Η απρόσμενη – βάσει της περσινής πορείας ως τους Τελικούς και του φετινού ρεκόρ 30-11 – απόλυση του Ντέιβιντ Μπλατ από τον πάγκο των Καβαλίερς φαίνεται πως έχει ήδη τον… ηθικό αυτουργό της. Αυτό που ψιθυρίζεται στα χείλη Τύπου, κοινού και παραγόντων του ΝΒΑ, ότι δηλαδή ο ΛεΜπρον Τζέιμς είναι εκείνος που, κατά το κοινώς λεγόμενο, «έφαγε» τον πρώην τεχνικό της Μακάμπι Τελ Αβίβ και του Αρη, το έγραψε ορθά-κοφτά το Σάββατο (23/1) ο Έιντριεν Βοϊνιαρόουσκι του Yahoo!Sports. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος ανέφερε πως «από τη στιγμή που ο Ντέιβιντ Μπλατ πραγματοποιούσε την πρώτη προπόνησή του στο Κλίβελαντ, τον Οκτώβριο του 2014, ο ΛεΜπρον και ο ατζέντης και φίλος του, Ριτς Πολ, είχαν στο πλάνο του την αντικατάστασή του από τον Μαρκ Τζάκσον…».

Το δημοσίευμα τονίζει πω «ο Τζέιμς είναι ο ντε φάκτο τζένεραλ μάνατζερ των Καβαλίερς και ο πρώην κόουτς των Ουόριορς, Μαρκ Τζάκσον, το είχε καταλάβει και είχε φροντίσει να υπογράψει με την εταιρεία των ΛεΜπρον και Πολ, την Klutch Sports, ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει προπονητής της ομάδας του Τζέιμς. Ο Μπλατ δεν είχε καμία πιθανότητα από την πρώτη μέρα… Ο ΛεΜπρον ξεκαθάρισε από την αρχή πως δεν έχει διάθεση να συνεργαστεί με τον Μπλατ και αυτό ήταν αναπόφευκτο. Θα τον αγνοούσε. Τελικά, το “στρατόπεδο” του “Βασιλιά” πέτυχε αυτό που ήθελε και από την Παρασκευή ο Μπλατ είναι παρελθόν». Ο Βοϊνιαρόουσκι εξήγησε επίσης πως «ο ασίσταντ κόουτς, Τάιρον Λου, πάλεψε σκληρά και να μείνει πιστός στον Μπλατ αλλά και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΛεΜπρον». Ο Λου αναμένεται να υπογράψει 3ετές συμβόλαιο ως χεντ κόουτς, αφού ήταν υποψήφιος και από πέρσι για αυτό, καθώς το τελευταίο τριήμερο δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα και πιέσεις να αναλάβει.

Αυτό, κατά το ρεπορτάζ του Yahoo!Sports ήταν το «Plan-B» της Klutch Sports, από τη στιγμή που δεν κατάφερε να φέρει τον Τζάκσον στο Κλίβελαντ, λόγω άρνησης του τζένεραλ μάνατζερ, Ντέιβιντ Γκρίφιν. Έστω κι αν ο Λου αρνήθηκε να μεταφέρει τα δικαιώματά του στην εταιρεία του Τζέιμς… Υπήρξε κάτι σαν συμβιβασμός, πάντως, αφού και το φθινόπωρο, ο ΛεΜπρον κατάφερε να πείσει την διοίκηση να δώσει τα 82εκατ.δολ. για την ανανέωση του Τρίσταν Τόμπσον, λίγες μέρες πριν την έναρξη της κανονικής περιόδου.

Ο Λου ήταν ούτως ή άλλως ο πιο ακριβοπληρωμένος ασίσταντ στο ΝΒΑ, με ετήσιο συμβόλαιο 2εκατ.δολ.(!) και φήμες αναφέρουν ότι σαν πρώτος προπονητής θα λάβει 3ετή συμφωνία αντί 9,5εκατ.. Η αρχική του συμφωνία έδειχνε πως ο Μπλατ είχε ούτως ή άλλως μικρή εξουσία στον πάγκο και τα αποδυτήρια των Καβς. Και όπως αναφέρει ο Βοϊνιαρόουσκι, «ο ΛεΜπρον, χωρίς τον “μπαμπούλα” του Πατ Ράιλι, όπως στο Μαϊάμι, έκανε ό,τι ήθελε τον ιδιοκτήτη των Καβαλίερς, Νταν Γκίλμπερτ, και εδώ και λίγες μέρες εξέφραζε ανοικτά τις αντιρρήσεις του στον Μπλατ, παρά την πρωτιά στην Ανατολή και τις 11 νίκες στα 13 τελευταία ματς (σ.σ.: με μοναδικές ήττες από Σπερς και Ουόριορς)». Και συμπληρώνει πως «ήταν εύκολο ο Τζέιμς και ο Ριτς Πολ να μπουν στο γραφείο του Γκρίφιν και να απαιτήσουν την απόλυση του Ντέιβιντ Μπλατ»

Ήταν απορία εδώ και καιρό για το «τι προπονητή θέλει ο ΛεΜπρον;» και τελικά το θέμα ήταν πιο περίπλοκο. Ο ίδιος ο πρώην πια τεχνικός των Καβς ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του για την συνεργασία. Ο τοπικός Τύπος μιλά πια για την απειρία του στην μετάβαση από την Ευρωλίγκα στο ΝΒΑ και στην συνεργασία του με πολλούς βοηθούς. Και φυσικά υπερασπίζεται τον ΛεΜπρον στα δημοσιεύματα περί απαίτησής του να απολυθεί ο προπονητής. Ο Βοϊνιαρόουσκι γράφει ξεκάθαρα ότι «ο ΛεΜπρον διοικεί τους Καβς, κάτι που είναι επιλογή του Νταν Γκίλμπερτ ώστε να τον δει να επιστρέφει στην γενέτειρά του!. Δεν υπάρχει αμφιβολία ή ντροπή σε αυτό. Κανείς δεν χρειάζεται να απολογηθεί, όμως δεν είναι ανάγκη να υπερασπίζονται τον “αθώο” ΛεΜπρον. Το βάρος πέφτει πια πάνω στον Λου, για κάτι που ο Τζέιμς δεν ήθελε ούτε στην τελευταία σεζόν του στο Μαϊάμι ούτε στην περσινή, πρώτη στο Κλίβελαντ… Να έχει προπονητή πάνω από το κεφάλι του». Ο Γκρίφι, πάντως, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως ο ΛεΜπρον κάνει κουμάντο στην διοίκηση…

Η απόλυση του Μπλατ προκάλεσε φήμες, αλλά και δεδομένη στήριξη από συναδέλφους του. Ο σπουδαίος Γκρεγκ Πόποβιτς αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κλίβελαντ και τόνισε ότι ο Μπλατ «έκανε εξαιρετική δουλειά. Δεν έχει σημασία αν είσαι καλή ή κακή ομάδα, αν έχεις πολύ ή λίγο ταλέντο… Nομίζω πως το πιο εντυπωσιακό σε αυτόν ήταν η αφοσίωση και η συμπεριφορά του. Κανένας δεν γνώριζε τόσο καιρό πώς αισθάνεται μέσα του. Δεν έδειχνε στεναχώρια ή φόβο ή ενθουσιασμό. Ήταν μετρημένος και για νέο κόουτς, για πρώτη φορά τα πήγε φανταστικά. Περισσότερο επικριτικός για την διοίκηση των Καβς ήταν ο τεχνικός των Μαβς, Ρικ Καρλάιλ, που σχολίασε ότι «αισθάνομαι ντροπή για τη Λίγκα μας! Είναι περίεργο. Τώρα δηλαδή ο Τάιρον Λου θα κοουτσάρει στο All Star Game (σ.σ.: ο κόουτς της ομάδας με το καλύτερο ρεκόρ βρίσκεται στο All Star); Όλο αυτό σε αφήνει με ένα περίεργο και κενό συναίσθημα. Κυρίως γιατί ο Μπλατ είναι εξαιρετικός άνθρωπος και έκανε καταπληκτική δουλειά στους Καβς! Του αξίζει να βρει μία νέα εργασία και με καλύτερο περιβάλλον και περισσότερο σεβασμό».