Η μυσταγωνία ενός τελικού του κολεγιακού πρωταθλήματος δεν κρύβεται μόνο μέσα στο παρκέ. Ούτε καν στους… 70.000 θεατές που παρακολούθησαν τα ξημερώματα της Τρίτης (7/4) τον θρίαμβο του Ντιούκ επί του Ουισκόνσιν και την κατάκτηση του 5ου τίτλου από τον Μάικ Σιζέφσκι και τους Blue Devils! Το NCAA είναι συνήθως ιδιόμορφο. Διαφορετικοί κανονισμοί, άλλες διαστάσεις στο τρίποντο, μεγαλύτερη (σ.σ.; 35”) διάρκεια επίθεσης και συχνά το θέαμα δεν είναι ελκυστικό. Μονάχα που η περίφημη March Madness και η κατάληξή της στο εκάστοτε φάιναλ-φορ δεν είναι μόνο ένα 40λεπτο. Είναι ιστορίες από το παρελθόν, ιστορίες από το μέλλον, λόγω της φιλοδοξίας των νεαρών αστέρων που κοιτάζουν προς το ΝΒΑ και μπόλικη ίντριγκα.

Αυτό το τελευταίο θέλησε να αποφύγει ο ηττημένος κόουτς της Δευτέρας, Μπο Ράιαν, αν και αρχικά μουρμούρισε για την διαιτησία, λέγοντας πως «χάσαμε τις ευκαιρίες μας, οι αντίπαλοι πέτυχαν μερικά μεγάλα σουτ, όμως νιώθω λυπημένος για τους παίκτες μου, διότι είναι ντροπή να αντιμετωπίζονται σε ένα τόσο μεγάλο ματς με τέτοιο τρόπο και με την δύναμη»… Λίγα λεπτά μετά, όμως, ο τεχνικός του Ουισκόνσιν σχεδόν ανακάλεσε, τονίζοντας πως «δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τους ρέφερι και νομίζω πως προσπαθείτε να βγάλετε κάποια είδηση». Ο 67χρονος Ράιαν απέτυχε να κατακτήσει τον παρθενικό τίτλο της καριέρας του στην Division I (μετρά 3 τίτλους στην Division III), ενώ δεν είχε και στην εξέδρα τον αγαπημένο του θεατή.

Ο Μπο Ράιαν παρακολουθούσε από το 1976 ως το 2013 κάθε τελικό του κολεγιακού πρωταθλήματος μπάσκετ των ΗΠΑ, στο πλάι του πατέρα του, στον οποίο έκανε δώρο γενεθλίων το εισιτήριο. Ο Μπουτς Ράιαν, όμως, έφυγε από τη ζωή προ διετίας, σε ηλικία 89 ετών. Και κόντρα στο Ντιούκ δεν ήταν εκεί για να δει από κοντά τον κανακάρη του να κοουτσάρει για πρώτη φορά σε τελικό… Ο κόουτς των Badgers είχε νοητά δίπλα του τον πατέρα του, καθώς ο προπονητής του Νορθ Καρολάινα, Ρόι Ουίλιαμς, προχώρησε σε μία συγκινητική χειρονομία και αγόρασε ένα εισιτήριο στη μνήμη του μπαμπά του Μπο Ράιαν. Αποφασίζοντας να αφήσει απλώς τη θέση κενή στην «Εξέδρα 140-Σειρά Α-Θέση 13»

Από την άλλη, ο Μάικ Σιζέφσκι έφτασε τους 5 τίτλους στα 35 χρόνια της θητείας του στο Ντιούκ, με τους 3 εξ αυτών (1991, 2010 και φέτος) στην Ιντιανάπολις! Ο «Coach-K» -τον οποίο ο υπογράφων συνάντησε το 2010 στο ΟΑΚΑ, την παραμονή του φιλικού της Εθνικής μπάσκετ με τις Η.Π.Α. (παρέα με τον Νίκο Λινάρδο) και τον ρώτησε «γιατί αρνηθήκατε το ΝΒΑ;» λαμβάνοντας με χαμόγελο την απάντηση «μάλλον μεγάλωσα πια»– δεν δοκίμασε ποτέ στην επαγγελματική Λίγκα. Παρά τις κατά καιρούς πιέσεις του Κόμπι Μπράιαντ για λογαριασμό των Λέικερς. Στα 68 του, πάντως, αμείβεται με… 6.043.979δολ. ετησίως(!) και είναι δεύτερος πίσω από τον Τζον Καλιπάρι του Κεντάκι (6.356.756δολ.) και δεν σταματά να πρσαρμόζεται στην κάθε εποχή.

Το 2010, μετά τον 4ο τίτλο του, ο τότε 63χρονος Σιζέφσκι εξηγούσε πως δεν του αρέσει η τακτική των «one-n-done» πρωτοετών παικτών, που παίζουν μία σεζόν στο NCAA με στόχο απλώς να τηρήσουν το όριο ηλικίας για το ΝΒΑ. Αυτό έκανε την ίδια χρονιά ο Καλιπάρι στο Κεντάκι, αφού 5 παίκτες του επιλέχθηκαν στον 1ο γύρο του ντραφτ, ενώ μετά τον τίτλο των Wildcats το 2012, το Νο1 και Νο2 του ντραφτ ήταν παίκτες του (Άντονι Ντέιβις και Μάικλ Κιντ-Γκίλκριστ) και συνολικά 6 μαθητές του επιλέχθηκαν στην διαδικασία! Ο Σιζέφσκι, πάντως, αν και συνήθως ζητούσε πολυετή δέσμευση από τους μαθητές που “στρατολογούσε”, προετοίμασε τους freshmen Τάιους Τζόουνς (πολυτιμότερος παίκτης του φετινού φάιναλ-φορ), Τζάστις Ουίνσλοου, Γκρέισον Άλεν και Τζαλί Οκαφόρ για τον θρίαμβο στον τελικό, γνώριζοντας πια πως ίσως τους δει να αποχωρούν για να δηλώσουν συμμετοχή στο ντραφτ. Ακόμη κι αυτό να συμβεί, πάντως, ο κόουτς των Blue Devils θα αρχίσει δουλειά για ανάδειξη νέων σταρ και… ανδρών, αφού ο πατέρας του Οκαφόρ δήλωσε ότι «αγαπώ τον Σιζέφσκι και είμαι ευγνώμων γιατί πήρε τον γιο μου σαν παιδί και σε λίγους μήνες τον έκανε άντρα»!!!

Τα συγχαρητήρια του για την κατάκτηση του τίτλου στους πρώην συμπαίκτες του έστειλε μέσω twitter και ο Ρασίντ Σουλαϊμόν, που τιμωρήθηκε τον Γενάρη για ένα φερόμενο σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης. Όμως συγχαρητήρια αξίζουν και σε έναν 12χρονο φαν του NCAA που συμπλήρωσε το πιο πετυχημένο bracket της «Τρέλας του Μαρτίου». Ο νεαρός Σαμ Χολτζ ισοβάθμησε στην 1η θέση του σχετικού διαγωνισμού του ESPN, ανάμεσα σε 11,5εκατ. χρήστες(!) και ομολόγησε πως δεν παρακολούθησε πολλά ματς του κολεγιακού πρωταθλήματος. Σε αντίθεση με την πρόβλεψη του Μπαράκ Ομπάμα για νίκη του Κεντάκι, ο 12χρονος Χολτζ διάλεξε το Ντιούκ και αποκάλυψε πως σημείωσε ως νικητές πανεπιστήμια που… απλώς του άρεσαν! Βεβαίως, λόγω ηλικίας, δεν θα καταφέρει να λάβει το έπαθλο των 20.000δολ. που προβλεπόταν για τον νικητή. Η νίκη των Blue Devils, πάντως, συνοδεύτηκε από φωτιές που άναψαν περίπου 5.000 φοιτητές του Ντιούκ κοντά στο πανεπιστήμιο, όπως έκαναν και φαν του Κεντάκι μετά την ήττα στον ημιτελικό… Οι φίλοι των “Μπλε Διαβόλων” πανηγύρισαν, σε αντίθεση με εκείνους του Ουισκόνσιν, καθώς μάλλον η… τενίστρια Καρολίν Βοσνιάκι δεν έφερε γούρι στην εξέδρα των Badgers, στο πλάι του σταρ του ράγκμπι, Τζέι-Τζέι Ουάιτ, που είναι απόφοιτος του Ουισκόνσιν.

[email protected]