ΛαΒιν και Άαρον Γκόρντον, που… αντί για ισοπαλία, ανέδειξε νικητή τον πρώτο!

Νο8: Τα σουτ των «Κλιπς» που πήγαν να «κλέψουν» τη δόξα των Ουόριορς
Οι Κλίπερς δεν κατάφεραν να ανταγωνιστούν τους Ουόριορς στην κανονική περίοδο, χάνοντας και τις 3 μεταξύ τους αναμετρήσεις… Ωστόσο, θα έχουν ενδεχομένως την ευκαιρία να τους συναντήσουν στον 2ο γύρο (αν το Γκόλντεν Στέιτ επικρατήσει του Χιούστον και το Λ.Α. προκριθεί επί του Πόρτλαντ). Πάντως, οι «Κλιπς» επιχείρησαν να πετύχουν ένα σπουδαίο ρεκόρ, το οποίο έχασαν την τελευταία μέρα της κανονικής σεζόν. Η ομάδα του Ντοκ Ρίβερς ήθελε να γίνει η πρώτη στην ιστορία που θα έχει στην 1η θέση και των τριών στατιστικών κατηγοριών των σουτ σε μία σεζόν δικό της παίκτη, όμως ο… Στεφ Κάρι «χάλασε» την υπόθεση. Ο ΝτιΆντρε Τζόρνταν ήταν πρώτος φέτος σε σουτ εντός πεδιάς, με 70,3%, ο Τζέι-Τζέι Ρέντικ ήταν πρώτος σε ποσοστό τριπόντων με 47,5%, αλλά… Ο Τζαμάλ Κρόφορντ είχε 90,4% στις βολές, μόνο που στο τελευταίο ματς ο Κάρι τον προσπέρασε με 90,8%. Την παράσταση έκλεψε, χωρίς να το θέλει, και η… γροθιά του Μπλέικ Γκρίφιν σε υπάλληλο της ομάδας και φίλο του, με την οποία τραυμάτισε το χέρι του!

Νο7: Ρεκόρ εισιτηρίων και τηλεθέασης
Την περασμένη Τετάρτη, η ταυτόχρονη έναρξη του τελευταίου ματς του Κόμπι Μπράιαντ και του αγώνα για το ρεκόρ των 73 νικών του Γκόλντεν Στέιτ άρχιζε την ίδια ώρα. Με το κοινό να έχει δίλλημα τι να παρακολουθήσει. Το ESPN ανακοίνωσε πως 5,6εκατ. τηλεθεατές προτίμησαν τους Λέικερς και 4,15εκατ. τους Ουόριορς. Η φετινή σεζόν, όμως, δεν είχε ρεκόρ μόνο στο παρκέ… Η Λίγκα ανακοίνωσε ότι καταρρίφθηκε το ρεκόρ θεατών στις εξέδρες, με 22εκατ. εισιτήρια, μ.ό. 17.864 σε κάθε ματς, 723 sell-outs και πληρότητα 94% στις κερκίδες των 29 γηπέδων! Κορυφαία επίδοση και για το ΝΒΑ TV, με αύξηση 19% στην τηλεθέαση από πέρσι! Πριν την τελευταία μέρα, το ματς με τους περισσότερους τηλεθεατές ήταν το Σαν Αντόνιο-Γκόλντεν Στέιτ στις 10 Απριλίου, με 2,6εκατ.. Το ΝΒΑ ανακοίνωσε και αύξηση χρηστών στο League Pass κατά… 160%!

Νο6: Οι εκπλήξεις και οι απογοητεύσεις
Τρεις ομάδες από τα περσινά πλέι-οφς της Ανατολικής Περιφέρειας έμειναν φέτος εκτός 8αδας… Σικάγο, Μιλγουόκι και Μπρούκλιν δεν θα τα κατάφεραν και απογοήτευσαν, ενώ στην Δύση η μοναδική αλλαγή ήταν αυτή με τους Πέλικανς εκτός και τους Θάντερ εντός της 8αδας. Στην Ανατολή, Σάρλοτ, Ιντιάνα και Ντιτρόιτ θα παίξουν και πάλι και μέχρι τα τέλη Απριλίου, ενώ πέρσι πήγαν νωρίς στο σπίτι τους. Απογοητευτική σεζόν και για τους Νικς και Λέικερς, την ώρα που οι Σέλτικς συνέχισαν την άνοδό τους και οι Χιτ βρήκαν ρυθμό, παρά τη νέα ατυχία και απουσία του Κρις Μπος. Καλές εντυπώσεις άφησε το νεανικό σύνολο της Μινεσότα και η Γιούτα, αν και έμεινε 9η στην Δύση. Απρόσμενα «ψηλά» βρέθηκε το Πόρτλαντ, αν και το καλοκαίρι έχασε τα 4/5 της περσινής βασικής 5αδας του και κυρίως τον ΛαΜάρκους Όλντριτζ. Αντίθετα, αν και “χώρεσε” στο τέλος στα πλέι-οφς στην 8η θέση, απογοήτευσε και το Χιούστον, που πέρσι έφτασε ως τους Τελικούς Δύσης. Στα ίδια το Ντάλας, που όμως είδε τον Ντιρκ Νοβίτσκι να φτάνει στην 6η θέση των σκόρερ όλων των εποχών!

Νο5: Το «μπάχαλο» των Καβς με Μπλατ και τον… κόουτς ΛεΜπρον
Ο Ντέιβιντ Μπλατ έγινε φέτος ο πρώτος τεχνικός που απολύεται στη μέση της σεζόν με ποσοστό νικών… 73,2%! Ο πρώην κόουτς των Τρεβίζο, Αρη, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Εθνικής Ρωσίας οδήγησε πέρσι το Κλίβελαντ στους Τελικούς και φέτος είχε 30-11, όμως… Κοινό και Τύπος επιμένουν ότι η θέληση του ΛεΜπρον να μην τον έχει δίπλα του υπερίσχυσε, ώστε να τοποθετηθεί ο Τάιρον Λου, που… ακούει καλύτερα τον «Βασιλιά»!

Νο4: Το… κορμί του πόιντ-γκαρντ «Αντέτο»
Ο θεαματικός φέτος Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν περιορίστηκε στα εντυπωσιακά στιγμιότυπα. Ο διεθνής φόργουορντ δεν κατάφερε να φτάσει ως τα πλέι-οφς με τους Μπακς, όπως πέρσι, όμως είχε μία εκπληκτική ρέγκιουλαρ-σίζον, με μ.ό. 16,9π.-7,7ριμπ.-4,3ασ. σε 35,3′ (ενώ πέρσι είχε 12,7π-6,7ριμπ..-2,6ασ. σε 31,5′), αλλά στο φινάλε της αγωνίστηκε ως πόιντ-γκαρντ, έφτασε τα 5 τριπλ-νταμπλ και πραγματοποίησε έναν εξαιρετικό Μάρτιο, με μ.ό. 18,4π.-7,2ριμπ.-7,1ασ. και στα 7 ματς του Απριλίου είχε 20,7π! Λίγο νωρίτερα, το ESPN τον χαρακτήρισε ως “το καλύτερο κορμί του ΝΒΑ” και ανέλυσε τη δομή της κορμοστασιάς του!

Νο3: Τα 18 τριπλ-νταμπλ του Ουέστμπρουκ
Ο Αντετοκούμπο είχε φέτος 5 τριπλ-νταμπλ, ο Ντρέιμοντ Γκριν των Ουόριορς άλλα 13, όμως εκείνος που ξεχώρισε στη λίστα ήταν φυσικά ο πρώτος Ράσελ Ουέστμπρουκ. Ο σταρ των Θάντερ έφτασε τα 18 και ισοφάρισε το ρεκόρ του Μάτζικ Τζόνσον από το 1988-89! Ευελπιστεί να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό στα πλέι-οφς, τα οποία έχασε πέρσι λόγω του τραυματισμού του Ντουράντ.

Νο2: Το (διαρκές) farewell του Κόμπι
Το τελευταίο (και «χρυσό») ματς της καριέρας του, με 60π. κόντρα στη Γιούτα, θα μείνει στην ιστορία. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο αυτό. Από τη μέρα που ο Κόμπι Μπράιαντ ανακοίνωσε την απόφαση να αποχωρήσει από την ενεργό δράση στο τέλος της κανονικής περιόδου, σε κάθε εκτός έδρας ματς γνώριζε μία (κάποτε) απρόσμενη αποθέωση. Με αναγνώριση, αλλά και συγκίνηση μέχρι και από… «εχθρούς». Ο Κόμπι αποχώρησε έπειτα από 20 σεζόν στους Λέικερς, με 5 πρωταθλήματα και πολλά και ατελείωτα ρεκόρ, ως ένας θρύλος του ΝΒΑ και του παγκόσμιου μπάσκετμπολ!

Νο1: Ο Κάρι… «το βιολί» του στην «ορχήστρα» των Ουόριορς
Ο ίδιος πλησιάζει στο δεύτερο συνεχόμενο βραβείο MVP. Η ομάδα του ευελπιστεί να φτάσει στον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο. Όλα αυτά είναι θέμα ημερών για τον Στεφ Κάρι και ζήτημα διάρκειας για τους Ουόριορς στα πλέι-οφς. Ως τότε, όμως, οι πρωταθλητές θα έχουν την εκπληκτική φετινή σεζόν τους. Κορυφαία επίδοση βεβαίως το ρεκόρ των 73 νικών, αφήνοντας 2ο το 72-10 των Μπουλς του 1995-96! Το Γκόλντεν Στέιτ άρχισε με ρεκόρ 24-0 και δεν σταμάτησε παρά την αρχική απουσία του κόουτς Στιβ Κερ. Πέρσι ήταν ο ασίσταντ Νικ Γιου’Ρεν που «έσωσε» τη σεζόν τους. Φέτος προσωρινός -και υπηρεσιακός- πρωταγωνιστής από τον πάγκο ήταν ο Λουκ Ουόλτον. Αλλά τα καλύτερα ήταν μέσα στο παρκέ. Οι Ουόριορς έφτασαν στο 73-9 αφού έγιναν η πρώτη ομάδα που σκοράρει 1.000+ τρίποντα σε μία σεζόν (με την βοήθεια και του Τόμπσον), ο Κάρι των ρεκόρ και της… επιστήμης από τα 7,25μ., ξεπέρασε τα 400 (ενώ πέρσι είχε το ρεκόρ με 286) και έγινε ο 2ος παίκτης του «κλαμπ» των «50/45/90», δηλαδή να έχει στην κανονική περίοδο 50+% στα δίποντα (50,4%), 45+% στα τρίποντα (45,4%-2ος) και 90+% στις βολές (90,8%-1ος)! Ο ηγέτης των Ουόριορς, που φέτος νίκησε και το… «2K 2016», ολοκλήρωσε τη σεζόν με το κορυφαίο «αληθινό» ποσοστό (όλα τα παραπάνω), με 66,9%, αφού ο MVP του 2014, Κέβιν Ντουράντ είχε 63,4% και ο Μάικλ Τζόρνταν είχε ρεκόρ 61,4%! Και, με κορυφαίο highlight τα 12 τρίποντα και το νικητήριο σουτ στην Οκλαχόμα Σίτιίσως να… άλλαξε το μπάσκετμπολ, αφού εκτός από τα 402 τρίποντά του, άλλοι 7 παίκτες είχαν 200+ εύστοχα στην σεζόν (Τόμπσον-276, Χάρντεν-236, Λίλαρντ-229, Λάουρι-212, Τζορτζ-210, Τζέι-Αρ Σμιθ-204, Ρέντικ-200), για πρώτη φορά στην ιστορία! Παρά τις αντιρρήσεις του Γκρεγκ Πόποβιτς