Ο εφευρέτης της παιχνιδιχομηχανής Atari, Νόλαν Μπούσνελ, διαπίστωσε πριν από χρόνια ότι «η υπέρτατη έμπνευση είναι η προθεσμία». Κάτι που, προφανώς, του έδινε κίνητρο. Αυτό που έγινε το βράδυ της Πέμπτης (19/2), πάντως, στην εκπνοή της προθεσμίας ανταλλαγών στο ΝΒΑ, ίσως να μην το είχε προβλέψει ή αναλύσει ούτε υπολογιστής. Κυριολεκτικά την τελευταία ώρα πριν τις 10:00μ.μ. (ώρα Ελλάδας), όταν και έληγε η διορία, συνέβη ό,τι δεν είχε γίνει για μέρες και η τελευταία μέρα, γνωστη και ως trade deadline, πέτυχε ρεκόρ όλων των εποχών με μετακίνηση 37 παικτών!!! Το πιο λαμπερό όνομα της βραδιάς ήταν βεβαίως αυτό του Γκόραν Ντράγκιτς, που άφησε το Φοίνιξ και μετακόμισε στο Μαϊάμι, δίνοντας στους Χιτ -παρά την διαφαινόμενη ασθένεια και απώλεια του Κρις Μπος– λόγους να αισιοδοξούν για καλύτερη συνέχεια. Ο Σλοβένος γκαρντ δεν είναι φυσικά… ΛεΜπρον Τζέιμς και δεν θα γίνει «βασιλιάς» στη θέση που άφησε κενή ο LBJ. Όμως είναι μόλις ένας από τους 3 παίκτες φέτος που καταγράφουν στη σεζόν μ.ο. +18π.-+5ασ. και σουτάρουν με +50% εντός πεδιάς, μαζί με Τζέιμς και Κέβιν Ντουράντ! Οι Χιτ θέλουν τον Ντράγκιτς για την εκτέλεση του pick-n-pop με τον Μπος, όμως για την ώρα αναμένουν νεότερα για την κατάσταση του τελευταίου, λόγω πιθανής θρόμβωσης στους πνεύμονες.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι των ανταλλαγών, πάντως, είναι στη θεωρία οι Θάντερ. Η Οκλαχόμα Σίτι παλεύει μεν για την είσοδό της στα πλέι-οφς (ως συνέπεια της άσχημης εκκίνησης λόγω των τραυματισμών Ντουράντ και Ουέστμπρουκ στην αρχή της κανονικής περιόδου), όμως κανείς δεν κρύβει πως ο στόχος είναι ο τίτλος. Οι φιναλίστ του 2012 αποχωρίστηκαν μεν τον Ρέτζι Τζάκσον, ο οποίος δεν επρόκειτο να ανανεώσει το καλοκαίρι, όμως γέμισαν τον πάγκο τους και ευλπιστούν πως θα έχουν λύσεις στην ποστ-σίζον. Η ομάδα του Σκοτ Μπρουκς άλλαξε ψηλό, αποκτώντας τον Τούρκο Ενές Καντέρ από την Γιούτα, αντί του Πέρκινς και έχουν καλύτερη επίθεση ωσότου επιστρέψει ο τραυματίας Άνταμς. Ο Στιβ Νόβακ ήρθε επίσης από τους Τζαζ, αλλά δύσκολα θα χωρέσει στο rotation παρά το καλό του σουτ, σε αντίθεση με τους Ντι-Τζέι Όγκουστιν και Κάιλ Σίνγκλερ. Ο πρώτος θα γίνει μπακ-απ του Ουέστμπρουκ και ο δεύτερος φέρνει από το Ντιτρόιτ το 41% στα σουτ που έχει. Παράλληλα, στην Οκλαχόμα Σίτι, δεν ανησυχούν για την κακή άμυνα του Καντέρ, την οποία μπορούν να καλύψουν οι Ιμπάκα και Κόλισον.

Κέρδη ελπίζουν να μετρήσουν και στο Πόρτλαντ, όπου μετακόμισε νωρίς την Πέμπτη ο Άαρον Αφλάλο, από το Ντένβερ. Οι Μπλέιζερς πέτυχαν δύο πράγματα. Αφενός να δυναμώσουν τον πάγκο τους με τον εξαρετικό γκαρντ, που ήταν βασικός και αξιόπιστος σε Μάτζικ και Νάγκετς, ενώ και ο Αλόνζο Τζι μπορεί να προσφέρει όσα και ο Τόμας Ρόμπινσον. Και αφετέρου να… προκαλέσουν τον Νικολά Μπατούμ, ο οποίος διανύει την χειρότερη σεζόν του μετά τη ρούκι χρονιά του (2008-09, μ.ο. 5,4π.). Ο Γάλλος γκαρντ παραμένει βασικός, ωστόσο φέτος καταγράφει μόλις 8,9π., κι ενώ πέρσι είχε 13π. και η παρουσία του Αφλάλο αναμένεται να τον αφυπνίσει. Στην Μινεσότα χαμογελούν αρχικά για επικοινωνιακούς και συναισθηματικούς λόγους από την επιστροφή του Κέβιν Γκαρνέτ, όμως ο κόουτς «Φλιπ» Σόντερς πιστεύει πως ο 37χρονος σταρ θα γίνει ο κατάλληλος οδηγός των νεανικών (Ουίγκινς, Μπένετ, Ρούμπιο, ΛαΒιν) Γουλβς.

Η πρώην πια ομάδα του Γκαρνέτ μπορεί να θεωρεί για την ώρα την υπόθεση των ανταλλαγών ως «ήττα». Αγωνιστικά, η προσθήκη του Θάντεους Γιανγκ ίσως προσφέρει περισσότερα πράγματα στο παρκέ από τον (φετινό) «K.G.». όμως οι Νετς δείχνουν χαμένοι γιατί δεν κατάφεραν να «ξεφορτωθούν» κάποιον από τους Ντερόν Ουίλιαμς, Τζο Τζόνσον και Μπρουκ Λόπεζ. Αν και για τον τελευταίο έφτασαν κοντά σε συμφωνία με τους Θάντερ… Στους «χαμένους» της trade deadline είναι και οι Κλίπερς, γιατί δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τον σμολ φόργουορντ που αναζητούσαν, αλλά και για την ώρα οι Σανς, που έχασαν Ντράγκιτς, Τόμας, Πλάμλι και είναι να λογικό να χρειαστούν λίγο χρόνο για να βρει ρόλο ο Μπράντον Νάιτ δίπλα στον Μπλέντσο. Η Φιλάντέλφια αποφάσισε απρόσμενα να παραχωρήσει τον κορυφαίο ρούκι της σεζόν για πέρσι, Μάικλ Κάρτερ-Ουίλιαμς, αποδεικνύοντας πως τελικά δεν τον πίστευε ως σταρ και ως τον ακρογωνιαίο λίθο της νέας εποχής της. Ο «MCW» κατέληξε στο Μιλγουόκι και ως καλός πόιντ-γκαρντ μπορεί να ενισχύσει περισσότερο τους Αντετοκούνμπο και Τζάμπαρι Πάρκερ (από του χρόνου). Αν και η συμφωνία (απ)έδειξε πως οι Μπακς τελικά έκαναν και κίνηση να γλιτώσουν χρήματα. Ο Νάιτ ήταν restricted free-agent τον Ιούλιο και δύσκολα θα του έδιναν μάξιμουμ συμβόλαιο.

[email protected]