Ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Γούντι Άλεν, δήλωσε πριν χρόνια πως “η μοναδική φορά που ήρθαμε σε ταυτόχρονο οργασμό με την πρώην γυναίκα μου ήταν όταν ο δικηγόρος υπέγραψε τα χαρτιά του διαζυγίου“! Ο Τιμ Ντάνκαν ήταν πάντοτε ιδιαιτέρως σεμνός για να αποκαλύψει τα απόκρυφα της κρεβατοκάμαράς του.

Μονάχα που τη μέρα που η ομάδα του επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε διαδικασίες διαζυγίου με την επί 12ετία σύζυγό του, ο ίδιος πρόσφερε στους Σπερς μία ακόμη (μπασκετική) “ηδονή“. Ο 37χρονος φόργουορντ/σέντερ του Σαν Αντόνιο (απ)έδειξε πως η “κρεβατομουρμούρα” δεν επηρεάζει το παιχνίδι του και για 2ο συνεχόμενο δυτικό τελικό “μίλησε” περισσότερο όταν χρειαζόταν περισσότερο.

Ο Ντάνκαν, που θυμίζει τον παλιό-καλό και κυρίαρχο ψηλό των “Σπιρουνιών” ήταν αυτός που τα ξημερώματα της Κυριακής (26/5) ανέλαβε τα ηνία από τον Τόνι Πάρκερ στην παράταση και οδήγησε τους Τεξανούς στο 3-0 επί του Μέμφις που τους φέρνει μία ανάσα από την πρόκριση στους φετινούς Τελικούς! Για την ακρίβεια, επιβεβαίωσε πως στην σειρά η λέξη “παράταση” είναι η δική του ώρα. Ο σταρ των Σπερς πέτυχε στο έξτρα 5λεπτο τους 7 από τους 24π. του και μετά και την παράταση του 2ου ματς με τους Γκρίζλις, ξεκαθάρισε και βροντοφώναξε πως όχι μόνο δεν έχει ξοφλήσει, αλλά στα κρίσιμα αναλαμβάνει δράση.

Στον 2ο αγώνα, οι Σπερς είδαν τους Γκρίζλις να “επιστρέφουν” από το -18 και να φτάνουν στην παράταση, στην οποία ωστόσο ο Ντάνκαν είχε 6π.(από τους 17π. του) με 3/5διπ. και 6 από τα συνολικά 17ριμπ. του! Ενώ στην 3η αναμέτρηση, μπορεί το σκηνικό να άλλαξε και να ήταν το Σαν Αντόνιο εκείνο που “γύρισε” διαφορά 18π., όμως στον έξτρα χρόνο ο πρωταγωνιστής ήταν ο ίδιος

Ο ηγέτης των Σπερς είχε 3/4διπ. σε 4:22 και έγειρε μία και καλή την πλάστιγγα προς την πλευρά της ομάδας του, που δείχνει “φρέσκια” πριν τους Τελικούς, στους οποίους τα “Σπιρούνια” θα φτάσουν με μία ακόμη νίκη και ευελπιστούν να διεκδικήσουν το 5ο δαχτυλίδι της ιστορίας τους. Έχοντας φορέσει και τα 4 (το 1999, το 2003, το 2005 και το 2007) προηγούμενα χάρη στα χέρια του Ντάνκαν.

ΟιretroΣπερς εμφανίζονται τόσο κυρίαρχοι, που θαρρεί κανείς αμφισβητούν πια ανοικτά τον τίτλο του φαβορί που έχει από την αρχή της σεζόν το Μαϊάμι. Μεγάλο ρόλο στην πορεία τους έχει διαδραματίσει σαφώς ο Ντάνκαν, που παρά τα 37 χρόνια του, φέτος παίζει πάλι σαν έφηβος!

Έπειτα από δύο άσχημες -για τα δικά του δεδομένα- σεζόν (το 2010-11 είχε μόλις 13,4π. μ.ο. -χειρότερη επίδοση της καριέρας του- και το 2011-12 σκόραρε 15,4π.), ο “TD” είχε φέτος 17,8π., αλλά κυρίως ηγετική παρουσία στα κρίσιμα σημεία. Κόντρα στο Μέμφις πετυχαίνει μεν 15,7π. (χαμηλότεροι από τους 19,5 στον 2ο γύρο με το Γκόλντεν Στέιτ), αλλά ενώ σκοράρει μόλις 1,7π. στην 1η περίοδο κάθε αγώνα των δυτικών τελικών, 2,7 στην 3η και 2 στην 4η, έχει 5π. μ.ο. στο 2ο δωδεκάλεπτο και… 6,5π. στις παρατάσεις!

Παράλληλα, με τους 24π. που πέτυχε, ανέβασε τον μ.ο. στα φετινά Playoffs στους και έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Λίγκας που έχει +18π. και +9ριμπ. μ.ο. στην ίδια post-season, σε ηλικία +37χρ.!!! Ξεπερνώντας τους Ρόμπερτ Πάρις (17π.- 9,5ριμπ. το 1993, στα 39 του!) και Σκότι Πίπεν (16,3π.- 9,3ριμπ. το 2002, σε ηλικία 36χρ.)! Ενώ μετά τον 3ο δυτικό τελικό έφτασε τους 4.467π. στα Playoffs, ξεπερνώντας στην 6η θέση τον άλλοτε σταρ των Λέικερς, Τζέρι Ουέστ και ξεπέρασε και σε “νταμπλ-νταμπλ” (με 144) τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν.

Και μπορεί ο Τιμ Ντάνκαν να είχε δηλώσει πριν το ξεκίνημα της σειράς με τις “Αρκούδες” πως “θα δείτε μερικά… άσχημα παιχνίδια και μας συγχωρείτε για τούτο”, όμως τελικά αποδεικνύεται πως αυτός κρατά τις “ομορφότερες” στιγμές για εκείνον και την ομάδα του για το τέλος. Μάλιστα, εκτός από την συμβολή του στην επίθεση, ο Ντάνκαν έδειξε στο 2ο ματς πόσο σημαντική είναι η παρουσία του στην επίθεση, καθώς στο διάστημα που ήταν στον πάγκο, οι Γκρίζλις σούταραν 9/14 μέσα στη ρακέτα, ενώ όταν βρισκόταν στο παρκέ, οι αντίπαλοι είχαν μόνο 4/24!

Στην αντίπερα όχθη, του Μέμφις, οι πρωτάρηδες σε τελικούς Περιφέρειας Γκρίζλις δεν “πληρώνουν” μονάχα την επιρροή του Ντάνκαν στο παιχνίδι των αντιπάλων τους. Αλλά και την “απουσία” των δικών τους ψηλών από την σειρά. Η ομάδα του κόουτς Χόλινς περίμενε περισσότερα στην επίθεση από τους Ζακ Ράντολφ και Μαρκ Γκασόλ, όμως αμφότεροι μείωσαν την παραγωγικότητά τους κόντρα στην άμυνα των Σπερς.

Ο Ράντολφ, από τους 20,8π. στον 1ο γύρο με τους Κλίπερς (με 58,6%) και τους 18,4 απέναντι στους Θάντερ (με 44,6%), έχει “κατρακυλήσει” στους 10,8 εναντίον του Σαν Αντόνιο, σουτάροντας με μόλις 30%… Ενώ ο Ισπανός από τους 19,4π. και το 48,6% με την Οκλαχόμα Σίτι και τον Ιμπάκα, “έπεσε” στους 14,3, και στο 39,1%.

Λόγω των δυσκολιών στην ρακέτα, οι Γκρίζλις πήραν μεν βοήθεια από τον βασικό πόιντ-γκαρντ τους, Μάικ Κόνλεϊ (έχει 17,3π. κόντρα στα “Σπιρούνια” και +2,7π. από τον μ.ο. της κανονικής περιόδου), αλλά αποδεικνύεται πως χρειάζονται περισσότερο σκορ από τον Ταϊσόν Πρινς.

Ο 33χρονος φόργουορντ αποκτήθηκε τον περασμένο Γενάρη για να δώσει αμυντικές λύσεις (με “θυσία” του κορυφαίου ως τότε σκόρερ του Μέμφις, Ρούντι Γκέι), όμως μην έχοντας να σταματήσει ένα “θηρίο” στη θέση του (αντιμετωπίζει έναν εκ των Ντάνι Γκριν ή Κάουι Λέοναρντ, ενώ στον 2ο γύρο μάρκαρε τον Ντουράντ), ο κόουτς Χόλινς θα ήθελε να είναι πιο αποδοτικός στην επίθεση.

Ο Πρινς είναι ο πιο έμπειρος παίκτης των Γκρίζλις σε συνθήκες πλέι-οφς, καθώς έχει κατακτήσει τον τίτλο με το Ντιτρόιτ το 2004 και το 2005 έπαιξε στους Τελικούς με τους Πίστονς, κόντρα στο Σαν Αντόνιο. Παρόλα αυτά έχει “κολλήσει” στην μπροστά πλευρά του παρκέ, σκοράροντας μόνο 5π. μ.ο. στους δυτικούς τελικούς, αν και στην ρέγκιουλαρ-σίζον είχε 10,4 (8,8 με το Μέμφις και 11,7 νωρίτερα με τα “Πιστόνια“)…

Υ.Γ.: Το Μέμφις ευελπιστούσε να γίνει η μοναδική ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ που στην ίδια σεζόν θα “επέστρεφε” δις από το 0-2 μίας σειράς. Πλέον, θα πρέπει να “πρωτοτυπήσει” με άλλον τρόπο, αφού καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να προκριθεί από το 0-3

Υ.Γ.2: Η λογική έλεγε πως για να έχει τύχη η Ιντιάνα στην σειρά των ανατολικών τελικών με τους πρωταθλητές Χιτ θα έπρεπε να σταματήσει τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Ο σταρ του Μαϊάμι έχει πραγματοποιήσει δύο σπουδαία ματς (30π.-10ριμπ.-10ασ. στο 1ο νικηφόρο και 36π.-8ριμπ., στην ήττα στο 2ο), αλλά οι Πέισερς κατόρθωσαν να “κλέψουν” το πλεονέκτημα έδρας γιατί έχουν σταματήσει τους ρολίστες σουτέρ των αντιπάλων τους.

Το Μαϊάμι έχει ρεκόρ 44-3 όταν η “συνοδεία” της “Big-3” των ΛεΜπρον, Ουέιντ, Μπος σκοράρει +37π., ρεκόρ 33-2 όταν ο Τσάλμερς πετυχαίνει +9π. και ρεκόρ 29-2 όταν ο Μπάτιερ έχει +8π.. Στην μοναδική φετινή ήττα στην κανονική περίοδο από τους Χιτ, η ομάδα του κόουτς Βόγκελ δέχθηκε 60π. από τους 3 σταρ των αντιπάλων και 45π. από τους ρολίστες (στις 2 νίκες δέχθηκαν 11π. και 31π. από τους αναπληρωματικούς αντιπάλους), όμως στους ανατολικούς τελικούς έχουν περιορίσει το τρέξιμο των αντιπάλων και την κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι πρωταθλητές νίκησαν στο 1ο ματς με δύο λέι-απς του Τζέιμς (απόντος του Χίμπερτ από τη ρακέτα) και στο 2ο ο ΛεΜπρον έκανε δύο λάθος πάσες στο φινάλε… Οι Χιτ δεν έχουν μοιράσει σωστά το παιχνίδι και οι σουτέρ Άλεν (μόλις 5/23τριπ. από τον 2ο γύρο κι έπειτα), Μπάτιερ, Μίλερ και Λιούις έχουν 5/21 (και 24%) από τα 7,25μ. κόντρα στην Ιντιάνα.