Ο Ιταλός τενόρος, Λουτσιάνο Παβαρότι, επέμενε ότι «η αντιπαλότητα πρέπει να είναι με τον εαυτό μας. Προσπαθώ να γίνομαι όσο το δυνατόν καλύτερος και μάχομαι εναντίον του ίδιου μου του εαυτού και ποτέ απέναντι σε κανέναν…». Μία συμβουλή η οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι (δεν) ταιριάζει στην φετινή «όπερα» των τελικών του ΝΒΑ, οι οποίοι αρχίζουν στις 4:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (2/6) στο Γκόλντεν Στέιτ. Από την μία η «μπαγκέτα» του Λεμπρόν Τζέιμς και οι πρωταθλητές Καβς και από την άλλη η «ορχήστρα» των Ουόριορς με τα πολλά «βιολιά». Στην μία γωνιά ο Λεμπρόν που πρεσβεύει ιδανικά αυτό το «καλύτερος κάθε μέρα» -αν και συχνά οι αντιπαλότητές του είναι πολλές- και επιθυμεί να διατηρήσει τα περσινά σκήπτρα του. Στην άλλη πλευρά οι Ουόριορς, που αν και πολύ καλοί, θέλησαν να γίνουν καλύτεροι, με την καλοκαιρινή απόκτηση του Κέβιν Ντουράντ. Το ΝΒΑ, το κοινό και ο Τύπος, όμως, «έχρισε» και τις δύο ομάδες ως τα μέλη της νέας μεγάλης αντιπαλότητας του πρωταθλήματος. Οι παίκτες των δύο φιναλίστ επιμένουν πως αυτό δεν ισχύει. Το γεγονός, ωστόσο, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Λίγκας οι ίδιες ομάδες θα αναμετρηθούν για 3η διαδοχική σεζόν στους τελικούς, αλλά και η ίντριγκα που κρύβεται πίσω από το «Warriors vs Cavaliers μέρος 3ον», προμηνύουν μία συναρπαστική σειρά. Πιθανότατα με περισσότερο σασπένς από το συνολικό ρεκόρ 24-1 (12-0 το Γκόλντεν Στέιτ, 12-1 το Κλίβελαντ, η κορυφαία επίδοση στα πλέι οφς για φιναλίστ) με το οποίο οι περσινοί και προπέρσινοι σφετεριστές του δαχτυλιδιού έφτασαν ως εκεί!

2017 NBA Finals Promo | “Trilogy” | Cavs Vs. Warriors

 

Ο άλλοτε κόουτς των Νικς και Ρόκετς και νυν σχολιαστής στο δίκτυο TNT, Τζεφ Βαν Γκάντι, σχολίασε την περασμένη Τρίτη ότι «δεν νομίζω ότι οι Ουόριορς θα έχουν ανταγωνισμό! Όσο βρίσκομαι στο ΝΒΑ, αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά ταλέντου που έχω δει ανάμεσα στην καλύτερη και στη δεύτερη καλύτερη ομάδα. Δεν θέλω να θίξω το Κλίβελαντ, αλλά νομίζω απλά ότι το Γκόλντεν Στέιτ βρίσκεται σε διαφορετικό επίπεδο». Ο φόργουορντ των Καβαλίερς, Κέβιν Λαβ, πάντως, δήλωσε πως «γελάω με όσους λένε ότι είμαστε αουτσάιντερ». Ο Λεμπρόν προτίμησε μία ατάκα όπως «μου αρέσουν οι πιθανότητες που έχουμε», αν και ο προπονητής του, Τάιρον Λου, έριξε λίγη «σπίθα» διαπιστώνοντας πως «είναι δυσκολότερο να αμυνθείς κόντρα στους Σέλτικς, παρά εναντίον των Ουόριορς». O (απών) τεχνικός του Γκόλντεν Στέιτ, Στιβ Κερ, που παραμένει εκτός λόγω προβλήματος στη μέση που του προκαλεί και πονοκεφάλους (από προπέρσινη επέμβαση) δήλωσε ότι «δεν έχει νόημα η κουβέντα για φαβορί και αουτσάιντερ. Πώς μπορείς να αποκαλέσεις underdogs τους Καβς, αφού είναι πρωταθλητές; Είναι μία σπουδαία ομάδα και θέλουμε να ανακτήσουμε αυτό που μας πήραν πέρσι». Ο Κερ έχει παραδεχθεί ότι δύσκολα θα καθίσει στον πάγκο στον πρώτο τελικό, κάτι που σημαίνει ότι χρέη χεντ κόουτς θα εκτελέσει πάλι ο Μάικ Μπράουν, ο οποίος δεν θα χρειαστεί τόσο να διαμορφώσει τα συστήματα, αλλά να «πατήσει» τα κατάλληλα «κουμπιά» της διαχείρισης μέσα στο 48λεπτο. Ο βοηθός του Κερ ήταν πρώτος προπονητής των Καβαλίερς από το 2005-2010, (οδηγώντας το Κλίβελαντ στους τελικούς του 2007, χάνοντας 4-0 από το Σαν Αντόνιο) και το 2013-14. Κοινώς, απολύθηκε όταν αποχώρησε ο Λεμπρόν για το Μαϊάμι και είχε την ίδια τύχη και όταν ο «Βασιλιάς» επέστρεψε στο Κλίβελαντ. Ο Μπράουν, μάλιστα, αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο Τάιρον Λου του χρωστά 100 δολάρια από… προ 19 ετών στοίχημα, όταν ο τελευταίος είχε χάσει σαν ρούκι σε διαγωνισμό σουτ!!!

Inside The NBA – Who will win the Finals? Warriors vs Cavs | Finals Preview | May 25, 2017

 

Warriors vs. Cavs: How will the NBA Finals trilogy finish? | SPEAK FOR YOURSELF

 

Ο Λου πρόσθεσε -κυρίως αμυντικά- στοιχεία στο παιχνίδι των Καβς όταν αντικατέστησε πέρσι τον Ντέιβιντ Μπλατ (κάνοντας και το… χατίρι του Λεμπρόν) και ο Κερ τελειοποίησε το παιχνίδι των Ουόριορς με τις αποστάσεις και το εξαιρετικό passing game τους (64,7% των πόντων στα πλέι-οφς προέρχονται από ασίστ). Ωστόσο, λίγοι είναι εκείνοι που θεωρούν ότι οι τελικοί θα κριθούν από τους καθοδηγητές των πάγκων. Μέχρι πέρσι, στις τελευταίες 20 σειρές τελικών, μόλις 5 ομάδες με μειονέκτημα έδρας κατέκτησαν τον τίτλο. Οι Καβς έγιναν η 6η και θέλουν να το επαναλάβουν και φέτος. Αντιμετωπίζουν την κορυφαία επίθεση της κανονικής περιόδου (μ.ό. 115,9π. με 30,4ασ.-επίσης καλύτερη επίδοση!) και των πλέι οφς (μ.ό. 116,8π. με 27,8ασ.), όμως η παρέα των Λεμπρόν, Ιρβινγκ και Λαβ κατέγραψε μ.ό. 120,7π. ανά 100 κατοχές στην ποστ-σίζον, που είναι +9,8π. από την ρέγκιουλαρ σίζον και η κορυφαία επίδοση των τελευταίων 40 ετών για τα πλέι οφς! Από την άλλη, όμως, οι Ουόριορς είναι η κορυφαία αμυντική ομάδα των πλέι οφς με μ.ό. 99,1π. ανά 100 κατοχές (-8,8π. από την κανονική σεζόν), επιβεβαιώνοντας τον κόουτς των Σπερς, Γκρεγκ Πόποβιτς, που δήλωσε όταν η ομάδα του «σκουπίστηκε» από το Γκόλντεν Στέιτ ότι «όλοι βλέπετε το επιθετικό ταλέντο, όμως είναι και η καλύτερη ομάδα στην άμυνα!». Καθώς έχουν και το χαμηλότερο ποσοστό ευστοχίας (41,6%) αντιπάλων στα 12 προηγούμενα ματς με Πόρτλαντ, Γιούτα και Σαν Αντόνιο. Με τον αναπληρωματικό σέντερ Τζαβέιλ ΜακΓκι στο παρκέ (αν και για περίπου 11′ μ.ό), οι Ουόριορς έχουν +26,3π. ανά 100 κατοχές. Επίσης, λόγω αθλητικών προσόντων, μπορεί να παίξει ψηλά και να περιορίσει τα ριμπάουντ του Τρίσταν Τόμπσον… Οι Καβς, από την άλλη, είδαν τους Σέλτικς στους ανατολικούς τελικούς να σουτάρουν κατά μ.ό. 33,1τριπ. ανά ματς, επιτρέποντάς τους τα 26,4 από αυτά σχεδόν αμαρκάριστα, με αμυντικό τουλάχιστον 1,2μ. μακριά από τον σουτέρ. Επιλογή που δύσκολα θα έχουν κόντρα στο Γκόλντεν Στέιτ των Κάρι, Τόμπσον και Ντουράντ και του 38,9%. Μάλιστα, ίσως αποτελέσει ρίσκο το να αφήσει το σουτ στον Ντρέιμοντ Γκριν, που έχει 47,2%τριπ. στα πλέι οφς! Το Κλίβελαντ, πάντως, σουτάρει στην ποστ σίζον με 43,5% από τα 7,25μ., όχι μόνο χάρη σε Ιρβινγκ, Τζέιμς και Κόρβερ ή Φράι. Αλλά και γιατί μετά τις σειρές με Ιντιάνα και Τορόντο, κόντρα στην Βοστόνη εμφανίστηκε ο «Λαβ της Μινεσότα», με 22,6π.-12,4ριμπ. μ.ό. και 53,5% (με 23/43) στα τρίποντα!

 

2015 NBA Finals: Game 6 Minimovie

 

Οι σταρ των δύο φιναλίστ δύσκολα θα αντιμετωπίσουν -τουλάχιστον για πολλή ώρα- ο ένας τον άλλον. Το μαρκάρισμα του Κάιρι Ίρβινγκ θα αναλάβει κυρίως ο Κλέι Τόμπσον και όχι ο Στεφ Κάρι, ενώ η «μάχη» Λεμπρόν – Ντουράντ δεν θα διαρκεί 48 λεπτά. Οι Ουόριορς προφανώς δεν θα ρισκάρουν να φορτωθεί φάουλ ο «KD» απέναντι στον Τζέιμς, τον οποίο μπορεί να μαρκάρει είτε ο βασικός Ντρέιμοντ Γκριν είτε από τον πάγκο ο Αντρέ Ιγκουοντάλα. Ο Ντουράντ, με ύψους 2,11 ενδεχομένως «πέσει» πάνω στον Λαβ στη θέση «4», αφού ο τελευταίος παίζει αρκετά μακριά από τη ρακέτα, με αντίστοιχη «αποστολή» στην άλλη πλευρά του παρκέ και τον Ιμάν Σάμπερτ να περιμένει εντολή να «κυνηγήσει» τον Ντουράντ. Με προφανή αδυναμία, όμως, να σταματήσει το σουτ του από ψηλά… Ο «KD» κατέγραψε φέτος μ.ό. 28,5π. με 51,6% στα δύο ματς με το Κλίβελαντ και έχει 25,2π. στα πλέι οφς, αλλά με 55,6% στα σουτ και 41,7% στα τρίποντα! Βασικό στοιχείο στην άμυνα των Καβαλίερς θα είναι ο Τρίσταν Τόμπσον. Ο Καναδός σέντερ μετρά μ.ό. 9,2π.-9,3ριμπ. στα πλέι οφς και θα χρειαστεί αφενός να περιορίσει την πάσα του Ζάζα Πατσούλια ή το παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη του Τζαβέιλ ΜακΓκι. Από την άλλη, θα μετρήσει η έφεσή του στο επιθετικό ριμπάουντ, ώστε να μην επιτρέψει εύκολα «σκουπίδια» στο Γκόλντεν Στέιτ. Οι Ουόριορς, άλλωστε, θέλουν το εύκολο ριμπάουντ για το εύκολο καλάθι στο ανοικτό γήπεδο, ως η κορυφαία ομάδα σε πόντους στον αιφνιδιασμό τόσο στην ρέγκιουλαρ σίζον  (μ.ό. 22,6π.) όσο και στα πλέι οφς (20,7π.). Στο αμυντικό κομμάτι αυτού του τομέα, όμως, οι Καβς είναι αποδοτικοί, επιτρέποντας μόλις 10,2π. στο transition στους τρεις αντιπάλους τους στην φετινή ποστ σίζον. Στα δύο παιχνίδια της κανονικής περιόδου (νίκη 109-108 οι Καβς, νίκη 126-91 το Γκόλντεν Στέιτ -αμφότερες για τους γηπεδούχους), οι Ουόριορς πέτυχαν 53π. στο ανοικτό γήπεδο και οι Καβαλίερς μόνο 16… Αν και στα πλέι οφς, οι πρωταθλητές νίκησαν 4 αγώνες στους οποίους σκόραραν λιγότερους από 5π. στον αιφνιδιασμό, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες πέτυχαν μόνο τρεις νίκες με ισάριθμη παραγωγικότητα.

GameTime | Look back at the 2016 Finals between Cavs & Warriors – Warriors taking a 3-1 series lead

 

Το Γκόλντεν Στέιτ δεν αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στα πλέι οφς (σ.σ: πρώτη ομάδα που φτάνει με 12-0 σε τελικούς -οι Λέικετς είχαν 11-0 το 2001, με 1ο γύρο που κρινόταν στις 3 νίκες), παρά το γεγονός ότι ο Κλέι Τόμπσον μέτρησε μόλις 14,4π. μ.ό., σχεδόν 8 λιγότερους από τους 22,3 της κανονικής σεζόν (και με πεσμένα ποσοστά από το 46,8% σουτ και 41,4%τριπ. της ρέγκιουλαρ στα 38,3%και 36,4% αντίστοιχα). Ο Τόμπσον έχει αποδεχθεί τον ρόλο της τρίτης λύσης στην επίθεση, αφού και ο Κάρι, από τους 25,1π. της κανονικής περιόδου, έχει ανέβει στους 28,6π. στα πλέι οφς, με ανεβασμένα ποσοστά (50,2% σουτ και 43,1%τριπ., από τα 46,8% και 41,1% αντίστοιχα). Επιθυμώντας και μία προσωπική ρεβάνς, αφού στους περσινούς τελικούς είχε μ.ό. 22,6π. με 40%τριπ… Στην άλλη πλευρά, ο Λεμπρόν μετρά στα πλέι οφς μ.ό. 32,5π.-8ριμπ.-7ασ. σε 40,5 λεπτά και στον 5ο αγώνα με τους Σέλτικς έφτασε τους 5.995π. στα πλέι οφς και ξεπέρασε στην κορυφή τον Μάικλ Τζόρνταν (5.987)! Ο Τζέιμς θα γίνει ο 7ος παίκτης που θα αγωνιστεί σε επτά σερί σειρές τελικών ΝΒΑ, μετά τους Μπιλ Ράσελ (10), Τομ Χέινσον (9), Κέι-Σι Τζόουνς (8), Σαμ Τζόουνς (9), Φρανκ Ράμσεϊ (8) και Μπομπ Κούζι (7)-όλοι με τους Σέλτικς. Απορία για τον Τάιρον Λου, αν ο Ίρβινγκ συνεχίσει ή αυξήσει τους 24,5π.-5,6ασ. στα πλέι οφς και εξακολουθήσει να εκτελεί άψογα το πικ εν ρολ με τον Λεμπρόν, αποτελεί το πόσο θα καταφέρει να κρύψει τις αμυντικές αδυναμίες των Τσάνινγκ Φράι και Κάιλ Κόρβερ, ώστε να τους αφήσει στο παρκέ και να εκμεταλλευτεί το καλό σουτ τους. Ο Φράι (μ.ό. 7,8π. με 52,6%τριπ. στην ποστ σίζον), αν και είχε πέρσι 58%τριπ. στους 3 πρώτους γύρους των πλέι οφς του 2016, έπαιξε λίγο στους τελικούς με τους Ουόριορς. Ενώ οι τελευταίοι «σημάδεψαν» τον Κόρβερ (μ.ό. 6,4π.-41,5%τριπ. στα πλέι-οφς) στη νίκη 126-91 της κανονικής περιόδου… Παίκτες τους Φράι ή Κόρβερ μπορεί να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες στην καλή τους μέρα. Οι φετινοί Τελικοί, πάντως, μπορεί σύμφωνα με πολλούς ειδικούς να καθορίσει εν πολλοίς την «κληρονομιά» (ή την συνέχεια) των μεγάλων σταρ. Αν και η φετινή «τριλογία» Ουόριορς-Καβς δείχνει να είναι μόνο η αρχή (τους).

Cavs, Warriors Trilogy Won’t Disappoint | ESPN