Υπάρχουν πράγματα που κάνει ο ΛεΜπρον Τζέιμς πάνω στο παρκέ και δείχνει να τα πετυχαίνει τόσο απλά. Μετά την ήττα των Καβς στον 1ο Τελικό στο Γκόλντεν Στέιτ, πάντως, ο σταρ του Κλίβελαντ, όταν ρωτήθηκε «τι έγινε;», απάντησε: «Τι να έγινε; Ο πάγκος τους σκόραρε 45π. και ο δικός μας 10π.. Αυτό έγινε»… Μονάχα που και ο ίδιος γνωρίζει πως η ανάλυση δεν είναι τόσο απλή. Ο «LBJ» γνώρισε την 5η εκτός έδρας ήττα του σε πρεμιέρα Τελικών, αλλά συνήθως αντιδρά. Καθώς στις 6 προηγούμενες σειρές που κρίνουν το δαχτυλίδι στις οποίες αγωνίστηκε, μόνο στην 1η (σ.σ.: 2007, εναντίον του Σαν Αντόνιο), έμεινε πίσω με 0-2. Ο «Βασιλιάς» έφτασε με νίκη στο 1-1 το 2012 στην Οκλαχόμα Σίτι, εντός με τους Σπερς το 2013, εκτός με τα «Σπιρούνια» το 2014 αλλά και πέρσι, πάλι στο Όκλαντ. Τα ξημερώματα της Δευτέρας, στις 3:00π.μ., οι Καβαλίερς θα επιχειρήσουν να κάνουν το «μπρέικ» στην «Oracle Arena», ξέροντας πως έχουν να βελτιώσουν περισσότερα πράγματα από τους πρωταθλητές Ουόριορς. Στο Γκόλντεν, ο κόουτς Κερ ευελπιστεί σε αντίστοιχα καλή άμυνα με το παθητικό των 89π. στο 1ο ματς, αλλά κυρίως σε καλύτερο επιθετικό παιχνίδι από τους δύο μεγάλους σταρ του, Στεφ Κάρι (που τόνισε ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο) και Κλέι Τόμπσον, οι οποίοι στην πρεμιέρα είχαν, δίχως κόστος, μαζί 20π. και 8/27 σουτ. Και περιμένει πάντα αποδοτικούς τους συντοπίτες από το Σικάγο, Αντρέ Ιγκουοντάλα και Σον Λίβινγκστον.

Κοινώς, την ώρα που οι Ουόριορς θα περιμένουν την εμφάνιση από τους «συνήθεις ύποπτους», οι αντίπαλοί τους θα αναζητούν ασυνήθιστη βοήθεια. Οι φιλοξενούμενοι και ο κόουτς Τάιρον Λου γνώριζαν εξαρχής ότι θα χρειαστούν λύσεις στο διάστημα που ο ΛεΜπρον θα «απαιτεί» τις ανάσες του. Οι 26π. του Κάιρι Ίρβινγκ και οι 17π. του Κέβιν Λαβ θα μπορούσαν να υποδείξουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, οι περισσότεροι πόντοι του πρώτου ήταν αφενός «προϊόν» ατομικών και… «ηρωικών» ενεργειών που δεν «πλήγωσαν» την άμυνα των Ουόριορς -αλλά αντίθετα «σπατάλησαν» την ενέργεια του Ίρβινγκ στην άμυνα- και αφετέρου ο Λαβ είχε δυσκολία μέσα στο καλάθι. Οι Καβς θα επιχειρήσουν να μπουν δυνατά στο παρκέ ώστε να μην «κυνηγούν» στο σκορ και κυρίως, αν θέλουν να συνεχίσουν να παίζουν γρήγορα, θα χρειαστεί να κυκλοφορήσουν καλύτερα τη μπάλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη της 3ης περιόδου και στις αρχές της 4ης, ο Τζέιμς πήγε στον πάγκο με την ομάδα του να προηγείται 68-67, όμως όταν επέστρεψε, οι Καβαλίερς ήταν ήδη πίσω με 84-70! Ο Λου δεν θέλει να ξαναδεί κάτι τέτοιο και είτε είναι ο ΛεΜπρον στο παρκέ είτε όχι, περιμένει από τους εξαιρετικούς στα φετινά πλέι-οφς σουτέρ του να πετύχουν τα ελεύθερα τρίποντα που «δημιουργούνται» από τις διεισδύσεις του Τζέιμς ή του Ίρβινγκ και αφήνουν χώρο σε Λαβ, Τζέι-Αρ Σμιθ και Ιμάν Σάμπερτ.

Οι Καβς, όμως, εκτός των 7/21τριπ., ενώ στους 3 περασμένους γύρους είχαν 43,6%, αστόχησαν και σε 28 σουτ μέσα στο «ζωγραφιστό» (21/49) λόγω της καλής ομαδικής άμυνας των Ουόριορς, τόσο με «φόβητρο» τον Μπόγκουτ ή τον Εζέλι όσο και το small-ball των Γκριν και Μπαρνς… Ο Τζέιμς, που είναι ο μοναδικός παίκτης στην ιστορία της Λίγκας με κατάταξη στο Top-10 των στατιστικών σε πόντους, ασίστ, ριμπάουντ, κλεψίματα, αφού κατάφερε στο 1ο ματς να ξεπεράσει στην 10η θέση των ριμπάουντ (με 1.683) τον Λάρι Μπερντ, άκουσε τον κόουτς Λου να του ζητά να παίξει πιο γρήγορα και να ελέγξει τον ρυθμό πάνω στο παρκέ. Ο ίδιος ο ΛεΜπρον, πάντως, επανέλαβε ότι δεν ελέγχει τα… μετεγγραφικά των Καβς, καθώς φέρεται να είχε λόγο στην απόλυση του κόουτς Μπλατ, και τόνισε σε νέα ερώτηση ότι «οι σχέσεις μας με τον Νταν Γκίλμπερτ (σ.σ.: ιδιοκτήτης) είναι πολύ καλές. Σε τελική ανάλυση, έχουμε τον ίδιο στόχο, να φέρουμε ένα πρωτάθλημα στο Κλίβελαντ. Μόνο αυτό μετράει. Εκείνος είναι ο ιδιοκτήτης κι εγώ απλώς ένας από τους 15 παίκτες. Είμαι στα χαμηλότερα επίπεδα της πυραμίδας και απλά κάνω τη δουλειά μου». Ο Τζέιμς έλαβε την στήριξη του Τζέρι Ουέστ για το παιχνίδι του, ενώ ο Κόμπι Μπράιαντ τόνισε τις διαφορές του με τον Κάρι, λέγοντας πως «είναι διαφορετικοί παίκτες και προσεγγίζουν διαφορετικά τον αγώνα. Θα έχει ενδιαφέρον η αναμέτρηση της δύναμης των Καβς με την χάρη των Ουόριορς».