Τα σπορ δεν είναι μόνο αριθμοί. Ειδικά σε μία ομάδα 12 παικτών. Ο Ντέρικ Ρόουζ ήταν σαφώς το μεγαλύτερο όνομα της γεμάτης απουσίες Εθνικής Η.Π.Α. που κατέκτησε το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, ως πρώην MVP του ΝΒΑ και μεγάλος σταρ των Μπουλς. Αν και η στατιστική του θα «έδειχνε» έναν παίκτη-ρολίστα. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε 0/4 σουτ, αλλά και 6 ασίστ στον τελικό με τη Σερβία, ενώ συνολικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο κατέγραψε μ.ο. 4,8π.-3,1ασ. και 25,4% στα σουτ (μεταξύ των οποίων μόλις… 1/19τριπ.). Μονάχα που η παρουσία του στην Ιβηρική δεν είχε χαρακτήρα πρωταγωνιστή εξαρχής. Ο «D-Rose» αποφάσισε να δεχτεί να ταξιδέψει, αφενός για να δώσει ένα «αντίστροφο» μήνυμα σε κοινό και αντιπάλους πως δεν αποχωρεί σαν τους Ντουράντ, Ουέστμπρουκ, Λαβ και Γκρίφιν, αλλά κυρίως για να πατήσει ο ίδιος καλύτερα τα πόδια του στο παρκέ, πριν την επερχόμενη σεζόν. Ο Ρόουζ έχει ουσιαστικά να αγωνιστεί από τον Απρίλιο του 2012, πριν τον πρώτο τραυματισμό του στο γόνατο. Έχασε όλη τη σεζόν 2012-13 και πέρυσι, παρότι ξεκίνησε την περσινή κανονική περίοδο, έπαιξε σε μόνο 10 ματς, μέχρι να χτυπήσει ξανά…

Ο αστέρας του Σικάγο δεν είχε κρύψει κατά την διάρκεια της προετοιμασίας ότι αισθάνεται κουρασμένος, όμως από το Μπιλμπάο είχε τονίσει πως «είμαι πλέον καλά». Είναι κατανοητό πως αν δεν ήταν σε καλή κατάσταση ή αν υπήρχε θέμα ρίσκου, ο προπονητής του στους Μπουλς και βοηθός του Μάικ Σιζέφσκι στην Εθνική, Τομ Θίμποντο, θα είχε θέσει βέτο για την επιλογή του στην τελική 12αδα. Σε ορισμένα σημεία των αγώνων στο Μουντομπάσκετ, διέκρινε κανείς πως ο Ντέρικ Ρόουζ δείχνει καλά. Δεν τρόμαζε να δοκιμάσει την διείσδυση-σήμα κατατεθέν του, δεν φοβόταν να σουτάρει και έμοιαζε άνετος με το πόδι του. Βεβαίως, είναι επίσης γεγονός ότι δεν ρίσκαρε. Για την ακρίβεια, δεν χρειάστηκε να ρισκάρει να ζορίσει περισσότερο το κορμί του. Ο αρθρογράφος της επίσημης ιστοσελίδας των Μπουλς, Σαμ Σμιθ, τόνισε πως «όσο κι αν κοιτάζει κανείς με απορία τα στατιστικά του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, πρέπει να κατανοήσουμε πως δεν είναι αυτός ο Ντέρικ Ρόουζ».

Ο κ. Σμιθ εξήγησε ότι «σημασία για τον Ντέρικ έχει να παίζει περισσότερο και όχι λιγότερο. Φυσικά και υπήρχε ρίσκο για τον ίδιο με το τουρνουά, όμως το ρίσκο θα υπάρχει πάντα. Το βασικό για εκείνον είναι να μην ”σκουριάζει” και αυτό ήταν το νόημα με την επιλογή του. Ο κόουτς Θίμποντο το γνώριζε και για αυτό δεν έφερε καμία αντίρρηση στην απόφαση να συμπεριληφθεί στην 12αδα με καλύτερος παίκτης του, με τα τόσα προβλήματα την τελευταία διετία. Και για αυτό ο τίτλος των Η.Π.Α. ήταν κι ένας προσωπικός θρίαμβος του Ρόουζ και του ”Thibs”». Ο Ρόουζ, αν και δεν ήταν ο δηλωμένος σταρ της εθνικής του, σαν τον Χάρντεν, ή δεν «έλαμψε» σαν τον MVP του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Κάιρι Ίρβινγκ, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στην ιστοσελίδας facebook πως «και μόνο που ήμουν εδώ, θέλω να πω ότι ο θεός είναι καλός. Και μόνο που είχα την ευκαιρία να έρθω στην Ισπανία και να παίξω σε αυτή τη σπουδαία ομάδα με τόσους καταπληκτικούς συμπαίκτες και προπονητές, ήταν τιμή. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτοί οι αγώνες μπορεί να είναι ένα σπουδαίο νέο ξεκίνημα για μένα, ενόψει της νέας σεζόν. Όμως τώρα θέλω απλώς να απολαύσω τη στιγμή και να πανηγυρίσω και λίγο».

Ο κόουτς Θίμποντο τόνισε πως «ο Ντέρικ είναι σε εξαιρετική κατάσταση, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Έβγαλε με επιτυχία κάθε αγώνα και κάθε προπόνηση. Ήξερα πως θα έχει τα πάνω του και τα κάτω του. Δεν έπαιζε πολύ, δεν σούταρε καλά, αλλά όλα αυτά θα έρθουν στην πορεία. Σημασία έχει να παίζει όσο το δυνατόν περισσότερο. Είχε να παίξει επίσημο ματς από τον Νοέμβριο. Όμως τα πήγε περίφημα τις 6 τελευταίες εβδομάδες και όταν φτάσουμε στο καμπ της προετοιμασίας, τον Οκτώβριο, δεν θα υπάρχει πια καμία απορία για το αν θα είναι σε θέση να παίξει. Είναι πλέον καλά…». Ο Ρόουζ, από την άλλη, επισήμανε πως «δεν αναζητώ καμία δικαιολογία για το επιθετικό μου παιχνίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως ακόμη κι έτσι, νομίζω πως μπορώ να κοντρολάρω τον εαυτό μου να και ελέγξω ένα ματς και δίχως να σκοράρω. Θέλω, φυσικά, να μειώσω τα λάθη μου». Ό,τι κι αν λέει εκείνος και ο προπονητής του, πάντως, σημασία έχει ο τόπος όπου όλα και όλοι κρίνονται. Και αυτό είναι το παρκέ. Το θετικό για τον Ρόουζ είναι πως ολοκλήρωσε ένα τουρνουά δίχως νέα ατυχία. Το αν θα επιστρέψει στην MVP (και ιδιαιτέρως εντυπωσιακή) φόρμα του, είναι κάτι που θα μάθουμε, με το καλό, στο μέλλον. Αν, πάντως, το καταφέρει και μείνει υγιής, ο ΛεΜπρον και οι Καβς θα αποκτήσουν έναν «πονοκέφαλο» στην Ανατολή.

[email protected]