Ο Ιταλός λογοτέχνης, Λουίτζι Πιραντέλο το είπε ξεκάθαρα με ένα έργο του από τα τέλη του 19ου αιώνα. “Così è, se vi pare“, κοινώς, “έτσι είναι αν έτσι νομίζετε”. Και στις Η.Π.Α. δεν χρειάστηκε δα και ένας… αιώνας από την απρόσμενη απόφαση του Γκρεγκ Πόποβιτς να ξεκουράσει τους 3 σταρ του στο ματς στο Μαϊάμι τα ξημερώματα της Παρασκευής (30/11), για να ξεσπάσει “πόλεμος” με τον Ντέιβιντ Στερν.

Ο κομισάριος του ΝΒΑ εξέδωσε μία γραπτή δήλωση πριν καν το τζάμπολ της αναμέτρησης των Σπερς με τους πρωταθλητές Χιτ, βλέποντας τον “Pop” να αφήνει εκτός τους Ντάνκαν, Πάρκερ, Τζινόμπιλι (και τον 25χρονο Ντάνι Γκριν, που όμως έχει τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής στο Τέξας) και αναφέροντας ότι “απολογούμαι σε όλους τους φιλάθλους του ΝΒΑ. Ήταν μία απαράδεκτη ενέργεια και θα υπάρξουν κυρώσεις”!

Ο άτεγκτος κ. Στερν θεώρησε ότι ο τεχνικός του Σαν Αντόνιο προσέβαλλε την Λίγκα με την πράξη του. Για την ακρίβεια, ο κομισάριος είδε να θίγονται -ως συνήθως- τα οικονομικά του “προϊόντος” του, καθώς ήταν λογικό η τηλεθέαση ενός τόσο σπουδαίου αγώνα (που μεταδόθηκε παναμερικανικά από το δίκτυο TNT) να “πέσει” χωρίς τους αστέρες της μίας ομάδας.

Από την άλλη, ο κόουτς Πόποβιτς προέβαλε ως δικαιολογία την κούραση των τριών ηγετών του και το επερχόμενο (το Σάββατο, 1/12) αγώνα με τους πρωτοπόρους της Δύσης Μέμφις Γκρίζλις.

Ωστόσο, αυτή η κίνησή του ήταν σαφώς μία αντίδραση στο βεβαρημένο πρόγραμμα που υποχρεώθηκαν να ακολουθήσουν τα “Σπιρούνια” εσχάτως, καθώς αγωνίστηκαν σε 6 διαδοχικά εκτός έδρας παιχνίδια σε διάστημα 10 ημερών. Με τον προπονητή τους να λέει μετά την τελευταία νίκη στο Ορλάντο ότι “αυτό είναι ένα πρόγραμμα που δεν ακολουθεί κανείς ούτε μέσα σε ένα μήνα”.

Ο Στερν γκρίνιαξε γιατί ενώ οι αμετανόητοι φαν του πρωταθλήματος είχαν παραγγείλει τα χάμπουργκερ και τις μπύρες τους για να απολαύσουν το μεγάλο ματς, ο Πόποβιτς… απέσυρε από το “μενού” το “κυρίως πιάτο” της ομάδας του. Και ανάγκασε το κοινό να περιοριστεί στους Τιάγκο Σπλίτερ, Νάντο Ντε Κολό, Πάτρικ Μιλς και στην υπόλοιπη “2nd unit” του Σαν Αντόνιο, απέναντι στο “μεγαθήριο” των Χιτ και των ΛεΜπρον Τζέιμς, Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος.

Οι ίδιοι οι σταρ του Μαϊάμι, πάντως, στήριξαν απόλυτα τον τεχνικό του Σαν Αντόνιο. “Δεν μπορώ να μιλήσω για λάθος. Δουλεύει για το καλό της ομάδας του με τον τρόπο του”, σχολίασε ο ΛεΜπρον. Συμπληρώνοντας ότι “είναι εξαιρετικός προπονητής. Το έχει ξανακάνει και παλιότερα. Ξέρει καλύτερα από τον καθένα την ομάδα του και δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την ηγετική του ικανότητα. Δεν μπορεί κανείς να τον αμφισβητήσει σαν προπονητή”…

Ο περσινός MVP των Τελικών επισήμανε επίσης πως “δεν υπάρχει κανονισμός που απαγορεύει να στείλεις τους παίκτες σου στο σπίτι. Όμως ο κομισάριος παίρνει τις αποφάσεις και όλοι τις αποδεχόμαστε”.

Ο συμπαίκτης του Τζέιμς στο Μαϊάμι, Ρέι Άλεν, πρόσθεσε ότι “ο Πόποβιτς δίνει σημασία στους παίκτες του και στο τι χρειάζονται και τι όχι. Οι καλές ομάδες θέλουν να παίξουν μέχρι τον Ιούνιο, οπότε είναι λογικό μερικοί προπονητές να δίνουν ξεχωριστή σημασία σε αγώνες του Νοεμβρίου, του Δεκεμβρίου ή του Ιανουαρίου. Θέλουν να έχουν τους παίκτες τους φρέσκους στο τέλος της σεζόν”.

Αν και ο δικός του προπονητής, Έρικ Σπόελστρα, απέφυγε να σχολιάσει το ζήτημα, λέγοντας απλώς πως “είναι λογικό να γίνει η υπόθεση μεγάλο θέμα συζήτησης, άσχετα με το αν η κίνηση του “Pop” ήταν σωστή. Αλλά δεν ξέρω τι σκέφτηκε και για να σας πω την αλήθεια, δεν σπαταλάω χρόνο για να αναρωτηθώ και να το ερμηνεύσω”.

Ο ίδιος ο Πόποβιτς, όταν πληροφορήθηκε το ενδεχόμενο τιμωρίας της ομάδας του για την απόφασή του, απάντησε με μία ρητορική ερώτηση: “Γιατί να πρέπει κάποιος να επεμβαίνει στο ποιους παίκτες θέλω να παρατάξω; Αν είναι έτσι, τότε θα πρέπει να επιτρέπεται να μου υποδεικνύουν και τι βασικούς θα χρησιμοποιώ και τι αλλαγές θα κάνω…”.

Προσωπικά πιστεύω πως ο κόουτς των Σπερς -τον οποίο θεωρώ ως τον κορυφαίο εν ενεργεία προπονητή στο ΝΒΑ– έκανε ένα (επικοινωνιακό ή όχι, δεν έχει σημασία) λάθος. Βεβαίως, αυτή είναι απλώς μία άποψη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειξη σε έναν επαγγελματία τεχνικό, που γνωρίζει καλύτερα τις καταστάσεις στην ομάδα του.

Άλλωστε, ο τετράκις πρωταθλητής Πόποβιτς το έχει ξανακάνει στο παρελθόν, αφήνοντας εκτός τους αστέρες του στα τελευταία ματς της κανονικής περιόδου, ώστε να τους δώσει ανάσες ενόψει των πλέι-οφς.

Πέρυσι, στις 21 Φεβρουαρίου, σε αγώνα στο Πόρτλαντ, ο “Pop” αποφάσισε να ξεκουράσει τους Ντάνκαν-Πάρκερ, αν και είχε τραυματία και εκτός δράσης τον Τζινόμπιλι. Τότε, αποκάλυψε ότι “έλαβα ένα γράμμα από έναν ευγενέστατο οπαδό, που ήταν απογοητευμένος διότι μου έγραφε πως είχε έρθει στο γήπεδο και είχε πληρώσει ένα ακριβό εισιτήριο με τον ξάδερφό του, για να δει τους καλύτερους παίκτες να αγωνίζονται.

Θεώρησα υποχρέωσή μου να απαντήσω και του έγραψα πως “αν ήμουν στην θέση σου, θα έγραφα τα ίδια πράγματα. Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα! Έχεις δίκιο. Όμως οι δικές μου προτεραιότητες είναι διαφορετικές από τις δικές σου. Σε γενικότερο πλαίσιο, ειλικρινά, τα πράγματα δεν πηγαίνουν με τον δικό μας τρόπο και όπως τα θέλουμε. Εσένα σου πηγαίνουν όλα όπως τα θες και τα περιμένεις κάθε μέρα; Μερικές φορές, αυτά γίνονται”.

Η ουσία, επίσης, είναι ότι ο κομισάριος Στερν ενοχλήθηκε περισσότερο από όσο άλλες σεζόν, που στο φινάλε της κουραστικής ρέγκιουλαρ-σίζον κάποιοι προπονητές ξεκουράζουν σταρ, με πιθανή αλλοίωση αποτελεσμάτων… Απλώς, η οποιαδήποτε τιμωρία θα δημιουργήσει ένα αμφιλεγόμενο δεδικασμένο. Αλλά, είπαμε από την αρχή, “έτσι είναι, αν έτσι νομίζεις”.